Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak będziecie mieli chwilkę to rzućccie okiem na moje plany poddasza. Dla przypomnienia - planujemy strych nad podwójnym garażem

wersja 1:

http://images31.fotosik.pl/42/2f9998463a38747dm.jpg

wady - bieganie z ciuchami z garderoby do pralni wkoło - może sobie zrobię klapkę w ścianie :wink:

wersa 2:

http://images34.fotosik.pl/41/c0898ef12f7adb4fm.jpg

wada - kichowaty korytarz kosztem sypialni...

Z tego, co zauważyłam w obydwu przypadkach nie ma połączenia garderoby z pralnią. :wink: Chyba, że w drugim przypadku zrobisz drzwi z korytarzyka do garderoby.

My mamy dwie "przejściówki": pralnia za łazienką i strych za jednym z pokoi. Na początku mnie to gryzło, ale opcja z korytarzykiem jakoś nam nie podpasowała. Pralnia mnie nie martwi. Trzeba będzie po prostu na bieżąco prasować rzeczy i odnosić do szaf. Bardziej mnie martwi ten drugi pokój, bo jeśli w przyszłości ktoś w nim zamieszka, to na starcie pozbawiamy go prywatności :( U Ciebie nie ma takiego problemu. Ale np. gdybyś ze stryszku chciała zrobić sobie mini salkę gimnastyczną, to korytarzyk jest lepszym rozwiązaniem. Trudny wybór. Nie zazdroszczę, bo sami to przerabialiśmy i wiem, że nie jest lekko.

Pozdrawiam

No byłem dzisiaj u projektanta i po uzgodnieniu bedę miał część domu podpiwniczoną - 1/3 domu.

Nie podoba mi się we wszystkich projektach wielkość kotłowni - wszystkie około 4 m/2 to jak dla mnie za mało. Napewno koszt się zwiększy ale przynajmniej bedę miał kotłownię w w której:

-mam dużo miejsca na opał

-mogę zastosować większy piec tzn. na różnhe paliwa węgiel, eko-groszek itd.

-dodatkowe pomieszczenie na graciarnię (nie zawalam garażu)

-a i jest gdzie wino trzymać :D

Za 2 tygodnie wyznaczony termin kupna działki, projekt i inna dokumentacja i jak tylko wiosna zawita zaczynamy budowę

agakz wmurowujemy pamiątkową butelkę, do której włożylismy:

- list do nieznanych znalazców,

- nasze zdjęcia,

- ususzoną czterolistną koniczynkę,

- 1 grosz i 1 eurocent,

- kamyczki z miejsca, w którym teraz mieszkamy.

Nic innego nie przyszło nam do głowy. Tym bardziej, że otwór w butelce jest niewielki i mało co tam się przeciśnie. :wink:

Melduję, że Archon robi nam projekt indywidualny na bazie Groszka - będzie to Groszek 2 z garażem dwustanowiskowym, strychem i schodami ze spocznikiem oraz oknem w pomieszczeniu gospodarczym. Pojawi się on za jakiś czas w ofercie Archonu jako kolejny numer Groszka.

Skalkulowali tanio - taniej niż każdy z architekt jakiego pytaliśmy o zmiany do gotowca, pewnie i tak planowali zrobić aneks :wink:

Czyli będziemy mieli domek dokładnie taki jak chcemy :D :D :D

Bardzo dziękuję za miłe słowa :D Łazienki odfajkowaliśmy...ale zostały... i tu otwiera się długa lista "czegosów" do zrobienia. Byłoby zbyt pięknie gdyby było już wszystko wycacane, ale takie etapowanie prac też ma swoje dobre strony - co jakiś czas pojawia się nowy powód do zachwytów i radości i nie jest nudno. A tak na prawdę to najbardziej marzy mi się urządzony, zielony ogród i oczywiście fura pieniędzy na zrealizowanie marzenia.

Serdecznie pozdrawiam

RobertNicki

Gratuluję! Pięknie rośnie i rozwija się Wasz domek :p

Ja już po tynkach! Okazuje się że wykrakałem z tym liczeniem metrów do wyceny. Szefo mojej ekipy doliczył (chcę wierzyć że przypadkiem) mi o 90 (!) metrów więcej.

Gościu po mojej interwencji i stanowczym zapewnieniu że za tyle nie zapłacę, wnerwiony przyjechał "uroczyście" mierzyć razem z całą ekipą. Nie brakowało też komentarzy typu: nie takie domy mierzyłem nie tacy inspektorzy po mnie sprawdzali. Nigdy się nie pomyliłem. Ironicznych tekstów pod moim adresem typu "to jak mam mierzyć panie inżynier" też nie brakowało.

W końcu zrobił z siebie błazna jak wszystko zliczył jeszcze raz.

Teraz jestem na etapie papowania, potem instalacje i w przyszłym tygodniu wylewki!

Z tydzień później jeszcze drzwi zewnętrzne... z miesiąc później poddasze, w marcu płytki, kwietniu parkiet, maj drzwi wewnętrzne, czerwcu elewacja w miedzyczasie malowanie pewnie... eh kiedy bo będzie ;D

Ile kosztowało Was ocieplenie poddasza (Groszek I)? Dostałem właśnie wycenę na 23700 zł. Ocieplenie wełną isover-a o grubości 25 cm, wraz z płytami, szpachlowaniem, obudowaniem słupów regipsami i pionu kanalizacyjnego.

Nie wiem czy to dużo czy mało. Podajcie przynajmniej orientacyjne koszty, proszę :)

Pozdrawiam

Ile kosztowało Was ocieplenie poddasza (Groszek I)? Dostałem właśnie wycenę na 23700 zł. Ocieplenie wełną isover-a o grubości 25 cm, wraz z płytami, szpachlowaniem, obudowaniem słupów regipsami i pionu kanalizacyjnego.

Nie wiem czy to dużo czy mało. Podajcie przynajmniej orientacyjne koszty, proszę :)

Pozdrawiam

Co prawda jeszcze nie ocieplalem ale mam juz wycene na robocizne: 35 zl/m2 za ocieplenie i polozenie plyty G-K. Cen materialow (kupuje sam) jeszcze nie sprawdzalem.