robertnicki 12.11.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 A po co jajko na twardo? Obawiam się, że kiedy ktoś po wielu, wielu latach to otworzy, padnie od smrodu z zepsutego jajka... Żonka mówi, że ta dycha to była na flaszkę, a jajko na zagrychę. A po pijaku to się można i do smrodu przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 14.11.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Jak będziecie mieli chwilkę to rzućccie okiem na moje plany poddasza. Dla przypomnienia - planujemy strych nad podwójnym garażem wersja 1: http://images31.fotosik.pl/42/2f9998463a38747dm.jpg wady - bieganie z ciuchami z garderoby do pralni wkoło - może sobie zrobię klapkę w ścianie wersa 2: http://images34.fotosik.pl/41/c0898ef12f7adb4fm.jpg wada - kichowaty korytarz kosztem sypialni... Z tego, co zauważyłam w obydwu przypadkach nie ma połączenia garderoby z pralnią. Chyba, że w drugim przypadku zrobisz drzwi z korytarzyka do garderoby. My mamy dwie "przejściówki": pralnia za łazienką i strych za jednym z pokoi. Na początku mnie to gryzło, ale opcja z korytarzykiem jakoś nam nie podpasowała. Pralnia mnie nie martwi. Trzeba będzie po prostu na bieżąco prasować rzeczy i odnosić do szaf. Bardziej mnie martwi ten drugi pokój, bo jeśli w przyszłości ktoś w nim zamieszka, to na starcie pozbawiamy go prywatności U Ciebie nie ma takiego problemu. Ale np. gdybyś ze stryszku chciała zrobić sobie mini salkę gimnastyczną, to korytarzyk jest lepszym rozwiązaniem. Trudny wybór. Nie zazdroszczę, bo sami to przerabialiśmy i wiem, że nie jest lekko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 14.11.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 LuMa, połączenie garderoby z pralnią oznacza, że wejście do sypialni będzie z dwóch stron... od korytarza i od pralni. No chyba, że jak w wersji ostatniej garderoba będzie ogólnodostępna a nie z sypialni. Czy ja mam jakąś manię prześladowczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammonika 14.11.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 No byłem dzisiaj u projektanta i po uzgodnieniu bedę miał część domu podpiwniczoną - 1/3 domu. Nie podoba mi się we wszystkich projektach wielkość kotłowni - wszystkie około 4 m/2 to jak dla mnie za mało. Napewno koszt się zwiększy ale przynajmniej bedę miał kotłownię w w której: -mam dużo miejsca na opał -mogę zastosować większy piec tzn. na różnhe paliwa węgiel, eko-groszek itd. -dodatkowe pomieszczenie na graciarnię (nie zawalam garażu) -a i jest gdzie wino trzymać Za 2 tygodnie wyznaczony termin kupna działki, projekt i inna dokumentacja i jak tylko wiosna zawita zaczynamy budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 15.11.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 adammonika, gratulujemy i życzymy jak najmniejszych kłopotów z załatwianiem wszystkich spraw! A u nas zbrojenia ław fundamentowych zakończone. Jutro zalewanie i uroczyste wmurowywanie "kamienia węgielnego" Dobrej nocy wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 15.11.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Basia i Sławek, co wmurujecie konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 15.11.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 agakz wmurowujemy pamiątkową butelkę, do której włożylismy: - list do nieznanych znalazców, - nasze zdjęcia, - ususzoną czterolistną koniczynkę, - 1 grosz i 1 eurocent, - kamyczki z miejsca, w którym teraz mieszkamy. Nic innego nie przyszło nam do głowy. Tym bardziej, że otwór w butelce jest niewielki i mało co tam się przeciśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 15.11.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 16.11.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Melduję, że Archon robi nam projekt indywidualny na bazie Groszka - będzie to Groszek 2 z garażem dwustanowiskowym, strychem i schodami ze spocznikiem oraz oknem w pomieszczeniu gospodarczym. Pojawi się on za jakiś czas w ofercie Archonu jako kolejny numer Groszka. Skalkulowali tanio - taniej niż każdy z architekt jakiego pytaliśmy o zmiany do gotowca, pewnie i tak planowali zrobić aneks Czyli będziemy mieli domek dokładnie taki jak chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 16.11.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 agakz super z tym projektem! Jesteśmy już po wmurowaniu kamienia węgielnego i po zalaniu fundamentów. HURRRRRAAAAA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 17.11.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Ulcia gratulujemy zakończenia kolejnego etapu! To macie już chyba cały dom ukończony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 17.11.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Super zdjęcia Ulcia. Bardzo ładna mała łazienka. Basia i Sławek gratulujemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 17.11.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarekT 18.11.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 WitamBuduję groszka 3 i okazuje się, że w projekcie nie ma nic na temat wykonania kominka zewnętrznego - grilla. Czy ktoś może go robił lub wie gdzie szukać wymiarów do wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 18.11.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Bardzo dziękuję za miłe słowa Łazienki odfajkowaliśmy...ale zostały... i tu otwiera się długa lista "czegosów" do zrobienia. Byłoby zbyt pięknie gdyby było już wszystko wycacane, ale takie etapowanie prac też ma swoje dobre strony - co jakiś czas pojawia się nowy powód do zachwytów i radości i nie jest nudno. A tak na prawdę to najbardziej marzy mi się urządzony, zielony ogród i oczywiście fura pieniędzy na zrealizowanie marzenia. Serdecznie pozdrawiam RobertNicki Gratuluję! Pięknie rośnie i rozwija się Wasz domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 19.11.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ja już po tynkach! Okazuje się że wykrakałem z tym liczeniem metrów do wyceny. Szefo mojej ekipy doliczył (chcę wierzyć że przypadkiem) mi o 90 (!) metrów więcej.Gościu po mojej interwencji i stanowczym zapewnieniu że za tyle nie zapłacę, wnerwiony przyjechał "uroczyście" mierzyć razem z całą ekipą. Nie brakowało też komentarzy typu: nie takie domy mierzyłem nie tacy inspektorzy po mnie sprawdzali. Nigdy się nie pomyliłem. Ironicznych tekstów pod moim adresem typu "to jak mam mierzyć panie inżynier" też nie brakowało. W końcu zrobił z siebie błazna jak wszystko zliczył jeszcze raz.Teraz jestem na etapie papowania, potem instalacje i w przyszłym tygodniu wylewki!Z tydzień później jeszcze drzwi zewnętrzne... z miesiąc później poddasze, w marcu płytki, kwietniu parkiet, maj drzwi wewnętrzne, czerwcu elewacja w miedzyczasie malowanie pewnie... eh kiedy bo będzie ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 19.11.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 grzegorz_si super, że macie już tyle zrobione! I na dodatek nie daliście sie oszukać! Ach! Kiedy nasz dom taki będzie! Gorące pozdrowienia w ten mroźny wieczór dla wszystkich przyjaciół "Groszka"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 20.11.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Ile kosztowało Was ocieplenie poddasza (Groszek I)? Dostałem właśnie wycenę na 23700 zł. Ocieplenie wełną isover-a o grubości 25 cm, wraz z płytami, szpachlowaniem, obudowaniem słupów regipsami i pionu kanalizacyjnego. Nie wiem czy to dużo czy mało. Podajcie przynajmniej orientacyjne koszty, proszę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmyco 20.11.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Ile kosztowało Was ocieplenie poddasza (Groszek I)? Dostałem właśnie wycenę na 23700 zł. Ocieplenie wełną isover-a o grubości 25 cm, wraz z płytami, szpachlowaniem, obudowaniem słupów regipsami i pionu kanalizacyjnego. Nie wiem czy to dużo czy mało. Podajcie przynajmniej orientacyjne koszty, proszę Pozdrawiam Co prawda jeszcze nie ocieplalem ale mam juz wycene na robocizne: 35 zl/m2 za ocieplenie i polozenie plyty G-K. Cen materialow (kupuje sam) jeszcze nie sprawdzalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 21.11.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Wpłacona zaliczka i podpisana umowa na projekt Groszka indywidualnego Podpisana umowa kredytowa Podpisany akt notarialny http://images34.fotosik.pl/52/caea40ca89d93691.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts