Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

My praktycznie nie robiliśmy większych zmian tylko odsunęliśmy garaż od bryły domu i konstruktor musiał na nowo przeliczyć projekt nowego dachu nad garażem i wiatą, która dzięki temu powstała :)

Czy robiliście coś z oknami? podnosiliście ze słynnych 80cm wzwyż?

My ze względu na WZ musimy mieć dwuspadowy dach nad garazem, i do niego chcemy miec przejscie z gornej lazienki. I chcemy odrobine podniesc parter, bo w obecnym domu mamy pokoje dokladnie 5 cm nizsze niz w oryginalnym Groszku3, i przez to salon sprawia, przynajmniej na nas wrazenie duzo mniejszego. Zastanawiam sie, czy bardzo odbije sie te 20cm, o ktore chcemy podniesc na wygladzie domu, i czym na fasadzie to zrekompensowac.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DorkaS jeżeli chodzi o poziom parteru to podnieśliśmy... o ile dobrze pamiętam to o 12,5 cm (po 0,5 cm na stopniu schodów) A garaż odsunęliśmy o 3 metry od bryły domu bo nie chcieliśmy mieć bezpośrednio przy domu, także zamieniliśmy na dach dwuspadowy (a raczej trójspadowy :) ) .... my nie podnosliśmy dachu i nie robiliśmy dodatkowych pomieszczeń na górze - ten domek jest na tyle duży, że nie potrzebujemy więcej miejsca... a z tego co się dowiedziałam to na strychu jest tyle miejsca, że można nawet zrobić 2 pokoje :) Nam chodziło o odsunięcie garażu i zrobienie pomiędzy nim a domem wiaty :)

Zupełnie inna wersja niż w tym wątku występowały :D Zmieniliśmy również miejsce komina - przenieśliśmy go na przeciwległą ścianę (tak jak jest w pozostałych Groszkach).

Wrzucę jeden rysunek jak to u nas będzie wyglądać ( przód domku)

http://www.zielony-slon.pl/images/Dom/Elewacja1.jpg

DorkaS jeżeli chodzi o poziom parteru to podnieśliśmy... o ile dobrze pamiętam to o 12,5 cm (po 0,5 cm na stopniu schodów) A garaż odsunęliśmy o 3 metry od bryły domu bo nie chcieliśmy mieć bezpośrednio przy domu, także zamieniliśmy na dach dwuspadowy (a raczej trójspadowy :) ) .... my nie podnosliśmy dachu i nie robiliśmy dodatkowych pomieszczeń na górze - ten domek jest na tyle duży, że nie potrzebujemy więcej miejsca... a z tego co się dowiedziałam to na strychu jest tyle miejsca, że można nawet zrobić 2 pokoje :) Nam chodziło o odsunięcie garażu i zrobienie pomiędzy nim a domem wiaty :)

Świetny pomysł z tą wiatą, faktycznie takiego rozwiązania jeszcze nie widziałam.

U nas najbardziej trzyma w ryzach wszelkie powiekszenia garazu, fakt, ze mozemy zabudowac tylko 17% dzialki, z trudem dalo sie go troche poszerzyc i dodac z tylu pomieszczenie gospodarcze. (cos a al projekt Lumy). Jeszcze swojej wizualizacji nie posiadamy, ale mam nadzieje, ze juz niedlugo.

Zwiekszajac wysokosc stopni nic nie zmienialiscie w ich nachyleniu, o ile dobrze rozumiem?

...

Robertnicki, Grzegorz_si i inni, którzy są już na finiszu! Co u Was? Kiedy nowe zdjęcia? Interesuje nas WSZYSTKO! :wink: ...

He he, do finiszu to jeszcze daleko. Narazie u nas walczy kominkarz i od środy kafelkarz. Co do miejsca w salonie - myślę, że niewielki kominek (taki wkład do 14 kW) i przemyślana obudowa - wcale nie zajmą wiele miejsca. Ja wolę gapić się na palący się kominek niż w najnowszą plazmę, za to z "drobnym inwentarzem" na ekranie :D . A jeśli komuś mało miejsca na telewizor to płaski świetnie można zainstalować na suficie i oglądać na leżąco (na lenia) :roll: . Właśnie chciałem wrzucić fotki, ale nasz album coś nie chodzi. Jak tylko to będzie możliwe to dodam nowe zdjęcia. Pozdrawiam Groszkowców (i innych leniwców) :wink:

Robertnicki, jak zwykle wesoły, :wink: ! My również nie możemy się doczekać wieczorów przy kominku. Zwłaszcza romantycznych, we dwoje... Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia!

U nas robota idzie pełna parą, co widać na zdjęciach. Mam nadzieję, że wysokość okien wyjdzie właściwa. W poniedziałek kładziemy strop :D Mamy już poumawianych prawie wszystkich fachowców. Brakuje nam tylko tych od posadzek :( .

Czy ktoś zna osoby, które mają w domach pompę ciepła? Podobno to rewelacja. Zastanawiamy nad zmiana systemu ogrzewania.

Moja siostra ma pompe ciepla, też sie nad tym zastanawiamy zeby w naszym groszku który mam nadzieje kiedys się wybuduje zainstalować. Kosztowało ją to 50 tys. ma dom parterowy 97m (dom w storczykach z archonu). mieszka tam od marca, czekam z niecierpliwością na pierwsze jej rachunki. Bedziemy w kontakcie, napisze co i jak kiedy będę coś wiedzieć. W każdym razie u niej jest cieplutko, woda gorąca, no i w kotłowni zamiast brzytkiego pieca stoi elegancka "lodówka" bo tak ten piec wygląda. Robertnicki dziękujęmy za kolornik.

PROMYKI dzięki za odpowiedź! Piec na gaz to także "elegancka lodówka" :) Jesteśmy bardzo ciekawi jak ta pompa ciepła się sprawuje. Może ktoś jeszcze się wypowie? Na nasz groszek1 i nasz teren firma obliczyła 34 tys. zł netto. Drogo, ale podobno szybko się zwraca. Zastanawiamy się nad tym.

Pozdrawiamy wszystkich bardzo serdecznie.

PROMYKI dzięki za odpowiedź! Piec na gaz to także "elegancka lodówka" :) Jesteśmy bardzo ciekawi jak ta pompa ciepła się sprawuje. Może ktoś jeszcze się wypowie? Na nasz groszek1 i nasz teren firma obliczyła 34 tys. zł netto. Drogo, ale podobno szybko się zwraca. Zastanawiamy się nad tym.

Wasza pompa ciepła jest w takim razie niedroga. Na nasz groszek2 firma wyceniła 45 tys brutto bez podłogówki. Zobaczcie piec http://www.ekosc.pl . Jest to piec szwedzki z 5 letnią gwarancją. Pozdrowionka

Co do ogrzewania zobaczcie sobie jeszcze taką stronke http://forum.budujemydom.pl/index.php?showuser=815

My mamy teraz piec gazowy dwuobiegowy i wiem jedno w moim groszku GAZU NIE BEDZIE!!! Kiedyś było tanie, potem no wygodne a teraz chcemy sie od niego uwolnić. Napiszcie jaka firma Wam te cene wyliczyła i jakiego producenta jest ten piec. Pozdrawiamy.