grzegorz_si 24.05.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 My dzisiaj zalewamy strop a pogoda nieciekawa, Rozumiem że zalewacie wszystko razem: strop, nadproża, wieniec i schody? Czy możesz powiedzieć ile poszło betonu na to wszystko? My się przymierzamy do zalania tego wszystkiego na piątek albo na poniedziałek. Wg moich obliczeń powinienem zamówić jakieś 22 kubiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 24.05.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jeżeli chodzi o strop to nie wiem jaki ty masz bo my zmieniliśmy terivę i mogą być pewne różnice.My zalewalismy strop i balkon ,nadproża i wieniec na garażu.jeżeli chodzi o schody to nie wiem wew czy zew....Wykopaliśmy wcześniej fundament pod zew. schody w razie jakby zbyło betonu to się zaleje..... i zbyło. Wew. schodów jeszcze nie robiliśmy. Na to wszystko 12 kubików betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 24.05.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam, Raz, dwa, trzy i mamy ściany fundamentowe W końcu marzenie zaczyna się urealniać i centymetry na papierze zamieniają się w metry na ziemi. Teraz naprawdę widać ile będzie miejsca na działce i jak duży będzie budynek. Poniżej link do zdjęć (album dzieci nie zalicza się do budowy ) http://ksadowska.photosite.com Pozdrawiam! Gratuluje fundamentow (i coreczki )! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 25.05.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam wszystkich "Groszkowców"! Wszystko wskazuje na to (głównie Żona ) że stanę się posiadaczem w niedługiej przyszłości projektu Dom w Groszku ... - tutaj trzy kropki bo opcje sa dwie albo 2 albo 4. Na dzień dzisiejszy czekam na WZZ - ojej jak długo Mam kilka pytań do doświadczonych groszkowców z nadzieją ze mi pomożecie podjąć decyzję. Na początek powiem co musi być w moim groszku : 1. Piwnica (chociażby w części- ja się uaprłem bo kotłownia na paliwo stałe musi być w piwnicy, takie mam zdanie i doświadczenie, a piec węglowy mam zamiar zaimplementowac ...) 2. Salon - najlepiej w wersji poszerzonej tej z DWG4 3. Garaż - i tutaj jest problem czy w piwnicy pod salonem (wtedy DWG4) czy dobudowany poszerzony (wtedy DWG2) 4. Balkon (tutaj uparła się Żona, bo ja jestem przeciwnikiem ...) Co mam: 1. .... 2.Działkę 37mX37m, z spadkiem na całej długości około 2m w kierunku wschodnim 3.Chęć zrobienia w końcu czegoś konkretnego 4 ..... Pytania jakie mnie nurtują to: 1. Czy taniej będzie zrobić adaptację DWG2 (poszerzyć salon o 1m i garaż o 1m, częściowo podpiwniczyć budynek połowę z lewej strony) czy Zlikwidować piwnicę pod salonem w DWG4 i dobudowac garaż jak w DWG2 -jeśli garaż będzie dobudowany? 2. Jesli garaż będzie w piwnicy (pod salonem w DWG4) to jak to wpłynie na elewację, która zapewne będzie musiała być nieco zmodyfikowana. (może ktoś to juz przećwiczył) 4. Zamierzam budować z BK 24/Kolbuszowa/pióro/klej - może ktoś budował w takiej technologi i ma jakieś uwagoi ktore lepiej usłyszeć na początku inwestycji? 3. Może ktoś buduje Groszka w okolicach Rzeszowa ...?? Wogóle to pytań mam bardzo bardzo dużo ale trochę sobie je sam odznaczam czytająć forum. Pozdrawiam Tomek - optymista.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 25.05.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 hej kemot Co do twoich pytań to mogę powiedzieć że groszek 2 nie jest dużym domkiem ,salon chociaż 30 m2 nie wydaje się być bardzo przestronny,ale ja jestem dopiero na początku drogi (zalewanie stropu). Dla nas to i tak bardzo duzo ,obecnie mieszkamy na 38 m2 (4 osoby), więc to co będziemy mieli w zupełności nam wystarczy tylko powiększyliśmy garaż do 23 m2.Druga sprawa to oczywiście koszty jak dla mnie są ogromne jak na taki mały domek, a ceny nie stoją w miejscu...... a każdy m 2 kosztuje i to co wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 25.05.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Jeśli dobrze pamietam, to do ław wyszło 26 prętów 12, a do zbrojenia stropu 50 prętów 12 i 50 10. Coś zmieniałeś zbrojenie na strop przewidziana była głównie fi 8, fi 12 to tylko na belki szła. Mogę zapytać dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 25.05.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Jeśli dobrze pamietam, to do ław wyszło 26 prętów 12, a do zbrojenia stropu 50 prętów 12 i 50 10. Coś zmieniałeś zbrojenie na strop przewidziana była głównie fi 8, fi 12 to tylko na belki szła. Mogę zapytać dlaczego? Pytanie nie do mnie, ale sie wtrace, bo my tez dawalismy fi10 zamiast fi8. To zaproponowal wykonawca i kierownik budowy sie z nim zgodzil, bo o ile dobrze pamietam to mowili, ze "8 moze sie za bardzo wyginac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 25.05.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Jeśli dobrze pamietam, to do ław wyszło 26 prętów 12, a do zbrojenia stropu 50 prętów 12 i 50 10. Coś zmieniałeś zbrojenie na strop przewidziana była głównie fi 8, fi 12 to tylko na belki szła. Mogę zapytać dlaczego? Pytanie nie do mnie, ale sie wtrace, bo my tez dawalismy fi10 zamiast fi8. To zaproponowal wykonawca i kierownik budowy sie z nim zgodzil, bo o ile dobrze pamietam to mowili, ze "8 moze sie za bardzo wyginac". Tantar buduje Groszka 3 tam jest trochę większa rozpiętość stropu dlatego te pręty pewnie grubsze... a ja ostatnio oddałam projekt ekipie i zostałam bez bo reszta siedzi jeszcze w starostwie ... Wiecie ile mniej więcej poszczególnych prętów wchodzi na tonę ?? i ile kosztuje teraz tona stali ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 25.05.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 kemot_73 1. Jesli chcesz piec weglowy, to oczywiscie piwnica musi byc. Kotlownia w projekcie jest po prostu za mala. 2. Salon oczywiscie im wiekszy tym lepszy. W groszku 2 w projekcie jest narysowany za maly kominek. W rzeczywistosci bardziej wchodzi na salon i zmniejsza przestrzen. Chyba dlatego w DWG4 go poszerzyli. 3. Garaż - my mamy poszerzony o 1 metr i to byla dobra decyzja. W piwnicy pod salonem chyba nienajlepiej by wygladal. 4. Balkon. Ja zostawilam. Wiem z doswiadczenia, ze sie nie chce schodzic na dol na taras. Zostawilam dla dzieci, zeby mogly tam czytac ksiazki, uczyc sie, opalac sie itd. Na razie sa male, ale jako nastolatki beda sie zamykaly w swoich pokojach, to niech troche swiezego powietrza maja. Drugi argument to mozna wywietrzyc posciel. Uwielbiam taka pachnaca sloncem. To by bylo za. A przeciw - oczywiscie dodatkowe koszty. Poza tym trzeba dobrze zaizolowac, zeby nie bylo mostka termicznego. U nas przez jakis czas nie bylo obrobek blacharskich a balkon byl juz obklejony styropianem i jak padal deszcz to od gory woda leciala miedzy beton a styropian i pod balkonem az wyplywala na drzwi balkonowe (drewniane zreszta ) Teraz juz sa te obrobki, wiec juz mniej, a jeszcze przyjdzie izolacja i plytki wiec mam nadzieje, ze problem zniknie. Jesli chodzi o koszt adaptacji, to juz musisz zapytac architekta ile Ci policzy. Tak naprawde, czy calych kosztach budowy, to niewielka roznica Ci wyjdzie. Jestes na poczatku drogi, wiec kazda 100 sie liczy. Ale zobaczysz za rok... (Przyjezdza facet koparkowy. 20 minut wsypuje gruz do kontenera i 100 sobie zyczy, bo inaczej mu sie nie oplaca. - taka mala dygresja) Ja bym jednak obstawiala opcje "Zlikwidować piwnicę pod salonem w DWG4 i dobudowac garaż jak w DWG2" jako tansza. Nie wiem tylko czy oplaca Ci sie likwidowac czesc piwnicy. Pamietam, ze kiedys czytalam w Mratorze, ze czesciowe podpiwniczenie moze byc nawet drozsze, bo trzeba robic lawy fundamentowe schodkowe. 4. Zamierzam budować z BK 24/Kolbuszowa/pióro/klej - może ktoś budował w takiej technologi i ma jakieś uwagoi ktore lepiej usłyszeć na początku inwestycji? Obawiam sie, ze bedziesz musial budowac z tego co dostaniesz w skladzie budowlanym. To juz nie te czasy, ze mozna sobie wybierac. Mimo wszystko powodzenia Optymisto! Ale sie rozpisalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 25.05.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 a ja ostatnio oddałam projekt ekipie i zostałam bez bo reszta siedzi jeszcze w starostwie ... Wiecie ile mniej więcej poszczególnych prętów wchodzi na tonę ?? i ile kosztuje teraz tona stali ?? Nie wiem, czy Ci pomoge, ale akurat mam projekt pod reka i tu jest napisane, ze 1 metr preta fi10 wazy 0.617 kg, a 1metr preta fi 12 0.888 kg. Teraz tylko musisz sie dowiedzec w jakich dlugosciach sprzedaja te prety, bo ja juz niestety nie pamietam i wtedy juz latwo policzyc. A w ogole to do czego Ci to potrzebne, przeciez stal sie kupuje na kg a nie na ilosc pretow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 25.05.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 A w ogole to do czego Ci to potrzebne, przeciez stal sie kupuje na kg a nie na ilosc pretow. ... a dlatego, że gdzieś wyczytałam, że kantują na ilości prętów .. i że warto właśnie wiedzieć ile poszczególnych grubości wchodzi na tonę I jeszcze z jednego powodu Tantar podał mi ile mu poszło w sztukach ... a nie wiem ile to kilogramów Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 26.05.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Pytanie nie do mnie, ale sie wtrace, bo my tez dawalismy fi10 zamiast fi8. To zaproponowal wykonawca i kierownik budowy sie z nim zgodzil, bo o ile dobrze pamietam to mowili, ze "8 moze sie za bardzo wyginac". Tantar buduje Groszka 3 tam jest trochę większa rozpiętość stropu dlatego te pręty pewnie grubsze... Mnie wykonawca też tak sugerował, zwłaszcza że na poddaszu będę miał murowaną ścianę z Porothermu 11,5. Dałem cały strop do przeliczenia jeszcze raz znajomemu konstruktorowi. Gość twierdzi że gdyby on go projektował pod te działówki to zrobiłby jeszcze mniejsze zbrojenie i te fi 8 z takimi rozstawami udźwigną duuużo więcej bo autor projektu przyjął bardzo duży zapas obciążenia. Podobno można to wyczytać w tych magicznych cyferkach w projekcie konstrukcji. Więc ja przekrojów drutów nie zmieniałem (miałem już zresztą kupione te fi 8 ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tantar 26.05.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Dałem takie pręty, bo akurat takie miałem. Kupowałem je jeszcze w styczniu, gdy stal była po 250 zł/tonę. Teraz dokupiłem tylko trochę 6. Każdy pręt ma długość 12 m. Według przelicznika znalezionego w internecie 1 m 12 waży 0,888 kg, a 1 m 10 0,617. Jak liczyłem z gęstości stali wyszło praktycznie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 26.05.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Tantar chyba 2,5 tys. za tonę Dzięki za info A liczyłeś może ile Cię wyniesie stan surowy otwarty ?? Jakbyś mógł się pochwalić - może być na priv LuMa, kukus Wy też jakbyście mogli podzielić się kosztami jakie wyszły to byłabym wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tantar 27.05.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 @Małgolinka masz rację, zgubiłem jedno zero. Żona prowadzi kalkulację i jeśli sie nie mylę to wydałem do tej pory 90 tys. na wszystkie formalności, pozwolenia, materiał i robociznę. Teraz jeszcze poddasze i zadaszenie to da myślę około 30 tys. To razem będzie 120 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 27.05.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Tantar to niedużo wydałeś... a kiedy kupowałeś materiały i ile płacicie za robociznę ?? Ja do tej pory na samą biurokrację wydałam ponad 10tys. A nie mam kupionego ani jednego materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tantar 27.05.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Za robociznę zapłaciłem do tej pory 16 tys. W grudniu kupiłem 3000 porotermu po 4,80 sztuka. No i na spólkę z kolegą 10 ton stali w prętach 10 i 12. To wszystko. Żałuję, że nie kupiłem więcej, ale i tak poroterm musiałem trzy razy przenosić z miejsca na miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 28.05.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Za robociznę zapłaciłem do tej pory 16 tys. W grudniu kupiłem 3000 porotermu po 4,80 sztuka. No i na spólkę z kolegą 10 ton stali w prętach 10 i 12. To wszystko. Żałuję, że nie kupiłem więcej, ale i tak poroterm musiałem trzy razy przenosić z miejsca na miejsce. To dlatego ta kwota jest taka mała... u nas za samą robociznę teraz chcą 80-100tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 28.05.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 To dlatego ta kwota jest taka mała... u nas za samą robociznę teraz chcą 80-100tys. To już jest złodziejstwo, jak by u mnie goście chcieli 50 000 za robotę to bym ich na zbitą twarz wywalił. Niech SE jadą za granicę pracować i tyle, zwłaszcza że 90% tych naszych fachmanów to niechluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 28.05.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 To dlatego ta kwota jest taka mała... u nas za samą robociznę teraz chcą 80-100tys. To już jest złodziejstwo, jak by u mnie goście chcieli 50 000 za robotę to bym ich na zbitą twarz wywalił. Niech SE jadą za granicę pracować i tyle, zwłaszcza że 90% tych naszych fachmanów to niechluje... 50tys. w Szczecinie to taniocha - jak ktoś taką ekipę znajdzie to est cały w skowronkach w tej chwili ceny kształtują się tak jak pisałam powyżej Ale to jest Szczecin wariackie miejsce tutaj wszystkie ceny tak szaleją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts