Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Też słyszałam wiele opini na temat podłogówki, ja nie chcę jej montować w sypialniach, ani w pokoju na dole, ,interesuje mnie wyłącznie kuchnia, korytarz, wiatrołap, łazienki i salon, ale ten salon jest jeszcze z wielkim znakiem

My mamy takie rozwiązanie w Groszku3, czyli w podłogówce cały parter bez salonu i gabinetu. Wg naszego instalatora sama podłogówka to za mało i w związku z tym mamy grzejnik w kotłowni pod oknem, dodatkowy - ozdobny w holu, no i oczywiście drabinkę w łazience. Kuchnię będziemy dogrzewać podczas pichcenia posiłków :D

Mamy też w salonie kominek. Z tym, że kominek jest z DGP i dogrzewa głównie górne pomieszczenia :wink:

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak tam Agakaz kurier juz dotarł? 8)

Mam nadzieję, że tak , i teraz napewno jesteś pochłonięta przegladaniem projektu! Mam do ciebie pytanie, jak znajdziesz trochę czasu, to może mi powiesz na jakiej wysokości są okna w projekcie Groszka?

Serdeczne dzięki.

Pozdrawiam w ten przepiekny dzień, oj chyba do nas wiosna idzie i to dużymi krokami, no i dobrze, zaczniemy wkońcu roboty budowlane!!! :wink:

Pa.

:D

Hej!!! Agakz :D

Nic się nie przejmuj z Pocztą tak zawsze jest , wiem coś o tym bo kiedys tam pracowałam! Dobrze, że walczyłaś o swoje , bo to naprawdę różnie bywa, jednak cel dopiety, projekt w domu!!! GRATULUJE!!!!!

A tak aproposs, to nie wydaje ci się ,że te okna frontowe są troche za wysoko? Jeszcze trzeba dodać ok. 10cm, na rolety jeżeli montyjesz takie z oknami, to dziura będzie już całkiem spora.

No ale , może mi się tylko tak wydaje, bo ja nie należę, do osób o dużym wzroście, raczej przeciwnie, a okna w kuchni chcę mieć na wysokości blatu kuchennego, dlatego chyba zostane przy 85cm, tak mam wstępnie w swoim projekcie, a gdzieś jeszcze o tym czytałam na forum.

No ale oczywiście to tylko takie moje wywody. Napisz co o tym myslisz, jak znajdziesz trochę czasu, bo teraz ferie i napewno jesteś zajęta zabawą z córką :wink:

Pozdrawiam Bangy!

Pytanie do zaawansowanych Groszkowców.

W naszym nowiutkim projekcie Dom w Groszku G2 jest w oryginale ściana jednowarstwowa oraz strop lany. Ścianę zrobimy dwuwarstwową i z tym nie ma większego problemu, natomiast chodzi o strop. Wykonawca proponuje Terivę jako szybszą i tańszą. Architekt adaptujący zwrócił nam uwagę, że to duza zmiana konstrukcyjna i mamy się zastanowić :-? W dodatku na poddaszu pomiedzy pokojami 5 a 6 jest słup, który nie stoi na ścianie nośnej parteru lecz w powietrzu. W projekcie stropu lanego jest pod niego dodatkowe zbrojenie. A co z Terivą w tym miejscu :o ?

Jakie Wy macie stropy?

Pytanie do zaawansowanych Groszkowców.

W naszym nowiutkim projekcie Dom w Groszku G2 jest w oryginale ściana jednowarstwowa oraz strop lany. Ścianę zrobimy dwuwarstwową i z tym nie ma większego problemu

I słusznie ja zrobiłem jednowarstwową i żałuję

natomiast chodzi o strop. Wykonawca proponuje Terivę jako szybszą i tańszą.

Moja rada NIGDY NIGDY NIGDY nie słuchaj rad wykonawcy. To lenie, niedouki, niechluje i w sporej mierze naciągacze.

Teriva będzie Cię dużo więcej kosztować, tyle że te lenie będą miały mniej roboty. Weź pod uwagę też fakt że grubość stropu Teriva będzie

dużo większa niż lanego - albo zejdziesz z wysokością pomieszczeń, albo dodasz co najmniej jednego schodka i podniesiesz ścianę trochę wyżej.

Strop Teriva oczywiście oprócz tych wad ma same zalety, ale żeby był tańszy to pierwszy raz słyszę

Pozdrawiam

Agakaz my będziemy mieli strop Teriva. Doradził nam go nasz przyjaciel, który jest kierownikiem budowy i inspektorem budowlanym oraz ma długoletnie doświadczenia. Ma ma wad, o których pisze grzegorz_si, ale poza tym ma same zalety (o których też wspomina nasz groszkowy przyjaciel). Należy do nich to, że jest lżejszy i bardziej wycisza hałasy z góry, a szczególnie ciężkie stąpanie czy upadki przedmiotów.

Pozdrawiamy wszystkich!

Należy do nich to, że jest lżejszy i bardziej wycisza hałasy z góry, a szczególnie ciężkie stąpanie czy upadki przedmiotów.

To się zgadza, testowałem u kolegi :)

Z ciekawości liczyliście ile dołożyliście do Terivy?

Ja niestety tylko tyle z moich obliczeń pamiętam, że się ceny wystraszyłem i zrobiłem lany :)

Witam,

Jeśli chodzi o ścianę jednowarstwową to ciężko jest uzyskać optymalne warunki (brak mostków cieplnych), a tym samym mniejszą ucieczkę ciepła na zewnątrz gdy wykonuje to standardowa"polska ekipa" budowlana. Dlatego raczej lepiej jest zrobić ścianę dwu-warstwową pustak 24-30 cm grubości oraz styropian 10-12 cm. A jeśli chodzi o strop to rzeczywiście teriva jest o wiele droższa (nawet jeśli do lanego dochodzi więcej odeskowania) no i jednak ma mniejszą wytrzymałość na zginanie. Osobiście robiłem teriva ale tylko dlatego, że zbliżała się zima i brakowało czasu. Jeśli robiłbym jeszcze raz i zaczynał na wiosnę na pewno zrobiłbym strop lany. W projekcie jest strop lany ale projektant nie ma zastrzeżeń do zmian na teriva - nic nie powinniśmy mu płacić! Wzdłuż belek zrobione jest wzmocnienie pod słup szerokości ok 60 cm wysokości 27 cm - grubość stropu. Słup na tym stoi i dach również i jeszcze nie runęło więc już chyba nie runie mimo niedawnej wichury :-) Pod każdy słup należy podłożyć belkę drewnianą ok. 80x16x8 prostopadle do belek stropowych aby nacisk słupa na strop nie był punktowy tylko rozchodził się równomiernie - to tak dla przypomnienia bo niektóre ekipy zapominają o tym. I należy przy terivie pamiętać żeby zrobić żebra rozdzielcze od rozpiętości 5,5 m - unikniemy w późniejszym czasie efektowi klawiszowania.

Pozdrawiam

Agakz jeszcze nie zdecydowaliśmy z czego będą u nas ściany działowe. Wiemy tylko, że nie bedzie tak jak w projekcie. Rozważamy cienki gazobeton lub poroterm. Na porotermie ciężko się cokolwiek wiesza, bo jest twardy i pusty w środku. Zamierzamy wznowić budowę po świętach, więc jeszcze mamy trochę czasu na zastanowienie.

Grzegorz_si mój mąż obliczał dosyć dawno temu, ale nie pamiętam kwoty. Wiem, że nie była to szokująca różnica. Zwłaszcza, jeśli doliczyć szalunek na strop lany. Korzyści maja przewyższyć dopłatę :)

agakz na stropie teriva spokojnie można stawiać ścianki cięższe ok 12 cm z tym, że wzdłuż nich należy robić wzmocnienia w stropie. ( rozsunięcie pustaków stropowych lub zamiast jednego rzędu pustaków stropowych - umieścić zbrojenie opierając tak jak belki stropowe - gdy już to będzie zalane betonem to nie ma mocnych. Zbrojenie najlepiej takie jak to, które w ławach idzie. W groszku 2 jedynie 1 poważna ściana idzie pomiędzy pokojami nad salonem oparta o strop zaś pozostałe opierają się na ściankach nośnych wewnętrznych. Ta ścianka nad kuchnią idzie prostopadle do belek stropowych ale i pod nią można dać np. żebro, jest ona jednak krótka i lekka. Do tego kierownik budowy w ogóle mi się nie przyczepił. Chciałem mieć solidnie i dlatego wybrałem ścianki z pustaka. Obrazki spokojnie da się wieszać na ściankach lekkich, coś cięższego też można tylko w miejscu gdzie się chce coś powiesić trzeba zrobić specjalne wzmocnienie na stelażu.

Pozdrawiam

A my zrobiliśmy ścianę jednowarstwową, strop Terriva, ściany działowe z BK 12 cm. Więźba została przeprojektowana, nie mamy belki kalenicowej, tylko dwie płatwiie w środkowej części dachu, krokwie pogrubione z 15 na 18 cm. Łatwiej ułożyć wełnę. Pod słupami podłożone są na stropie belki długości ok 120 cm. Co do stropu to u mnie nie wyszedł wcale drożej od lanego. Wydaje mi się, że wszyscy zapominają o kosztach robocizny, ponieważ większość umawia się za gotowy etap budowy. A u nas koniec montowania instalacji sanitarnych i CO. Podłogówkę mamy w obu łazienkach, hollu, wiatrołapie i kuchni. Teraz czas na posadzki. A w albumie mamy nowe fotki. Pozdrawiamy wszystkich Groszkowców.

http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/10558/normal_P2010013.JPG

Witam po dłuższej nieobecności!

Chcieliśmy się pochwalić - mamy odebrane pozwolenie na budowę!!!

Tym samym w kwietniu planujemy ruszać ze stanem zero naszego groszka no i się zacznie.... poszukiwania ekip, materiałów itd....

Narazie poszukujemy kierownika budowy i ekipy (a może tylko jakiegoś majstra bo pomagał będe ja i teść :) ) do stanu zero.

Architekt który robił nam adaptacje chce za kierowanie budową 4000 zł płatne w 3 ratach - nie za dużo? Fakt, gość jest polecany przez wiele osób i my jesteśmy też z niego zadowolenie jako z architekta, ale czy to jednak nie za dużo nawet za najlepszego kierownika?

Co do istotnych zmian w projekcie to zostało jedynie poszerzenie garażu o metr i dodanie pomieszczenia gospodarczego z tyłu za garażem, reszta pewnie wyjdzie w trakcie. Prawdopodobnie zrezygnujemy z kominka i tym samym nie będzie jednego komina.

robertnicki przejeżdżałem niedawno przez dąbrowę i byłem zobaczyć wasz domek - widać, że robota wam idzie pełną parą, domek wygląda naprawdę fajnie, może kiedyś trafię, że będzie ktoś w środku to bym Was chętnie odwiedził :).

Pozdrawiamy groszkowców

Darek i Irka

Witam po dłuższej nieobecności!

Architekt który robił nam adaptacje chce za kierowanie budową 4000 zł płatne w 3 ratach - nie za dużo?

za 4000 to koleś powinien tam z ekipą cały czas siedzieć i nie spuszczać z nich oka. W przeciwnym wypadku niech się w głowę stuknie.

Kurdę, niektórym budowlańcom na ostatniej fali już całkiem na mózg padło ;)