Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

FUNYO

Dziękujemy za zdjęcia. Masz piękny domek gratulacje. Chciałabym być już na takim etapie. Zazdrość bierze.

Co prawda planujemy jedynie w tym roku uzyskać stan surowy otwarty ale takie zdjęcia......mobilizują. Podoba mi połączenie (chyba) paneli z flizamii tuż koło schodów. :lol:

FUNYO !!!

jesteście WIELCY!!!

Napiszcie jakie zmiany w projekcie

Bo widze że cos jest kombinowane z garażem, co on taki wieliki z tyłu? :o

Pochwalcie się swoimi pomysłami.

Co zrobiliście, a teraz już byście nie robili.Lepiej się uczyć na cudzych błedach :lol:

Jakie macie ogrzewanie? 8) może solary

jeśli to nie tajemnica to jakie koszty budowy, choćby w przybliżeniu.

macie piwnice?

w ogóle piszcie o wszystkim :wink: jesteśmy ciekawi i niecierpliwi :lol:

chyba wam zazdroszczę :oops: ups

Funyo, moje gratulacje!

Ogladalam Twoje zdjecia od ostatniego i musze powiedziec, ze bylam przekonana, ze to Groszek 3, a tu niespodzianka pierwsze zdjecie i znajoma elewacja :lol: .

Musze powiedzec, ze Twoj Groszek wydaje sie duzo przestronniejszy niz moj.

To chyba dlatego, ze zrobiliscie otwarta kuchnie, a ja swoja zabudowalam jeszcze bardziej niz jest w projekcie.

Domyslam sie, ze przeniesliscie kotownie na tyl garazu, bo wiatrolap tez jakis wiekszy. To byl bardzo dobry pomysl.

Witam wszystkich ,

z uwagą i skupieniem przeczytałam wszystko co napisaliście o Groszku, to domek który na 100% chcemy ( ja i pan M.) wybudować na naszej ślicznej działeczce :D myslę, że na jesień ruszymy ale kiedy zobaczyłam zdjęcia Funjo chciałabym zacząć już dziś :D Funjo dom I klasa .... pochwal się poddaszem ( mnie szczególnie interesuje łazienka:))

Nasz Groszek powstanie pod Wrocławiem :D

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę SłOńCA :p :D

Funjo!Pięknie,pięknie ,pięknie!!! :D Gratulujemy Wam i życzymy wspanialych chwil w Waszym Groszku.Spiżarkę zrobiliscie niżej?To dobry pomysł.My też tak zrobimy prawdopodobnie.Oj po tej sesji zdjęciowej nie moge się doczekać kiedy my ruszymy dalej.Póki co z wytęsknieniem oczekujemy powrotu inwestora Mężulka i Tatulka.A potem będzie się działo oj będzie!

Zuzanka!Witamy w naszym Groszkowym gronie!My budujemy pod Opolem więc rzut beretem od Was.Pozdrawiamy wszystkich wiosennie...

Groszek jest super.garaż wydłużyliście sporo.my mamy poszerzony o 1m,a wydłużony zaledwie o 40cm.korzystając z doswiadczeń groszkowców spiżarnia również będzie miała 2 schodki w dół.Nadal czekamy na pozwolenie. Zyczę dużo słońca i oby nam już nie drożały materiały

Witam ponownie po krótkiej przerwie.

Postaram się odpowiedzieć na kilka z powyższych pytań, przedstawiając ogólny rys naszej budowy.

Po pierwsze projekt: bryła samego budynku i jego rozplanowanie pozostało prawia nienaruszone. Prawie, ponieważ, jak widać na zdjęciach, zrezygnowaliśmy z małej kukułki nad klatką z tyłu budynku, natomiast przednia kukułka jest jakby nałożona na dach, a nie wchodzi pod niego. Tak po prostu "wyszło" budowlańcom, a nam się spodobało.

Wewnątrz zmieniliśmy kilka rzeczy: Sciana między wiatrołapem a kotłownią jest przesunięta w stronę kotłowni ( licuje się z kominem od kotłowni ), dzięki czemu zyskaliśmy na szerokości wiatrołapu. Pomimo tego kotłownia jest wystarczająco duża, żeby zmieścił się piec na pellets z podajnikiem, zbiornik 150l. na wodę i jeszcze mała szafa na środki czystości :)

Na parterze zmieniliśmy schody na dwuzabiegowe i dzięki temu uzyskaliśmy całkiem wygodną spiżarnię pod półpiętrem, do której schodzi się po trzech stopniach (wys. ok.2,1m. )

Otworzyliśmy też bardziej kuchnię, stosując podciągi pod sufitem, nie zmieniając jej gabarytów.

Na piętrze pozostał oryginalny układ pomieszczeń z wyjątkiem garderoby, z której zrezygnowaliśmy na rzecz większej łazienki.

Zmienił się nam też nieco kształt korytarzyka na górze. Drzwi do pokoi nad salonem nie są w linii prostej tylko pod kątem >

Wszystko przez schody, które jako dwuzabiegowe zajmują nieco więcej miejsca.

Natomiast całkowicie przeprojektowaliśmy garaż.

Moja praca pozwala mi na wykonywanie jej w domu, ale potrzebuję trochę miejsca. Garaż został poszerzony do 4,5m wewnątrz i wydłużony do ok.8m ( jest dłuższy od domu)

Z tyłu garażu jest oddzielne wejście i schody do pomieszczenia ponad nim, które ma ok. 35 mkw. podłogi.

To chyba tyle, jeśli chodzi o budynek.

Z naszej perspektywy, a mieszkaliśmy dotąd w bloku na 50mkw. domek jest wystarczająco przestronny, choć nie przepastny. Ale dzięki temu przytulny.

Aktualnie nie ma w nim rzeczy, którą byśmy chcieli zmienić lub zrobić inaczej.

W trakcie budowy nie mieliśmy wielkich niespodzianek czy niedoróbek wykonawczych, ale też byliśmy na budowie conajmniej dwa razy dziennie i trzymaliśmy krótko ekipę :wink:

Staraliśmy się planować wszystko ze znacznym wyprzedzeniem, ale tak pewnie Wy też robicie :)

Jeśli mogę coś doradzić, to nie oszczędzajcie na punktach elektrycznych, oświetleniu, gniazdkach itp. - kiedyś mogą się przydać.

Dziękujemy za życzenia i pozdrawiamy wszystkich serdecznie.

funyo

P.S. Zdjęć góry nie zamieszczałem, bo niespecjalnie jest co oglądać; mamy zrobione tylko dwa pokoje i też nie na tip top.