LuMa 16.02.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 LuMa może jakieś nowe zdjęcia Zaglądam co jakiś czas do Twojego albumu Pozdrawiam Naprawde chcialabym cos wkleic, ale pogoda jest, jaka jest Nie moge gonic dekarza, jak wieje, albo sypie snieg z deszczem... Moze jakas zdrowaska w tej intencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 16.02.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 ... Moze jakas zdrowaska w tej intencji Nie ma sprawy... byleby zdjęć więcej było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 16.02.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Mozesz wyslac mi na priva namiary na Twojego speca? Wyslalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bsia 17.02.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Czy ktoś słyszał i firmie Nelskamp,która produkuje dachówki ceramiczne - jakie one są, czy godne polecenia ?. Muszę zamówić dachówkę ceramiczną i mam problem - chyba jest za duży wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 17.02.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Mafimata Beton komórkowy 24cm+12 cm styropian U=0,28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 18.02.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Beton komórkowy 24cm+12 cm styropian U=0,28 Skąd te dane? Xella się chwali że 10 cm ocieplenia + Ytong 24 to już 0,25 A Ytong to niby taki sam biały bk jak inne ... Wierzyć czy nie? Z czego i jakiej grubości robisz działówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OKRUSIO 18.02.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Witam Witam wszystkich budowniczych. Od miesiąca czytam ten wątek i jestem pod wrażeniem . Czyta sie to wszystko jak dobrą książkę o problemach budowlanych, nie brakuje nawet historii kryminalnych (działka z lasem). Wasze uwagi i porady pomogły nam zdecydować się na ten śliczny dom . Dom w groszku 2 to to co nam odpowiada. Ale z zakupem projektu czekamy na wztkę. Ma być w tym tygodniu. Mam już wycenę od firmy budowlanej. Stan surowy otwarty 105 000 tys. materiały jak w projekcie. Stan pod klucz 248 000 tys. bez podłóg i białego montażu. No i pewnie bez pieca.Czekam teraz na nową wycenę samej robocizny, bo to było z ich materiałem, a wolę kupować sam. Mam pytanie: czy ma ktoś z was wycenę z okolic Krakowa? tylko aktualną, bo ceny groszkowych weteranów z zeszłego roku to już marzenia Nikt z was nie pisze o kolektorach słonecznych , czy ktoś to będzie zakładał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUAS 18.02.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 czy ktoś z was umieścił okno w pom. gosp.? z tego co widac na zdjeciu to kozAnka dodała okno w pom. gosp i też zamierzamy pójśc w jej ślady a jak tam poszukiwania groszka w koźmicach? jeszcze jedno pytanie - zostajecie przy porothermie 44 czy wybieracie cos innego? małopolskie pozdrowienia! Teraz, zauważyłem Groszek w Koźmicach jeszcze nie namierzony, a z braku czasu przeszukiwanie Koźmic chyba jednak będzie trochę kłopotliwe Wybraliśmy Max'a + docieplenie, przez długi czas myśleliśmy o Ytong'u, ale jak zauważyliśmy problemy z ekipami, doszliśmy do wniosku, że znalezienie dobrych fachowców do tej technologi będzie 2 albo i 3x trudniejsze. Ponad to, mamy kilku znajomych "pobudowanych" w różnych materiałach i jak na razie zauważenie różnic pomiędzy Ytongiem, Porothermem i Maxem jest tylko teoretyczne - każdy chwali swoje, a rachunki wszyscy płacą podobne pozdrawiamy ps. widzę kolejne "Groszki" w okolicach Krakowa,(OKRUSIO): za jakiś czas nie trzeba będzie przeszukiwać Koźmic ) pozdrawiamy jeszce raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafimata 19.02.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Pytanie pewnie nie najwyzsztch lotów, ale jestem laikiem zwłaszcza w formalnych kwestich budowlanych : kiedy "odchudzamy" sciany i zamiast 44 robimy np tak jak RENA I ROB 24+12 -czy trzeba dokonać przeprojektowania budynku (?!) pod tym kątem czy tez wystarczy wpis w dzienniku budowy?? jak sobie formalnie z tym radzicie?? pozdrawiam! ps. OKRUSIO witaj w gronie krakowskich groszkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 20.02.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 kiedy "odchudzamy" sciany i zamiast 44 robimy np tak jak RENA I ROB 24+12 -czy trzeba dokonać przeprojektowania budynku (?!) pod tym kątem czy tez wystarczy wpis w dzienniku budowy?? jak sobie formalnie z tym radzicie?? Ekspertem nie jestem i powtarzam za gościem który mi robił adaptację: ściany możesz sobie odchudzić, ważne żeby wymiary domu się nie zmienił, więc odchudzając masz zyskać na powierzchni podłóg a nie działki pozdrawiam Tak przy okazji jak tak wyceny samej robocizny w okolicach Krakowa za stan surowy otwarty?? Ja jedną mam i wyszło prawie 37 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafimata 22.02.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 grzegorz_si dzieki za odpowiedź co do wycen robocizny: tak jak wczesniej wspominałam póki co mamy dwie - obie z granicach ...49.000 (wiec jesli nie bedziesz korzystał z usług ekipy za 37 to puść nam ich namiary na priv ) no i czekamy jeszce na nastepne oferty wiec damy znac - maja byc do tygodnia pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 22.02.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 dzieki za odpowiedź co do wycen robocizny: tak jak wczesniej wspominałam póki co mamy dwie - obie z granicach ...49.000 Rozumiem że piszemy o tym samym - stan surowy otwarty, czyli robocizna za: fundamenty, ściany zewnętrzne, strop, i dach. (wiec jesli nie bedziesz korzystał z usług ekipy za 37 to puść nam ich namiary na priv ) Nie ma problemu, decyzję podejmę prawdopodobnie w przyszlym tygodniu po otrzymaniu dwóch kolejnych wycen. Nie wiem tylko czy nie będzie to dla Ciebie za daleko: firmy są z Brzeska (60km od Krakowa), co prawda w Krakowie też niby coś budują. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 22.02.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 No i materiały budowlane kupione Tylko ceny takie jakieś nie bardzo. Niestety to co się dzieje na rynku to paranoja. Ostateczna decyzja: nie budujemy z Ytonga, tylko z BK Kolbuszowa. Ceny: BK PW 450 36 cm - 15,5 zł; PW 650 24 cm - 9,9 zł; 650 12 cm - 4,8 zł. Materiał z klejem, transportem i przechowaniem do rozpoczęcia budowy. Ceny nie powalają na kolana, ale nie dostaliśmy lepszej oferty i niestety nic więcej nie udało się wynegocjować. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUAS 22.02.2007 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Tak przy okazji jak tak wyceny samej robocizny w okolicach Krakowa za stan surowy otwarty?? Ja jedną mam i wyszło prawie 37 000 zł Nie masz się co smucić, ja podobnie jak mafimata dostałem ofertę na 45 tys., a znajomy budowlaniec powiedział mi, że można spodziewać się cen w przedziale 30-60 tys. niestety tych z dolnego przedziału jeszcze nie spotkałem A może jeszcze uda się coś utargować? Swoją drogą do Brzeska jest troche kilometrów... Jedna ekipa, z którą rozmawiałem, z okolic Oświęcimia, zażyczyła sobie, aby na miejscu zorganizować im cały sprzęt - wynająć koparkę, spychacz, betoniarkę i co tam jeszcze może być potrzebne co z takimi kwestiami w Twoim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 23.02.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Widzę że szaleją nie tylko ceny materialów ale rownież ekip budowlanych.Dobrze że podpisaliśmy umowę z Bobem Budowniczym w zeszlym roku jak zaczynalismy fundamenty.Może chociaż na tym zaoszczędzimy.Oj ta wiosna w zimie poprzewracała ludziom w głowach!Nie będziemy Was dobijać ale nasze koszty robocizny są poniżej 30 tyś.KozAnka pochwal się więcej swoim domkiem!Wolf tez gdzieś się zakamuflowałUlcia calkiem zamilkła.A my marzymy o naszym Groszku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 24.02.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Grzegorz- dane uaktualnił nam architekt,ponieważ on w ramach adaptacji przeliczył nam zamianę materiałów na BK,strop tez zmieniliśmy na terivę bo tańszy ,garaż powiększyliśmy do 22,9 m2,bo mąż lubi majsterkować i musi mieć miejsce na narzędzia,okno w pom.gosp. dodaliśmy ale 90x90 żeby pod nim można było coś postawić. Ekipę budowlaną już też mamy za 26.000 za stan surowy otwarty tj. fundamenty, ściany zew. i wew. strop kominy itd.Dach to prawdopodobnie około 45,00- 50,00 zł/m2 cena jeszcze do negocjacji.Ciekawa jestem co myslicie o deskowaniu dachu ,czy zakładać tylko folię bo to trochę taniej ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 24.02.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Ciekawa jestem co myslicie o deskowaniu dachu ,czy zakładać tylko folię bo to trochę taniej ? Pozdrawiam My zrobilismy deskowanie, ale tylko dlatego, ze wiezbe mielismy juz zrobiona na poczatku czerwca, a musielismy czekac na dekarza do sierpnia i balismy sie, ze nam sie wiezba powykrzywia na sloncu w tych upalach. Jedyna zaleta jest chyba to, ze deskowanie usztywnia dach. Natomist jesli chodzi o wady, to przy ocieplaniu trzeba zostawic szczeline wentylacyjna, a w Groszku krokwie maja po 16 cm, wiec welny mozna dac 12, a to nie jest zbyt popularny rozmiar. Wtedy pod krokwie powinna byc 8, ale takiej to juz nikt nie sprzedaje, dlatego my musielismy dac 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika1 27.02.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam Wszystkich! Mam pytanie (kolejne...) Jaki sposób ogrzewania wybraliście? Zdecydowaliśmy z Mężem, że w grę wchodzi ogrzewanie gazem. Zastanawiamy się teraz nad grzejnikami, ogrzewaniem podłogowym i kominkiem z płaszczem wodnym. Pierwsze wyceny całej instalacji, współpracującej mam i drżę... 38-45 tys. Nie wiem co o tym myśleć.... Robocizna podłogowego (150m2) 9500?! Jaki piec wybrać, grzejniki i jak to się wszystko ma do kominka z płaszczem i w reszcie jaki ten kominek jakiej mocy, itp. Piszcie co myślicie! (Jestem na etapie poszukiwania EKIPY budowlanej z Bielska i okolic, jak ktoś ma kogoś do polecenia, namiar na kogoś, proszę sie podzielić) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 27.02.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Zanim wydasz 40.000 na super wypasione ogrzewanie przemysl sobie tak.Przyzwoite ogrzewanie piec + grzejniki mozesz miec za 20.000 zl.Jesli budujesz tak jak wiekszosc na kredyt to roczne odsetki od 20.000 czyli roznicy w cenie ogrzewania wynosza 800 zl. Czyli ewentualna oszczednosc na dogrzewaniu kominkiem przez kilka lat masz z glowy. Po co Ci to? Aby pochwalic sie przed znajomymi ze masz tanie w ekspoatacje lecz drogie w instalacji ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafimata 27.02.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Parę dni temu dostaliśmy kolejną wycenę: 47.000 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts