KozAnka 07.04.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Ja już mam wytyczony budynek. We wtorek po świętach wjeżdża kopara mam nadzieję że wszystko pójdzie sprawnie. Jedno mnie trochę dręczy: po wytyczeniu tego budynku wydaje się on strasznie mały i ciasny... wiem że to tylko takie złudzenie po Groszka widziałem na żywo, ale... niepokój pozostaje Po wytyczeniu to jeszcze nie. Najmniejszy sie wydaje jak sa same lawy fundamentowe, przynajmniej moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 07.04.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Wszystkim forumowiczom zycze spokojnych, radosnych i pogodnych Swiat Wielkanocych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 07.04.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Wszystkim forumowiczom zycze spokojnych, radosnych i pogodnych Swiat Wielkanocych. Dziękujemy i wzajemnie. Mam pytanie do Ciebie odnośnie dachówki: co to jest to co masz na dachu. Wygląda jak Braas. Jaka dokładnie to dachówka i co za rynny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 07.04.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Wesołego zająca,co śmieje się bez końca,szczerbatego barana,co beczy od rana,pisanek w koszykuoraz mokrego ubrania w dzień polewania Życzymy wszystkim GROSZKOWCOM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bsia 09.04.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Życzę wszystkim groszkowcom dużo cierpliwości i radości z budowania, a także i sobie, bo na razie jest zupełnie inaczej. Teraz w święta mam więcej wolnego czasu więc na nowo studiuję swój projekt i ustalam co powinnam szybko kupić, przed kolejnymi podwyżkami materiałów. Przypomnę się, że budyję groszka 2 i obecnie mam już więźbę. Po świętach położą folię i będą układać dachówkę. Mam pytanie do wszytkich tych, którzy mają już za sobą etap kładzenia wełny i styropianu. Ile kupiliście wełny na ocieplenie poddasza i stryszku oraz jakiej firmy i jakiej grubości, oraz ile kupiliści styropianu na ocieplenie podłóg na dole i na górze, w garażu, pomieszczeniu gospodarczym i ile na ocieplenie ścian zewnętrznych (ja budowałam z porothermu 25), oraz jakiej firmy i grubości wybraliście ten styropian, czy opłaca się wybrać styropian frezowany. Za podpowiedzi z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 10.04.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 grzegorz_si, dachowka to creaton kerapfanne kupowana w zeszlym roku jeszcze po 2,50 za szt. (podstawowa), teraz pewnie nie byloby mnie na nia stac.bsia my mamy welne 12 m-dzy krokwie i 10 pod krokwie, a na strychu 12+5. W garazu 12+10. Lacznie wyszlo 35 rolek unimaty isovera, ale nie mam na fakturze po ile rolek ktorej grubosci. (Wlasnie robie porzadek w fakturach). Styropian na wylewki - "5" - 6,3m3, "3" - 1,8 m3. Do tego jeszcze mielismy styropian pod ogrzewanie podlogowe taki z folia. Wyszlo go okolo 30m2.Aha, my mamy garaz poszerzony o 1 metr, wiec tego styropianu i welny wyjdzie Ci odpowiednio mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 11.04.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 A rynny Bryza (plastikowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Darek 12.04.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Witamy, jesteśmy nowi na tym forum, z ciekawością śledzimy wszystkie wpisy - jak dla nas to "kopalnia" wiedzy Budujemy, a raczej jesteśmy na początku tej drogi, groszka 2. Działkę mamy pod Warszawą. U nas dopiero wykopane doły pod fundamenty, a ekipa wchodzi w przyszłym tygodniu. Także mamy kilka zmian w projekcie, a bardzo nam się podobają te dot. klatki schodowej u KozAnki. KozAnka czy istnieje możliwość obejrzenia Twojego groszka "na żywo"? pozdrawiamy Sylwia i Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 13.04.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Sylwia i Darek, oczywiscie zapraszam, zaraz wysle Wam info na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 13.04.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 A rynny Bryza (plastikowe). KozAnka dzięki za informacje, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 13.04.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Witam wszystkich fanów Groszka Jestem właśnie w końcowej fazie oczekiwania na WZ i wybieram projekt. Wybór już niemal 100% padł na Dom w Groszku 2. Obecnie mieszkam w Opolu a będę się budował w Komprachcicach pod Opolem. Przeczytałem już całe 14 stron tego wątku i to naprawdę niezła kopalnia wiedzy. Widziałem, że robertnicki buduje też pod Opolem więc będzie nas już dwoje Po przeanalizowaniu całego tego wątku i przeglądaniu projektu na wszelkie możliwe sposoby nasunęło nam się już kilka zmian. Większość jednak dzięki waszym uwagom i radom i za to wam stokrotne dzięki. Może teraz jakie planujemy zmiany: -projekt będzie w wersji lustro -podnosimy wszystkie okna na 85cm -schody z zabiegowych na dwubiegowe (możliwe że w tym celu "rozciągniemy" schody kosztem korytarza) -spiżarnie pod schodami obniżamy o jakieś 50cm -W salonie jedno wysokie okno balkonowe zmieniamy na normalne -na piętrze likwidujemy balkon i tym samym zmieniamy okna na normalne -salon poszerzamy o 0,5m poszerzając cały budynek -garaż poszerzamy o 0,5m poszerzając cały budynek -garaż wydłużamy do tyłu tak że będzie wystawał jakieś 1,5-2m poza obrys budynku - w ten sposób zyskujemy pomieszczenie gospodarcze za garażem, robimy też do niego (do pomieszczenia gosp.) wejście z boku budynku Mamy też duży dylemat ze ścianką pomiędzy kuchnią a jadalnią - wahamy się pomiędzy tym co jest w projekcie a całkowitym jej zamknięciem - prawdopodobnie zrobimy tak jak jest w projekcie a najwyżej kiedyś zabudujemy. Teraz mam pytanie do was: Jakie będziecie mieli kocioł, bo u nas wchodzi w rachubę jedynie na paliwo stałe i tak się zastanawiam czy do tej kotłowni co jest zmieści się kocioł na groszek z podajnikiem? Nie będzie ona za mała? Może przenieść kotłownie do pomieszczenia za garażem, tylko, że wtedy też trzeba przenieść komin - co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwol 14.04.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 witam!jestem na etapie załatwiania pozwolenia na budowę.czy zmiany projektu np.likwidacja lub zmiana wymiarów okien,zmiana kształtu dachu nad garażem muszą być w projekcie przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę czy też mogą być uczynione w trakcie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 14.04.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Teraz mam pytanie do was: Jakie będziecie mieli kocioł, bo u nas wchodzi w rachubę jedynie na paliwo stałe i tak się zastanawiam czy do tej kotłowni co jest zmieści się kocioł na groszek z podajnikiem? Nie będzie ona za mała? Może przenieść kotłownie do pomieszczenia za garażem, tylko, że wtedy też trzeba przenieść komin - co wy na to? Miło czytać o kolejnym takim samym domku w okolicy. My planujemy na ekogroszek. Wybór padł na Hef lub Żywiec. Powinien się zmieścić. Poza przeniesieniem komina zwiększy się odległość pieca od odbiorników, a co za tym idzie większe straty ciepła i koszty materiałów. Pozdrawiamy Ziomków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 14.04.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 robertnicki: w trakcie jak ty pisałeś swoją odpowiedź my byliśmy na waszej działce oglądać wasze fundamenty Gdzieś przeczytałem, że budujecie w Dąbrowie, na zdjęciach zobaczyłem charakterystyczny dom z mocno zieloną elewacją.... reszta była już prosta. Spodobało nam się bardzo, rozkład "na żywo" wygląda bardzo fajnie. Nie wiesz może gdzie najbliżej Opole stoi już wybudowany groszek? Miał bym kilka pytań, bo pisałem do Archonu żeby mi przysłali jakieś dokładniejsze rzuty ale niestety nie dostałem żadnej odpowiedzi. Prześle zaraz na priv swoje namiary. PS: fajną macie działeczke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz i Beata 15.04.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 http://img72.imageshack.us/img72/6915/pic00357yi3.jpg Nasze pole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz i Beata 15.04.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 http://img72.imageshack.us/img72/5198/pic00356iw3.jpg Pierwsza widzialna inwestycja Zakończyliśmy stronę administracyjną - nie było wcale tak strasznie. Czekamy na uprawomocnienie się decyzji i w sobotę [ 21.04 ] prawdopodobnie robimy wykopy pod fundamenty. Mamy też duży dylemat ze ścianką pomiędzy kuchnią a jadalnią - wahamy się pomiędzy tym co jest w projekcie a całkowitym jej zamknięciem - prawdopodobnie zrobimy tak jak jest w projekcie a najwyżej kiedyś zabudujemy. Proponujemy drzwi przesuwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 15.04.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Witam Mam do Was pytanie.Jakiego przekroju i jakiej długości są krokwie w projekcie Groszka 2?Pytam dlatego bo jeszcze nie mam kupionego projektu a mam możliwość okazyjnie kupić drewno na więźbe, tylko nie wiem czy przekrój krokwi będzie odpowiedni, reszta nie ma już tak wielkiego znaczenia, ale krokwie tak. Będe wdzięczny za info. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 15.04.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Jakiego przekroju i jakiej długości są krokwie w projekcie Groszka 2? Przekroj krokwi to 8x16, ale jesli chodzi o dlugosc, to w zestawieniu sa rozne dlugosci. Najwiecej jest dl. 6,72mb - 20 szt. , 4,17 - 10 szt., 4,47-15 szt (to jetki). Zestawienie wiezby w projekcie to cala strona - 35 pozycji, a ja Ci napisalam tylko 3. Po zsumowaniu 8x16 - 358,83mb 14x14 - 38,24mb 10x10 - 2,08mb 16x16 - 11,92mb 16x22 - 12,50mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 15.04.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Przekroj krokwi to 8x16, ale jesli chodzi o dlugosc, to w zestawieniu sa rozne dlugosci. Najwiecej jest dl. 6,72mb - 20 szt. , 4,17 - 10 szt., 4,47-15 szt (to jetki). Ok, dziękuje za informacje, jeszcze tylko jedno pytanko, tak dla upewnienia. Czy 6,72 to największa długość krokwi, czy są może jeszcze jakieś dłuższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 16.04.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Dobrze, ze pytasz. Najdluzsze sa 7,39 jest ich 3 (to pewnie te nad wejsciem). Ja patrzylam po ilosci, czyli 20 szt. tych po 6,72. Dluzszych juz nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts