Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam wszystkich!

U nas w poniedziałek ekipa wznowiła pracę po zimowej przerwie. HURRRAAAA!!!

Przyjaciele Groszka, których to interesuje mogą obejrzeć 2 nowe zdjęcia w naszym albumiku. Kolejne będą ukazywać się sukcesywnie. Jesteśmy teraz na etapie nadproży Wineberger, komina Schiedel'a i stropu teriva :wink:

dana531 jeśli chodzi Wam o wysokość otworu okna w stanie surowym to u nas będzie 100 lub 106 cm. W przypadku porotermu wysokośc trudno jest ustawiać, ponieważ pustaki powinno stawiać się w całości. U nas będą 4 warstwy porotermu 25 i, ewentualnie, warstwa zwykłej cegły. Nie wiem jak to dokładnie wyjdzie w końcowym efekcie :roll:

Kropek13 zmian nie jest aż tak dużo. To dobry projekt. Ścianka kolankowa ma ok. 120 cm. Widziałam w naturze u Ulci, że to dobra wysokość. Dobry pomysł to obniżyć podłogę w spiżarni pod schodami i wysokość okien dachowych na poddaszu oraz zrobić schowek w jaskółce nad kuchnią (tez widziałam u Ulci :wink: ). Na to wszystko nie trzeba robić adaptacji. Można zmieniać w trakcie budowy. Radzę poświęcić czas i przeczytać całość tekstów na tym forum! Ja to robiłam po nocach i podczas choroby. Warto!

Robertnicki, Grzegorz_si i inni, którzy są już na finiszu! Co u Was? Kiedy nowe zdjęcia? Interesuje nas WSZYSTKO! :wink:

Pozdrawiamy serdecznie!

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kropek13 salon nie jest wąski! Ja też tak myślałam, dopóki nie zobaczyłam go w realu :D

Agakz super! Bardzo chętnie kibicujemy wszystkim!

:p

Uwaga, dla wszystkich, których interesuje cena kominów Schiedel'a przeliczona dokładnie wg projektu dla naszego Groszka! Wynosi ona w najtańszym miejscu, który udało nam się znaleźć 7 500 zł.

Witajcie kochani!!

Basia i Sławek gdzie robiliście wycenę kominów?Z tego co piszecie planujecie terivę.Jaki koszt terivy z bloczków keramzytowych?My również planujemy ten strop i dostaliśmy wycenę na 7100 z tym że u nas będzie planowany pokój na poddaszu więc troszkę więcej tych bloczków nam pójdzie.Za trzy tygodnie zaczynamy budowę w ok. Legnicy.Szczerze mówiąc już nie mogę się doczekac :lol:

Basia i Sławek poruszacie temat ściany koło kominka,widzieliście domek Ulci w rzeczywistości,ja planuję otworzyc tę ścianę na schody-będą drewniane.Zmiana w projekcie naniesiona,pozwolenie wydane a ja cały czas zastanawiam się nad funkcjonalnością tego pomysłu.Co o tym myślicie?Strasznie mnie męczy czy aby do końca to dobry pomysł :-?

ja planuję otworzyc tę ścianę na schody-będą drewniane.Zmiana w projekcie naniesiona,pozwolenie wydane a ja cały czas zastanawiam się nad funkcjonalnością tego pomysłu.Co o tym myślicie?Strasznie mnie męczy czy aby do końca to dobry pomysł :-?

To bardzo ladnie wygladac moze, ale nie wiem czy macie dzieci? W wieku, kiedy zaczyna do nich przychodzic mnostwo znajomych, siedziesz sobie w salonie i rozmawiasz z przyjaciolmi, a oni tymi schodami ... tam i z powrotem, tam i z powrotem... albo siedza na kilku wyzszych schodach i lapczywie lapia kazde slowo itp. Mnie to zawsze zniecheca do roznych ladnych rozwiazan.

Jarosia3 i właśnie to jest wspaniałe, że każdy z nas buduje wg tego samego projektu, a każdy domek będzie inny! Nam bardzo podoba się salon z takim układem, jaki jest. Chcemy mieć kominek z płaszczem wodnym, a to miejsce, które przewidział dla niego projektant odpowiada nam. Zmieniamy tylko wielkość i rodzaj okien oraz miejsce wyjścia na taras. Poza tym dopasowujemy szerokość ścianek (np. między oknami na długiej ścianie czy między kuchnią i salonem) do naszych mebli. Wszystko zależy od naszych upodobań, oczekiwań i marzeń. My nie zrobilibyśmy tak jak Wy planujecie, ale jeśli Wam tak się podoba to czemu nie macie tego mieć?

Pozdrawiamy!

mam spory telewizor i jak patrze na ten salon to nie ma miejsca zeby go powiesic na scianie, trzeba by usunąć kominek chyba :( dom cudowny ale ten salon hmmmm ....coś mi nie pasuje może ktoś dokonał jakichś zmian w salonie? np. usunął kominek, przestawil drzwi tarasowe albo poszerzył salon? ile obecnie wyniosłaby cena stanu surowego zamkniętego bez robocizny? zmieszcze się w 200tyś? nie licząc działki oczywiście...

My też mocno zastanawialiśmy się na poszerzeniem salonu, ale w końcu stanęło na tym, że zostaje tak jak jest (poszerzyliśmy za to garaż o metr). Prawdopodobnie jednak zrezygnujemy z kominka bo jakoś nie jesteśmy aż tak bardzo optymistycznie do niego nastawieni, a poza tym zrobi się więcej miejsca. Póki co jesteśmy na etapie fundamentów także wszystko się może zmienić, ale narazie takie są plany. Ktoś też tu pisał, że kominek w projekcie jest narysowany troche za mały i w rzeczywistości zajmuje trochę więcej miejsca.

Ja widziałem salon u Robertnickiego na żywo i uważam, że jest w sam raz - co prawda to jeszcze nie było tam kominka, świeżo co po wylewkach, ale wydaje mi się, że będzie ok.

Kropek13 taki telewizor to, faktycznie, nie zmieści się! Salon też będzie dla niego za wąski :wink: Poszerzenie salonu nie będzie problemem. Musicie brać tylko pod uwagę to, że zmienią się proporcje w wyglądzie zewnętrznym domu. My też mamy o ok. 20 cm dom większy wewnątrz, ale to z racji tego, że mamy ściany cieńsze niż w projekcie.

jarosia3 zgadzamy się też z dorkaS co do dzieci i otwartego salonu. Na to samo zwróciła nam uwagę Ulcia. Ona planuje zrobić składane drzwi zamykające salon całkowicie. Siedzisz sobie na kanapie, a tu dzieci z kolegami kręcą się ciągle :roll:

Miłego dnia życzymy wszystkim!

hmmm... 50 cali, to faktycznie odległość na którą pozwala obecna szerokość salonu może być mała. W takiej sytuacji jak masz tyle wątpliwości to na twoim miejscu bym poszerzał salon. Jak poszerzysz go o metr to uzyskasz już całkiem fajny salon 36m2. Pamiętaj tylko, że większy salon to więcej metrów do wykończenia, ale znowu nie są to też jakieś wielkie pieniądze.

Zmiana nie będzie żadnym problemem, musisz ją tylko zrobić na etapie adaptacji projektu.

Jarosia3 gdy pisałam o koszcie poszerzenia budynku to nie pisałam o ZGODZIE Archonu, bo to rzeczywiście robią szybko, bezproblemowo i bezpłatnie ale o koszcie adaptacji oraz przeliczenia na nowo konstrukcji budynku... przecież Archon tego nie zrobi :)

My praktycznie nie robiliśmy większych zmian tylko odsunęliśmy garaż od bryły domu i konstruktor musiał na nowo przeliczyć projekt nowego dachu nad garażem i wiatą, która dzięki temu powstała :)

Jeżeli chodzi o otwarcie schodów na salon to napewno będzie to bardzo fajnie wyglądać... ale od strony praktycznej to tak jak już inni pisali może być uciążliwe. Ale wszystko zależy od upodobań - to Wam musi podobać :D