Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na moim właśnie robi się dach jak będzie gotów to wkleję kilka fotek , pozdrawiam :p

TO jesteśmy mniej więcej na tym samym etapie, tyle tylko że u mnie dopiero zaczęłli a nie wiem na kiedy dachówkę mi przywiozą :)

Swoją drogą, jeżeli chodzi o zdjęcia z budowy, kto mnie przebije w ilośći??? ;)

Dzięki wszystkim za gratulacje.

KozAnka zmian mamy niewiele:

- okno z salonu zmienione na balkonowe,

- okno garażowe zmienione na małe

- dodane okno w kotłowni

- w kuchni okno skrócone od dołu (to dzięki forum), pod oknem mają być szafki

- spiżarka jak u Ciebie - obniżona podłoga na 2-3 stopnie, co już teraz widać, że to był bardzo dobry pomysł :D

- schody ze spocznikiem, myślę że dzięki wydłużeniu ścianki w stronę przedpokoju ("pogłębiona" klatka schodowa) - to też pomysł od Ciebie :D

A na poddaszu nic nie zmienialiśmy, wszystko tak jak w projekcie.

Renia i Rob czekamy na zdjęcia, a jaką macie dachówkę?

Pozdrawiam

Swoją drogą, jeżeli chodzi o zdjęcia z budowy, kto mnie przebije w ilośći??? ;)

Na pewno nikt. Zaluje, ze ja nie mam tylu. Teraz na pewno by sie przydaly. Zwlaszcza zdjecia elektryki. Namawiam wszystkich do szczegolowego fotografowania wszystkich scian, nawet takich, gdzie wydaje nam sie, ze juz zadnego gwozdzia sie nie wbije i zadnego obrazka nie zawiesi.

KozAnka mam pytanie o podbitkę dachową (jeżeli masz jeszcze do mnie cierpliwość). Na zdjęciu widziałem że masz z sidingu. Napisz coś więcej:

Czy krokwie masz schowane? co z bokiem krokwi? Też obite tym sidingiem? Moi chcą bok kwokwi blachą obijać jest sens?

Jak gruba ta podbitka (od folii to jej spodu)? Mogę prosić o zdjęcia tej podbitki z bliska?

Pozdrawiam serdecznie

AHa dzięku za zdjecia słupa ja robię tak samo jak Ty ;)

KozAnka mam pytanie o podbitkę dachową (jeżeli masz jeszcze do mnie cierpliwość). Na zdjęciu widziałem że masz z sidingu. Napisz coś więcej:

Czy krokwie masz schowane? co z bokiem krokwi? Też obite tym sidingiem? Moi chcą bok kwokwi blachą obijać jest sens?

Jak gruba ta podbitka (od folii to jej spodu)? Mogę prosić o zdjęcia tej podbitki z bliska?

Pozdrawiam serdecznie

AHa dzięku za zdjecia słupa ja robię tak samo jak Ty ;)

Niestety nie mam zdjec podbitki z bliska, a na tych, ktore mam tez niewiele widac. Podbitke mam przybita od spodu do krokwi, wiec krokwie sa calkowicie schowane.

Jesli chodzi o slupy, to uwazaj na ten w sypialni podtrzymujacy kalenice. W projekcie jest on obok drzwi. Te drzwi chyba lepiej troche przesunac, to znaczy odsunac od tego slupa. U mnie nie odsuneli i teraz bedzie problem z oscieznica. Nie bedzie jak zalozyc takich listewek obejmujacych mur (nie wiem jak sie fachowo nazywaja).

Renia i Rob gratulacje, piękny daszek :D Nasz będzie z Euronitu - dachówka cementowa - w brązie.

A u nas jutro wylewanie stropów, schodów i balkonu, a póżniej 2-3 tygodnie przerwy...

Renia i Rob widzę, że okna balkonowe u góry macie zmienione na drzwi i okno, czy zmiana była na etapie projektu (pozwolenia) czy teraz. My właśnie ostatnio tak sobie wymyśliliśmy, żeby tak właśnie zrobić, tylko czy to nie musi być potwierdzone przez architekta, itp... Napiszcie jak to było u Was.

pozdrawiam i życzę nam wszystkim dobrej pogody :D

Okna do góry zmieniliśmy na etapie adaptacji projektu, a na dole w salonie to drugie długie okno zmieniliśmy na zwykłe na etapie budowy ,sama nie wiem cZy tak lepiej , domek wygląda trochę niesymetrycznie ,ale na pewno bardziej funkcjonalnie , bedziemy miec rolety więc zawsze troche taniej...... :) A jak wy zrobiliscie bo jeszcze mogę wyciąc i zrobic jak w projekcie ?

Mówimy o parterze - u nas są dwa balkonowe ze szczytu - tak jak w projekcie i dodatkowo zrobione trzecie balkonowe zamiast tego okna (w salonie). Zmiana ta była zrobiona na etapie projeku, ale teraz mamy wątpliwości... Zastanawiamy się, czy by nie zrobić właśnie okna na szczycie (zamiast jednego balkonowego) - tak jak u Ciebie - faktycznie, że domek wygląda niesymetrycznie, ale...

I nie wiemy właśnie czy taka zmiana nie wymaga pozwolenia itp. :-?

Tak się biejemy z myślami...

A nasz strop niestety zalany będzie dopiero w czwartek - jakaś awaria w "betoniarni" :x

pozdrawiam

Taka zmiana nie wymaga pozwolenia , tylko kierownik budowy zrobi wpis w dziennika budowy.Ja w tym miejscu planuję postawic kanape lub naroznik zreszta tak jak chyba wszyscy i okno chyba jest bardziej funkcjonalnie .Może pomoze nam Kozanka jak tu zajrzy z tego co pamiętam to ona tez ma w tym miejscu zwykłe okno ,jej domek mozna obejrzec na 11 stronie (gdzies w polowie z napisem niespodzianka) .A jakie duże robicie okno na klatce schodowej w projekcie 180x120 parapet wyjdzie bardzo..... nisko , więc jak wyleja schody to podejmę ostateczna decyzje, moze je troche skróce do 150 x120 ; tylko z zewnatrz ładniej wyglada takie duże i tak w kółko ......ciagle jakies dylematy a decyzje trzeba w końcu podjac :-?

Może pomoze nam Kozanka jak tu zajrzy z tego co pamiętam to ona tez ma w tym miejscu zwykłe okno ,jej domek mozna obejrzec na 11 stronie (gdzies w polowie z napisem niespodzianka) .

:D :D

Akurat Sylwia i Darek to widzieli na zywo. :lol: Pozdrawiam :D

Nie wiem, czy pomoge. My jak staralismy sie o pozwolenie na budowe, to trzeba bylo w projekcie zaznaczyc wszystkie zmiany w elewacji, wiec wszystkie okna byly poprawione w projekcie. Ale to bylo w grudniu 2005, a potem podobno zmienily sie przepisy i na takie zmiany wystarczy wpis w dzienniku, ale oczywiscie musicie sami to sprawdzic, bo mi sie tylko tak wydaje.

A jakie duże robicie okno na klatce schodowej w projekcie 180x120 parapet wyjdzie bardzo..... nisko , więc jak wyleja schody to podejmę ostateczna decyzje, moze je troche skróce do 150 x120 ; tylko z zewnatrz ładniej wyglada takie duże i tak w kółko ......ciagle jakies dylematy a decyzje trzeba w końcu podjac :-?

W srodku takie duze tez ladnie wyglada.

Zaraz sprawdze, czy mam jakies zdjecie.