ESKIMOS 27.02.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Jesli masz gaz z sieci, to poszedłbym za radą pluszku z drobną zmianą.Piec gazowy kondensacyjny + podłogówka.Troche drożej ale warto.I żadnych tam kominków w płaszczykach.Chcesz zostać palaczem, czy mieć w domu żywy ogień do celów rekreacyjnych ?Jeśli to drugie, to zrób sobie kominek w którym napalisz jak Cie najdą romantyczne nastroje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 27.02.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Parę dni temu dostaliśmy kolejną wycenę: 47.000 ... Kurdę a dogadałeś się co obejmuje ta cena? Może wliczony masz tam koszt maszyn i inne takie jak: koparka/spycharka, szelunki i takie tam. Przy mojej wycenie na 37 000 za robociznę doliczyli w kosztorysie około 4.500 zł za coś co ogólnie nazwano "sprzętem". Więc może te nasze wyceny wcale tak bardzo się nie różnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika1 27.02.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Hmmm Nie chcę robic z salonu kotłowni, podstawowym PIECEM jest gazowy, chcę tylko wykorzystać fakt, że pali się w kominku -jest nastrojowo... Oprócz przyjemnego nastroju można mieć jeszcze frajdę jakiegoś tam oszczędzania, płaszcz ma być jedynie uzupełnieniem. Dostałam właśnie wycenę Buderusa, nie całe 22 000( instalacja przystosowana do płaszcza ogrzewanie grzejnikowe i podłogowe w pomieszczeniach z płytkami) plus wkład 3300 lub z szybą podnoszoną do góry 5500, nie jest chyba żle... Mąż całe swoje życie mieszka w bloku, ja w domu z kominkiem, który kiedyś był otwartym paleniskiem... Nie rozumiem problemu kurzu, popiołu i czyszczenia szyby znam to od lat, jedyne co napewno trzeba zmienić to odkurzacz z workowca na z separatorem.... Po za tym nie ładną cechą jest: się chwalić..... Nie wiem sama. Zdania są podzielone... Raczej się zdecyduję! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 28.02.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Rozmawiałem z malutkimi lokalnymi firemkami i te już wyceniają groszka (stan surowy otwarty - z DACHEM - robocizna) w granicach od 25-28 000 zł. Teraz to mam dylemat bo ten co mi wycenił na 25 będzie wiedział że jest wolny dopiero po 17 marca, a ten za 28 000 każe się decydować do końca tygodnia...Rada: olać większe firmy...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafimata 01.03.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 grzegorz_si dzieki! [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OKRUSIO 01.03.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 witam Rozmawiałem z kolejnym majstrem. UWAGA 20 000 słownie dwadzieścia tysięcy złotych polskich.Za stan surowy otwarty . Cena obejmuje ściany, stropy dach z poktyciem no i oczywiście fundamenty. Gość z polecenia sprawdzony. Tylko te ceny materiałów zaczyna się jakieś szaleństwo. Pozdrawiamy wszystkich. ps. co z tymi kolektorami myśli ktoś o tym? [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 05.03.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Część!Pozdrawiam i zapraszam do mojego albumu bo trochę się pozmienialo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 05.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Ulcia zazdroszczę ... kiedy my tak będziemy mieli Czekam na kolejne zdjęcia LuMa co u Was ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 06.03.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam po dluzszej przerwie. Małgolinka, u nas powoli, ale do przodu. Zdrowaśki chyba pomogly, bo dekarz konczy nam dach (dodalam pare fotek). Jestesmy na etapie wyboru fachowcow od instalacji. Troche martwie sie tym, ze nasze drewniane okna bedziemy wstawiac przed tynkami. Ale za bardzo boimy sie, ze jacys zlodzieje albo wandale mogliby zniszczyc instalacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 06.03.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Gratulacje Ulcia!!!Ale Wam zazdrościmy takiego etapu.Super zdjęcia.Teraz już mniej więcej wiadomo jaka przestrzeń.A czy lazienka na gorze nie jest malutka?Ijak byscie mogli pokazać więcej garderobę...My narazie zamówiliśmy gazobeton i czekamy, żeby w maju wystartować.Życzymy Wam postępów w dalszym budowaniu i pięknej wiosennej pogody.Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 06.03.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Cześć!Dzięki za miłe słowa! Co do łazienki to absolutnie nie sprawia wrażenia małej. W mojej znalazło się miejsce na sedes, bidet i dwie umywalki i jeszcze sporo wolnej przestrzeni /tzn.urządzenia nie są jescze zamontowane ale dokładnie rozrysowane/. Wykorzystałam wnękę, która powstała za łazienką /nad kuchnią/ - w projekcie nie zagospodarowana - a to na prawdę duży schowek na różne "duperelki". Pociągnęliśmy tam ogrzewanie podłogowe z łazienki /widać na którymś zdjęciu/, więc będzie ciepło i sucho. Gorąco polecam!Zdjęcie garderoby wrzucę jak mi sie uda, bo ostatnio są jakies problemy z logowaniem się do fotoalbumu. A garderoba zadziwiła mnie swoim rozmiarem - oczywiście też na korzyść! W ogóle domek jest fajny i wszyscy, którzy go oglądają nie mogą się nadziwić skąd w tak małym domku tyle przestrzeni. A co dalej? W poniedziałek grzejniki i kocioł , bo wreszcie gazownia rusza z robotą, No i elewacja, której się trochę obawiam. Trudno mi sobie wyobrazić te kolory, opaski itp. Ale, będzie dobrze!I powiem Wam jeszcze, że trochę mi smutno, że ta przygoda zmierza do końca, bo pomimo różnych problemów i wpadek, budowanie jest fajne.Rok temu z przejęciem czytałam każdy post i zazdrościłam, że inni już finiszują, a teraz ... Czekam na zdjęcia Waszych Groszków i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 07.03.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Zdrowaśki chyba pomogly, bo dekarz konczy nam dach (dodalam pare fotek). Polecam się na przyszłość Nam też przydałyby się zdrowaśki , żeby załatwianie pozwolenia nabrało jakiegoś tempa bo na razie to jesteśmy dalej w polu Ale jestem dobrej myśli Rok temu z przejęciem czytałam każdy post i zazdrościłam, że inni już finiszują, a teraz ... Marzę o tym, żeby za rok napisać takiego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafimata 07.03.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Ulcia, równiez przyłączam się do GRATULACJI!! a wszystkim w tym roku przmierzajcym się do budowy życzę wiosennego optymizmu i zapału! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 07.03.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Ulcia, gratulacje. Mamy takie same schodki na strych. My tez wykorzystalismy ta wneke, szkoda bylo ja zabudowywac, a rzeczywiscie w domu zawsze jest pelno duperelek, ktorych nie ma gdzie pochowac. Ja tez wlasnie ruszylam temat grzejnikow i pieca. Wlasnie jestem po spotkaniu z moim instalatorem. Okazalo sie, ze porobil mi podejscia pod grzejniki pod zupelnie inne wymiary. Na przyklad w gabinecie w projekcie jest grzejnik 60x60, a wg niego powinno byc 120x60. Generalnie we wszystkich pomieszczeniach mam wieksze grzejniki niz w projekcie, nie wspominajac juz o 2 dodatkowych pod oknami polaciowymi, ktorych nie ma w projekcie. Ale tu akurat sie z nim zgadzam, bo pod polaciowymi musza byc. (Poczytajcie wypowiedzi na forum.) Robil tak jak wg niego powinno byc, ale ja teraz musze kupic dluzsze (czyt. drozsze) grzejniki. . A jesi chodzi o piec to oczywiscie stwierdzil, ze moc 15 kW to za malo i zebym kupila 24. Ulcia, a Ty robisz wg projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 07.03.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Kozanka Zdaje się, że będziesz miała ciepło jak w uchu U mnie kocioł o mocy 18, czyli tak po środku. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Grzejniki też mają być większe, ale nie powiem Ci o jakich parametrach bo nie wiem, czytaj: zostawiłam to wykonawcy A jak Twoi maruderzy gazownicy, robia już przyłacze? Ja oczywiście nauczona doświadczeniem przypuszczam, że znów będzie obsów, bo 10 marca za chwilę a żadnego gościa w kufajce z napisem Zakład Gazowniczy Gdańsk jakoś nie mogę wyśledzić. A tu słoneczko aż parzy i ptaki drą ryje, czyli... wiosna!!! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 07.03.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 ulcia, ja na przylacze tez czekam, ale to juz niedlugo. Firma ktora wygrala przetarg z gazowni juz byla gotowa kilka tygodni temu mi je zrobic, tylko ze ja jeszcze wtedy nie bylam gotowa - nie mialam instalacji gazowej. Nie spieszylam sie z tym, bo w umowie z gazownia mamy termin do konca kwietnia, ale w sumie jak juz chca robic, to zajelam sie ta sprawa. Nie myslalam, ze to tyle czasu potrwa - najgorsza ta geodezja - ile to trzeba czekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 08.03.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Czesc, Moze ktos z groszkowcow moze mi pomoc? Naczytalam sie ostatnio o mchach i porostach na dachach i szukam tasmy miedzianej - takiej, ktora zapobiega porastaniu dachowek zielenina. Zapodalismy ten temat naszemu dekarzowi i Dachluxowi, ale oni nie wiedza, gdzie mozna taka tasme kupic. Jesli ktos cos wie, to bede wdzieczna Ulcia, tez gratuluje. No i zazdroszcze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 08.03.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Ulcia moje gratulacje piękny domek chciałabym już być na tym etapie. A my w kwietniu startujemy i nie ukrywam że trochę się boimy.Ceny materiałów zmieniają się jak w kalejdoskopie,a o cenach robocizny to już nawet wspominamać nie warto.........!!! I jak tu optymistycznie patrzeć w przyszłość. Ale powiedziało się A trzeba powiedzieć B i wziąć się do roboty może nie będzie tak źle mam taką nadzieję pozdrawiam i życzę wytrwałości wszystkim budującym groszki .... pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 09.03.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Kurde DRAMAT! Nie ma z czego budować. Składy puste. Ceny wysokie, wszystko na zapis z czasem realizacji około 3 miesięcy. Co jest do diabła, komuna wraca? ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 10.03.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Z tą komuną to coś na rzeczy, bo nam wszyscy instalatorzy, wykonawcy i hurtownicy mówią, że cały towar idzie do "Ruskich" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts