Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witamy wszystkich bardzo serdecznie! :-) Właśnie kupiliśmy projekt "Domu w groszku". Zamierzamy ruszyć z budową w marcu.

POSZUKUJEMY KOGOŚ KTO ZBUDOWAŁ LUB BUDUJE "DOM W GROSZKU" W WOJEWÓDZTWIE KUJAWSKO-POMORSKIM!!!

Bardzo chcielibyśmy zobaczyć jak ten domek wygląda już gotowy oraz na różnych etapach budowy. Niecierpliwie czekamy na wiadomości! Pozdrawiamy gorąco z Torunia!

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich groszkowców!

No i stan surowy otwarty zakończony! Okna już się robią, może w przyszłym tygodniu będą montowane. "Instalator elektryczny" jutro przychodzi oszacować robotę. A ja od jutra zaczynam porządkować działkę, układać pozostałe drewno, bo mamy umówionego "koparkowego" do rozplantowania dwóch kup humusu. Na jutro też zaplanowałem sprawdzenie szczelności dachu (wodą ze szlaufu). Spłukam przy okazji pył pozostały po cięciu dachówek, którego nie spłukał deszcz. A w albumie mamy nowe zdjęcia. Przy okazji witamy nowych groszkowych inwestorów. Pozdrawiamy.

Gratulujemy wszystkim postępów w budowaniu swoich "groszków!

Czy nikt nie buduje w woj. kujawsko-pomorskim? :-( Czekamy, może ktoś sie odezwie! Przeczytaliśmy uważnie wszystkie posty i jesteśmy wdzięczni za cenne uwagi w nich zawarte. Bardzo pomogły nam tez zdjęcia. Tylko dlaczego nie możemy otworzyć tych z "photosite"? Otwiera nam sie strona z logowaniem :-( Teraz siedzimy nad naszym projektem i zastanawiamy sie czy coś jeszcze zmienić. podoba nam się pomysł z piekarnikiem i mikrofalówka zabudowana obok lodówki. Pozdrawiamy wszystkich "Groszkowców" i życzymy miłego i owocnego tygodnia!

KozAnka - ja z pytaniem do Ciebie - doczytałam we wcześniejszych postach, że robiłaś tynki w październiku, a wylewki w listopadzie - my się właśnie zastanawiamy czy można jeszcze to zrobić - przy dzisiejszych temperaturach, gdy rano szron na trawie... A okna tez mamy drewniane i montaz dopiero po pracach mokrych. Jak to wyglądało u Ciebie? A może ktoś się jeszcze wypowie na temat kładzenia tynków o tej porze roku.

pozdrawiam

Gratulujemy wszystkim postępów w budowaniu swoich "groszków!

...Tylko dlaczego nie możemy otworzyć tych z "photosite"? Otwiera nam sie strona z logowaniem :-( ...

Ponieważ witryna photosite zaprzestała działalności prowadzenia albumów. Teraz można obejrzeć albumy tylko tych forumowiczów, którzy przenieśli swoje zdjęcia na inny portal. Pozdrawiam.

RobertNicki

Zrezygnowałeś z okna w kotłowni, czy mi się wydaje?

Gratuluje zakończenia "brudnego" etapu! Groszek śliczny. Świetny pomysł to porządkowanie i "zahumusowywanie" działki na tym etapie. My pokpiliśmy sprawę i może dopiero na wiosnę coś z ziemi wylezie :-?

Pozdrawiam nowych Budujących!

RobertNicki

Zrezygnowałeś z okna w kotłowni, czy mi się wydaje?

...

W naszym projekcie poprostu nie ma okna w kotłowni, za to sa drzwi do garażu. Można było zrobić okno od frontu, ale doszliśmy z żonką do wniosku, że tą ścianę wykorzystamy w inny sposób. My będziemy mieli kocioł na ekogroszek, więc sama rozumiesz - nie będzie to wyglądało ciekawie. Pozdrawiamy serdecznie.

Czytam i czytam dokładnie posty, żeby niczego nie przeoczyć. Jestem dopiero na 10 stronie... I nie wiem czy ktoś buduje Groszka w wersji pierwszej? Bez garażu? My mamy właśnie taki projekt. Garaż wolno stojący z pomieszczeniem gospodarczym będziemy budować osobno. Mam nieodparte wrażenie, że ceny robocizny bardzo wzrosły od 2006 roku! My mamy firmę, która zbuduje nam wiosną 2008 roku stan surowy otwarty z więźbą i odeskowaniem (bez dachówki) za 40 tys. zł. Firma jest solidna, sprawdzona. Czy to w normie na dzisiaj? Pozdrowienia dla wszystkich!

...I nie wiem czy ktoś buduje Groszka w wersji pierwszej? Bez garażu? My mamy właśnie taki projekt. Garaż wolno stojący z pomieszczeniem gospodarczym będziemy budować osobno.

Groszka w wersji pierwszej napewno wybudowała Ulcia. Ma nawet album.

Mam nieodparte wrażenie, że ceny robocizny bardzo wzrosły od 2006 roku! My mamy firmę, która zbuduje nam wiosną 2008 roku stan surowy otwarty z więźbą i odeskowaniem (bez dachówki) za 40 tys. zł. Firma jest solidna, sprawdzona. Czy to w normie na dzisiaj? ...

Ceny ekip zależą od regionu kraju i klasy specjalistów. Jeżeli Wasi są dobrzy to wydaje mi się, że cena nie jest wygórowana. Pozdrawiam.

KozAnka - ja z pytaniem do Ciebie - doczytałam we wcześniejszych postach, że robiłaś tynki w październiku, a wylewki w listopadzie - my się właśnie zastanawiamy czy można jeszcze to zrobić - przy dzisiejszych temperaturach, gdy rano szron na trawie... A okna tez mamy drewniane i montaz dopiero po pracach mokrych. Jak to wyglądało u Ciebie? A może ktoś się jeszcze wypowie na temat kładzenia tynków o tej porze roku.

pozdrawiam

Tak wlasnie bylo, ale w zeszlym roku zima przyszla bardzo pozno. Trudno powiedziec jak bedzie w tym roku, wiec chyba niewiele moge Wam doradzic. Okna wstawialismy tydzien po tynkach i co prawda kilka razy juz byly regulowane, ale chyba jakos ta wilgoc zle na nie nie wplynela. Gorzej z parkietem. Kladziony byl pol roku po wylewkach i niestety polodkowal. (kurcze, nie mam polskich liter, ale chyba wiecie o co chodzi). Ale to dlatego, ze zima nie grzalismy i wylewki slabo wyschly.

Czytam i czytam dokładnie posty, żeby niczego nie przeoczyć. Jestem dopiero na 10 stronie... I nie wiem czy ktoś buduje Groszka w wersji pierwszej? Bez garażu? My mamy właśnie taki projekt. Garaż wolno stojący z pomieszczeniem gospodarczym będziemy budować osobno. Mam nieodparte wrażenie, że ceny robocizny bardzo wzrosły od 2006 roku! My mamy firmę, która zbuduje nam wiosną 2008 roku stan surowy otwarty z więźbą i odeskowaniem (bez dachówki) za 40 tys. zł. Firma jest solidna, sprawdzona. Czy to w normie na dzisiaj? Pozdrowienia dla wszystkich!

Ja buduje Groszka 1 czyli bez garazu. W tym roku za stan surowy otwarty wraz z wiezba i deskowaniem zaplacilem murarzowi ok. 21 tys. Pisze okolo bo wycenil na 20300 ale poniewaz bylismy z niego bardzo zadowoleni po kazym etapie dorzucalismy cos gorka. Na temat cen firm tez cos pisalem w tym watku. Latwo bedzie znalezc bo udzielam sie niezbyt czesto :D

Jimmyco, dzięki! Mam nadzieję, że jakieś zdjęcia dasz obejrzeć! :wink:

My ruszamy na wiosnę, ale majstrów na poszczególne etapy umawiamy już teraz. Poza tym rozkładamy projekt na mikroskopijne części analizując wszystko i dopasowując do naszych potrzeb i oczekiwań :p Bardzo do tego przydaja mi sie Wasze posty, kochani miłosnicy Groszków!

No a teraz spać! Dobrej nocy wszystkim!

Robertnicki Dziękuje za odpowiedź.

Z postów zrozumiałam, że Ulcia buduje Groszek 2, tylko na razie bez garażu. Zdjęcia oglądałam wielokrotnie :-)

Życzymy "Groszkowcom" dobrej nocy!

Hmm chyba troszkę trudno będzie im dobudować garaż, bo mają okno w łazience i wtedy nie mieliby zbyt ładnego widoku, ani dostatecznej ilości światła :) . A o garażu pisali pewnie jako o wolnostojącym. Zresztą Ulcia napewno sama sie na ten temat wypowie. Pozdrawiam serdecznie.

Na pewno, masz rację, Robertnicki :oops:

Jimmyco, a z czego budujesz? To tez istotne przy obliczaniu ceny.

My chcemy budować z porotermu 50 łącząc go zaprawą "cieplą" nie tylko w poziomie, ale tez w pionie. Poza tym chcemy dodatkowy balkon przy sypialni, wyrównanie (wydłużenie kawałka) dachu nad drzwiami, żeby powstał ganeczek i dobudowanie zadaszenia nad tarasem od strony ogrodu (taras będziemy mieli narożny i część zadaszona i część nie).

Dziękuję wszystkim za zamieszczone na forum zdjęcia! Są bardzo pomocne!

KozAnka dziękuję za pomysł i program do projektowania kuchni z Ikea! bardzo nam się przydał. Okazało się, że aby mieć taką kuchnię, jaką sobie wymarzyłam musimy zmniejszyć okno i przesunąć przejście do salonu.

Do usłyszenia niedługo!

PROŚBA!

Czy ktoś mógłby załączyć na forum lub przesłać na maila ( [email protected] ) zdjęcia wnętrz, najlepiej wykończonych groszka 1 lub 2? Do tej pory widziałam tylko Ulci (Brawo Ulcia! Piękny groszek!), ponieważ na Fotosite nie mogę wejść. Jestem w dokładnym czytaniu dopiero na 13 stronie forum.

Z góry dziękuję!

Materiału jeszcze nie kupiliśmy. Na razie podjęliśmy taka decyzję i tak robimy wyceny. A czy masz jakieś uwagi?

Wiadomość z ostatniej chwili! MÓJ MĄŻ JEST BOHATEREM! Bez jakiegokolwiek problemu załatwił pozwolenie na budowę! HURRAAA....

Mamy pozwolenie i ekipę, ale na razie nie mamy 80 tys. zł :cry: A może ktoś mógłby pożyczyc do marca-kwietnia? :wink: Jak nie to ruszamy dopiero w marcu :(