Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Dawno mnie tu nie bylo.

Widze, ze watek zostal zdominowany przez Groszkowcow 3. :lol: Pozdrawiam "nowych"

A co tam slychac u starych Groszkow?

My mamy juz stan surowy zamkniety. A ze wzgledu na piekna nie-listopadowa pogode robimy jeszcze ocieplenie zewnetrzne, ale juz chyba bez tynku. Na zime musimy zrobic przerwe, bo nie mamy ani gazu, ani szamba, ani kanalizacji, ani nawet wody w domu, a ten kranik na zewnarz na pewno zamarznie. W srodku mamy juz tynki wewn (wlasnie sie koncza) i wylewki. Reszta na wiosne. A na razie wszystko schnie.

dana i ulcia, a co u Was?

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejne pytanie laika: czy jesli sie chce dowiedziec na jakiej wysokosci umieszczone sa okna, jak wysokie sa drzwi etc. to moge uzyskac te informacje przed zakupem projektu? Czy Archeton wysyla tego typu opomiarowania?

Tak. Wyslij do nich maila z prosba o rzuty tego projektu. Ja jak wybieralam projekt, to nie moglam sie zdecydowac i pamietam, ze dostalam rzuty kilku projektow, o ktore prosilam.

Tylko pisz do Archona, a nie Archetona. :wink:

Witajcie starzy i nowi Groszkowcy!

Dawno nie udzielalismy się na forum bo cięzko pracujemy na dalsze etapy budowy.Strasznie nam szkoda Ulcia że spotkalo Was takie nieszczęście z tą kradzieżą okien.Co do pogody to faktycznie kto tylko może to z niej korzysta i namiętnie buduje.My zamawiamy sobie taką pózną zimę w przyszlym roku,albo wogóle jej brak.Oby tylko ceny materiałów nie zaczęły fiksować z nowym rokiem.

Ekipę mamy juz zaklepaną,ale i z tym różnie bywa.Zazdrościmy Wam takich etapów.Ciekawe o ile przekroczymy kosztorys Groszka 2?Pewnie wszyscy zadają sobie to pytanie.Pozdrawiamy wszystkich cieplutko!

Witam wszystkich - starych i nowych Groszkowcow!

Bede troche upierdliwa :wink: i ponownie zapytam o dach. Czy ktos ze 'starych' :D , ktorzy maja dachowke, moglby sie podzielic inforamcja na temat cen robocizny? Na razie mamy oferte na 45PLN netto/m2 za dachowke zakladkowa i 70 PLN/m2 :o za karpiowke! A moze ktos z okolic W-wy moze polecic dobrego i niezbyt drogiego dekarza?

Malgolinka, jeœli chodzi o zmiany, to parter podnieœliœmy do 2,7. Taras mamy przeniesiony na tył domu, bo nie mogliœmy go mieć z boku ze względu na warunki zabudowy. Ale mi to nawet bardziej pasuje, bo nie będzie tak widoczny od ulicy. A z gankiem nic nie kombinowalismy, wiec jest pewnie tak, jak w projekcie :D

Co do robocizny, to placimy duzo jak na to, co wyczytuje na roznych forach, bo brutto wyjdzie nam okolo 50 tys. za stan surowy do wiezby. Z tym, ze mamy w tym kierownika budowy i nie musimy martwic sie o zaopatrywanie budowy w materialy, bo wykonawca wszystko organizuje sam i ma dobre ceny. Mamy jego cennik i jestesmy dogadani tak, ze jak cos znajdziemy taniej, to kupujemy to sami. Na razie udalo nam sie zaoszczedzic :D na porothermie.

Pozdrawiam

Witam,

Małgolinka - Rozumiem, że na podstawie rzutów projektu Groszka chcesz zrobić projekt indywidualny?

Rozmawiałam jakiś czas temu z kolegą, który projektuje instalacje i twierdzi, że lepiej jest kupować projekty gotowe bo mają dopracowane projekty wszelkich instalacji (oczywiście i w takich zdarzają się niedoróbki) ale podobno o wiele gorzej jest z projektami instalacji w projektach indywidualnych.

Gotowe projekty, jeżeli są w sprzedaży od jakiegoś czasu, będą w całości dopracowane, bo ludzie zgłaszają błędy pracowni.

My płacimy 1300 PLN za adaptację.

LuMa - Dzięki za dołączenie zdjęć zmienionego projektu. W jednej chwili :wink: pomogło mi to podjąć decyzję o rezygnacji z frontowego balkonu i zamiany drzwi balkonowych na okno (od jakiegoś czasu o tym myślałam).

KozAnka - Niestety nie mogę potwierdzić chęci Archonu do przesyłania rzutów szcegółowych. Prosiłam o rzut parteru Groszka 2 przed jego kupnem, żeby zastanowić się nad powiększeniem salonu, ale odmówili. Co prawda Pani z pracowni chętnie i szczegółowo odpowiedziała na moje pytania.

Pozdrowienia od Karolexa z rodziną. Cieszymy się, że pogoda Wam sprzyja i wszystko idzie do przodu! :D

Pozdrawiam. Kukus

Dzieki za zwrocenie uwagi, nie wiem dlaczego Archon ciagle myli mi sie z Archetonem, chyba to ostatnie latwiej sie wymawia :)

Co do wysokości salonu... Poprawcie mnie jesli sie myle, wysokości pomieszczeń podawane na planach mierzone sa od poziomu potencjalnej wylewki do sufitu? Czy tez jest w tym brana pod uwage wysokość ewentualnej podlogi położonej na wylewce?

W obecnej chwili użytkujemy salonik o powierzchni 28 metrów. Wysokość od podłogi do sufitu to dokładnie 253 cm. Wydaje mi się ciągle, że sufit spada na głowę. Czy to 2,66 Groszkowe to standard, czy cecha indywidualna projektu?

dorkaS

Wysokosc pomieszczen podawana jest od wykonczonej podlogi do surowego sufitu (bez tynku). Wszedzie (czy to plytki czy parkiet/panele) w projekcie wykonczenie liczone jest na 2 cm, a plytki i panele to mniej niz 2cm, ale np deski podlogowe to 2,2 cm. A na tynk na suficie tez odchodzi ok. 2 cm.

(Szczerokosci pomieszczen tez sa podawane bez tynku.)

kukus

Przede wszystkim serdecznie pozdrawiam.

Z tymi projektami instalacji to bym nie przesadzala. W projekcie instalacja c.o. jest zaprojektowana w ukladzie trojnikowym (chyba tak to sie nazywa), a teraz juz sie tak nie robi. Hydraulik i tak Ci zrobi w ukladzie rozdzielaczowym.(Ja rozmawialam z kilkoma i kazdy tak mowil). W projekcie nie ma ogrzewania podlogowego, grzejniki sa same plytowe, tylko w jednej lazience byl drabinkowy, a fajnie miec w obu lazienkach drabinkowe.

Chyba dlatego te kosztorysy na stronach internetowych biur projektowych sa takie zanizone. :roll:

Podobnie z instalacja elektryczna. W projekcie jest bardzo prosta. Np w miejscu gdzie ma stac TV jest tylko 1 gniazdko. Oczywiscie w projekcie nie ma np. podswietlenia obrazow, podswietlenia schodow, witryn w kuchni itd. Oczywiscie to nie jest konieczne. Ale i tak kazdy planuje umeblowanie po swojemu i gniazdka i oswietlenie najlepiej sobie zaprojektowac jak juz bedzie stan surowy - przejsc sie z kreda w reku i wyobrazac, gdzie bedzie stol, gdzie lampa nad stolem, gdzie komputer, gdzie wszystkie gniazdka itd. I lepiej miec na to troche czasu, zeby sie dobrze zastanowic.

Projekt gazu.

I tak do pozwolenia na budowe musi byc projekt sporzadzony przez uprawnionego projektanata wrysowany na mapie na twoja dzialke.

Jednym slowem projekty instalacji .... hmm. :roll: :wink:

Luma

Moge polecic super dekarza Witka Gronia 607 242 688. Mlodzi ludzie, sprawnie i szybko. Nasz dach zrobili w tydzien (z tym, ze bez foliowania, bo mamy deskowanie). Cenowo bardzo duzo udalo nam sie wynegocjowac i placilismy ok.15 - 20% mniej niz chcial Michal Dabrowicz czy statek. A pan Witek tez wspolpracuje z Dachluksem i mozna brac wszystko na 7% VAT. Nie wiem jakie teraz ma ceny.

Cześć Groszkowcy!

Mój Groszek został wczoraj oklejony białą pierzynką a za chwilę zrobi się szary by znów za chwilę troszkę zżółknąć, czyli zostanie zagruntowany podkładem w kolorze ostateczego tynku a ostateczny tynk na wiosnę. Uff! W moim albumie możecie zobaczyć jak wygląda z oknami i jak są ulokowane. Całą zimę będą szły roboty wykończeniowe, no może dla bezpieczeństwa napiszę "są planowane" bo doświadczenie wskazuje, że plany zawodzą. W każdym razie pogoda po prostu wymarzona i oby tak do wiosny!

Witam wszystkich groszkowców. Przypomnę, że buduję Groszka 2. Właśnie skończyliśmy budowę fundamentów drugich. Pierwsze fundamenty musieliśmy zburzyć, bo geodeta źle wytyczył budynek i nie zachowano 3 metrów do granicy. Przed budową dużo czytałam o budowaniu, o błędach wykonawców, ale nigdzie nie natknęłam się na błąd geodety. Gdyby nie ten błąd dzisiaj budowałaby się więźba dachowa. Teraz mam tylko fundament i nie wiem, czy budować dalej, czy stanąć i poczekać do wiosny. Mój wykonawca i kierownik uważąją , że należy dalej budować, przynajmniej do stropu. Mam dylematy, może pomożecie mi je rozwiązać. Boję się, że jak podczas dalszego budowania przyjdą mrozy to zaszkodzi to murom, które wznoszone będą z porothermu.

Witam wszystkich Groszkowców po długiej przerwie.

Po przygodach z architektem (wspominanym na tym forum panem Wójcikeim), nasz projekt wreszcie trafił do starostwa i być może już w przyszłym tygodniu dostaniemy pozwolenie.

W tej chwili jesteśmy na etapie intensywnych poszukiwań wykonawcy - na dzień dzisiejszy najrozsądniej wygląda oferta z Domu Jednorodzinnego (ti ci co budowali Groszka Ulci).

Mamy jednak duży problem - wodny. Sąsiad z drugiej strony drogi jest właścicielem wodociągu znajdującego się w drodze i za samą zgodę na podłączenie się do rury żąda 5 tyś. Inny sąsiad z kolei (oddalony o jakieś 40m) jest właścicielem innego kawałka wodociągu i za zgode chce tylko 1 tyś (jako część poniesionych przez niego kosztów). Dowiedziałem się jednak od tego pierwszego, że ten drugi jak podłączał się do jego rury podpisał jakiś papier, że nie pozwoli na wpięcie się do rury nikogo bez zgody tego pierwszego.

Mam do Was pytanie. Czy ten pierwszy sąsiad ma prawo dyktować tak wysokie stawki za zgodę na podłączenie się do wodociągu? Czy nie powinien tego wodociągu przekazać gminie? A może kwota 5 tyś wcale nie jest wygórowana?

Pozdrawiam.

Krzymar

Warto by się zorientować ile ci właściciele zapłacili za położenie wodociągu. Jeśli pierwszy z nich robił to sam i załatwiał wszystkie pozwolenia, papiery etc., walczył wiele miesięcy z urzędami, a do tego miał sporo metrów do pociągnięcia to wierz mi

te 5 tyś. to niewiele np. sam projekt to ok. 2 tyś./ Nie wiem czy ma prawo decydować za drugiego sąsiada ale być może tak skoro to on poniósł największe koszty. Ja przechdzę od kilku miesięcy, no prawie od roku, przez formalności związane z budową wodociągu, 250m z przejściem przez drogę asfaltową i chodniki - koszt wg kosztorysu 100000zł, z tego miasto finansuje 60%, reszta do podziału między 3 może 4 sąsiadów. A potem co? Przyjdą nowi chętni do podłączenia i mamy tak z dobrego serca zrobić im prezent? Moim zdaniem to nie byłoby uczciwe, tym bardziej że pieniądze na wodociąg to brak garażu przy moim domu i kiepskie wyposażenie. I nie wspomnę o siwych włosach na mojej skołowanej głowie. Ciesz się, że masz w ogóle taką możliwość.

Witam wszystkich Groszkowców po długiej przerwie.

Po przygodach z architektem (wspominanym na tym forum panem Wójcikeim), nasz projekt wreszcie trafił do starostwa i być może już w przyszłym tygodniu dostaniemy pozwolenie.

W tej chwili jesteśmy na etapie intensywnych poszukiwań wykonawcy - na dzień dzisiejszy najrozsądniej wygląda oferta z Domu Jednorodzinnego (ti ci co budowali Groszka Ulci).

Mamy jednak duży problem - wodny. Sąsiad z drugiej strony drogi jest właścicielem wodociągu znajdującego się w drodze i za samą zgodę na podłączenie się do rury żąda 5 tyś. Inny sąsiad z kolei (oddalony o jakieś 40m) jest właścicielem innego kawałka wodociągu i za zgode chce tylko 1 tyś (jako część poniesionych przez niego kosztów). Dowiedziałem się jednak od tego pierwszego, że ten drugi jak podłączał się do jego rury podpisał jakiś papier, że nie pozwoli na wpięcie się do rury nikogo bez zgody tego pierwszego.

Mam do Was pytanie. Czy ten pierwszy sąsiad ma prawo dyktować tak wysokie stawki za zgodę na podłączenie się do wodociągu? Czy nie powinien tego wodociągu przekazać gminie? A może kwota 5 tyś wcale nie jest wygórowana?

Pozdrawiam.

Witam wszystkich groszkowców. Przypomnę, że buduję Groszka 2. Właśnie skończyliśmy budowę fundamentów drugich. Pierwsze fundamenty musieliśmy zburzyć, bo geodeta źle wytyczył budynek i nie zachowano 3 metrów do granicy. Przed budową dużo czytałam o budowaniu, o błędach wykonawców, ale nigdzie nie natknęłam się na błąd geodety. Gdyby nie ten błąd dzisiaj budowałaby się więźba dachowa. Teraz mam tylko fundament i nie wiem, czy budować dalej, czy stanąć i poczekać do wiosny. Mój wykonawca i kierownik uważąją , że należy dalej budować, przynajmniej do stropu. Mam dylematy, może pomożecie mi je rozwiązać. Boję się, że jak podczas dalszego budowania przyjdą mrozy to zaszkodzi to murom, które wznoszone będą z porothermu.

Ten geodeta to budowlane nieporozumienie ,niech zmieni zawód Oobciążyć go kosztami za zburzone fundamenty. Co do murów to pogoda na razie dopisuje ale niedługo styczeń i może być różnie . pozdrowiamy

Witam po bardzo długiej przerwie u mnie groszek już stoi w stanie surowym zamkniętym (można obejżeć na zdjęciach jak to wygląda :lol: ), wewnątrz zaczeły się prace związane z instalacją elektryczną i za niedługo będę chciał robić instalację wodną i c.o. i tu mam dylemat bo po zapoznaniu się z cenami rur i złączek miedzianych włosy mi na głowie stanęły (chociaż za wiele już ich nie mam :oops: ) i rozpatruję zrobić instalację wodną i c.o. z tworzywa, czy możecie podpowiedzieć jak u Was to wygląda. Pozdrawiam

Witam po bardzo długiej przerwie u mnie groszek już stoi w stanie surowym zamkniętym (można obejżeć na zdjęciach jak to wygląda :lol: ), wewnątrz zaczeły się prace związane z instalacją elektryczną i za niedługo będę chciał robić instalację wodną i c.o. i tu mam dylemat bo po zapoznaniu się z cenami rur i złączek miedzianych włosy mi na głowie stanęły (chociaż za wiele już ich nie mam :oops: ) i rozpatruję zrobić instalację wodną i c.o. z tworzywa, czy możecie podpowiedzieć jak u Was to wygląda. Pozdrawiam

Witam,

Oglądałam zdjęcia Twojego Groszka (chciałabym byc już na tym etapie...) i zainteresowały mnie okna. Czy mógłbyś sie podzielić nazwą producenta i kolorem okien które zamontowałeś?

Dzięki i pozdrawiam.

...zainteresowały mnie okna. Czy mógłbyś sie podzielić nazwą producenta i kolorem okien które zamontowałeś?

Witam!

Kukus jeśli zainteresowały Cię moje okna to podaję że kupiłem je niedaleko mojej miejscowości są to okna 5-cio komorowe typu perfectline system veca, a kolor to obustronnie złoty dąb ze złotymi szprosami, nadmieniam, że kupiłem je chyba? niedrogo bo za komplet okien do całego groszka (w tym okno tarasowe rozsuwane) zapłaciłem 12.600 zł.

Ulcia i Kozanka rozumiem, że też macie instalację c.o. w tworzywie tz. wyjście z pieca miedź, a dalej piony i przyłącza do grzejników z tworzywa typu PEX ? czy inne tworzywo. Możecie powiedzieć ile Was to kosztowało tz. robocizna i materiał.