Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Już drugi architekt odpowiada nam tak:

.............

A ja nie chcę innego :cry:

Olej i tego architekta i znajdź innego. Jeżeli się postarasz to znajdziesz gościa, który zrobi Ci to za 500 - 1000 zł.

Ja za projekt garażu dałem 400 zł. Narysowany "na kolanie", ale mi to nie przeszkadzało :)

Też radzę olać tego architekta. My również zmieniliśmy garaż na 2-stanowiskowy z dwuspadowym dachem. Przez to musiała być dorobiona komunikacja na poddaszu do pomieszczeń nad garażem. Do tego przestawiliśmy kominek, pozmienialiśmy okna, polikwidowaliśmy balkony i zapłaciliśmy 1750 zł. Fakt, że to było gdzieś 1,5 roku temu, ale ceny nie powinny chyba aż tyle wzrosnąć. Poza tym budujemy się w dość drogim regionie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia przy szukaniu tańszego architekta.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cena to jedno - rzeczywiście robi się sporo - projekt gotowy + zmiana garażu i inne drobne zmiany + adaptacja.

Ale drugie to fakt, że wszyscy kręcą nosem na taką robotę...Pewnie łatwiej jest zrobic coś samemu niż grzebać w cudzym, ale bez przesady, nie kazdy architekt masowo produkuje projekty indywidualne...

LuMa, mozna gdzieś zobaczyć Twój domek, bo album zniknął :(

Witamy wszystkich Groszkowych Przyjaciół!

Jest nas coraz więcej i to chyba mówi samo za siebie, że projekt jest udany i popularny.U nas powolutku idzie do przodu.Mamy już na stryszku podlogę!Sporo miejsca na zrobienie skladziku rzeczy chwilowo niepotrzebnych.W piątek przyjadą panowie z oczkami naszego domku(oknami)i będą działać.Wkońcu przestanie hulać wietrzysko po chałupie.Dzisiaj musieliśmy zaznaczyć miejsca gniazdek i włączników,bo w przyszłym tygodniu przychodzi elektryk.Wiedziałam, że to wcale nie będzie proste, ale wspólnymi siłami coś stworzyliśmy.Według mnie to jedna z trudniejszych decyzji i cieszę się, że już mamy to za sobą.W dalszym ciągu ocieplamy poddasze a to też nieprzyjemna robota, bo wełna kurzy jak nic a gryzie jeszcze bardziej.Mąż się zaparł ,że ociepli sam i dzielnie walczy.Pomaga mu kolega ,który też niedawno to przechodził więc ma doświadczenie.Jak to dobrze mieć przyjaciół,którzy zbudowli dom!

W weekend uzupełnimy album, bo ciągle doba za krótka i mamy już zaleglości.

Wiam wszystkich, śledzę rozmowy na forum i postanowiłam się dołączyć, jestem z województwa lubelskiego i prawdopodobnie będziemy budować właśnie "groszka 4" tylko z garażem, na razie jesteśmy na etapie zakupu działki i wyboru projektu. Groszek jest fajny tylko zastanawia mnie hol na dole, czy nie jest za duży tzn. taki szkolny korytarz długi, wąski oraz schody czy nie są też za wąskie, jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii to proszę o wyrażenie opinii.Dzięki.

Witam wszystkich!

Zakończyłem ocieplanie poddasza pierwszą warstwą ocieplenia. Druga będzie między profilami, ale to będę robił jak sie ściany otynkują. Dziś nasz groszek otrzymał nowe "oczka". Są super, ale... szef firmy który był na obmiarze zapomniał zanotować wymiary jednego z okien i niestety jednego okna zabrakło :cry: Przepraszał i obiecał zrobić w ekspresowym tempie. Najgorzej, że jak mi mówił ile będą kosztowały to w cenie też pominął to jedno okienko. i klapa. Już się cieszyłem, że mam super cenę :evil: :evil: :evil: Od wczoraj staram się też wkleić zdjęcia i stronka coś szwankuje. Nie wiem o co chodzi. Pozdrawiam nowych groszkowców.

Udało się. Są nowe zdjęcia.

Wiam wszystkich, śledzę rozmowy na forum i postanowiłam się dołączyć, jestem z województwa lubelskiego i prawdopodobnie będziemy budować właśnie "groszka 4" tylko z garażem, na razie jesteśmy na etapie zakupu działki i wyboru projektu. Groszek jest fajny tylko zastanawia mnie hol na dole, czy nie jest za duży tzn. taki szkolny korytarz długi, wąski oraz schody czy nie są też za wąskie, jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii to proszę o wyrażenie opinii.Dzięki.

W sprawie schodów najlepiej, jak wypowiedzą się budujący/zamieszkujący Groszka2. My budujemy Groszka3 i mamy schody o 20 cm szersze, dodatkowo ze spocznikiem i dla nas są OK. Hol mamy tylko o 1 m2 większy. Nie wydaje mi się długi, jak szkolny korytarz :) Jak patrzyłam na projekt, zdawało mi się, że będzie za wąski (4,2 m x 2,2 m), ale wcale taki nie jest. Jest naprawdę duuuuuży. Dzieciaki będą miały gdzie szaleć na rowerkach :D

Pozdrawiam

Podzielcie się uwagami - jakie macie bądź planujecie posadzki? My prawie zdecydowaliśmy się na robione miksokretem - czy macie jakieś doświadczenia z tak robionymi posadzkami.

Jesteśmy na etapie poszukiwania ekipy...

pozdrawiamy

My robilismy miksokretem i generalnie jestesmy zadowoleni. Ekipa z forum. Eimund sie nazywa.

Wylewki zrobione w 1 dzien. Nam sie spieszylo, zeby zrobic wylewki przed wstawieniem okien i po tygodniu od wylewek juz moglismy wstawiac.

Tradycyjne wylewki robi sie duzo dluzej i dluzej schna.

Glazurnik ani parkieciarz nie narzekali, ze cos bylo nierowno. A mielismy na przyklad nierowny taras - robiony wlasnie tradycyjna metoda. Oj bylo skuwania i rownania bylo.

Jedyne zastrzezenie do ekipy Eimunda, to puszki po piwie powtykane miedzy krokwie a sciany szczytowe. :evil:

My chcemy mieć Groszka. Mniejszego z dwustanowiskowym garażem pod dwuspadowym dachem :evil: :evil: :evil:

...

A dlaczego nie chcesz innego? Wydaje mi sie, ze jest mnostwo projektow wlasnie z dwustanowiskowym garazem i dwuspadowym dachem nad nim. A jesli nawet z garazem jednostanowiskowym, to latwiej jest go przerobic na dwustanowiskowy jesli juz ma dach dwuspadowy. Wydaje mi sie, ze akurat Groszek - ten mniejszy - z takim ogromnym garazem nie wygladalby dobrze.

Jesli juz stac was na powiekszenie garazu, to lepiej powiekszyc salon, bo ten po wstawieniu kominka wychodzi kichowaty. My poszerzylismy garaz o 1metr i zalujemy, ze nie poszerzylismy salonu o ten metr.

Nie chce Cie zniechecac do Groszka, ale milo byloby uslyszec co jest w nim takiego wyjatkiwego, bo ja juz zapomnialam.

Pilne pytanie: ile metrów kwadratowych tynków wewnętrznych Wam wychodziło? Nie chce mi się strasznie liczyć z projektu a może ktoś z Was kto ma to już za sobą jeszcze pamięta :)

Aha, proszę też o informację, czy ścianki działowe na poddaszu wchodziły do metrażu (murowane - jak u mnie) czy też nie (regips+wełna), z garażem, czy bez (ja mam bez) no i czy większy groszek czy ten mniejszy (mój mniejszy)

Pozdrawiam serdecznie

U nas z garazem poszerzonym o 1 metr, sciankami dzialowymi murowanymi, ale troche inny uklad niz w projekcie - 580m2 jesli dobrze pamietam.

.Dzisiaj musieliśmy zaznaczyć miejsca gniazdek i włączników,bo w przyszłym tygodniu przychodzi elektryk.Wiedziałam, że to wcale nie będzie proste, ale wspólnymi siłami coś stworzyliśmy.

Dobrze jest poczytac rozne watki na forum o rozmieszczeniu gniazek, zeby potem np.

- nie zrobic gniazdka do zmywarki bezposrednio za zmywarka

- nie zrobic gniazdek do lodowki, piekarnika itd. za daleko od nich, ale tez nie bezposrednio za

- nie zapomniec, ze do plyty gazowej tez jest potrzeby prad (to ja)

- generalnie gniazdek nigdy za malo, chociazby do odkurzacza,

- obok lozka w sypialni potrzebne sa gniazdka na lampki, do ladowania komorki, ...

itd.

My chcemy mieć Groszka. Mniejszego z dwustanowiskowym garażem pod dwuspadowym dachem :evil: :evil: :evil:

...

A dlaczego nie chcesz innego? Wydaje mi sie, ze jest mnostwo projektow wlasnie z dwustanowiskowym garazem i dwuspadowym dachem nad nim. A jesli nawet z garazem jednostanowiskowym, to latwiej jest go przerobic na dwustanowiskowy jesli juz ma dach dwuspadowy. Wydaje mi sie, ze akurat Groszek - ten mniejszy - z takim ogromnym garazem nie wygladalby dobrze.

Jesli juz stac was na powiekszenie garazu, to lepiej powiekszyc salon, bo ten po wstawieniu kominka wychodzi kichowaty. My poszerzylismy garaz o 1metr i zalujemy, ze nie poszerzylismy salonu o ten metr.

Nie chce Cie zniechecac do Groszka, ale milo byloby uslyszec co jest w nim takiego wyjatkiwego, bo ja juz zapomnialam.

KozAnka mam działkę narożnikową (południe, zachód) a na jej wschodniej ścianie jest domek dla moich rodziców. Mapka sytuacyjna jest w moim dzienniku. Domek jest bez garażu, stąd u nas musi być dwustanowiskowy albo najlepiej ze ścianką działową w środku, choć to strata miejsca. Jest bardzo dużo domków o podobnej bryle, ale tylko 2 mają ten układ - kuchnia i jadalnia z przodu, jadalnia + salon jako połączone pomieszczenie mają okna na 3 strony świata. Drugim jest Dom za rogiem z kolekcji Muratora. W Rogaczu mniej podobają mi się schody i dolna łazienka.

Jestem chora i mam wyjątkowo dużo czasu na przeglądanie projektów - żaden mi tak nie odpowiada funkcjonalnie jak Groszek.

pozdrawiam :D ,

aga

KozAnka zdrowia życzymy! Jak byłam chora to udało mi się dokładnie przyczytać wszystkie 18 stron forum o Groszku :) :D :)

Ulcia, proszę powiedz nam jak śpi się pod oknem dachowym? Czy deszcz, uderzając w nie dudni i przeszkadza? Czy nie kapie z niego woda?

A może ktoś jeszcze ma okno dachowe nad łóżkiem i mógłby się wypowiedzieć?

U nas dom i garaż zostały wytyczone i ... w poniedziałek wkracza ekipa! Hurrrraaaaaa!!!! :lol: :p :D

tylko zastanawia mnie hol na dole, czy nie jest za duży tzn. taki szkolny korytarz długi, wąski oraz schody czy nie są też za wąskie, jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii to proszę o wyrażenie opinii.Dzięki.

Schody nie sa za waskie i korytarz tez nie. Za waski to jest salon.

Z tego co sprawdzaliśmy to salon ma ponad 5 m szerokości - to chyba wystarczająco?

Basia i Sławek

Pod oknem połaciowym śpi się bardzo romantycznie :D Oczywiście nic nie kapie i nie ma prawa kapać jeśli okno właściwie zamontowano. Może natomiast trochę wiać, szczególnie od strony północnej. My śpimy od południa i jest ok. Ale mojego synka nie położyłabym pod oknem bo to właśnie pokój północny - wieje mocno, ale tam tworzy się taki ciąg między oknem połaciowym /północ/ i zwykłym /zachód/. Musimy zająć się uszczelnieniem i zgłosić jakieś odkształcenie ramy w oknie zwykłym - mam wrażenie, że to bardziej przez to okno wieje. A odgłosy deszczu są minimalne i słyszy się je tylko przez pierwszy tydzień mieszkania w domu. :wink:

Pozdrawiam

Zaraz wrzucę zdjęcie dolnej łazienki, chociaż jeszcze bez lustra.