Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witamy wszystkich budujących groszek

My właśnie robimy dach i odpowiadając na pytanie Grzegorza to my robimy fiku miku ,bo nam się to podoba i stanowi ozdobę domu ale też kosztuje bo wychodzi więcej drewna. Mam pytanie do Kozanki czy te ogromne słupy na poddaszu uda się jakoś ukryc w ściankach działowych bo ich przekrój to 16 cm a ścianki 12 cm + tynk.A u Ulci nie zauwazyliśmy w ogóle tych słupów???? :roll:

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie sie fiku miku tez podoba, ale nie zrobilismy tego, bo tak wyszlo. Jak robilismy wiezbe, to ciesla powiedzial, ze te rozmiary belek w projekcie sa za duze i to bedzie zle wygladac. Poza tym to powinny byc ladne, oheblowane i pomalowane belki, a drewno z wiezby brzydko by wygladalo. Oczywiscie ciezko nam bylo z dnia na dzien znalezc stolarza, ktory by sie tym zajal i zostawilismy to na pozniej, czyli kiedy bedzie robiona podbitka. Potem dekarz kladl dachowke i robil obrobki blacharskie, ktorymi pozakrywal cala wiezbe. I stwierdzilismy, ze juz nie bedziemy tego robic, bo glupio by to wygladalo, sam taki wachlarzyk.

Fajnie to wyglada u wolfa, bo u niego widac belki pod calym dachem.

A tak na marginesie, szukajac projektu bralam pod uwage tylko te, ktore maja wlasnie to fiku miku (ale fajna nazwa), bo bardzo mi sie to podobalo.

Jesli chodzi o slupy, to w projekcie rzeczywiscie wystaja. U mnie wystaja jeszcze bardziej, wlasciwie to u mnie wystaja cale, bo mam scianki dzialowe murowane (a w projekcie sa scianki z plyt GK) i slupy zostaly odsuniete, tak zeby staly obok scianek. Teraz zostaly obudowane plytami GK.

U Ulci, rzeczywiscie ich nie widac. Mysle, ze mozesz zrobic po prostu grubsze scianki, jesli Ci sie nie podobaja te slupy. Mi akurat nie przeszkadzaja.

U nas właśnie belki też będą wystawac i pod całym dachem, który wystaje na zewnątrz cieśla będzie kładł boazerie, hebluje krokwie ,które są na zewnątrz.

Mam nadzieję że będzie to fajnie wyglądac bo kosztuje trochę więcej .....

Co do słupów to nie mam płyt BK, ścianki murowane z 12 cm BK ,zastanowimy się co z tym fantem zrobic , może oheblowac i zostawic jako element dekoracyjny !!!

Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy. Dzięki za odpowiedź :p

Witam wszytskich groszkowiczów. Chciałabym do Was dołaczyć bo właśnie zapdał dezyzja o budowie Groszka 2. Praktycznie wiele przede mną bo dopiero za ok miesiąc kupię działkę ale potem ostro załatwiam wszelkie formalności.Jestem z Legnicy Dolny Śląsk i zapewne jak każdy chciałbym zobaczyc jak taki Groszek wyglląda w realu. Naet jesli nie jest zrobiony na gotowo to choć jakies jesgo zarysy, któe mogą dac już jakiś pogląd. Zapewne będe Was sie radzić choc macie tyle na głowie. Bardzo boję się ale chcę zwalczyć. Przyjmijcie sierotkę do grona swego. Jestem zmotoryzowana i praktycznei kiursuję w różne regiony Polski , najlepiej Dolny Sląsk ale też kierunek Poznań bo tam mam rodzinkę, często jeżdżę do Warszawy. Najberzdiej boję sie tych szalejących cen i już zgłupiałam ile musze miec kasy na swój wymarzony dom :( Pozdrawaim Was wszytskich i trzymam kciuki aby udało się Wam Dorota

Nie, sciany murowane mam pokryte normalnym tynkiem, a slupy obudowane. I po prostu wystaja na cale 17-19 cm. Po to wlasnie zostaly odsuniete, zeby sie nie chowaly w scianie, zeby ich nie tynokwac, bo na styku tynk moglby pekac.

Błagam o zdjęcia, najlepiej kila które pokażą jak to będzie wyglądać. Sam również zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem. Jego zaletą jest "uczciwe" przewiązanie ściany.

Aha jak duży otwór na drzwi spiżarki pod schodami zostawiacie?

Pociągnę dalej wątek z fiku mikum i dachu. W projekcie mamy trzy jętki wystające na zewnątrz budynku. Z jednej strony jedna + fuku mikum a z drugiej dwie + jedno fiku mikum.

Niektórzy z Was tych zewnętrznych jętek nie mają. Pytanie: jak zmieniła się konstrukcja dachu, bo coś tam musi te krokwie poza murłatami je podeprzeć.

Mój kierownik stwierdził że te jętki MUSZĄ tam być.

Ze zdjęć co niektórych widzę że jednak nie muszą. Napiszcie jak to jest u Was.

Pociągnę dalej wątek z fiku mikum i dachu. W projekcie mamy trzy jętki wystające na zewnątrz budynku. Z jednej strony jedna + fuku mikum a z drugiej dwie + jedno fiku mikum.

Niektórzy z Was tych zewnętrznych jętek nie mają. Pytanie: jak zmieniła się konstrukcja dachu, bo coś tam musi te krokwie poza murłatami je podeprzeć.

Mój kierownik stwierdził że te jętki MUSZĄ tam być.

Ze zdjęć co niektórych widzę że jednak nie muszą. Napiszcie jak to jest u Was.

O kurcze, u mnie nie ma. Wczesniej nawet nie zwrocilam na to uwagi.

Kozanka powiedz a raczej napisz czy ścianę kolankową z murłatą obłożyłaś płytą GK

czy też tam masz tynk a murłatę w GK, bo ja już sama nie wiem jak to wszystko ma wygląda wookoło same słupy stojace lub leżące.... mam wątpliwości czy płyta i tynki ładnie i równo się połączą i czy stworzą w miarę idealną całośc.

U nas kier bud tak wymyslil, zeby odsunac murlate do zewnetrznego brzegu pustaka, a od wewnetrznej strony dac 2 warstwy cegiel. Tym sposobem mamy cala scianke kolankowa murowana i otynkowana, a skos jest z GK.

Nie wiem, czy cos zobaczysz na tych zdjeciach.

http://images26.fotosik.pl/1/5eb9123be48fe2f8m.jpg

http://images23.fotosik.pl/1/bd020e44604380bbm.jpg

Błagam o zdjęcia, najlepiej kila które pokażą jak to będzie wyglądać. Sam również zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem. Jego zaletą jest "uczciwe" przewiązanie ściany.

Aha jak duży otwór na drzwi spiżarki pod schodami zostawiacie?

Tak wyglada obudowany slup. Otwor na drzwi do spizarki mamy na cala szerokosc.

http://images23.fotosik.pl/1/dc2226b92ae7f14dm.jpg