Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam wszystkich miłośników groszka. My na jesień ruszamy z budową groszka G2, wczoraj rozmawiałam z budowlańcami, chcą około 50 tys. za stan surowy zamknięty, nie wiem czy to nie za dużo. My budujemy w okolicy Krakowa, może ktoś z was ma namiary na solidna firmę budowlaną. Pozdrawiam

Witaj anulawasz!

posyłam Ci na prv namiary na ekipe która budowała naszego groszka: http://picasaweb.google.pl/filip000/NaszGroszek?authkey=uPquSYKTFHM

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam groszkowych forumowiczów!!

Jestem nowym ulubieńcem groszka i ciesze sie ze znalazlam wiele informacji od was na temat również mojego projektu domu.

U mnie niestety jest etap czekania na pozwolenie na budowe - powinno byc we wrześniu!! :(

jestem na etapie rozgladania sie za ekipą w okolicach Bielska Białej

gdyby ktos mial namiar na dobra ekipe prosze o kontakt.

pozdrawiam

milego weekendu

dlaczego tak dlugo? nie mam pojecia!!

jedyne co wiem to projektant ma zalatwic uzgodnienia przylaczy i przeniesc projekt domku na mape wiec powiedzial ze zajmie mu to 2 miesiace kolejne 2 miesiace to lezenie dokumentow w urzedzie gminy + 2 tygodnie uprawomocnienie decyzji!!

uzbiera sie troche tygodni :roll:

czy moglby mi ktos odpowiedziec na pytania: :p

czy podczas budowy mozna zmieniac np wielkosc okien, wysokosc okien albo czy mozna zamurowac okno?

oczywiscie to wszystko bez zmian w projekcie i bez dodatkowego placenia projektantowi!! czy sam kierownik budowy wystarczy aby takie zmiany zatwierdzic?

nasz projektant za kazda taka zmiane, przed przeniesieniem projektu na mape, chce kaske :o

a jak to jest ze scianka kolankowa, trzeba miec uzgodnione z projektantem czy wystarczy pozwolenie kierownika budowy?

dzieki :D

czy moglby mi ktos odpowiedziec na pytania: :p

czy podczas budowy mozna zmieniac np wielkosc okien, wysokosc okien albo czy mozna zamurowac okno?

oczywiscie to wszystko bez zmian w projekcie i bez dodatkowego placenia projektantowi!! czy sam kierownik budowy wystarczy aby takie zmiany zatwierdzic?

nasz projektant za kazda taka zmiane, przed przeniesieniem projektu na mape, chce kaske :o

a jak to jest ze scianka kolankowa, trzeba miec uzgodnione z projektantem czy wystarczy pozwolenie kierownika budowy?

dzieki :D

Witam,

Wielkość okien i drzwi można zmieniać dowolnie. Nie można zmieniać samodzielnie ścian nośnych i innych elementów konstrukcyjnych - nośnych mających wpływ na parametry wytrzymałościowe konstrukcji. Nie wolno płacić kierownikowi za to, że tam na przykład okno będzie zamurowane, a tam szersze o 20 cm. Czy zamiast drzwi będzie okno, a zamiast okna będą drzwi. Żądanie za takie zmiany pieniędzy jest to oczywiście nic innego jak wyłudzanie pieniędzy. Dlatego jeśli jeszcze nie zapłaciliście projektantowi to radzę go zmienić. Ewentualnie nie informujcie go o tym. Tylko poinformujcie o zmianach np. przesunięcia ścian nośnych lub zmiany konstrukcji dachu o ile takie będą miały miejsce bo wtedy jest to konieczne. O zmianach dotyczących okien i drzwi należy informować ekipę budowlaną żeby wiedzieli gdzie i jakiej wielkości otwory mają porobić. Jeśli chodzi o ściankę to np. podniesienie jej czy zmniejszenie wysokości też nie mają znaczącego wpływu na parametry wytrzymałościowe budynku. Zmieni się niewiele kąt nachylenia dachu. Ja osobiście zmieniłem wielkość 4 okien w 2 przypadkach zamiast drzwi powstały okna a zamiast okna drzwi i żadnych zmian do projektu nie wnosiłem i za zmiany nie zapłaciłem ani złotówki, nawet za podniesienie ścianki kolankowej o 10 cm i zmianę konstrukcji schodów. Jedyna opłata 300 zł za to, że zamiast dachu nad garażem będzie strop i taras.

Pozdrawiam

Witam nowych i "starych" :wink: Przyjaciół Groszka!

Wczoraj byliśmy obejrzeć domek Ulci i ... jesteśmy ZACHWYCENI!!! Wszystko wydaje się większe i przestronniejsze niż sobie wyobrażaliśmy. Naszym zdaniem salon wcale nie jest za wąski i nawet gabinet mile nas zaskoczył swoja wielkością! Domek jest wygodny i pełen uroku. Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru tego projektu! To był strzał w dziesiątkę! Przy okazji przekonaliśmy się, że, aby można było coś zobaczyć przez okno dachowe, należy je obniżyć. Tak właśnie zrobiła Ulcia. Bardzo dziękujemy Ulci za miłe przyjęcie i umożliwienie dokładnego obejrzenia ich Groszka! Nasza ekipa startuje z kontynuacją budowy z opóźnieniem, dopiero jutro. Już nie mogę się doczekać końca roku, kiedy planujemy zamieszkać w naszym wymarzonym domku!

Pozdrawiamy wszystkich!

Cześć

K.Rokicki bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Niestety już zapłaciliśmy :x projektantowi 100zł za zamurowanie jednego okna i 300 zł za przesunięcie fundamentów - poszerzenie garażu o 1 metr.

Myślałam również o zmianie konstrukcji schodów na dwu biegowe (ze spocznikiem) - czy u Pana zmiana konstrukcji schodów spowodowała duże zmiany w projekcjie?a jak później z ich budową? wystarczy powiedzieć ekipie budowlanej i kierownikowi że chcę zmienić schody? czy projektanta można pominąć w tej kwesti?

dziękuję

miłego tygodnia

Witam,

Również mamy schody ze spocznikiem. Są o wiele wygodniejsze. Trzeba jedynie o tym fakcie poinformować brygadę budowlaną. Kierownika i projektanta nie powinno to interesować no chyba, że chcą wyłudzić pieniądze. Aby w tym projekcie takie schody uzyskać trzeba zrobić jeden schodek więcej kosztem korytarza. Korytarz i tak jest szeroki. Aby schodek nie wystawał można domurować po jednym pustaku 25 (przy schodku - obok pokoju i przy salonie, spiżarka pod schodami również wysunie się o jeden schodek). Chyba, że ktoś woli aby wystawał wtedy można ostatni schodek wystawić i sprytnie go po obrzeżach zaokrąglić tak aby można na niego wchodzić z każdej strony ale to już rzecz gustu.

Pozdrawiam

Krzysiek

Witam,

Również mamy schody ze spocznikiem. Są o wiele wygodniejsze. Trzeba jedynie o tym fakcie poinformować brygadę budowlaną. Kierownika i projektanta nie powinno to interesować no chyba, że chcą wyłudzić pieniądze. Aby w tym projekcie takie schody uzyskać trzeba zrobić jeden schodek więcej kosztem korytarza. Korytarz i tak jest szeroki. Aby schodek nie wystawał można domurować po jednym pustaku 25 (przy schodku - obok pokoju i przy salonie, spiżarka pod schodami również wysunie się o jeden schodek). Chyba, że ktoś woli aby wystawał wtedy można ostatni schodek wystawić i sprytnie go po obrzeżach zaokrąglić tak aby można na niego wchodzić z każdej strony ale to już rzecz gustu.

Pozdrawiam

Krzysiek

Jeszcze raz dziękuje za te pożyteczne informacje :D

pozdrawiam

Witam wszystkich miłośników domu w groszku.Ja również buduję dom w groszku, jestem na etapie stanu surowego prawie zamkniętego.Jutro przychodzi fachowiec z Megabudu z Rumii w celu wymierzenia okien i drzwi garażowych,ponadto mam już położoną dachówkę Robena koloru kasztan. Nie tylko ja dokonuję zmian w projekcie w czasie budowy,przy pierwszej budowie popełnia sie masę błędów .Moje zmiany to min. zamurowuję okno w pokoju na parterze a okno 120x 150 a

powiekszam na 150 x150 ,ponadto taras mam z tyłu budynku i wyjscie będzie miało szerokość 2200 cm.Mam prośbę - wypowiedżcie się odnośnie kominka w salonie, czy nie sądzicie ,że kominek zajmuje dużo miejsca przez co salon straci na atrakcyjności.Noszę sie z zamiarem z rezygnacji kominka.Te słowa kieruje do Basi i Sławka-piszecie że byliscie u Ulci w Gdańsku.Jak u niej to wygląda.Jutro muszę podjąć decyzję .Będę wdzięczna za odpowiedż i pozdrawiam.

Witaj, dana531!

Nie rezygnujcie z kominka! Salon jest na tyle szeroki, że bez problemu wszystko co trzeba się w nim zmieści. Tak jak pisaliśmy, wielkość i przestronność domu, w tym salonu, bardzo mile nas zaskoczyła. Jeśli chcecie mieć jeszcze więcej miejsca, zróbcie po prostu mniejszy kominek.

Pozdrawiamy gorąco!

Najmniejszy kominek to 45 cm. do tego dojdzie obudowa czyli będzie to ok. 60-70 cm. Co innego jakby ten kominek byłby usytuowany chociażby w rogu .Byłam dzisiaj u siebie na budowie i i nie podoba mi się w takim miejscu i tak bardzo wysuniety do środka salonu kominekl,może gdybym mogła zobaczyć w realu jak to wygląda,poproszę Ulcię aby mi przysłała zdjecie tego kominka .Może jeszcze ktoś z groszkowców wypowie sie na ten temat.

Witam,

my też pod wpływem uroku Groszka G2 zakupiliśmy projekt. Budujemy w okolicach Wrocławia. Mieliśmy już okazję obejrzeć Groszka w realu... super, dokładnie tak jak sobie wyobrażaliśmy. Teraz projekt nasz jest w adaptacji a my z niecierpliwością czekamy na godzinę 0 kiedy to dostaniemy PnB... tylko kiedy to będzie...

:cry:

ja jeszcze w kwestii kominka, choć swoim jeszcze długo się nie pochwalę :-?

Jest też takie rozwiązanie, że komin do kominka buduje się od stropu wzwyż i wtedy kominek jest wsunięty pod komin. U kogoś na forum widziałam.

A w ekstremalnej sytuacji chociaż koza... jest lekka i optycznie zajmuje mniej miejsca. Obecnie mam kozę bo salon malutki i bardzo ją lubię, ma takie zalety jak boczne drzwi do ładowania drewna - nie otwiera się szybki. Poza tym dużo szybciej się nagrzewa. Tylko wtedy wszystkie płaszcze itp odpadają :(

Obejrzałam jeszcze raz zdjęcia Ulci i nadal będę się zastanawiac nad kominkiem .Mam jeszcze jedno zapytanie na jakiej wysokości macie okna w projekcie jest 80 cm ja mam na wysokości 90 cm. i mam zamiar podmurować jeszcze 5 cm. ponieważ dojdzie styropian ,wylewka oraz parkiet czy też glazura.Jak jest u Was.