Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

To nie komuna. Po prostu mielismy ciepla zime i produkcja schodzila na biezaco. A teraz jeszcze wiecej ludzi zaczelo budowy, wiec z materialem krucho.

Nikt z was nie pisze o kolektorach słonecznych 8) , czy ktoś to będzie zakładał? :o

My bedziemy miec kolektor. Zdecydowal moj maz. Ja nie jestem do tego rozwiazania do konca przekonana, bo koszt jest duzy (oprocz samego kolektora drozszy kociol, instalacja) i nie wiadomo, czy zdazy sie zamortyzowac. Podobno trzeba go bedzie wymienic za jakieś 15 lat. Ale na tansza energie czy gaz tez nie mozna liczyc :( :( :(

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

LuMa napisała:

My bedziemy miec kolektor. Zdecydowal moj maz. Ja nie jestem do tego rozwiazania do konca przekonana, bo koszt jest duzy (oprocz samego kolektora drozszy kociol, instalacja) i nie wiadomo, czy zdazy sie zamortyzowac. Podobno trzeba go bedzie wymienic za jakieś 15 lat. Ale na tansza energie czy gaz tez nie mozna liczyc :( :(

Dziękuje LuMa za odpowiedź.

Czy macie jakąś wycene +/-. czy projekt instalacji, projektują ci co będą montować. Czy to architek. Kocioł macie mieć na gaz, czy na węgiel, pytam bo gazownia zaczyna nam robić problemy. Odległość od gazociągu ok.200 m, a od 1 stycznia zmieniły się przepisy w sprawie finansowania budowy gazociągów na niekorzyść gazowni. I szukają problemów. :cry:

Pozdrawiam wszystkich groszkowców . Ale wiosna :p , jadę na działkę powygrzewam się na słoneczku 8) :lol: papa

robertnicki napisz proszę coś więcej na temat fundamentów. Oglądałem Twoje zdjęcia, ja tez mam podobnie piaszczysty grunt. Ile wybierali Ci ziemi pod wykopy (ten wielki prostokąt ;) ), jak wysokie i szerokie ławy miałeś robione?

Z czego izolacja pozioma ław? Jak szerokie ściany fundamentowe i z jakiego betonu robione? Jak szeroki będziesz miał mur zewnętrzny?

Z czego izolacja pionowa i tak dalej. Aha co się potem robi z tą folią wystającą do której były ławy wylewane?.... aaa i z czego i jak grubą robiłeś podsypkę?

Wybacz za zawalenie pytaniami. Jak znajdziesz chwile to napisz proszę wszystko o fundamentach co dotyczy Twojej budowy.

Pozdrawiam

robertnicki napisz proszę coś więcej na temat fundamentów. Oglądałem Twoje zdjęcia, ja tez mam podobnie piaszczysty grunt. Ile wybierali Ci ziemi pod wykopy (ten wielki prostokąt ;) ), jak wysokie i szerokie ławy miałeś robione?

Z czego izolacja pozioma ław? Jak szerokie ściany fundamentowe i z jakiego betonu robione? Jak szeroki będziesz miał mur zewnętrzny?

Z czego izolacja pionowa i tak dalej. Aha co się potem robi z tą folią wystającą do której były ławy wylewane?.... aaa i z czego i jak grubą robiłeś podsypkę?

Witam Groszkowców!

Odpowiadam na Twoje pytania. Wykop wykonany był na głębokość 70 - 80 cm. Następnie ręcznie wykonano wykopy pod ławy. Zrobiono je dokładnie w gruncie rodzimym więc nie stosowano podsypki. Wymiary ław to 50 x 50 cm. Następnie włożona została folia budowlana, bo nie robiłem szalunków. A z folią to w sumie nic nie robiłem. Zastała tak jak widać na zdjęciu, a na końcu całość zasypałem. Izolacja pozioma ław zrobiona jest z Suprabitu i takiej grubej papy podobnej do karimaty ;)) Ławy wylane są ze zbrojonego betonu B 20. Betonu poszło 18 m sześciennych. Ściany fundamentowe nie były wylewane z betonu, tylko murowane z bloczków żwirowo-betonowych. Standardowa szerokość 25 cm. Od wewnątrz otynkowane i wysmarowane Suprabitem, od zewnątrz wysmarowane Suprabitem, następnie przyklejony styropian o grubości 7 cm. Styropian wzmocniony klejem i siatką, a na koniec wysmarowany Suprabitem. Jako zewnętrzna warstwa zastosowana jest folia kubełkowa (wypustkami do styropianu - bardzo ważne). Na ścianę fundamentową poszło około 1280 bloczków 14/25/38. Ściany zewnętrzne będą o szerokości 36 cm. Myślę że wyczerpałem temat, niemniej jednak chętnie odpowiem na wszelkie pytania. Pozdrawiam serdecznie.

Czy macie jakąś wycene +/-. czy projekt instalacji, projektują ci co będą montować. Czy to architek. Kocioł macie mieć na gaz, czy na węgiel, pytam bo gazownia zaczyna nam robić problemy. Odległość od gazociągu ok.200 m, a od 1 stycznia zmieniły się przepisy w sprawie finansowania budowy gazociągów na niekorzyść gazowni. I szukają problemów. :cry:

Wspolczuje problemow. U nas na razie - odpukac - nie mamy wiekszych problemow z zalatwianiem gazu. Czyli prawdopodobnie bedziemy go mieli juz w... listopadzie/grudniu :wink:

Jesli chodzi o instalacje CO, to mamy fachowca, ktory zaproponowal nam instalacje bazujac na projekcie. Sam zaproponowal kilka zmian wynikajacych z adaptacji, ktore wprowadzilismy (chociazby grzejniki pod oknami dachowymi, tez grzejnik pod oknem przy schodach), a my wymyslilismy podlogowke w lazienkach, kuchni, wiatrolapie i przedpokoju, no i ... solar. Az boje sie podac koszt na forum, bo pewnie zaraz wszyscy mnie zakrzycza, ze tak drogo. Ale niech tam :D Robocizna i material to okolo 45 tys.

Małgolinka. A jak tam u Ciebie z pozwoleniem?

Pozdrawiam wszystkich

Ściany zewnętrzne będą o szerokości 36 cm.

Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą informację :) powiedz mi jeszcze: z czegodokładnie będziesz budować ścianę zewnętrzną (coś o gazobetonie mówiłeś)? Rozumiem że decydujesz się na jednowarstwową ścianę bez docieplenia??

Co z działówkami? Z czego będziesz robić??

Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz

Ściany zewnętrzne będą o szerokości 36 cm.

Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą informację :) powiedz mi jeszcze: z czegodokładnie będziesz budować ścianę zewnętrzną (coś o gazobetonie mówiłeś)? Rozumiem że decydujesz się na jednowarstwową ścianę bez docieplenia??

Co z działówkami? Z czego będziesz robić??

Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz

Dokładnie przwiduję jednowarstwową z BK Kolbuszowa. Ściany wewnętrzne nośne będą z BK 24 cm P+W. A ściany działowe z BK 12 cm.

Przepraszam że jeszcze raz zawrócę głowę co wysypywałeś do środka (jako podłoże pod beton i przyszłą podłogę)? Czy miałes to ubijane jakimiś ubijarkami mechanicznymi?

Do środka wszedł cały piasek wykopany z tego miejsca i jeszcze 140 ton pospółki. Oczywiście wszystko zagęszczono zagęszczarką. I tak zostało na zimę. Resztę zrobiła przyroda. Pozdrawiam.

Witamy wszystkich forumowiczów !!! Jesteśmy dziś po raz pierwszy oficjalnie na forum, choć wszystkie wpisy przeczytaliśmy już ze 3 razy :D. Od niedawna jesteśmy dumnymi posiadaczami projektu Groszku 2, aktualnie jest w adaptacji u Pani Architekt, mam nadzieję zacząć jakieś prace w lipcu.

Mamy od razu pytanie do Krakusów - czy komuś udało się namierzyć tego mitycznego Groszka w Koźmicach Wlk ?? Mieszkamy niedaleko, więc chętnie byśmy go poszukali. Obserwuję ostanio niebywale zainteresowanie tym projektem wśród Krakusów, super, będzie się z kim na miejscu konsultować.

LuMa napisał

no i ... solar. Az boje sie podac koszt na forum, bo pewnie zaraz wszyscy mnie zakrzycza, ze tak drogo. Ale niech tam :D Robocizna i material to okolo 45 tys.

:o Matko Boska! Rany Boskie! :D Ale, Ale zachowajmy spokój.................................... ok 8) jestem spokojny, puls w normie. Ta cena to zapewne za system do podgrzewania wody, centralnego ogrzewania, pełna elektronika full wypas i firma z górnej pólki? :-? napisz że to prawda. Ja liczyłem na jakieś 20 tys.na 50 tys zrobili nam wycenę na pompe ciepła.Znajomy instalował system tylko do podgrzewania wody i wyszło go 8 tys.z czgo cos mu tam wróciła gmina. ale jak się chce mieć coś porządnego to musi to kosztować. serdecznie dziękuje za odpowiedź

pozdrawiam wszystkich budujących i nowalijki z Krakowa

Ps. i po wiośnie, jade po gumiaki, bez tego nie dojdę do działki

Ps. czy ktoś z was buduje lub zamierza budować z Porothermu?

Dzięki za życzenia dobrego mieszkania. Wygląda na to, że chyba jesteśmy pierwsi, którzy zamieszkują już Groszka :D

Wspaniałe uczucie, choć nie wszystko jest skończone. Nie mamy jeszcze łazienki i jednego pokoju na górze, na razie są tam graciarnie. W pozostałych pomieszczeniach też trzeba dołożyć co nieco do wystroju, ale jest tego mniej niż więcej. No i na zewnątrz, brak podbitki i rynien, struktury i oczywiście całego ogrodu.Teraz kupujemy dużo wolniej :wink: ale mamy więcej radości -każda rzecz cieszy.

Zdjęć niestety nie potrafię wklejać, może ktoś podpowie? Ewentualnie mogę przesłać na maila.

Pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiego zakończenia budowy.

Mam nadzieję, że obecna sytuacja w branży nie zepsuje Waszych planów i nie pozbawi marzeń.

Ps. czy ktoś z was buduje lub zamierza budować z Porothermu?

Ja zdecydowałem się na Porotherm 44 bez docieplenia. Tylko to udało mi się kupić (tzn zamówiłem i mam mieć w przyszłym tygodniu na działce) podobno przywieziony ze Słowacji...

Długo biliśmy się z myślami z czego te choler... ściany postawić niestety... okazało się że wyboru po prostu nie ma.

Nasz majster mówi że mi będzie przez te szpary wiało ;) ale znam ludzi którzy mieszkają w takich domkach i nie narzekają... na obecne czasy jak się podsumuje cały koszt ściany to PH44 wychodzi jednak najtaniej.

Teraz trzeba sobie czas zarezerwować i dopilnować porządnie murarza :)

witam wszystkich :lol:

Dzięki grzegorz_si za informacje. Tez będziemy budować z porothermu, bo nawet niema czego innego. Maxa mogę mieć na lipiec :o ale jak wpłace zaliczkę. Kupno w lipcu po aktualnej cenie, lipcowej :evil: Porotherma gość obiecał w ciągu miesiąca. Słyszałem, że ściany z porot... są na tyle gładkie, iż można z powodzeniem stosować tylko tynk gipsowy. A majster niech nie pitoli głupot. Mój też marudził, w końcu się przyznał, że woli maksa bo lżejszy. Lepiej się muruje. Ale za to stwierdził : ściany będą same rosły w oczach. Chciałbym to już widzieć. A na razie idę odśnieżyć auto. Pierwszy dzień wiosny 8)

Pozdrawiam wszystkich. :lol:

funyo bardzo proszę o zdjęcia z góry dziękuje :D [email protected]

opis jak wklejać jest w którymś z postów gdzieś w połowie. przepis jak wklejać podawał jakiś weteran :lol: groszkowy

Ja kiedys pisalam, jak ja to robie, ale weteranem sie nie czuje. :wink:

Jeśli masz ten rysunek na swoim komputerze, to najlepiej wejść na http://imageshack.us/ Tam klikasz Browse i szukasz tego obrazka na swoim komputerze. Klikasz 2 razy i sam skopiuje ci sie adres. Potem klikasz na host it.

Pojawi Ci sie kilka adresow. Miedzy innymi Hotlink for forums (1). Jak podswietlisz ten adres i skopiujesz przy pisaniu posta, to obrazek pojawi sie w poscie. Jesli wkleisz adres Direct link to image, to w poscie pojawi sie tylko adres i dopiero przy klinkieciu na niego pojawia sie zdjecie w nowym oknie.

Jesli umiesz myszka zrobic kopiuj i wklej, to na pewno sobie poradzisz.

Mozna tez zalozyc album na photosite, ale to juz pytaj innych, bo ja nigdy nie zakladalam.