Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

tylko zastanawia mnie hol na dole, czy nie jest za duży tzn. taki szkolny korytarz długi, wąski oraz schody czy nie są też za wąskie, jeśli ktoś ma doświadczenie w tej kwestii to proszę o wyrażenie opinii.Dzięki.

Schody nie sa za waskie i korytarz tez nie. Za waski to jest salon.

Z tego co sprawdzaliśmy to salon ma ponad 5 m szerokości - to chyba wystarczająco?

My mamy Groszka3, ale odczucia odnośnie salonu mamy podobne :( Kominek przenieśliśmy na ścianę sąsiadującą ze schodami i z salonu i jadalni zrobiło się jedno trochę kiszkowate pomieszczenie. Obejrzałam wszystkie Groszki i ten, nad którym się zastanawiacie - czyli G4 - ma najlepsze proporcje "salonowo-jadalniowe". :D

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich budowniczych domu w groszku po dość długiej przerwie.Otóż przypomnę ,że buduję groszka w całości podpiwniczonego i jestem na etapie stanu surowego tj.mam położną dachówkę ceramiczną Robena kolor kasztan.Na wiosnę zaczynamy powoli prace wykończeniowe a zaczniemy od wstawienia okien.Zmniejszamy okna w salonie na szerokośc 150cm. a nie tak jak jest w projekcie 180 cm.Uważam że ta wielkość wystarczy.Ponadto zamurujemy dwa okna- jedno w wiatrołapie a drugie w małym pokoju.Natomiast w wiatrołapie wstawimy okno wąskie od strony drzwi wejściowych i tym sposobem uzyskujemy wnękę na szafę a jeżeli chodzi o mały pokój na parterze to w tak małym pokoju dwa okna są niepotrzebne.Również stoje przed dylematem instalacji elektrycznej, wiem że nie uchronię sie przed błędami które będą dopiero widoczne przy urządzaniu domu.Najbardziej przerażona jestem przy projektowaniu instalacji elektrycznej w kuchni.Może ktoś kto już zaprojektował instalację elektr. przedstawi swój projekt,będę nie tylko ja wdzieczna za wszelkie uwagi.Następna sprawa która mnie bardzo nurtuje to sprawa kominka ,boję się że zabierze on dużo miejsca ,zwłaszcza ,że ten pokój jest szerokości ok 4,5 m.Co o tym sądzicie ?

Mam jeszcze bardzo pytań i spostrzeżeń ale na razie będę wdzięczna za odpowiedż na pytania które przedstawiałam.Pozdrawiam

Mam pytania odnośnie łazienek- jak umiejscowić sedes ,umywalkę.natrysk,wannę,by w miarę prosto połączyć to wszystko rurami kanalizacyjnymi .Jak poprowadziliście piony wod-kan. Gdzie planujecie suszyć pranie. Jakiej pojemności zastosoealiście zasobnik CUW.

Ulcia, dziękuję bardzo za odpowiedź! :)

Bardzo chętnie przeczytam odpowiedzi na pytania pozostałych "Groszkowców".

U nas jutro koparka i początek tworzenia ław. Jeśli to kogoś zainteresuje to postaram się dziś zamieścić zdjęcia z wytyczenia domu i garażu :wink:

Pozdrawiamy wszystkich!

KozAnka mam działkę narożnikową (południe, zachód) a na jej wschodniej ścianie jest domek dla moich rodziców. Mapka sytuacyjna jest w moim dzienniku. Domek jest bez garażu, stąd u nas musi być dwustanowiskowy albo najlepiej ze ścianką działową w środku, choć to strata miejsca. Jest bardzo dużo domków o podobnej bryle, ale tylko 2 mają ten układ - kuchnia i jadalnia z przodu, jadalnia + salon jako połączone pomieszczenie mają okna na 3 strony świata. Drugim jest Dom za rogiem z kolekcji Muratora. W Rogaczu mniej podobają mi się schody i dolna łazienka.

Jestem chora i mam wyjątkowo dużo czasu na przeglądanie projektów - żaden mi tak nie odpowiada funkcjonalnie jak Groszek.

pozdrawiam :D ,

aga

Wlasnie! Uklad kuchnia+jadalnia+salon w Groszku jest bardzo fajny. :D

KozAnka zdrowia życzymy! Jak byłam chora to udało mi się dokładnie przyczytać wszystkie 18 stron forum o Groszku :) :D :)

U nas dom i garaż zostały wytyczone i ... w poniedziałek wkracza ekipa! Hurrrraaaaaa!!!! :lol: :p :D

Dziekuje za zyczenia zdrowia.

Gratuluje rozpoczecia budowy i zycze wszystkiego dobrego!

KozAnka jeśli masz teraz więcej czasu to może napisałabyś mi, jak wkleić zdjęcie pod nickiem? Byłabym bardzo wdzięczna :oops:

Wiecej czasu nie mam i godzina tez pozna, ale...

pod Twoim nickiem jest czerwony krzyzyk zamiast obrazka, to znaczy, ze wszystko zrobilas w porzadku, tylko musisz zdjecie przeniesc na inny serwer, bo z tego widocznie sie nie wyswietla. Czasami tak jest. Ja tez probowalam wkleic domek Groszek miniaturke ze strony Archonu i tez pokazywal sie taki czerwony krzyzyk. Widocznie z niektorych serwerow sie nie da, ale ja specem w tej dziedzinie nie jestem. Sprobuj wkleic adres jakiegos gifa z internetu i zobacz, czy wtedy bedzie dzialac.

Z tego co sprawdzaliśmy to salon ma ponad 5 m szerokości - to chyba wystarczająco?

A to w ktorym Groszku przepraszam? :o

Ja buduje, a wlasciwie wybudowalam Groszka 2 i tu w czesci jadalni ma 3.6m jesli dobrze pamietam, a przed kominkiem 3.3 czy 3.4, bo o tej wnece po prawej stronie kominka to juz nie ma co wspominac, moze jest tam ponad 4 metry, ale robi sie z tego wneka - beznadziejna i trudna do zagospodarowania. No ale to moze wina kiepskiego projektu kominka jaki sobie zafundowalismy.

Witam wszystkich budowniczych domu w groszku po dość długiej przerwie.Otóż przypomnę ,że buduję groszka w całości podpiwniczonego i jestem na etapie stanu surowego tj.mam położną dachówkę ceramiczną Robena kolor kasztan.Na wiosnę zaczynamy powoli prace wykończeniowe a zaczniemy od wstawienia okien.Zmniejszamy okna w salonie na szerokośc 150cm. a nie tak jak jest w projekcie 180 cm.Uważam że ta wielkość wystarczy.Ponadto zamurujemy dwa okna- jedno w wiatrołapie a drugie w małym pokoju.Natomiast w wiatrołapie wstawimy okno wąskie od strony drzwi wejściowych i tym sposobem uzyskujemy wnękę na szafę a jeżeli chodzi o mały pokój na parterze to w tak małym pokoju dwa okna są niepotrzebne.Również stoje przed dylematem instalacji elektrycznej, wiem że nie uchronię sie przed błędami które będą dopiero widoczne przy urządzaniu domu.Najbardziej przerażona jestem przy projektowaniu instalacji elektrycznej w kuchni.Może ktoś kto już zaprojektował instalację elektr. przedstawi swój projekt,będę nie tylko ja wdzieczna za wszelkie uwagi.Następna sprawa która mnie bardzo nurtuje to sprawa kominka ,boję się że zabierze on dużo miejsca ,zwłaszcza ,że ten pokój jest szerokości ok 4,5 m.Co o tym sądzicie ?

Mam jeszcze bardzo pytań i spostrzeżeń ale na razie będę wdzięczna za odpowiedż na pytania które przedstawiałam.Pozdrawiam

1. Zmniejszenie okien w salonie - popieram, bo rzeczywiscie jest ich strasznie duzo i sa za duze.

2. Zamurowanie okna w malym pokoju - tak, latwiej bedzie urzadzic pokoj, ale zastanow sie, czy nie powiekszyc tego duzego. Ja powiekszylam a i tak jest tam strasznie ciemno (ale to przez drzewo).

3. Kominek zabierze baaardzo duzo miejsca, w projekcie jest troche oszukany tzn. za maly narysowany.

4. Instalacja elektryczna - na pewno musisz wiedziec gdzie jakie meble beda staly i wyobrazic sobie rozne czynnosci, do ktorych bedziesz potrzebowala gniazdek. Najlepiej przejsc sie po domu i kreda rysowac.

5. Instalacja w kuchni

Ja mam dokladnie taki uklad jak w projekcie Groszek2 lustrzane odbicie, wiec

gniazdka:

- pod zlewem do zmywarki

- tam gdzie plyta gazowa wlasnie do plyty pod blatem za szuflada

- 2 nad blatem z lewej strony zlewu do czajnika elektrycznego i drugi jeszcze nie wiem na co - toster?

- 2 nad blatem miedzy zlewem a plyta na mikser i nie wiem jeszcze co, ale na pewno sie przyda :wink: :D

- tam gdzie ma byc okap (zalezy od okapu, czy gniazdko, czy sam kabel)

- do lodowki, piekarnika i mikrofali w slupku - na oddzielnych obwodach zabezpieczenia

- i jeszcze jedno gniazdko obok okna przy stole na ...radyjko? sie zobaczy :wink:

oswietlenie (ja przyznaje sie, ze przegielam):

- kabel do gornego

- kabel do lampy zwisajacej nad stolem

- kabel do oswietlenia podszafkowego (wystarczy jeden gdzies na srodku, a jak bedziesz montowala kuchnie, to Ci rozprowadza na ile tam lampek bedziesz potrzebowala)

- kabel do oswietlenia gornego - np. takie lampki na wysiegnikach - i po co ja je robilam? :-?

Najlepiej wiec juz miec gotowy projekt kuchni, ale kto na tym etapie o tym mysli?

Mam pytania odnośnie łazienek- jak umiejscowić sedes ,umywalkę.natrysk,wannę,by w miarę prosto połączyć to wszystko rurami kanalizacyjnymi .Jak poprowadziliście piony wod-kan. Gdzie planujecie suszyć pranie. Jakiej pojemności zastosoealiście zasobnik CUW.

To chyba hydraulik powinien sie tym martwic. U nas piony ida w wiatrolapie tuz przy drzwiach wejsciowych. Sa zabudowane kartongipsem.

Pranie planuje suszyc w pralnio-kotlowni - taka suszarka pod sufitem nad pralka i zlewem, a jak bedzie malo, to jeszcze na takiej rozkladanej - chyba w gabinecie :oops:

Zasobnik 150 ...yyy... litrow chyba. :wink:

Jak będziecie mieli chwilkę to rzućccie okiem na moje plany poddasza. Dla przypomnienia - planujemy strych nad podwójnym garażem

wersja 1:

http://images31.fotosik.pl/42/2f9998463a38747dm.jpg

wady - bieganie z ciuchami z garderoby do pralni wkoło - może sobie zrobię klapkę w ścianie :wink:

wersa 2:

http://images34.fotosik.pl/41/c0898ef12f7adb4fm.jpg

wada - kichowaty korytarz kosztem sypialni...

KozAnka, jaki masz piękny domek!! Tylko wzdychać można patrząc na niego! Ach...

Poza tym dzięki za informacje! My jeszcze nie jesteśmy na etapie instalacji elektrycznej, ale chłoniemy wszystkie dobre rady.

U nas dziś -1,5 stopnia i śnieg.... Mimo to prace na działce ruszyły pełną parą :)

Życzymy miłego wieczoru wszystkim groszkowym Przyjaciołom! :)

KozAnka jeśli masz teraz więcej czasu to może napisałabyś mi, jak wkleić zdjęcie pod nickiem? Byłabym bardzo wdzięczna :oops:

Po wprowadzeniu adresu Waszego obrazka mam odpowiedź, że taka strona nie istnieje więc nie można wyświetlić go pod nickiem. Musicie zamieścić go jeszcze raz, lub na innym serwerze.

Wiecie, to tak strasznie miło, że przyjaciele z forum troszczą się o siebie wzajemnie :D

Robertnicki, humus został zdjęty dziś rano, przed rozpoczęciem wykopów. U nas było to trochę ponad 30 cm w głąb.

Sprobuję wkleić zdjęcie jeszcze raz.

PILNE!!! CZY MÓGłBY MAM KTOŚ NAPISAĆ COKOLWIEK O KAMIENIU WĘGIELNYM? Wiem, że na forum coś o tym było, ale nie mam czasu, żeby przeglądać wszystko jeszcze raz :(

Miłej nocki wszystkim![list=]

PILNE!!! CZY MÓGłBY MAM KTOŚ NAPISAĆ COKOLWIEK O KAMIENIU WĘGIELNYM? Wiem, że na forum coś o tym było, ale nie mam czasu, żeby przeglądać wszystko jeszcze raz :(

My w miejscu gdzie jest wejście do domu zalaliśmy w ławie zapieczętowane w worku foliowym:

- list do potomnych;

- jajko na twardo;

- 10 zł polskich

- kamień z wczasów na któych była podjęta decyzja o budowie;

- zdjęcie przyszłych mieszkańców.

Te przedmioty zostały zabetonowane przez moją kochaną żonkę. Ja niestety nie byłem obecny przy tym, bo wsadziłbym jeszcze flaszkę :lol: