Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Jeszcze mam drugie pytanie do tych którzy mają poddasze za sobą: jakiej długości płyty g-k kupiliście?

2m, 2,5 czy 3???

Mam możliwość kupienia dosyć tanio 2m, ale jak sobie mierzę na skosach to mi wychodzi 2,10 - 2,20. To chyba śmiesznie będzie tak sztukować te 20 cm??

Doradźcie :)

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najpierw wtargałem płyty OSB grubości 2,2 cm na jętki. :lol: 25cm byłyby zdecydowanie za grube :o

Kurdę to ja też takie biorę, ważę 70 kg więc mam 20 w zapasie ;D

Jeszcze mi napisz ile sztuk płyty i o jakich wymiarach (jeżeli niestandardowe) zużyłeś? Ja wyliczyłem 14 sztuk płyty o wymiarach 1,25 x 2,5 - dobrze czy niedobrze? :)

Dzięki wielkie za szybki odzew.

Pozdrawiam serdecznie

Ale gdybyś tak zastosował 25cm to mógłbyś na strychu hodować słonia, albo nosorożca. Mi poszło 12 płyt o standardowych wymiarach i jeszcze został spory ścinek. Pozdrowionka.

czy ktos buduje groszka ze sciana trójwarstwowa?

Dostalimy wlasnie odpowiedzi od dwoch firm budowlanych na nasz groszek G2.

Chcemy trojwarstwowa sciane (poroterm 25+ wełna naprzemiennie 5 + poroterm 12) i koszt samej robocizny jedna firma wycenia na 62tys. (nie uwzgledniono okien dachowych, schodow i tarasu i moga zaczac pod koniec czerwca) druga na 73 tys. Obie wyceny na stan surowy otwarty, bez okien, bez tynkow wewnetrznych, z załozona dachówka.

Cena wydaje mi sie kosmiczna.

Witam wszystkich w groszku!!!

Z racji pierwszej wizyty na forum przedstawiam "mojego" groszka2:

- zmiana pomieszczeń na piętrze (zaczerpnięte z pomysłu KozAnki - Dzięki )

- poszerzony garaż

- ściany dwuwarstwowe z porothermu,

- zmiany wielkości i rozmieszczeń okien.

Pozwolenie na budowę JEEEST już w domu.

Etap poszukiwania ekipy do wykonania stanu surowego i zakupy materiałów.

Jeśli ktoś z forumowiczów buduje w okolicy podkarpacia to z miłą chęcią zobaczę groszka w realu.

Pozdrawiam serdecznie

Ankar my tez rozważaliśmy ścianę trójwarstwową. Jest ona najdroższa zarówno jeśli chodzi o materiał jak i robociznę. W końcu zrezygnowaliśmy ze względu na cenę i robimy 2 warstwy - poroterm 25 i wełna mineralna ok. 15 cm. A nie myśleliście, żeby dać od razu jakąś cegłę elewacyjną (np. silikat lub klinkierową)? Mielibyście elewację "z głowy" na całe życie :p

Jozekz witamy w gronie przyjaciół Groszka! :wink:

Basia i Sławek dzieki - rozwazalismy wczesniej rozne opcje a klinkier nie bardzo mi sie podoba.

Wycena na stan surowy otwarty (robocizna i materiały) mamy na 176tys do tego doliczajac materiały ktore juz kupilismy czyli razem wyjdzie 210tys. Powoli głupieje poniewaz wczesniej gdy dostawalismy wyceny na scianke z porotermu 25 za stan surowy wychodzilo 180 -190tys. W kosztorysie stan surowy - 197tys.

Ankar trudno tu cokolwiek doradzić. Czasem lepiej zapłacić trochę więcej, a mieć dobrze zrobione. My budujemy podstawową wersję Groszka z narożnym i częściowo zadaszonym tarasem oraz dodatkowym balkonem przy sypialni. Ekipa robi nam kompletny stan surowy otwarty z porotermu 25 i ściankami działowymi murowanymi, z odeskowaniem i papą na dachu oraz tarasem i zadaszeniem za 38 tys zł. Ekipa jest bardzo dobra, sprawdzona. Ten temat był już dyskutowany na forum. Co region kraju to inne ceny. Jeśli ktoś budował ścianę trójwarstwową to odezwie sie na pewno!

ankar, uważam że podane ceny to kosmos. Moim zdaniem warto poszukać tańszej ekipy, U nas budowa stanu surowego otwartego ( wykopy, fundamenty, ściany zewnętrzne i wewnętrzne, kominy + klinkier, strop + schody ) 25-30tyś + Dach 50-70- zł /m2 (konstrukcja + poszycie) :-?

Pytanie:

Jakie planujecie lub macie wykonane zbrojenie stropu (fi 8 w/g projektu, czy inne)? Planuje zakup stali w całości .

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Pytanie:

Jakie planujecie lub macie wykonane zbrojenie stropu (fi 8 w/g projektu, czy inne)? Planuje zakup stali w całości .

My w przypadku groszka jedynki mamy zbrojenie zrobione z 8.

Majstry chciały 10, poprosiłem więc znajomego konstruktora o przeliczenie stropu od nowa.

Gościu po obliczeniach i jakiejś tam symulacji obciążenia stwierdził że w przypadku tej 8 i tak jest zbrojenie przewymiarowane, bo konstruktor z Archonu uwzględnił dwukrotnie ciężar własny stropu.

Ja się nie martwię, ścianki na górze ma murowane i śpię spokojnie. Dla świętego spokoju mam dodatkowe zbrojenie nad salonem wzdłuż ścianki tej dzielącej dwie sypialnie, ale tylko dlatego że się uparłem :)

My teraz jesteśmy na etapie projektowania kominka. Małżonce wymyślił się wkład z boczną szybą. Mamy straszne problemy żeby się na coś zdecydować :) Wizualizacji mieliśmy kilka i żadna nam nie spasowała...

My teraz jesteśmy na etapie projektowania kominka. Małżonce wymyślił się wkład z boczną szybą.

Też mi się taki marzył... Mam jeszcze w swoim archiwum trochę zdjęć z takimi kominkami. Ale zwyciężył zdrowy rozsądek i DGP. Wg naszego kominkarza porządne DGP gryzie się z wkładem z boczną szybą.

Grzegorz_si dzięki.

U mnie szefuncio dzisiaj zaproponował 10, a nawet 12 też by mogła być.

Mam mocny argument. :D

Pomysł wkładu z szybą boczną bardzo fajny. Widziałem taki u znajomych. Kominek umieszczony na ścanie łaczącej hol z salonem. Komponowało się to wspaniale.

Chciałbym mieć już takie problemy :-?

pozdrawiam

Też mi się taki marzył... Mam jeszcze w swoim archiwum trochę zdjęć z takimi kominkami. Ale zwyciężył zdrowy rozsądek i DGP. Wg naszego kominkarza porządne DGP gryzie się z wkładem z boczną szybą.

Co majster to inna filozofia :) moja lepsza połowa jest uparta i koniec!

Ci z którymi ja z kolei rozmawiałem twierdzą, ze nie ma problemu jeżeli moc wkładu będzie odpowiednia.

Więc o ile producent nie oszukał to może będzie dobrze.

Luma opisz w których pomieszczeniach będziecie mieć nawiewy i w którym miejscach. Mój namawia mnie na nawiew w łazience i nad schodami. Jakoś mi to nie bardzo się podoba, bo po co tam kratki?

Pochwal się też tymi zdjęciami z narożnymi wkładami. Może to jest to czego szukamy? ;)