Małgolinka 07.02.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 LuMa dzięki za podpowiedź z tym oknem na klatce schodowej Jeżeli chodzi o wysokość parteru to podnieśliśmy go o 8,5 cm po przez dodanie po 0,5cm na każdym stopniu (to jest najprostszy sposób) inaczej schody mogą nie wyjść... Robertnicki jasne, że wszystkie Groszki są super ... Zazdroszczę Wam postępów w budowie... my w bardzo optymistycznym wariancie zaczniemy w maju Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 07.02.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam Ale sie rozpisaliscie a jeszcze niedawno był tu taki spokój kozanka to swietny pomysł obniżyć spiżarkę dzięki temu zyskuje się więcej miejsca,ale ty masz schody dwubiegowe,ciekawe czy przy jednobiegowych ten pomysł szło by zrealizować???? Ktos pisał niedawno o ogrzewaniu na paliwo stałe ,my własnie takie planujemy bo na naszej działce nie ma gazu i jest dość drogie......... Nie jest to niestety prosta sprawa kocioł ledwie się zmieści oczywiscie trzeba powiększyć przekrój komina, no i komin jest z boku .Mierzę i kombinuję i nic na razie nie wychodzi ale tym będę się martwić pózniej ,najpierw muszę ową kotłownię postawić !!!!!!!!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 07.02.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Malgolinka, Uwaga o schodach. Nasz projektant dodał po 0,4 cm na kazdym schodzie, ale panowie budowlancy mieli zakodowane, ze 17 cm to najlepsza wysokosc dla stopni Juz w trakcie budowy trzeba naprawde wszystko caly czas kontrolowac. Robertnicki, Ja tez uwazam, ze wszystkie groszki piekne sa A z cenami to faktycznie wariactwo. Np. gdybysmy nie spoznilismy sie 2 tygodnie z zamowieniem dachowki, to mielibysmy za podobne pieniadze lepsza. Przy okazji uwaga dla osob, ktore mysla o dachowce ceramicznej. Nasi potencjalni dekarze mowili nam, ze nie biora zlecen na ukladanie Roebena. Dziekujemy za zyczenia. No i zyczymy wytrwalosci w budowaniu marzen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 08.02.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 W takim razie będę stała z kijaszkiem nad budowlańcami niech tylko spróbują mi zepsuć schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUAS 08.02.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 mafimata :Witamy krajan! tez poszukujemy wybudowanego już groszka w okolicach krakowa ale póki co nie natrafiliśmy na nic co do cen - wyglada na to że firmy krakowskie trzymaja sie na podobnym poziomie - my dotalismy dwie wyceny 48 i 50 tys... szukamy więc dalej, może gdzieś dalej od centrum?? pozdrowienia! Miło, że ktoś nas zauważył , a do tego "krajan" . Gdzieś wcześniej czytaliśmy, że w okolicach Koźmic stoi "groszek", więc może kiedyś, przy okazji spróbujemy go odnaleźć. Miło byłoby zobaczyć jego wygląd w środku inacze można wtedy podejść do adaptacji. A z tymi cenami to na prawde jakiś koszmar, przez to nasze oczekiwanie na WZiZT, koszt budowy wzrósł o kilkadziesiąt % KozAnka, czy takie "obniżenie" spiżarki musi zostać uwzględnione w projekcie na etapie adaptacji, czy mozna je wykonać w trakcie realizacji? Nasz architekt każdą nawet malutką zmianę odpowiednio sobie wzcenia, a z tego co słyszałem wiele zmian można wykonać bez problemu w trakcie realizacji (np. zmniejszenie okna, dodatkowe okno w kotłowni, dodatkowe okno połaciowe itp.) Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 09.02.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 LUAS My obnizenia spizarki nie zaznaczalismy w adaptacji. Natomiast z oknami to nie jest tak, poniewaz zmienia sie wyglad elewacji. Wszelkie zmiany okien i drzwi musza byc w adaptacji (ale nie dotyczy to okien polaciowych). W adaptacji musza tez byc zmiany dotyczace scian nosnych (pamietam, ze my mielismy zaznaczone ich przedluzenie raptem o 23 cm), natomiast dowolnie mozna zmieniac scianki dzialowe i to nie musi byc w adaptacji. (Oczywiscie nie mozna zmieniac tego w ostatniej chwili, bo budowlancy musza zrobic wzmocnienia w stropie pod scianki). Tak mysle co jeszcze... Schodow tez nie mielismy zmienionych w adaptacji (bo architekt sie upieral, ze sie nie da ) tylko wlasnie w ostatniej chwili, jak majster mial problem z rusztowaniem pod te zabiegowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 09.02.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 LUAS W sprawie zmian w projekcie. Najlepiej wszystkie zmiany umiescic w projekcie na etapie adaptacji. Troche o tym czytalam i mozliwe sa nieistotne zmiany w trakcie budowy (np. rodzaj materialu, z ktorego stawiamy dom - jesli nie powoduja zmiany wielkosci domu; miejsce usytuowania kotla ogrzewajacego dom; liczba okien, rodzaje otworow okiennych, liczba i rodzaj drzwi; rodzaj elewacji domu, nawet zmiana nachylenia kata dachu, jesli jest zgodna z planem zagospodarowania lub warunkami zabudowy). Ale ostatecznie, zeby nie byc na bakier z prawem, projektant powienien zamiescic w projekcie odpowiednie informacje na temat nanoszonych zmian (zarówno w postaci rysunku, jak i opisu). Z tego wniosek, ze i tak trzeba bedzie zaplacic. Tyle, ze nie sa potrzebne zadne zgłoszenia ani wizyty w urzedach. No chyba, ze ktos lubi ryzyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 13.02.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 LUAS W sprawie zmian w projekcie. Najlepiej wszystkie zmiany umiescic w projekcie na etapie adaptacji. Wg tego co ja się dowiedziałem to zmian w projekcie wymagają głównie te które np zmieniają gabarytu budynku, kąt dachu, wysokość itp... pozostałe takie jak: okna, schody, ściany działowe itp może zaakceptować kierownik budowy za darmo kreśląc po projekcie. Z tego wniosek, ze i tak trzeba bedzie zaplacic. Tyle, ze nie sa potrzebne zadne zgłoszenia ani wizyty w urzedach. No chyba, ze ktos lubi ryzyko Jak robi architekt w adaptacji to sobie liczy i ściąga pieniądze bo ONI tacy już są. Za dwie kreski postawione w 20 s. chciałby skasować 100 zł. Może to załatwić kierownik budowy i to ON bierze na siebie odpowiedzialność za to nie inwestor. Kierownik budowy zazwyczaj nie bierze za to dodatkowych pieniędzy. To wszystko oczywiście mój punkt widzenia poparty rozmowami z budowlańcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 13.02.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Grzegorz_si, Musialy sie w takim razie zmienic ostatnio przepisy, a nic o tym nie slyszalam Nie chce sie klocic, ale nie moge sie zgodzic ze wszystkim, co napisales. Masz racje, bo to jest logiczne, ze zmiany tzw. istotne musza byc naniesione w projekcie przez uprawnionego projektanta. Bo jak sie chce takowe wprowadzic podczas budowy to jest potrzebny projekt zamienny z wprowadzonymi zmianami i trzeba zlozyc wniosek o zmiane pozwolenia na budowe. A jesli chodzi o zmiany nieistotne, to zgodnie z przepisami powinien naniesc je w projekcie projektant, a nie kierownik budowy (Prawo Budowlane). Chyba, ze cos sie zmienilo i kierownik moze tez to zrobic, ale wg mnie potrzebna jest i tak zgoda projektanta. Np. na stronie Buduj Dom czytalam, ze do zawiadomienia o zakonczeniu budowy trzeba dolaczyć kopie rysunkow i opisu nieistotnych zmian zatwierdzone przez projektanta. Wiec moze faktycznie nie musi ich nanosic, ale chyba powinien sie na nie zgodzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 13.02.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 A jesli chodzi o zmiany nieistotne, to zgodnie z przepisami powinien naniesc je w projekcie projektant, a nie kierownik budowy (Prawo Budowlane). Kurde być może masz rację. W sumie każdy kierownik budowy z którym miałem do czynienia (a było ich trzech) równocześnie byli architektami z uprawnieniami. Dodatkowo jeden z nich był też inspektorem w nadzorze budowlanym w starostwie powiatowym no i jego posłuchałem... ale... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUAS 13.02.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 LUAS My obnizenia spizarki nie zaznaczalismy w adaptacji.... I ja też tak zrobię, podobnie ze schodami - teraz podobno (adaptacja) jest to nie mozliwe, natomiast zobaczymy jak wyjdzie w trakcie... W zasadzie to dużo zmian w naszym projekcie nie ma, jak się okazało jest prawie doskonały Interesuje mnie natomiast, czy ktoś z was umieścił okno w pom. gosp.? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafimata 14.02.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 czy ktoś z was umieścił okno w pom. gosp.? z tego co widac na zdjeciu to kozAnka dodała okno w pom. gosp i też zamierzamy pójśc w jej ślady a jak tam poszukiwania groszka w koźmicach? jeszcze jedno pytanie - zostajecie przy porothermie 44 czy wybieracie cos innego? małopolskie pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 14.02.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witamy groszkowców My budujemy z betonu komórkowego +12cm styropian, tak taniej i cieplej ale każdy musi sam zadecydować .Co do okna w pom. gosp. to też dodaliśmy okno 90x90,aby pod oknam jeszcze coś ustawic bo pom. bardzo małe. Pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafimata 14.02.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 My budujemy z betonu komórkowego +12cm styropian grubość 24 czy 30? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 15.02.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witam, Znowu mam pytanie do zaawansowanych. Czy Waszym zdaniem 7.700 zl netto za instalacje wodna (razem z montazem) i 28.500 netto za c.o. (z montazem, bez kotla, z podlogowka w kuchni, lazienkach, wiatrolapie i korytarzu, z tworzywa) to duzo czy nie? Wlasnie dostalismy wycene. KozAnka, Podziwiam od czasu do czasu Twoj domek, marzac o takim etapie u nas... A przy okazji mam pare pytan. Na zdjeciu tego za dobrze nie widac, ale czy nie macie przypadkiem drzwi wejsciowych nizszych niz w projekcie? Macie je w tym samym kolorze, co okna? I mozesz zdradzic, jakiej firmy jest brama garazowa i ile za nia dalas? Sorry za tyle pytan, ale wlasnie jestem na etapie wybierania drzwi i bramy. Zaczelam tez rozgladac sie za kominkiem, ale na razie dam chyba sobie spokoj, bo dostaje juz oczoplasu od ich ogladania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 15.02.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 LuMa może jakieś nowe zdjęcia Zaglądam co jakiś czas do Twojego albumu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 15.02.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 KozAnka, Podziwiam od czasu do czasu Twoj domek, marzac o takim etapie u nas... A przy okazji mam pare pytan. Na zdjeciu tego za dobrze nie widac, ale czy nie macie przypadkiem drzwi wejsciowych nizszych niz w projekcie? Macie je w tym samym kolorze, co okna? I mozesz zdradzic, jakiej firmy jest brama garazowa i ile za nia dalas? Sorry za tyle pytan, ale wlasnie jestem na etapie wybierania drzwi i bramy. Zaczelam tez rozgladac sie za kominkiem, ale na razie dam chyba sobie spokoj, bo dostaje juz oczoplasu od ich ogladania Drzwi rzeczywiscie mamy nizsze niz w projekcie. Kolor jest ten sam co okien, bo bralismy z tej samej firmy, wlasnie po to, zeby byly w tym samym kolorze. Brama natomiast jest w okleinie zloty dab. To jest Hormann. Wisniowski tez ma bramy w okleinie zloty dab, ale to juz zupelnie inny kolor i faktura (bardziej wyrazista). Przyznam sie, ze nie biegalismy z probnikami, nie porownywalismy kolorow okien, drzwi i bramy i sami bylismy zaskoczeni, ze nam sie to tak fajnie zgralo. Ceny bramy w tej chwili nie pamietam, ale sprawdze na fakturze i Ci wysle na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 15.02.2007 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 KozAnka, dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 16.02.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 LuMa Sprawdzilam jeszcze ile wyszla mnie instalacja wodno-kanalizacyjno-c.o. Co prawda nie mam jeszcze pieca ani grzejnikow, ale dowiadywalam sie o ceny i lacznie z tym co do tej pory wydalam wyniesie mnie to na pewno ponizej 30 tys.(z piecem, grzejnikami i podlogowka w kuchni, holu, wiatrolapie, lazienkach i kotlowni). 7.700+ 28.500 = 36.200 to chyba duzo za duzo zwlaszcza, ze bez pieca, a czy z grzejnikami, czy bez? Moze to jest cena z instalacja gazowa?Z drugiej strony masz wiekszy dom, wiec wieksza powierzchnia podlogowki, wiecej grzejnikow, a jak nie wiecej to na pewno wieksza moc (im wieksza tym drozszy grzejnik). Na pewno musisz jeszcze poszukac innych instalatorow, zeby miec porownanie. I jeszcze taki watek mi sie przypomnial, zalozony z reszta przez wlasciciela Groszka. Moze go podciagnij, to ktos dopisze aktualne ceny. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=80402&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 16.02.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 LuMa Sprawdzilam jeszcze ile wyszla mnie instalacja wodno-kanalizacyjno-c.o. Co prawda nie mam jeszcze pieca ani grzejnikow, ale dowiadywalam sie o ceny i lacznie z tym co do tej pory wydalam wyniesie mnie to na pewno ponizej 30 tys.(z piecem, grzejnikami i podlogowka w kuchni, holu, wiatrolapie, lazienkach i kotlowni). 7.700+ 28.500 = 36.200 to chyba duzo za duzo zwlaszcza, ze bez pieca, a czy z grzejnikami, czy bez? Moze to jest cena z instalacja gazowa? Z drugiej strony masz wiekszy dom, wiec wieksza powierzchnia podlogowki, wiecej grzejnikow, a jak nie wiecej to na pewno wieksza moc (im wieksza tym drozszy grzejnik). Na pewno musisz jeszcze poszukac innych instalatorow, zeby miec porownanie. I jeszcze taki watek mi sie przypomnial, zalozony z reszta przez wlasciciela Groszka. Moze go podciagnij, to ktos dopisze aktualne ceny. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=80402&highlight= Dziekii KozAnka! Jestes dla mnie kopalnia wiedzy Wycene mamy na instalacje z grzejnikami Integra (wlasnie szukam w necie cennikow innych firm, zeby porownac ceny) i bez instalacji gazowej. Mozesz wyslac mi na priva namiary na Twojego speca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts