Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Małgosia :oops:

A nad/pod oknem w salonie mamy szyny do przesuwanych żaluzji. Zobaczyłam kiedyś takie w muratorze i zachorowałam na nie. W tym roku raczej ich nie zrobimy, ale szyny są :)

Oooo nie widziałam takich żaluzji masz może jakieś zdjęcia ??

Ale Wam domek rośnie w oczach... w tym roku się wprowadzacie ??

A my jeszcze nie zaczęliśmy :cry: :cry: :cry: Przeciąga nam się strasznie... już mam dość walki z palownikami - będziemy robić wymianę gruntu :roll: ale kiedy... jak co chwilę pada :x

Mam takie zdjęcie z tymi żaluzjami:

http://www.schueco.pl/images/bilddatenbank/Schla/Schla_000_001_200x150.JPG

Jest ze strony firmy Schueco, ale oni nie robią dla inwestorów indywidualnych. My załatwiamy to ze znajomym ślusarzem.

A jeśli chodzi o przeprowadzkę, to bardzo chciałabym, żeby to nastąpiło przed Bożym Narodzeniem. Jak zaczynaliśmy, liczyłam na wrzesień. Ach, ja naiwna :D A tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia... Najgorsze jest dla mnie wymyślanie, planowanie, szukanie i wybieranie. Chodzi oczywiście o wykończenie wnętrz. Jak już coś fajnego znajdę, to okazuje się, że drogie. I od nowa :evil:

Współczuję Ci tej wymiany gruntu. Dodatkowa robota i koszty.

A z tym przeciąganiem się budowy, to na pocieszenie powiem Ci, że mi zamarzył się domek w 2001 r. Kupiliśmy wtedy nawet działkę, tylko, że u nas - pod Wrocławiem. Na początku 2005 mieliśmy warunki zabudowy, wybrany projekt i przymierzaliśmy się do jego zakupu. Nam to się dopiero przeciągnęło :D

• 2 weeks później...

Oj spadliśmy Groszkowcy na 4 stronę!Pewnie wszyscy gonią z budową i nie mają czasu się rozpisywać?No to my się pochwalimy, że mamy od dzisiaj zalany strop!!!Teraz trzeba podlewać chyba, że Matka Natura nas wyręczy.Nasi budowlancy wrócą za 2 tygodnie i będą działać dalej.Drzewo na więżbę i nabitkę czeka.Impregnat wstępnie wybraliśmy i przy takim chyba zostaniemy.Będzie jasny brąz drewnochron bariera.Nie możemy się zdecydować co do cegły klinkierowej na kominy.Nie chcemy za jasnej ani za ciemnej.Nasz budowlaniec radzi nam, żeby kupić cegłę pełną a nie drążoną.Cena wyższa ,ale komin ważna rzecz.Przystaniemy na pełną tylko jaki kolor?Rozważamy Kosmo,Cybernę lub Astro z firmy Terca.Może Wy coś doradzicie?Dach będzie ciemny brąz z IBF.

Cały czas zbieramy się do założenia dziennika i wiecznie brakuje czasu,ale to nasze forum to prawie jak dziennik.Wieczorkiem wrzucimy najnowsze zdjęcia.

Jak zawsze serdecznie zapraszamy do naszego albumu.Pozdrowienia :D

Witam Was , tak czytam apropos ceny i mi mój budowlaniec, który ma postawic groszka pod klucz zawołał 400tys . Nie wiem czy to dużo, czy nie. Może poradzicie mi. Mówił, ze to z materiałami ale nie wiem jak to sobie ułożył bo nic z nim n atemat materiałów nie rozmawaiłam. Jade do niego w środe aby pokazał mi kosztorys. Tak to jest jak baba sama się buduje i o tego nie zna się:)

Pozdr Dorota

Munary napisz ile Cię będzie kosztował ten Groszek w stanie surowym. [/b]

Ja kupuję go w stanie developerskim, ale transza w momencie oddania stanu surowego zamkniętego to 236000

pozdrawiam

Robert dzięki za wyjaśnienie

pozdrawiam

Dorota 14,

W tej chwili w moim Groszku 1, murarze buduja sciany poddasza. Dotad na budowe (bez uzgodnien, projektu, itp.) wydalismy okolo 80 tys (lacznie z ceramika na sciany nosne calego budynku, wiezba i deskami do deskowania dachu). Do konca stanu surowego otwartego musze jeszcze wydac okolo 10 - 12 tys. Czyli w sumie 90-92 tys. Do tego mam wycene na pokrycie dachu (ceramika) wraz z oknami dacowymi i obrobkami - okolo 40 tys i okna drewniane okolo 35 tys. Czyli razem stan surowy zamkniety wyjdzie pewnie okolo 165 - 180 tys.

Dom budujemy z Porotherma 24, strop: plyta zelbetowa 14 cm tak jak w projekcie. Schody zewn. i taras wylewane z betonu. Nie zmienialismy ukladu okien. Lawa fundamentowa zostala powiekszona do wymiaru 40x50 cm a sciany fundamentowe wyurowane z bloczkow i ocieplone sttyropianem 8 cm. Wiekszosc betonu kupilismy w betoniarni a niewielkie ilosci (na nadproza) zostaly "ukrecone" na budowie. Budujemy systemem gospodarczym.

Za Porotherma placilem 7,50 PLN netto, za beton B20 310 - 340 PLN netto, za deski - od 550 do 650 PLN brutto, za kantowizne - 750 PLN brutto.

Konkludujac, moim zdaniem cena 400 tys. pod klucz nie wydaje sie byc z kosmosu, jednak jak pewnie zgodza sie bardziej doswiadczeni forumowicze, wszystko zalezy od tego w jakin standardzie ten dom bedzie wykonany.

Witam i się przyłączam do miłośników Groszka :0

My wybraliśmy Groszka 3, ale oczywiście dokonaliśmy zmian, czyli powiększyliśmy garaż i dach nad nim będzie prosty.

Budujemy na Wawrze a dokładnie Os. Las. Chociaż może to szumnie powiedzaine na razie bo we wrześniu zrobimy tylko fundamenty ( o ile murarze się nie rozmyślą...),a na wiosnę w przyszłym roku chcielibyśmy ruszyć pełną parą :-? Tzn. chcielibyśmy teraz ale nie ma komu....

Zazdroszczę Munuaremu że kupuje gotowego Groszka, bo ja jak czytam o tych wszystkich problemach,wykonawcach itd. to się zastanawiam czy my to przetrwamy.

No nic. Jak na razie jestem na etapie, że jak nie zobaczę na własne oczy,że murarze przyjechali i kopią to nie uwierzę w całe to nasze budowanie :))).

Całe szczęście mąż bardziej profesjonalnie podchodzi do sprawy, czyli kupił garaż, zamówił elektryka i jeszcze podobno tysiąc innych rzeczy załatwia/ł, a ja "tylko" czytam od deski do deski forum Muratora i mu codziennie niusy jakieś przedstawiam :))).

Pozdrawiam

Ps. To mój pierwszy post na forum Muratora :)))

Witaj lyszka,

Gratulacje za wybór Groszka i za pierwszego posta :D

Budowanie to ciekawe doświadczenie. Potrafi dołować, ale też cieszy. Ja najbardziej będę się cieszyć, jak już zakończymy etap wykończeniówki :wink: Najważniejsze to dążyć wytrwale do celu. Jakkolwiek dumnie to brzmi :D

Witamy nowicjuszy!Wierzymy, że Wam się uda i niedługo zamieszkacie w swoim Groszku.Troszkę Wam zazdrościmy 3 bo jest to super projekt,ale jak my kupowaliśmy to jeszcze go nie było a szkoda...Budujemy Groszek 2 i jesteśmy szczęśliwi!Narazie polewamy sobie strop i z niecierpliwoscią oczekujemy dachu.Dzisiaj malowaliśmy nabitkę i nawet nie spodziewałam się, że wyjdzie nam taki ładny kolor.A ile frajdy z samodzielnie wykonanego zadania.Zamówilismy też klinkier na kominy.Wybór padł na Kosmo.Jak nam wyliczył majster potrzebujemy 300 szt.Tylko ta cena 4,79 brutto...I tak taką cenę wytargałam facetowi w hurtowni prawie z gardła.Ciekawe ile cegiełek poszło na Wasze kominy?Chodzi mi o tę część która jest już ponad dachem,bo kominy mamy systemowe.Pozdrawiamy i oczekujemy wieści od innych Groszkowców!

"Budownie domu jest przygodą - odważ się na nią!"

Witam. W związku z planowanym zamknięciem strony photosite odbudowuję mój album na innej stronce. Narazie najnowsze fotki, później postaram się wrócić trochę do historii. Pozdrawiam.

Munary ciekawe fotki. Mam pytanko: te okienka to nie myślicie że wyjdą troszkę za nisko? Trzy warstwy bloczków minus ocieplenie, wylewka i właściwa podłoga to będzie chyba niespełna 60 cm? Szczególnie w kuchni.

Witamy wszystkich budujących groszki! My też :) bedziemy. Właśnie jesteśmy na etapie zakupowania projektu (chyba pierwszego groszku) i Wasze opinie i rady na tym forum są dla nas jak odkrycie Ameryki :)

Liczymy, że zechcecie podzielić się z nami swoimi doświadczeniami. Szczególnie zależy nam na kontakcie z osobami, które budują w Krakowie lub okolicy.