grzegorz_si 26.03.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 funyo mam pytanie do tej spiżarki-piwniczki. Mówisz że schodzi się do niej po trzech 20cm schodkach, czyli jest ok 60 cm poniżej powierzchni podłogi. Czy do tego celu trzeba było wkopać głębiej fundamenty, czy też wystarczy typowa głębokość (100 - 120 cm w zależności od regionu)?Drugie pytanie: czy dodatkowo ten fragment ściany fundamentowej "sąsiadujący" ze spiżareczką trzeba jakoś specjalnie docieplać i izolować przeciw wilgociowo (od wewnątrz/zewnątrz)??Pozdrawiam, domek śliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 26.03.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 funyo jeszcze jedno jak z kominami? Murowane z cegły, czy systemowe masz? Gdzie wyczystka kominkowa - w spiżarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funyo 26.03.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Do Grzegorza_si:Nasz fundament ma 1,8m wysokości, więc nie było żadnego problemu, ale przy standardowej wysokości też nie powinno być.Nie robiliśmy żadnej izolacji bocznych ścian fundamentowych w spiżarce - uznałem, że nie ma takiej potrzeby; z zewnątrz budynek jest odizolowany, a mało prawdopodobne wydało mi się podsiąkanie wilgoci od dołu. Tym bardziej, że robiliśmy wymianę gruntu i mamy pod domem 5m. ubitego żwiru.Tym samym nie izolowałem termicznie, lepiej, żeby było tam chłodniej.Jedyny problem jaki wyszedł w praniu, to konieczność zrobienia kratki wentylacyjnej bezpośrednio na zewnątrz, więc sugeruję dobudowanie dodatkowego przewodu wentylacyjnego do komina.Wyczystkę komina mamy w spiżarce - świetny dostęp i wygoda. A sam komin, czy raczej oba kominy mamy wymurowane z cegły.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tantar 27.03.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam wszystkich. 21 III zacząłem budowę domu w groszku 3 i już stoją bardzo ładne fundamenty. Niestety ceny materiałów strasznie rosną, ale mam nadzieję, że jakoś to dalej pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 27.03.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witaj Tantar No to chwal się jak Ci idzie, może jakieś zdjęcia Coś zmieniałeś w projekcie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tantar 27.03.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Projektu mocno nie modyfikowałem, jedynie wydłuzyłem garaż i dodałem z tyłu pomieszczenie gospodarcze. Zdjęcia porobiłem, jak je ściągnę z aparatu to zaraz wrzucę. Ale na razie to mało ciekawe ot same fundamenty z bloczków. Trochę długie bo wyszło tych bloczków prawie 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 28.03.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 a ile poszło cegieł na kominy?i ile poszło drzewa na dach? jaki przekrój krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 28.03.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Mam pytanie do właścicieli groszków i nie tylko: Robiliście tzw czerpnię kominkową (doprowadzenie powietrza pod kominek)??Jeden budowlaniec robi mi wodę z mózgu. Wyśmiał mnie i twierdzi że to jest głupota i że nikt tego nie robi.Teraz sam już nie wiem... Jeżeli robiliście to jak to wygląda w praktyce?Gdzie ta rura sobie idzie i gdzie wystaje na zewnątrz?? Rozumiem że takie coś warto zrobić na etapie fundamentów... Mile widziana fotografia, będę bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 28.03.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Grzegorz_siCzerpnia powietrza jest konieczna, w przeciwnym razie kominek będzie zżerał powietrze z wnętrza domu - to wersja mojego instalatora. On właściwie nawet nie pytał, po prostu zrobił bo "tak trzeba". Ja mu uwierzyłam. Poczytaj wątek o kominkach, tam jest to dobrze wyjaśnione. A ujście tej czerpni /zetka/ jest u mnie na ścianie tuż nad tarasem. Zostało wykonane przed wylewkami. Jak zrobię zdjęcia to wrzucę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 28.03.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Ja tez mam doprowadzenie powietrza do kominka, ktore zrobil mi hydraulik przy okazji rozkladania kanalizacji na poziomie zero. Ma to ksztalt litery U. Wejscie powietrza jest na tylniej scianie na wysokosci cokolu a wyjscie przed kominem. Przy montowaniu kominka "kominkarze" zalozyli przepustnice na koncu tej rury. A w cokole bedzie kratka.Tylko jak juz bedziesz mial to doprowadzenie to szczelnie pozatykaj te rury z obu stron. Ja tego nie zrobilam i wylewkarze (polecani zreszta na tym forum) zrobili sobie z tej rury smietnik. A z drugiej strony powpadaly liscie i zamieszkaly dwa olbrzymie pajaki. Koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 29.03.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Dziękuję za odpowiedzi w sprawie doprowadzenia powietrza do kominka. Tak to jest z fachowcami. Wymądrzają się i dyrdymały opowiadają robiąc z człowieka idiotę Czasem jest tak że jeden gada tak, drugi zupełnie co innego a trzeci jeszcze ma inne zdanie. Potem biedny inwestor zostaje skołowany i spać w nocy nie może ;( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 29.03.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Grzegorz, zazwyczaj jest tak, ze kazdy budowlaniec bedzie mowil, ze czegos nie trzeba robic, jesli mu sie nie chce tego robic, albo szkoda mu czasu. I odwrotnie - bedzie Cie przekonwal, ze cos jest po prostu konieczne, jesli bedzie mogl dodatkowo na tym zarobic (i sie przy tym nie narobic .) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukus 29.03.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam, Po wielu miesiącach latania po urzędach otrzymaliśmy dzisiaj pozwolenie na budowę Już przeliczylismy,że wchodzimy na budowę 16 IV i rozpoczynamy przygodę budowlaną z Groszkiem 3. Jak narazie już mieliśmy przeboje z zakupem materiału (cegła max) którego nigdzie nie ma, ale udało się. Mamy cegłę. Zobaczymy co będzie dalej . Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 29.03.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Oooo kolejny Groszek 3 startuje Kukus chwal się wszystkim Chętnie poczytamy i pooglądamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzymar 30.03.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Witam ponownie, 28 lutego ruszyliśmy z budową naszego Groszka 2. Dzisiaj wreszcie znalazłem chwile czasu żeby udostępnić zdjęcia z naszej budowy. Wszystkich chętnych zapraszam na strone: http://www.picasaweb.google.pl/krzymar Już wiemy że budowa się troche przeciągnie, gdyż nasz wykonawca ma problemy z dostaniem porothermu. Dzisiaj zapowiedział nam że problemy będą też z dachówką (Roben miedziana). Zaproponował inny kolor z Robena (o 30% droższa) albo dachówka cementowa. Mieliśmy już też kilka nieprzewidzianych wydatków - trzeba było utwardzić droge, żeby ciężki sprzęt budowlany mógł dojechać do działek, oraz podnieśliśmy ściany fundamentowe o jeden bloczek. Dalej nie mamy rozwiązanej kwestii wody - ale to opowieść na inną okazje - jest to dość skomplikowane. Teraz zostało nam poszukiwanie jakiejś sensownej oferty na okna i drzwi i fachowców od robót wewnętrznych (elektryka, ludzi od tynków i wylewek, itp.) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzankaT. 04.04.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 witam, ale tu cisza i spokój pewnie wszyscy na budowie skaczą w koło swojego Groszka oj poskakałabym razem z Wami ale wiele jeszcze papierów przed nami po tym jak sfinalizujemy już działeczkę po nasz groszek ---------------------------- już za chwileczkę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tantar 04.04.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 No i parę obrazków z mojego groszka 31 ławyhttp://preview.jkowalski8.photosite.com/album1/lawy.html2. fundamenthttp://preview.jkowalski8.photosite.com/album1/fund.html3. I po posmołowaniuhttp://preview.jkowalski8.photosite.com/album1/smol.html Jutro zacznie się zasypywanie fundamentów. nie myślałem, że jest to tak droga i złożona operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 05.04.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam wszystkich Widzę że Groszki się budują i dobrze ,byle do przodu bo wszystko drożeje i ani mysleć się już nie chce o tym.My zaczynamy 16 kwietnia i mam nadzieję że pójdzie dobrze.... !Życzę wszystkim powodzenia i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 05.04.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja już mam wytyczony budynek. We wtorek po świętach wjeżdża kopara mam nadzieję że wszystko pójdzie sprawnie. Jedno mnie trochę dręczy: po wytyczeniu tego budynku wydaje się on strasznie mały i ciasny... wiem że to tylko takie złudzenie po Groszka widziałem na żywo, ale... niepokój pozostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzankaT. 06.04.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Z okazji Wielkiej Nocy miłości mocy, jajka smacznego, tyłeczka mokrego, smacznej babeczki, dwa litry wódeczki, słodkiego baranka, imprezy do ranka, mazurków dwie tony, jajek jak balony, kiełbasy wędzonej, dużo chrzanu do niej, słońca wiosennego, uśmiechu promiennego..... .... i zeby Groszki nam rosły w górę a nam nie zabrakło siły i KASY wszystkiego co najlepsze życzy Zuzanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts