RENA I ROB 12.06.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witamy wszystkich budujących groszek My właśnie robimy dach i odpowiadając na pytanie Grzegorza to my robimy fiku miku ,bo nam się to podoba i stanowi ozdobę domu ale też kosztuje bo wychodzi więcej drewna. Mam pytanie do Kozanki czy te ogromne słupy na poddaszu uda się jakoś ukryc w ściankach działowych bo ich przekrój to 16 cm a ścianki 12 cm + tynk.A u Ulci nie zauwazyliśmy w ogóle tych słupów???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 13.06.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Mnie sie fiku miku tez podoba, ale nie zrobilismy tego, bo tak wyszlo. Jak robilismy wiezbe, to ciesla powiedzial, ze te rozmiary belek w projekcie sa za duze i to bedzie zle wygladac. Poza tym to powinny byc ladne, oheblowane i pomalowane belki, a drewno z wiezby brzydko by wygladalo. Oczywiscie ciezko nam bylo z dnia na dzien znalezc stolarza, ktory by sie tym zajal i zostawilismy to na pozniej, czyli kiedy bedzie robiona podbitka. Potem dekarz kladl dachowke i robil obrobki blacharskie, ktorymi pozakrywal cala wiezbe. I stwierdzilismy, ze juz nie bedziemy tego robic, bo glupio by to wygladalo, sam taki wachlarzyk. Fajnie to wyglada u wolfa, bo u niego widac belki pod calym dachem.A tak na marginesie, szukajac projektu bralam pod uwage tylko te, ktore maja wlasnie to fiku miku (ale fajna nazwa), bo bardzo mi sie to podobalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 13.06.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Jesli chodzi o slupy, to w projekcie rzeczywiscie wystaja. U mnie wystaja jeszcze bardziej, wlasciwie to u mnie wystaja cale, bo mam scianki dzialowe murowane (a w projekcie sa scianki z plyt GK) i slupy zostaly odsuniete, tak zeby staly obok scianek. Teraz zostaly obudowane plytami GK. U Ulci, rzeczywiscie ich nie widac. Mysle, ze mozesz zrobic po prostu grubsze scianki, jesli Ci sie nie podobaja te slupy. Mi akurat nie przeszkadzaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 13.06.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 U nas właśnie belki też będą wystawac i pod całym dachem, który wystaje na zewnątrz cieśla będzie kładł boazerie, hebluje krokwie ,które są na zewnątrz. Mam nadzieję że będzie to fajnie wyglądac bo kosztuje trochę więcej ..... Co do słupów to nie mam płyt BK, ścianki murowane z 12 cm BK ,zastanowimy się co z tym fantem zrobic , może oheblowac i zostawic jako element dekoracyjny !!! Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota14 13.06.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Witam wszytskich groszkowiczów. Chciałabym do Was dołaczyć bo właśnie zapdał dezyzja o budowie Groszka 2. Praktycznie wiele przede mną bo dopiero za ok miesiąc kupię działkę ale potem ostro załatwiam wszelkie formalności.Jestem z Legnicy Dolny Śląsk i zapewne jak każdy chciałbym zobaczyc jak taki Groszek wyglląda w realu. Naet jesli nie jest zrobiony na gotowo to choć jakies jesgo zarysy, któe mogą dac już jakiś pogląd. Zapewne będe Was sie radzić choc macie tyle na głowie. Bardzo boję się ale chcę zwalczyć. Przyjmijcie sierotkę do grona swego. Jestem zmotoryzowana i praktycznei kiursuję w różne regiony Polski , najlepiej Dolny Sląsk ale też kierunek Poznań bo tam mam rodzinkę, często jeżdżę do Warszawy. Najberzdiej boję sie tych szalejących cen i już zgłupiałam ile musze miec kasy na swój wymarzony dom Pozdrawaim Was wszytskich i trzymam kciuki aby udało się Wam Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 13.06.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Dorota witamy w gronie fanów groszka. U mnie robią dach i wkrótce po tym scianki działowe, wtedy dopiero będzie można ocenic wielkośc pomieszczeń i całego domku.w każdym bądź razie jak będziesz w Poznaniu to zapraszam, daj znac na priva to się skontaktujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 14.06.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Kozanka teraz własciwie do mnie dotarło że ty całą scianę łącznie ze słupem pokryjesz płytą GK zamiast tynków czy mam rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 14.06.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Nie, sciany murowane mam pokryte normalnym tynkiem, a slupy obudowane. I po prostu wystaja na cale 17-19 cm. Po to wlasnie zostaly odsuniete, zeby sie nie chowaly w scianie, zeby ich nie tynokwac, bo na styku tynk moglby pekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 14.06.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Dzieki ,ale czy nie wygląda to dosc dziwnie takie pogrubienie , własciwie to sie zobaczy jak juz będa scianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 15.06.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Nie, sciany murowane mam pokryte normalnym tynkiem, a slupy obudowane. I po prostu wystaja na cale 17-19 cm. Po to wlasnie zostaly odsuniete, zeby sie nie chowaly w scianie, zeby ich nie tynokwac, bo na styku tynk moglby pekac. Błagam o zdjęcia, najlepiej kila które pokażą jak to będzie wyglądać. Sam również zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem. Jego zaletą jest "uczciwe" przewiązanie ściany. Aha jak duży otwór na drzwi spiżarki pod schodami zostawiacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 17.06.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Pociągnę dalej wątek z fiku mikum i dachu. W projekcie mamy trzy jętki wystające na zewnątrz budynku. Z jednej strony jedna + fuku mikum a z drugiej dwie + jedno fiku mikum.Niektórzy z Was tych zewnętrznych jętek nie mają. Pytanie: jak zmieniła się konstrukcja dachu, bo coś tam musi te krokwie poza murłatami je podeprzeć.Mój kierownik stwierdził że te jętki MUSZĄ tam być. Ze zdjęć co niektórych widzę że jednak nie muszą. Napiszcie jak to jest u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 17.06.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 U mnie cieśla zrobił z jednej strony nad balkonem tylko fiku mikum , a z drugiej jętka + fiku mikum .Oczywiście jest problem z frontowym " pierduśnikiem" bo masz cieśla nie zauważył że tam też jest murłata i teraz coś płodz ale jeszcze nie wiadomo co z tego wyjdzie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 18.06.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Pociągnę dalej wątek z fiku mikum i dachu. W projekcie mamy trzy jętki wystające na zewnątrz budynku. Z jednej strony jedna + fuku mikum a z drugiej dwie + jedno fiku mikum. Niektórzy z Was tych zewnętrznych jętek nie mają. Pytanie: jak zmieniła się konstrukcja dachu, bo coś tam musi te krokwie poza murłatami je podeprzeć. Mój kierownik stwierdził że te jętki MUSZĄ tam być. Ze zdjęć co niektórych widzę że jednak nie muszą. Napiszcie jak to jest u Was. O kurcze, u mnie nie ma. Wczesniej nawet nie zwrocilam na to uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 18.06.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Kozanka powiedz a raczej napisz czy ścianę kolankową z murłatą obłożyłaś płytą GK czy też tam masz tynk a murłatę w GK, bo ja już sama nie wiem jak to wszystko ma wygląda wookoło same słupy stojace lub leżące.... mam wątpliwości czy płyta i tynki ładnie i równo się połączą i czy stworzą w miarę idealną całośc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 19.06.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 U nas kier bud tak wymyslil, zeby odsunac murlate do zewnetrznego brzegu pustaka, a od wewnetrznej strony dac 2 warstwy cegiel. Tym sposobem mamy cala scianke kolankowa murowana i otynkowana, a skos jest z GK.Nie wiem, czy cos zobaczysz na tych zdjeciach. http://images26.fotosik.pl/1/5eb9123be48fe2f8m.jpg http://images23.fotosik.pl/1/bd020e44604380bbm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 19.06.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Błagam o zdjęcia, najlepiej kila które pokażą jak to będzie wyglądać. Sam również zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem. Jego zaletą jest "uczciwe" przewiązanie ściany. Aha jak duży otwór na drzwi spiżarki pod schodami zostawiacie? Tak wyglada obudowany slup. Otwor na drzwi do spizarki mamy na cala szerokosc. http://images23.fotosik.pl/1/dc2226b92ae7f14dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 19.06.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Kozanka pomysł z zamurowaniem murłaty jest świetny szkoda że my na to nie wpadliśmy, a nie wiem czy teraz dałoby się wmurowac tam coś......musze to skonsultowac z męzulkiem , dzięki za zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Darek 21.06.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Witam wszystkich groszkowców, chcieliśmy sie pochwalić naszym groszkiem i dlatego wklejam kilka zdjęć. Mam nadzieję, że się uda - robię to pierwszy raz http://img405.imageshack.us/img405/8312/dscf6237ce0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Darek 21.06.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 I jescze inny widok Nie wiem jak mam umieścić zdjęcia w jednym poście http://img467.imageshack.us/img467/3095/dscf6220pp0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Darek 21.06.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 I od strony ogrodu http://img411.imageshack.us/img411/5321/dscf6240pb3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts