Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, racja - ciągle jakieś dylematy...

A okna na klatce bym nie zmieniała - jak jest takie duże to doświetli i hol u góry i przedpokój na dole. Takie jest moje zdanie. A poza tym to ja właśnie lubię duże okna i stąd te drzwi balkonowe na dole :)

Ale właśnie dzisiaj jedziemy po wycenę na wszystkie okna (oprócz połaciowych, bo te już mamy) i zobaczymy jak to wyjdzie cenowo :-?

pozdrawiam

A okna na klatce bym nie zmieniała - jak jest takie duże to doświetli i hol u góry i przedpokój na dole. Takie jest moje zdanie. A poza tym to ja właśnie lubię duże okna i stąd te drzwi balkonowe na dole :)

Mnie też się podobają duże okna, ale wielkość tego w klatce schodowej wg mnie jest przesadzona. Pisałam już o tym wcześniej. W Groszku 3 parapet wg projektu powinien być na wys. 76 cm. U nas wyszedł jeszcze niżej, więc zmniejszyliśmy to okno. Ja czuję się lepiej, kiedy mam parapet na wysokości pasa, a nie kolan :wink: Ale decyzja należy do Was :D

I znowu mam pytanie odnośnie ocieplenia połaci dachu, myslimy ocieplic dach welna rockwool dwuwarstwowo tj.mamy deskowanie więc wentylacja 2-4 cm, pózniej wełna między krokwie (toprock 12 cm , bo krokwie mają 16 cm), a następnie druga warstwa na krokwie pod stelaż (superrock 12 cm).Razem ocieplenie około 24 cm to chyba wystarczy.....Czy ktoś może napisac jak ocieplił swój groszek?

Witam Was Groszkowcy,

Jesteśmy bardzo blisko decyzji o zakupie Groszka 2 :D

Liczę na to że będziemy mogli kosztystać z rady bardziej doświadczonych właścicieli tego projeku a nawet domku...

Na poczatek mam ogromą prosbę do tych z Was którzy posiadają kosztorys lub choćby spis materiałów potrzebnych do wybudowania tego domku z betonu komórkowego - jeśli posiadacie takowe zestaiwnie bardzo proszę o przesłanie na email'a - z góry dziekuję

Pozdrawiam, Sysia

Witamy starych i nowych Groszkowców!

Dawno nic nie pisaliśmy bo u nas nic się nie działo.Cierpliwie czekamy na rozpoczęcie stawiania ścian.Za tydzień zalewamy chudziaka i potem dalej ruszą ściany.Nasz Bob Budowniczy obiecuje że dwa miesiące i chatka będzie stała z dachem!

Sysia!Czy będziecie budować w Osowcu k.Opola?Jeśli tak to witamy ziomków!Mamy zestawienia materiałów tylko napiszcie co Was interesuje a postaramy się pomóc.Budujemy z BK 37,5.Pozdrawiamy

Sysia!Czy będziecie budować w Osowcu k.Opola?

robertnicki, obawiam się że mój Osowiec jest zdecydowanie dalej na północny wschód, bo pod Grodziskiem Maz. :wink:

Jeśli chodzi o zestawienie materiałów to potrzebuję czegoś co pozwoli mi wstępnie oszacować koszty materiałów a tym samym wielkość fybduszy jakie muszę przeznaczyć na Groszka. Czytała już że robiliście przybliżone wyceny poszczególnych etapów ale ze względu na wzrosty cen są juz zapewne nieaktualne. Taki stan surowy który u Was oscylował wokół 50-60 tys. mnie oszacowano na 160 tys złotych... :-?

Sysia

Co do rynnien to sprawa jest dośc skomplikowana , ponieważ jest problem z odprowadzeniem wody z daszku nad wejściem.My rozwiazaliśmy to tak że rynna na daszku spust przy oknie w kuchnia, a druga częsc daszku gdzies przy garażu, jeszcze nie skończone więc nie mogę wkleic zdjec całości ..... ciesla poszedł na inna budowę :(

Faktycznie jest, dzieki :) tyle że tam jest uwzględniony POROTHERM, a może ktoś z Was ma informację ile użył do budowy betonu komórkowego (tak mniej więcej...)

Przy okazji czy ktoś z Was może mi polecić pomocnego w adaptacji Groszka architekta z okolic Grodziska, ew. Wawy...?