Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Wściekła to nawet nie, raczej bezsilna i w ciężkiej depresji budowlanej :cry:

Witam. Z tego co widziałem w albumie to te okienka były już zamontowane. Co prawda wymontowanie okien połaciowych to nic trudnego, ale złodzieje musieli zadać sobie jakiś trud. Współczujemy Ci Ulcia i wyobrażamy sobie jak musisz się czuć w tej chwili. Niestety to nasza polska szara rzeczywistość :cry: Oby jak najmniej takich przypadków dla wszystkich inwestorów.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tym, ze my mamy Groszka 3 z 2-stanowiskowym garazem.

Witaj LuMa :) Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami z budowy Groszka 3 :lol: Ja też chcę budować wg tego projektu i chętnie podyskutuję na ten temat 8)

Pochwal się jak idzie budowa i czy wprowadziliście jakieś zmiany w projekcie...

Pozdrawiam

Małgosia

Witam wszystkich!

Ulcia, przykro mi z powodu tych okien. Kradzieże to chyba taka polska specjalnosc-mentalnosc. Po prostu nie narobic sie, a miec. Strasznie mnie to wkurza.

Jimmyco, zgadzam sie, ze polecony i/lub drogi wykonawca nie gwarantuje jakosci. Nie ma to jednak jak kontrola, bo przeciez "kontrola najwyzszš formš zaufania" :D

Małgosia prosilas, zeby podzielic sie wrazeniami z budowy. Jak dla mnie, to wszystko dzieje sie bardzo szybko. Dopiero co budowlancy kopali doly pod fundamenty, a dzisiaj zaczeli wznosic sciany parteru. Mam jeszcze wzgledny spokoj, bo moj mšż tak naprawde organizuje stan surowy. Ja mam sie bardziej wlaczyc w instalacje i wykonczeniowke. Jesli chodzi o zmiany, to wprowadzialismy ich troche. Przenieslismy komin na sciane przy schodach w salonie (chcemy zrobic DGP oprocz centralnego), a na scianie, na ktorej byl komin, bedziemy mieli jedno duze okno balkonowe. Zlikwidowalismy wszystkie balkony (przeciez jest taras), a okna balkonowe na pietrze zastapilismy zwyklymi oknami. Garaz bedzie z dachem dwuspadowym i bedzie troche cofniety wzgledem domu. Przestrzen nad garazem chcemy wykorzystac na suszarnie i na razie na graciarnie. W razie pytan i watpliwosci rowniez chetnie podyskutuje :D Pozdrawiam

Małgosia prosilas, zeby podzielic sie wrazeniami z budowy. Jak dla mnie, to wszystko dzieje sie bardzo szybko. Dopiero co budowlancy kopali doly pod fundamenty, a dzisiaj zaczeli wznosic sciany parteru. Mam jeszcze wzgledny spokoj, bo moj mšż tak naprawde organizuje stan surowy. Ja mam sie bardziej wlaczyc w instalacje i wykonczeniowke. Jesli chodzi o zmiany, to wprowadzialismy ich troche. Przenieslismy komin na sciane przy schodach w salonie (chcemy zrobic DGP oprocz centralnego), a na scianie, na ktorej byl komin, bedziemy mieli jedno duze okno balkonowe. Zlikwidowalismy wszystkie balkony (przeciez jest taras), a okna balkonowe na pietrze zastapilismy zwyklymi oknami. Garaz bedzie z dachem dwuspadowym i bedzie troche cofniety wzgledem domu. Przestrzen nad garazem chcemy wykorzystac na suszarnie i na razie na graciarnie. W razie pytan i watpliwosci rowniez chetnie podyskutuje :D Pozdrawiam

To rzeczywiście wprowadziliście troszkę zmian :) A powiedz mi, bo Archon mi napisał że do projektu jest dołączony schemat DGP a piszesz, że ze względu na to przenieśliście komin (wiem że przy DGP kominek powinien być w środku domu dlatego zdziwiło mnie to, że przy zewnętrznym kominku w groszku 3 jest DGP). I jeszcze jedno z czego są ścianki działowe na poddaszu?? I czy projekt ma jakieś błędy, niedociągnięcia...??

100 pytań na sekundę ... :oops: :lol:

A garaż odsuneliście od domu ?? Prawdę mówiąc ten garaż z dachem pulpitowym jest taki jakby doklejony na siłę... my też chcemy zrobić dach dwuspadowy i odsunąć go od bryły domu...

A i jeszcze jedno... ile miejsca jest pod samym dachem ... nie mam jeszcze projektu ale z przekroju na stronach Archonu wychodzi, że tam "pod samym sufitem" będzie taka wysokość, że można swobodnie stanąć... może jakiś stryszek by z tego wyszedł??

Pozdrawiam

Witam Wszystkich! :D

Ciesze sie, ze na Forum pojawili sie "Groszkowscy 3". Rozwazamy z mezem rowniez zakup tego projektu, ale doszlismy do wniosku, ze trzeba byloby dokonac kilku zmian: tak jak Ty LiMa kominek na scianie od schodow, moze wydluzenie domu o pol metra od strony garazu. Zgadzam sie z Toba Malgolinko, ze garaz nie komponuje sie najlepiej z bryla domu, ale na to nie mamy pomyslu. LiMa, czy moglabys napisac cos wiecej o Waszej koncepcji garazu, moze moglabys zamiescic jakis rysunek, wymiary, bylabym bardzo wdzieczna :D. Pozdrawiam Wszystkich Groszkowcow!!!

aguska

Witam Wszystkich! :D

Ciesze sie, ze na Forum pojawili sie "Groszkowscy 3". Rozwazamy z mezem rowniez zakup tego projektu, ale doszlismy do wniosku, ze trzeba byloby dokonac kilku zmian: tak jak Ty LiMa kominek na scianie od schodow, moze wydluzenie domu o pol metra od strony garazu. Zgadzam sie z Toba Malgolinko, ze garaz nie komponuje sie najlepiej z bryla domu, ale na to nie mamy pomyslu. LiMa, czy moglabys napisac cos wiecej o Waszej koncepcji garazu, moze moglabys zamiescic jakis rysunek, wymiary, bylabym bardzo wdzieczna :D. Pozdrawiam Wszystkich Groszkowcow!!!

aguska

Witaj Aguska2006 :) Super, że grono groszkowców 3 nareszcie zaczęło się powiększać 8)

My ten nieszczęsny garaż chcemy odsunąć od bryły domu... wogóle na początku poszukiwań projektu oglądałam domy bez garażu, bo nie chcemy go w bryle budynku. Pomiędzy domem a garażem planujemy zrobić wiatę, która byłaby przedłużeniem dachu garażu - dzięki temu garaż będzie osobno ale przejście do domu będzie pod daszkiem :) Drzwi, które w tej chwili prowadzą do garażu zostałyby jako tzw. "brudne wejście" i jednocześnie przejście do garażu :) Ale zagmatwałam :lol: :lol: :lol:

Nad kominem się jeszcze nie zastanawialiśmy... chociaż lepiej żeby był jednak w centrum domu... z dugiej strony ten grill na tarasie tez jest niezłym pomysłem...

Pozdrawiam

Hej! :D

Malgolinko! Dzieki za odzew! Ciekawe to Wasze garazowe rozwiazanie, ale my chcielibysmy miec raczej garaz w bryle domu, tylko ten dach :-? Jesli chodzi o grilla, to nie wiem czy mam racje, ale wydaje mi sie, ze to grillowanie mogloby pobrudzic elewacje, poza tym rozprowadzenie ciepla z kominka polozonego centralnie jest latwiejsze. My rozwazamy tez ewentualnie przedluzenie domu o pol metra od strony garazu, powiekszylby sie pokoj, lazienka i kotlownia na dole, wtedy powierzchnie te bylyby dla nas optymalne, oczywiscie zwieksza sie tez pomieszczenia na gorze.

LuMa przepraszam za przekrecenie Twojego nicka :oops: i pozdrawiam!

aguska

Hej! :D

Malgolinko! Dzieki za odzew! Ciekawe to Wasze garazowe rozwiazanie, ale my chcielibysmy miec raczej garaz w bryle domu, tylko ten dach :-? Jesli chodzi o grilla, to nie wiem czy mam racje, ale wydaje mi sie, ze to grillowanie mogloby pobrudzic elewacje, poza tym rozprowadzenie ciepla z kominka polozonego centralnie jest latwiejsze. My rozwazamy tez ewentualnie przedluzenie domu o pol metra od strony garazu, powiekszylby sie pokoj, lazienka i kotlownia na dole, wtedy powierzchnie te bylyby dla nas optymalne, oczywiscie zwieksza sie tez pomieszczenia na gorze.

aguska

Hm... nie wydaje mi się żeby taki gril brudził elewację - przecież to wszystko idzie w komin... ale napewno lepszym miejscem dla kominka przy DGP jest centrum domu.

Jeżeli chodzi o pomieszczenia w groszku 3 to praktycznie nic bym nie zmieniła - domek jest prawie idealny :D Myślę, że te pomieszczenia o których piszesz są w miarę ok - łazienka na dole nie musi być gigant rozmiarów (choć nie jest taka wcale maleńka- prysznic się mieści :lol: ), pokój będzie gabinetem także spokojnie zmieści się biurko albo dwa 8) a w kotłowni powinny zmieścić się wszystkie potrzebne urządznia :)

Hej,

Jeszcze raz ponawiam pytanie o dachówkę do zaawansowanych groszkowców. Czy ktos z Was kładł dachowke ceramiczna i ile kosztowala Was robocizna na metr?

Kilka uwag na temat naszego Groszka. Niestety Aguska nie potrafię wklejać zdjęć :( ale postaram się w miarę jasno wytłumaczyć koncepcję garażu. Ma dach dwuspadowy, tak samo jak dom, z tym że jest niższy o około 1 metr. Strop nad garażem też jest niższy względem tego nad domem. Garaż jest "doklejony" do domu, tak jak na poniższym szkicu (przepraszam wszystkich estetów i profesjonalistów :D ) Z tyłu domu dachy domu i garażu tworzš jednš płaszczyznę.

_______

| |________

| | |

|______| |

|_______ |

Jeœli chodzi o DGP, to nie przypominam sobie, żeby w kwietniu był dołšczany do projektu jego schemat. Poza tym myœleliœmy wtedy o kominku z płaszczem wodnym. Stšd zmiana miejsca kominka. Ostatecznie stanęło jednak na DGP. Martwi mnie tylko to, że podobno brudzi.

My robimy œciany na poddaszu z cegły i chcemy je jeszcze dodatkowo wyciszyć wełnš i płytami. Niestety nie mogę nic powiedzieć o miejscu na poddaszu, bo dopiero stawiajš nam œciany parteru.

Błędy? To chyba tak samo jak w pozostałych groszkach: okno w kuchni na wysokoœci 80 cm, gdy standardowa wysokoœć mebli kuchennych teraz to 85 cm. My też myœleliœmy o poszerzeniu domu od strony garażu, ale ze względu na warunki zabudowy mieliœy wybór: albo większa łazienka na parterze, albo garaż na 2 samochody. Wybraliœmy to drugie, bo mamy też dodatkowe miejsce na pralnio-suszarnię i dodatkowe pomieszczenie na graty. Poza tym domek jest faktycznie prawie idealny. Zależało nam na prostej bryle ze względów ekonomicznych (mniej mostków termicznych, prostszy=tańszy dach itp.) i estetycznych (nie lubimy gargamelków). Jedyny duży - jak dla mnie mankament - to brak zadaszonego tarasu :( Rozwišzanie, jakie zaproponował nam wykonawca, to "złamanie" dachu i wydłużenie go nad tarasem (mamy go z tyłu domu).

Pozdrawiam

Rysunek się rozjechał ale wytłumaczyłaś to tak dokładnie, że chyba nikt nie będzie miał problemów z wyobrażeniem sobie tego :D

A powiedz jak szacujecie koszt budowy?? Macie już sporo postawione... mieścicie się w kosztorysie?? Jak ten kosztorys Archonu ma się do rzeczywistych kosztów?

A co do tarasu to też byłabym za chociaż częściowym zadaszeniem... można ewentualnie zrobić drewniane zadaszenie... sporo projektów ma to tak rozwiązane.

Pozdrawiam

Witam wszystkich Groszkowiczów!

Długo zastanawialismy się nad wyborem projektu przyszłego domu. Wchodziłam na stronę z projektami Dom w Groszku 2,3,4 chyba z milion razy i nie mogłam się zdecydować który będzie dla nas najlepszy...

Dzięki uprzejmości KozAnki zobaczylismy Groszek 2 w rzeczywistości, co utwierdziło nas w przekonaniu, że Groszek to projekt idealny.

W ostateczności zdecydowaliśmy się na Groszek 3, ze względu na rozmiary salonu (poszerzenie salonu w Groszku 2 wiąże się z poważnym przeprojektowaniem tej części domu od dołu do góry, więc daliśmy sobie spokój) i dodatkowego pokoju na piętrze.

Jesteśmy w trakcie adaptacji projektu, zmieniamy rozkład na piętrze.

Rezygnujemy z jednego pokoju na rzecz dodatkowej małej łazienki i garderoby. Wydłużamy też garaż, aby zyskać z tyłu małe pomieszczenie na grabie i kosiarkę .

Chcemy rozpocząć budowę na wiosnę 2007 (nadal walczymy z papierkami do pozwolenia na budowę).

Pozdrawiam Wszystkich!

Długo zastanawialismy się nad wyborem projektu przyszłego domu. Wchodziłam na stronę z projektami Dom w Groszku 2,3,4 chyba z milion razy i nie mogłam się zdecydować który będzie dla nas najlepszy...

Dzięki uprzejmości KozAnki zobaczylismy Groszek 2 w rzeczywistości, co utwierdziło nas w przekonaniu, że Groszek to projekt idealny.

W ostateczności zdecydowaliśmy się na Groszek 3, ze względu na rozmiary salonu (poszerzenie salonu w Groszku 2 wiąże się z poważnym przeprojektowaniem tej części domu od dołu do góry, więc daliśmy sobie spokój) i dodatkowego pokoju na piętrze.

Rezygnujemy z jednego pokoju na rzecz dodatkowej małej łazienki i garderoby. Wydłużamy też garaż, aby zyskać z tyłu małe pomieszczenie na grabie i kosiarkę .

Chcemy rozpocząć budowę na wiosnę 2007 (nadal walczymy z papierkami do pozwolenia na budowę).

Pozdrawiam Wszystkich!

Kukus witaj :D

W końcu grupka groszkowców 3 zaczęła się powiększać :lol: 8) Zapraszamy do dyskusji... pochwal się co zmieniliście w projekcie :)

Mam pytanko do grupki :)

Zastanwaiam się czy kupić projekt gotowy i robić adaptację czy na podstawie projektu zrobić indywidualny ?? Mam niezłą zagwostkę :lol:

Chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat :) Dodadm, że cenowo wychodzi bardzo podobnie - indywidualny jest tylko ciut droższy od adaptacji gotowego.

A co myślicie o wysokości parteru ?? Czy te 2,64 nie wydaje się trochę za nisko jak na tak dużą otwartą przestrzeń jaką jest salon??

Pozdrawiam

Dolaczam sie do pytan Malgolinki. Po wielu poszukiwaniach Groszek wydaje sie byc projektem, ktory zawiera praktycznie wszystko co nam potrzeba.

Niemniej, mieszkajac zawsze w domach z piwnicami, widze w nich niewatpliwa zalete i rowniez w przyszlym domu chcialabym takowa posiadac.

Chcielibysmy miec Groszek3 z garazem i jednoczesnie piwnicami. Nie wiem, czy trzeba bedzie je indywidualnie doadoptowac, czy Archeton posiada taka kombinacje. Z ich informacji na stronie wynika, ze nie.

Najgorsze, ze jakiejkolwiek rzeczy bysmy nie tkneli, to jestesmy tak bardzo zieloni, ze az strach :(

Nim zaczne Was zadreczac pytaniami o wnetrza... Czy w gotowych Groszkach nie razi asymetria fasady 'ogrodowej'? Chodzi mi o klatke schodowa i wystajacy nad nia daszek. Patrze i patrze na rysunki elewacji i jakos mi sie to nie podoba...

Kolejne pytanie laika: czy jesli sie chce dowiedziec na jakiej wysokosci umieszczone sa okna, jak wysokie sa drzwi etc. to moge uzyskac te informacje przed zakupem projektu? Czy Archeton wysyla tego typu opomiarowania?

Chcialabym miec bezposrednie wyjscie z piwnicy na zewnatrz, rodzaj wpuszczonych wzdluz fasady schodow. Czy takie rozwiazania ktos przewidywal u siebie?

cześć wszystkim!

Też kupiłem groszek 3. Trafiony projekt. Póki co, czekam na pozwolenie i szukam firmy, która wybudowałaby mi pod klucz w 2007 roku. W okolicach Gdańska.

Pozdrawiam!

Grzegorz

Pozdrawiam Wszystkich!

Witam grupkę :)

Dolaczam sie do pytan Malgolinki. Po wielu poszukiwaniach Groszek wydaje sie byc projektem, ktory zawiera praktycznie wszystko co nam potrzeba.

Niemniej, mieszkajac zawsze w domach z piwnicami, widze w nich niewatpliwa zalete i rowniez w przyszlym domu chcialabym takowa posiadac.

Chcielibysmy miec Groszek3 z garazem i jednoczesnie piwnicami. Nie wiem, czy trzeba bedzie je indywidualnie doadoptowac, czy Archeton posiada taka kombinacje. Z ich informacji na stronie wynika, ze nie.

Najgorsze, ze jakiejkolwiek rzeczy bysmy nie tkneli, to jestesmy tak bardzo zieloni, ze az strach :(

Nim zaczne Was zadreczac pytaniami o wnetrza... Czy w gotowych Groszkach nie razi asymetria fasady 'ogrodowej'? Chodzi mi o klatke schodowa i wystajacy nad nia daszek. Patrze i patrze na rysunki elewacji i jakos mi sie to nie podoba...

Kolejne pytanie laika: czy jesli sie chce dowiedziec na jakiej wysokosci umieszczone sa okna, jak wysokie sa drzwi etc. to moge uzyskac te informacje przed zakupem projektu? Czy Archeton wysyla tego typu opomiarowania?

Chcialabym miec bezposrednie wyjscie z piwnicy na zewnatrz, rodzaj wpuszczonych wzdluz fasady schodow. Czy takie rozwiazania ktos przewidywal u siebie?

dorkaS trochę źle mnie nie zrozumiałaś... nie chodziło mi o to czy muszę robić projekt gotowy czy mogę zrobić adaptację :) Ja się zastanawaim czy nie zrobić indywidualnego na podstawie Groszka 3 dlatego bo otrzymałam bardzo dobrą ofertę na projekt indywidualny (praktycznie cenowo wyjdzie tak jak bym zrobiła adaptację gotowego)

I dlatego chciałabym rozważyć wszystkie za i przeciw odnośnie robienia projektu indywidualnego... bo z adaptacją to wiadomo co i jak 8)

Jeżeli chodzi o Twoje pytania odnośnie piwnic to Groszek 3 nie posiada ich ale spokojnie możesz zrobić je w adaptacji - Archon na pewno wyrazi zgodę. Zresztą możesz do niech napisać to odpowiedzą Ci na każde pytanie :)

A tak wogóle to czy mówimy o tym samy projekcie ?? :lol: :lol: :lol: To jest wątek odnośnie Groszków Archonu a nie Archetonu 8) :wink:

Hej,

Udalo mi sie wrzucic zdjecia do netu. Wszystkich zainteresowanych przerobionym Groszkiem 3 odsyłam na http://luma.photosite.com

Malgolinka, naprawdę gotowy projekt wyniesie Cie prawie tyle samo, co z adaptacja? Nas adaptacja wyniosla 1700 PLN. A co do kosztorysu dolaczonego do projektu, to trudno go porownywac z naszym, bo mamy duzo wiekszy garaz. Zreszta ten nasz juz wkrotce przekroczymy, jesli nie znajdziemy kogos tanszego do kladzenia dachowki. Czytam na roznych forach o tym, za ile ludzie buduja i czasami watpie w szczerosc ich wypowiedzi. Chodzi mi oczywiscie o niskie koszty robocizny. Albo my mamy takiego pecha, ze trafiamy na drozszych wykonawcow :wink: Nastaw sie na to, ze przekroczysz ten kosztorys. No chyba, ze bedziesz pracowala sama przy budowie domu :D

Pozdrawiam

Hej,

Udalo mi sie wrzucic zdjecia do netu. Wszystkich zainteresowanych przerobionym Groszkiem 3 odsyłam na http://luma.photosite.com

Malgolinka, naprawdę gotowy projekt wyniesie Cie prawie tyle samo, co z adaptacja? Nas adaptacja wyniosla 1700 PLN. A co do kosztorysu dolaczonego do projektu, to trudno go porownywac z naszym, bo mamy duzo wiekszy garaz. Zreszta ten nasz juz wkrotce przekroczymy, jesli nie znajdziemy kogos tanszego do kladzenia dachowki. Czytam na roznych forach o tym, za ile ludzie buduja i czasami watpie w szczerosc ich wypowiedzi. Chodzi mi oczywiscie o niskie koszty robocizny. Albo my mamy takiego pecha, ze trafiamy na drozszych wykonawcow :wink: Nastaw sie na to, ze przekroczysz ten kosztorys. No chyba, ze bedziesz pracowala sama przy budowie domu :D

Pozdrawiam

LuMa u nas w Szczecinie ceny za adaptację zaczynają się od 4tys. :evil: a dostałam ofertę na projekt indywidualny, która jest niewiele wyższa od adaptacji+kupna gotowego... dlatego zastanawiam się nad taką opcją

Jeżeli chodzi o koszty robocizny to Szczecin też chyba wiedzie prym :x ... zaczynają się od ok 50tys w górę :evil: i jak czytam, że ludzie płacą 20tys. to mnie normalnie... :evil: A ile Wy płaciliście ??

Widzę, że sporo powiększyłaś sobie Groszka :) ... taras masz przeniesiony na tył ?? A podnosiłaś może wysokość parteru ??

Czy ten ganek wysuneliście trochę do przodu czy tak było w projekcie ?? (na stronach Archonu tego nie zauważyłam)

Pozdrawiam