grzegorz_si 24.10.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Materiału jeszcze nie kupiliśmy. Na razie podjęliśmy taka decyzję i tak robimy wyceny. A czy masz jakieś uwagi? Uwagę mam: dajcie sobie spokój ze ścianą jednowarstwową. To nie na warunki naszych niechlujnych budowlańców. Sam się uparłem na porotherm 44 + zaprawa ciepłochronna. Teraz tego żałuję. NIE byłem w stanie dopilnować żeby mi zminimalizowali wszystkie mostki termiczne. Weszli potem instalatorzy, naryli w tych ścianach bruzd, dziur itp. Efekt taki: cieńsza ściana = zimniejesza ściana. Teraz to wszystko i tak będę ocieplał minimum 5 cm wełny. Tynk ciepły na ten PTH jest drogi. Za cenę ciepłej zaprawy i tynku ciepłochronnego mam super elewację. Przez mój upór jestem jakieś 5000 do tyłu! Teraz wybrałbym najtańszy materiał, zrobił ścianę na 25 cm grubą + 15 cm ocieplenia. Miałbym cieplejszą, tańszą i CIEŃSZĄ (nie półmetrową) ścianę. Wybór należy do Was Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 24.10.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Dzięki za podpowiedź! Weźmiemy to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 24.10.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Witam wszystkich.Mam pytanie do kończących budowę groszkowców. Z czego zrobiliście podłogę na stryszku? Jeżeli z płyt OSB to jakiej grubości. Zastanawiam się, czy 12mm wystarczy? I jeszcze jedno pytanko - jaką grubość wełny daliście do ocieplenia poddasza? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 25.10.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam wszystkich. Mam pytanie do kończących budowę groszkowców. Z czego zrobiliście podłogę na stryszku? Jeżeli z płyt OSB to jakiej grubości. Zastanawiam się, czy 12mm wystarczy? I jeszcze jedno pytanko - jaką grubość wełny daliście do ocieplenia poddasza? Ja do poddasza przymierzam się zimową porą. Grubość podłogi nad jaką ja się zastanawiam to 25 mm i taką też doradzają budowlańcy. Jeżeli chodzi o wełnę to ja daję minimum 25 cm (budowlańcy radzą 20, ale ich nie posłucham). Znajomi upchali 30. Jak miałbym coś doradzić z wełną to tyle żeby nie oszczędzać. Od właściwej izolacji na poddaszu będzie zależał komfort mieszkania na górze, zarówno latem jak i zimą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 25.10.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam wszystkich!Co myślicie o ścianach z porotermu 25 i 15 cm wełny mineralnej ocieplenia? Grzegorz_si odradza sam poroterm, więc posłuchaliśmy dobrej rady. Proszę o szybkie odpowiedzi, ponieważ podpisujemy umowę wstępną z wykonawcą i musimy zmienić wycenę.Pozdrawiamy serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Darek 25.10.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 U nas wełna na poddaszu - 15 + 10 cm, a podłoga/sufit, tak jak wyżej, planujemy płytę osb 25. U nas dzisiaj zaczeli kłaść tynki, mam nadzieję, że pogoda z dodatnimi temperaturami utrzyma się kilkanaście dni pozdrawiamy nowych i "starych" forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 25.10.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam wszystkich! Co myślicie o ścianach z porotermu 25 i 15 cm wełny mineralnej ocieplenia? Grzegorz_si odradza sam poroterm, więc posłuchaliśmy dobrej rady. Proszę o szybkie odpowiedzi, ponieważ podpisujemy umowę wstępną z wykonawcą i musimy zmienić wycenę. Ja dzisiaj bym tak właśnie zrobił. Jeżeli stać Was na tą wełnę (ja bym brał) to moim zdaniem śmiało! Wybór jednak należy do Was. Pod żadnym pozorem nie podejmujcie decyzji tylko dlatego że jakiś tam Grzegorz na forum coś Wam naskrobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 25.10.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Cześć! No to odpowiadam na różne pytania z tej strony: - garaż jest planowany ale jak będzie umiejscowiony to jeszcze nie wiem Okno w łazience - trudno było nam z niego zrezygnować choć mieliśmy świadomość, że może trzeba będzie je zamurować - my tacy bardziej romantycy jesteśmy, niestety A budowaliśmy wg projektu Groszka 1. - Na strychu mamy OSB III gr.22mm - jest ok. - ocieplenie poddasza 15 + 5 - jest wystarczające ale mogłoby być więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 27.10.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Czekam i czekam na inne wypowiedzi odnośnie materiału na ściany i nic... Pewnie wszyscy wykorzystują piękną pogodę i budują, budują, budują... W międzyczasie nasz znajomy inspektor budowlany bardzo pozytywnie wypowiedział się na temat ściany z porotermu 25 + 15 cm wełny mineralnej. Najlepsza jest podobno ściana trójwarstwowa, ale jeśli damy z elewację z klinkieru to, niestety, bardzo droga Życzę wszystkim ukończenia zamierzonych prac przed końcem pięknej pogody! P.S. Ponawiam prośbę o zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 27.10.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Cześć Basia i Sławek, My mamy porotherm 30 + 15 cm wełny. Jeszcze niestety nie mieszkamy - wykańczamy się - ale widać, że domek dobrze trzyma ciepło, gdy napalimy w kominku. Pozdrowienia dla wszystkich Groszkowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 27.10.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Witaj, LuMa! Dziękujemy bardzo za odpowiedź! Pozdrawiamy gorąco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmyco 27.10.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Jimmyco, a z czego budujesz? To tez istotne przy obliczaniu ceny. Z Porotherma 25. ściana będzie 2-warstwowa. Wykop pod fundament byl wykonany ręcznie (w podanej cenie). Ława betonowa wylewana w deskowaniu a ściana fundamentowa murowana z bl. betonowych i ocieplona styropianem. Strop zgodnie z projektem czyli monolityczny a nadproża wylewane (nie gotowe jak w projekcie). Dach deskowaliśmy i przykryliśmy papa. Schody wewn. i zewn. oraz taras sa wylewane z betonu. Beton na strop i lawy zamawialiśmy z betoniarni a na nadproża i schody zewn. został "ukręcony" na budowie. Na Groszek 1 zużyliśmy prawie 29 palet Porotherma 25., około 1100 szt. bloczków betonowych. W podanej cenie murarz zgodził się również na zbudowanie murowanych ścianek działowych na górze. Ostatecznie jednak od tego odstąpiliśmy i zrobimy G-K jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 28.10.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Dzięki za tak wyczerpująca odpowiedź, Jimmyco. uważam, ze znaleźliście naprawdę tanią ekipę. Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 28.10.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Witajcie miłośnicy Groszków! Właśnie wybieramy projekt i ze względu na układ działki chyba będzie to Dom w Groszku 2. Musimy tylko przerobić garaż na 2-stanowiskowy z dwuspadowym dachem. Musimy się mocno uśmiechnąć do Reny i Roba - może nam pokażą swój domeczek, zawsze na żywo to zupełnie co innego pozdrawiam wszystkich Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 28.10.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Witamy nowych "Groszkowców"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Darek 29.10.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 My także witamy nowych Groszkowców U nas z garażem to najpierw było zastanawianie się czy jedno- czy dwustanowiskowy, a potem chodziła nam po głowie zmiana dachu, ale w końcu zostaliśmy przy tym projektowym. Teraz, kiedy Groszek już stoi, to garaż wygląda troszkę, jak z innej bajki - właśnie przez ten płaski dach (nasz kierbud określił go jako przyklejony ). Gdyby miał dach dwuspadowy, byłby jeszcze ładniejszy. No cóż - pewne sprawy wychodzą dopiero "w praniu" pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 29.10.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 19 stron przeczytane, tym razem dokładnie Szkoda, ze neiktóre albumy już nie działają - zdjęcia bardzo pomagają sobie wyobrazić jak bedzie wyglądał domek. Największe nadzieje pokładam oczywiscie w wizycie u Reny i Roba Wynotowałam sobie zmiany do projektu: 1. Dobudowa garażu dwustanowiskowego. Nad garażem strych z wejściem z poddasza. 2. Zmiana schodów na dwubiegowe ze spocznikiem, pogłębienie spiżarki pod schodami o 2 stopnie w dół. 3. Odwrócenie biegu schodów 4. Podniesienie dolnej krawędzi okien do 90 cm 5. Przystosowanie podłogi na parterze do ogrzewania podłogowego wodnego - to prawda że podłogówka wypada wyżej i znów będę miała okna za nisko??? 6. doprojektowanie okna w pomieszczeniu gospodarczym 7. likwidacja balkonu, pozostawienie okien balkonowych z barierkami 8. Zmiana technologii na ścianę dwuwarstwową Ścianki działowe na górze poprzestawiam sobie później pod natchnieniem Forum, oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 29.10.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Jeszcze jedno mi się przypomniało - rolety zewnętrzne. Czy to też trzeba uwzględnić na etapie projektu? Tzn żeby otwory okienne były wyższe? Żeby potem te okienka nie były takie malutkie, obniżone o wysokość skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 29.10.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Jeszcze jedno mi się przypomniało - rolety zewnętrzne. Czy to też trzeba uwzględnić na etapie projektu? Tzn żeby otwory okienne były wyższe? Żeby potem te okienka nie były takie malutkie, obniżone o wysokość skrzynki. My zmieniliśmy wielkość większości otworów okiennych na 1,5x1,5m, ale na rolety zdecydowaliśmy się później, więc poprostu podnieśliśmy nadproże o 20 cm w trakcie budowy. Skrzynek rolet i tak nie będzie widać po zrobieniu elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 29.10.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 My zmieniliśmy wielkość większości otworów okiennych na 1,5x1,5m, ale na rolety zdecydowaliśmy się później, więc poprostu podnieśliśmy nadproże o 20 cm w trakcie budowy. Zapamiętać - podnieść nadproże dziękiaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts