RENA I ROB 23.01.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Robertnicki ładne te twoje fundamenty czyściutko wykonane .My też budujemy właściwie dopiero zaczynamy budowac groszka 2 .Napisz jakie zmiany wprowadziłeś ,iile cie kosztowały fundamenty jeśli można wiedzieć .Życzę dalszej owocnej pracy i do góry ....mury. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 24.01.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Niespodziankahttp://img260.imageshack.us/img260/5941/picture210120070720if.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 24.01.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Niespodzianka http://img260.imageshack.us/img260/5941/picture210120070720if.jpg Oooooo luuuudzie jaki cudny Kozanka ja chcę jeszcze poproszę o więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loxia 24.01.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Kozanka jeszcze jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 24.01.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Kozanka Twój domek to śliczny nie mogę się na niego napatrzeć ,mam nadzieję że mój też taki będzie .Wklej jeszcze parę fotek .......proszę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 24.01.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 ...Napisz jakie zmiany wprowadziłeś ,iile cie kosztowały fundamenty jeśli można wiedzieć .... Witam serdecznie. Wszelkie zmiany opisywałem już wcześniej, ale powtórzę chętnie. Zasadniczą jest lustrzane odbicie, rezygnacja z balkonu, przeniesienie tarasu na tył domu, a co za tym idzie zmiana usytuowania i kształtu okien. Prawie wszystkie okna zmniejszyłem, lub powiększyłem do wielkości 1,5x1,5. Wszystkie tej wielkości okna będą na wysokości 90 cm. Oryginalne zostało tylko na klatce schodowej, garażu i połaciowe. Balkonowe mamy z tyłu domu, a z boku tam gdzie był taras i balkon będą zwykłe okna. Skróciliśmy również ścianę pomiędzy kuchnią i jadalnią. Odwróciliśmy bieg schodów w związku z wyczystką kominową, poszerzyliśmy garaż. Budujemy najprawdopodobniej z Ytonga. Dachówka Braas. Co do kosztów to nie potrafię dokładnie napisać, teraz nie mam wglądu w dokumentację. Ale było tego ok 30tys. Życzę zapału w budowie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 24.01.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam My także powiększyliśmy garaż,bo mąż lubi majsterkować i muszi mieć trochę więcej miejsca, okna podobnie ,bieg schodów za radą forumowiczów także odwróciliśmy ,taras zostawiliśmy na miejscu ale myślę że trzeba go trochę powiększyć. Zapytam tylko o ile skróciłeś ściankę pomiędzy kuchnią i jadalnią ? Przyznam szczerze że ja też myślałam o skróceniu tej ścianki i wstawieniu tam gdzieś blato-stołu aby cupnąc sobie przy gotowaniu dla rodzinki,ponieważ zabuduję okno blatem i szafkami nie wstawię zwykłego stołu i krzeseł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz i Beata 24.01.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Poszerzamy garaz o 1m,rownamy z tylu do krawedzi budynku,zamiast okna wstawiamy drzwi do ogrodu,gdzis trzeba umiescic kosiarke itp.,okno w kuchni zwezamy na 120cm./za porada projektanta wnetrz/ i zmniejszamy jedne drzwi balkonowe do wymiaru 150x180. Dach nad garazem bedzie o 1m wysuniety w stosunku do sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 24.01.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam Widzę że coraz więcej osób zaczyna budowac naszego groszka2. Jakiś czas temu forum opanowali budujący Groszka 3 i 4,ale widzę że nasz mały groszek wraca do łask.Świetnie się składa będziemy mogli wymieniać doświadczenia z budowy naszych domków. My mamy już pozwolenie na budowę,jeszcze tydzień i się uprawomocni,po czym praktycznie można by zaczynać gdyby zima do nas nie zawitała.Ale nawet dobrze sie składa,bo nie mamy jeszcze ekipy, nie wiemy na kogo sie zdecydować,no i kredycik trza załatwic. Janusz i Beata witamy w klubie groszkowców . Co do zmniejszenia okna w kuchni to ja zostawiłam takie duże bo nie chcę mocno ingerować w elewację frontową.Boję się coś zepsuć w wyglądzie mojego groszka. A swoją drogą to wykusz z oknem tak wąskim nie będzie czasem wyglądał jak wieża strzelnicza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 25.01.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Witam ...Zapytam tylko o ile skróciłeś ściankę pomiędzy kuchnią i jadalnią ? Przyznam szczerze że ja też myślałam o skróceniu tej ścianki i wstawieniu tam gdzieś blato-stołu aby cupnąc sobie przy gotowaniu dla rodzinki,ponieważ zabuduję okno blatem i szafkami nie wstawię zwykłego stołu i krzeseł. Pozdrawiam Nie można zaszaleć z tym skracaniem, tylko 50 cm, bo jest to ściana nośna no i trzeba wstawić podciąg. Niemniej jednak po poszerzeniu powstaje otwór ok 130 cm z tego co pamiętam. Tak więc kuchnia będzie otwarta ale tak nie do końca. Pozdrawiam zapaleńców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 25.01.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Witam E coś nie tak -1,30 m to jest bez skracania ,czyli jeżeli skróciłeś o 50cm to musizostać około 80 cm akurat na wstawienie lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmyco 25.01.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Niespodzianka http://img260.imageshack.us/img260/5941/picture210120070720if.jpg KozAnka - bardzo ladny dom. Gratulacje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 25.01.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Witam E coś nie tak -1,30 m to jest bez skracania ,czyli jeżeli skróciłeś o 50cm to musi zostać około 80 cm akurat na wstawienie lodówki. Witam! Mi co pawda chodziło o wolną przestrzeń, a nie o szerokość ściany, bo ściany rzeczywiście zostanie 80 cm, ale i tak pomyliłem się, ponieważ wolnej przestrzeni będzie ok 180 cm a nie 130cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz i Beata 25.01.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Przy szeokości okna w/g projektu blat szafki kuchennej"wejdzie na okno",nasza zmiana pozwoli na blat o szek.60cm.Symetria zostanie zachowana. Okno w kuchni nie będzie za wąskie,a jeżeli nawet, to się po jaklimś czasie nie zwraca na to uwagi.Oswajamy się.Najważniejsze,aby wnętrz mi się zgrało.Zwężenie okna to sugestia dekoratora wnętrz.Swiatła nie zabraknie,bo to strona południowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 25.01.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Janusz i Beata Prawdę mówiąc to nie bardzo wiem o co ci chodzi .Co ma szerokość okna do szerokości blatów? U mnie będzie tak - zabuduję parapet okna blatem,bo przecież blaty mają różną szerokość więc jakoś się to przytnie lub wstawi. Na razie to odległa przyszłość ,chociaż o pewnych sprawach trzeba pomyśleć już na etapie adaptacji.A skoro już radziłaś się dekoratora wnętrz to uchyl rąbka tajemnicy i powiedz co ci doradził ;szczególnie interesuje mnie gdzie umieścisz stół czy blato-stół ,bo jak zabuduje się okno to ciężko go tam gdzieś wcisnąć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 30.01.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Kozanka Piękny domek! Już żałuję mojego czerwonego dachu. A jaki to kolor elewacji? A czy to co się zieleni w oknie połaciowym to płyta G-K czy mi się wydaje? I jeszcze pytanie o komin - skróciłaś go? Ach, mój groszek czeka na kolorek do wiosny i na razie straszy szarością a środek powoli nabiera właściwych kształtów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 01.02.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Niespodzianka http://img260.imageshack.us/img260/5941/picture210120070720if.jpg Można prosić trochę zdjęć z wnętrza? Interesuje mnie bardzo klatka schodowa, ponieważ jestem na etapie adaptacji i zastanawiam się czy ją zmieniać (zrobić dwubiegowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 01.02.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 grzegorz_si Niestety, nie mam zdjec klatki schodowej. Ja zrobilam schody dwubiegowe troche kosztem korytarza, ale ten i tak wyszedl szeroki. Przesunelam scianke o 23 cm jednoczesnie powiekszajac gabinet - tu akurat kosztem lazienki. Dlugosc?/szerokosc?/chyba glebokosc klatki schodowej wynosi 290 cm. Mam 8 schodkow szerokosci 25 cm (wlasciwie pierwsze 2 schodki sa pod stropem), potem spocznik, ktory jest podzielony na 2 schodki 90x100cm i potem 6 schodkow. Przyznam, ze szerokosc schodkow 25 cm to troche malo, ale i tak nie zaluje, ze tak zrobilam. ulcia Dlaczego zalujesz czerwonego dachu? My do konca nie moglismy sie zdecydowac, czy czerwony, czy antracyt. Bystre oko dostrzeglo GK. Tak zrobilismy GK, ale bez szpachlowania, bo juz bylo za zimno. Panowie skonczyli w dzien, kiedy pierwszy raz spadl snieg. Wroca jak juz bedzie cieplo, bo na razie nie mamy ogrzewania. Komin faktycznie mamy krotszy, ale nie dlatego, ze ja tam chcialam, tylko mojej ekipie sie juz nie chcialo, wiec go skrocili. Zauwazylam jak juz byl skonczony. (Tak to jest jak sie codziennie nie jezdzi na budowe ). Kolor elewacji to Sahara. Tynk akrylowy Ceresit, jesli dobrze pamietam. Na zdjeciu wyszedl prawie bialy, ale w rzeczywistosci jest bardziej kremowy i niestety jak jest pochmurno i generalnie nie ma slonca, to wpada w seledynowy i bardzo mi sie nie podoba. Wiadomo, zawsze mozna pomalowac, ale juz nam szkoda kasy, wiec musi tak zostac. Wlasciwie, to nie szkoda, tylko juz jej nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafimata 01.02.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam wszystkich zakupiliśmy niedawno groszek 2 i przyłączamy sie do forum; dziekujemy wszystkim bardziej zaawansowanym uczestnikom, których uwagi pomogły nam w dokonaniu wyboru projektu. Gratulujemy tym, którzy już kończą swoje groszki i mamy nadzieję że nie poskąpią swoich pratycznych porad na kolejnych etapach budowy . Czy ktoś może polecic jakąś wypróbowaną i konkurencyjną cenowo ekipę z okolic Krakowa? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 02.02.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Witam wszystkich zakupiliśmy niedawno groszek 2 i przyłączamy sie do forum; dziekujemy wszystkim bardziej zaawansowanym uczestnikom, których uwagi pomogły nam w dokonaniu wyboru projektu. Gratulujemy tym, którzy już kończą swoje groszki i mamy nadzieję że nie poskąpią swoich pratycznych porad na kolejnych etapach budowy . Czy ktoś może polecic jakąś wypróbowaną i konkurencyjną cenowo ekipę z okolic Krakowa? Pozdrawiam! Witamy nowych budowniczych Groszka 2. Zapraszamy do lektury poprzednich stron tematu - jest tam sporo informacji na temat pułapek czekających inwestorów. Jeśli tylko możemy wspomóc innymi wiadomościami to będzie nam miło. Życzymy samozaparcia!!! Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts