Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam,

Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem Domu w Groszku 4 !!!. Na wiosnę zamierzamy powoli wystartować także będę czestym gosciem tego forum nie tylko jako bierny użytkownik ale także jako czynny ;).

KozAnka i LuMa można się z wami jakoś umówić aby zobaczyć te wasze cudeńka w rzeczywistości? Mail do mnie [email protected]

Pozdrawiam,

Paweł

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszytkich. U mnie dzięki dość ładnej pogodzie, jeszcze przed świętami, będzie wylewany strop. Bardzo się cieszę. Na dole już są ścianki działowe i komin. Nabrałam jednak pewnych wątpliwości. Groszek 2 wydał mi się bardzo mały i ciasny. Bardzo proszę tych z Was którzy wykańczacie, lub wykończyliście, już swoje groszki - napiszcie czy po pracach wykończenowych to wrażenie jest inne ?. Wybierając projekt chciałam mieść coś niedużego, ale też mieć więcej przestrzeni niż w mieszkaniu w błoku.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam Wszystkich,

Chciałabym wiedzieć jak sobie poradziliście z oknem w kuchni w naszym groszku które jest na wysokości 80 cm i niestety nie można pod nim postawić szafek kuchennych ponieważ szafki mają wysokość ok 85 cm, może ktoś tak jak ja miał taki sam problem. Proszę o rady.

Pozdrawiam

Beata

Witam Wszystkich,

Chciałabym wiedzieć jak sobie poradziliście z oknem w kuchni w naszym groszku które jest na wysokości 80 cm i niestety nie można pod nim postawić szafek kuchennych ponieważ szafki mają wysokość ok 85 cm, może ktoś tak jak ja miał taki sam problem. Proszę o rady.

Pozdrawiam

Beata

Witaj w grupie gbeti :)

Wszyscy mieliśmy ten sam problem ;) ... ponieważ w każdej wersji Groszka ta wysokość wynosi 80 cm

My podnieśliśmy parter o 8,5 cm dodając po 0,5cm do wysokości każdego stopnia schodów... i te 8,5 cm podniesie nam to okno do poziomu odpowiedniego i do tego sufit nie będzie nam "spadał na głowę" :) Teraz w mieszkaniu mamy ponad 2,7cm a jak przeprowadzilibyśmy się do większych powierzchni z wysokością 2,60 to pewnie byśmy cały czas chodzili z pochyloną głową hihihi :lol:

Którą wersję Groszka budujesz ?? Czy już zbudowałaś ?? i gdzie ??? :D

Pozdrawiam

Małgosia

Ja podnioslam cale okno o kilka cm. Nie chcialam szafek w kuchni pod oknem, tylko tak jak jet w projekcie stol i zalezalo mi na tym, zeby parapet byl nad blatem.

W sumie jak na razie nikt nie zwrocil uwagi na to, ze to okno jest wyzej, ale musze powiedziec, ze teraz troche mi to przeszkadza. Zwlaszcza, ze skrocilismy tez drzwi wejsciowe, bo te w projekcie sa koszmarnie wysokie. I teraz cala elewacja tanczy, bo wszystko konczy sie na innej wysokosci.

Teraz chyba obcielabym to okno tylko od dolu, bo podnosic wszystkich okien tez bym nie chciala. I po prostu posadzic jakies iglaczki pod tym oknem ,zeby zamaskowac, ze jest krotsze.

Cześć!

U mnie wszystkie okna są na wysokości 90cm i całe szczęście, że się na to zdecydowaliśmy. Po pierwsze blat pod oknem może być albo nie ale w przyszłości nie ma problemu, po drugie te 90cm to i tak nie dużo w domu z tak dużą ilością okien - z każdej strony jesteśmy na widoku a wobec tego lepiej ograniczyć "podglądanie" od dołu. Polecam ! Dziwny ten projektant :roll:

z każdej strony jesteśmy na widoku

No wlasnie a propos okien.

To tak dla tych co jeszcze sa przed adaptacja.

W salonie to na prawde totalne przegiecie. Ciesze sie, ze zamiast jednego okna balkonowego zrobilismy normalne, ale i tak w salonie czuje sie jak w ogrodzie zimowym. Z drugiej strony gdybym miala ktores okno calkiem zlikwidowac, to nie wiedzialabym ktore, bo fajnie jest miec widok na kazda strone. Kuchnia ok, w gabinecie troche ciemno (mimo, ze powiekszylismy ze 120 do 150). Najgorzej jest na poddaszu, bo te okna polaciowe od ulicy sa za wysoko i nic przez nie nie widac. Teraz jak jestem w domu i chce wyjrzec co sie dzieje na ulicy, to musze szukac jakis rusztowan. :)

Nie robilismy okna polaciowego w naszej sypialni, bo stwierdzilismy, ze i tak w dzien tam nie bedziemy przebywac, wiec juz szkoda kasy, no i tez jest troche ciemno. Za to pokoje dzieci super doswietlone.

Oczywiscie wszystko zalezy od stron swita. My mamy wejscie od zachodu i lustrzane odbicie groszka 2, wiec salon jest od poludnia. Ostatnio bylismy tam wlasnie po poludniu i sloneczko super zagladalo do srodka przez okno balkonowe docierajac az do gabinetu. Super. Juz sie nie moge doczekac kiedy tam zamieszkamy.

Jesli chodzi o elewacje, to my juz mamy prawie gotowa. Dach antracytowy, rynny i podbitka tez. Komin zolty i zolta bedzie podmurowka z plytek klinkierowych i jeszcze zolta cegla klinkierowa na ogrodzenie. Okna i drzwi drewniane, kolor to jakis numer, ale wpada w zloty dab, no troche ciemniejszy. Brame garazowa mamy w okleinie zloty dab i prawie sie nie rozni od okien i drzwi. Tynk mamy teoretycznie kremowy, bo praktycznie wszystko zalezy od slonca. Jak swieci, to jest lekko zoltawy, a jak nie swieci to niestety wpada w jakis taki seledynowy i to mi sie nie podoba. Ale juz tak musimy zostawic, bo nie mamy kasy na malowanie. :cry:

Witamy wszystkich

My dopiero w tym roku zaczynamy budować naszego Groszka ,i co do okien to podnieśliśmy wszystkie okna o 3 cm i zmieniliśmy grubość styropianu w posadzce z 10 cm do 8 cm ,dzięki temu zyskaliśmy potrzebne 5 cm na postawienie szafek w kuchni .Myślę zę parapet będzie jednocześnie blatem ,ale mam jeszcze na to sporo czasu .Kuchnia wydaje się być dość wąska dlatego zabudowa pod oknem trochę ją poszerzy ,tak mi się wydaje ale wszystko wyjdzie w praniu .

Co do drzwi zewn. to zostawiłam je na wys.2,30 cm ponieważ dzwi i okna musza być na podobnej wys . tak nam doradził architekt ,no i z tego co piszecie to miał rację . Drzwi zrobimy krótsze a górną przestrzeń wypełnimy świetlikiem szklanym ,cos tam wymyślimy .Napiszcie jeszcze coś ciekawego o naszym Groszku poztwnego oczywiście !!!!!,chociaż mile widziane są rady,które pomogą nam uniknąć błędów ,popełnionych przez Was :D pozdrawiam

Witam ponownie,

mam pytanie co do podnisienia tych okien na parterze.

Czy po podniesieniu okien o 10 cm nie kończą się one niż drzwi balkonowych w salonie? Bo okna maj 150 + 90 od podłogi to jest 240 cm a drzwi balkonowe maja wysokość 230 cm? Jesli tak to czy to dobrze wyglada?

Pozdrawiam

Beata

Gbeti

U mnie nie ma róznicy w wysokości okien i dzwi balkonowych, ponieważ drzwi też zostały wydłużone.

A co do ilości okien w salonie - jeśli macie działkę pięknie osłoniętą wysoką roślinnością, do tego dużą i z dala od sąsiadów i szlaków komunikacyjnych to wysokość i ilość okien im większa tym lepsza. U mnie niestety konieczne zasłony lub rolety. Usytuowanie okien dookoła salonu i w kuchni powoduje przy słonecznym dniu prześwity i stojąc przed domem kilkanaście metrów widać pięknie całe wnętrze. :-?