robertnicki 11.04.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Robertnicki, dołączam się do pytania DorkiS w sprawie odległości od kominka do ściany na prawo a także zapytuję ile miejsca jest od kominka do ściany z drzwiami balkonowymi lub oknami (zależy kto jak ma) naprzeciw kominka pozdrawiam Groszkowiczów my czekamy nadal na pozwolenie Jutro zmierzę. Wymiary samego kominka to: szerokość 120 cm, głębokość 80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 12.04.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 PROMYKI nie rezygnujcie z okna na klatce schodowej! Dzięki niemu kuchnia jest pięknie oświetlona z dwóch stron. Byliśmy tym bardzo mile zaskoczeni, kiedy oglądaliśmy dom u Ulci. Dzięki temu można też, np. ustawić kuchenkę gdzie się chce, a i tak będzie przy niej jasno. Teraz mam kuchenkę z dala od okna i, nawet w dzień, muszę zapalać nad nią światło. Okno na klatce schodowej, zwłaszcza takie duże jak w projekcie, daje moc światła i nadaje swoistego uroku wnętrzu. jarosia3 życzymy powodzenia, jak najmniej kłopotów i jak najwięcej przyjemności podczas stawiania swojego wymarzonego domku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarosia3 12.04.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 PROMYKI dołączam się do wypowiedzi Basi i Sławka Basia i Sławek dziękuemy za słowa wsparcia Mam pytanie do wszystkich Groszkowiczów,czy ktoś z Was zakładał instalację odgromową? Wypowiedzcie się w tym temacie, bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 12.04.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Dla wszystkich zaintertesowanych: Pomiędzy ścianą, a kominikiem zostało nam 146 cm na telewizor. Szerokość czopucha u podstawy 79 cm, głębokość 69 cm. Cały czopuch zwęża się ku górze. Odległość do przeciwległej ściany 346 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROMYKI 13.04.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Robertniccy - kochani my jeszcze raz w sprawie okna na klatce schocowej. No macie racje, chyba nie zrezygnujemy, ale czy można zrezygnować z tego "gołębnika" jak to określa mój mąż, no tej jaskółki w dachu - da to radę? A tak propos możesz zmierzyć przy okazji ile jest cm ściany w tym wystającym oknie no tej prostopadłej do okna, czy da radę tam wstawić okienka z jednej i drugiej strony, coby mieć wgląd na trzy strony podwórka - z okna. Mam nadzieje że rozuniecie co nabazgrałam, jak nie no to trudno, może za jakiś czas bardziej fachowo się będę mogła rozpisywać. Pozdrawiamy Asia i Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROMYKI 13.04.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Groszkowcy - pochwalnie się jakie obrzewanie zastosowaliście w swoich domkach. My na pewno nie będziemy mieć gazu. Czy wykorzystaliście wentylację z akuperatorem? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda M 13.04.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam wszystkich fanów Groszka! Jestem pierwszy raz na forum! Ja wybrałam podstawową wersję Groszka, właśnie rozpoczynam budowę w okolicach Krakowa. Mam już zrobiony szalunek. Z mężem zdecydowalismy się na parę zmian, m.in: schody będą ze spocznikiem, zrezygnowaliśmy z jaskółki nad schodami- (może to Was zainteresuje Promyki!). Jednak nie zrezygnowalismy z okna, jest ono po prostu mniejsze. Mamy zrobiona wizualizację, wygląda to ładnie. Zrezygnowalismy też z okien dachowych oprócz łazienki. Przyznaję, że kierowały nami przede wszystkim koszty. A już pod koniec maja ma wejść nam ekipa, aby stawiać ściany. Trzymajcie za nas kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.Rokicki 13.04.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 13.04.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 No proszę! Gratulujemy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROMYKI 14.04.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Witam wszystkich fanów Groszka! Jestem pierwszy raz na forum! Ja wybrałam podstawową wersję Groszka, właśnie rozpoczynam budowę w okolicach Krakowa. Mam już zrobiony szalunek. Z mężem zdecydowalismy się na parę zmian, m.in: schody będą ze spocznikiem, zrezygnowaliśmy z jaskółki nad schodami- (może to Was zainteresuje Promyki!). Jednak nie zrezygnowalismy z okna, jest ono po prostu mniejsze. Mamy zrobiona wizualizację, wygląda to ładnie. Zrezygnowalismy też z okien dachowych oprócz łazienki. Przyznaję, że kierowały nami przede wszystkim koszty. A już pod koniec maja ma wejść nam ekipa, aby stawiać ściany. Trzymajcie za nas kciuki! Witamy na forum i od razu mówię że zazdroszczę tak zaawansowanych postępów w budowie. Dzęki za odpowiedź. Mam tylko pytanko czy zrezygnowaliście z okien dachowych, ale balkon u góry zostaje? My chcemy zrezygnować z gornego balkonu, ale boimy się, że wtedy okna połaciowe muszą zostać, bo będzie zbyt ciemno, no w sypialni akurat jest zbędne, ale dzieci muszą mieć jasno. Planujemy jeszcze wyciągnąć garaż w tył dorównać do bryły domu i w miejscu okna będą drzwi wyjściowe. Chcemy okienko w pomieszczeniu kotłowni, no i pewnie jeszcze coś wymyslę, ale to juz na pewno. Trochę to przykre, że człowiek musi ciąć koszta, my również szukamy oszczędności, tylko ciekawe czy nam to uda. Pozdrawiamy gorąco wszystkich groszkowców Asia i Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 14.04.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Witamy na forum i od razu mówię że zazdroszczę tak zaawansowanych postępów w budowie. Dzęki za odpowiedź. Mam tylko pytanko czy zrezygnowaliście z okien dachowych, ale balkon u góry zostaje? My chcemy zrezygnować z gornego balkonu, ale boimy się, że wtedy okna połaciowe muszą zostać, bo będzie zbyt ciemno, no w sypialni akurat jest zbędne, ale dzieci muszą mieć jasno. Planujemy jeszcze wyciągnąć garaż w tył dorównać do bryły domu i w miejscu okna będą drzwi wyjściowe. Chcemy okienko w pomieszczeniu kotłowni, no i pewnie jeszcze coś wymyslę, ale to juz na pewno. Trochę to przykre, że człowiek musi ciąć koszta, my również szukamy oszczędności, tylko ciekawe czy nam to uda. Pozdrawiamy gorąco wszystkich groszkowców Asia i Jarek Promyki, można zlikwidować balkon a zostawić drzwi balkonowe z barierką - będzie wtedy jasno - ja tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda M 14.04.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Witamy na forum i od razu mówię że zazdroszczę tak zaawansowanych postępów w budowie. Dzęki za odpowiedź. Mam tylko pytanko czy zrezygnowaliście z okien dachowych, ale balkon u góry zostaje? My chcemy zrezygnować z gornego balkonu, ale boimy się, że wtedy okna połaciowe muszą zostać, bo będzie zbyt ciemno, no w sypialni akurat jest zbędne, ale dzieci muszą mieć jasno. Planujemy jeszcze wyciągnąć garaż w tył dorównać do bryły domu i w miejscu okna będą drzwi wyjściowe. Chcemy okienko w pomieszczeniu kotłowni, no i pewnie jeszcze coś wymyslę, ale to juz na pewno. Trochę to przykre, że człowiek musi ciąć koszta, my również szukamy oszczędności, tylko ciekawe czy nam to uda. Pozdrawiamy gorąco wszystkich groszkowców Asia i Jarek Promyki, można zlikwidować balkon a zostawić drzwi balkonowe z barierką - będzie wtedy jasno - ja tak robię My nie zrezygnujemy z balkonu, ponieważ też boimy się, że będzie za ciemno. Chociaż z drugiej strony nasza pani archtekt powiedziała, że nie powinno. Natomiast tak jak agakz, w sypialni zostawimy drzwi balkonowe z barierką. Zastanawiam się też nad zlikwidowaniem przejścia pomiędzy kuchnią a jadalnią. Miałabym więcej miejsca na szafki kuchenne... Natomiast co do garażu- to daleka przyszłość. Nasza działka leży na terenie Parków Krajobrazowych, przez to nie mogliśmy wybrać domu szerszego jak 9,5 m. Poza tym jest umiejscowiona tuż przy ulicy ( stety i niestety), co przez tzw. linię zabudowy i linię uciążliwości nie mogliśmy za bardzo połączyć dom z grarażem ( nasza działka ma 9 ar, trochę trzeba było się napocić aby to jakoś rozplanować ). Dlatego garaż będziemy budować właśnie pomiędzy linią zabudowy a uciążliwości. Pozdrawiamy- Magda i Paweł ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 14.04.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 To jest fajne, że każdy z naszych Groszków jest troszeczkę inny, każdy dostosowuje go do swoich potrzeb i możliwości Co do szafek kuchennych, to ja też lubię dużo szafek i długi ciąg roboczy i dlatego robię szafki w L na ścianie z wiatrołapem i pod oknem oraz przedłużam ściankę pomiędzy salonem a kuchnią tak, aby wszedł tam zestaw - 40 - kuchenka - 40. Rrzejście pozostanie tylko 110 cm zamiast 130. Obecnie mam podobnie tzn wejścia do kucjni z dwóch stron i jest fajnie. Fotosik własnie zdechł więc nie wkleję planu, ale jest w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 14.04.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Kochani mam pytanko dotyczące pokrycia dachowego, czy ktoś mógłby napisać ile go kosztowała dachówka (materiał) my budujemy Groszka G2, ale również proszę o odpowiedź innych groszkowiczów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 14.04.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 anulawasz, ja buduję takiego Groszka jak Ty, ale z generalnym wykonawcą i nie znam ceny samego dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda M 14.04.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 My budujemy podstawową wersję Groszka. Kupiliśmy dachówkę ceramiczną firmy NELSKAMP. Całość wraz z gąsiorami, dachówkami skrajnymi i wentylacyjnymi wyniosła nas 13500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 14.04.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Hej! My też mamy pytanko. Właśnie zamawiamy więźbę dachową. Nie wiem czy 1000 zł brutto za metr sześcienny impregnowanej więźby to nie za drogo? Proszę o odpowiedź. Przerażają nas ceny drewna , szczególnie tego na szalunek i stempli. Dobrze chociaż, że będzie je można wykorzystać, np. na plac zabaw Pozdrawiamy serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 14.04.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Magda M. dzięki za informację. My też jesteśmy na etapie dachówki. Zdecydowaliśmy się na "Jesienny liść" Roben. Niestety, okazało się, że nie ma jej w wersji szkliwionej, gładkiej, więc musimy wybrać inną. Zależy na na gładkiej, ponieważ taka znacznie mniej porasta i brudzi się. Poszukiwania musimy zacząć od nowa. Może ktoś z Was poradzi nam jakąś gładką, szkliwioną , błyszcząca dachówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 14.04.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Magda M. w kuchni jest dużo miejsca na szafki, mimo tych 2 otworów drzwiowych. Faktycznie można ustawić szafki dookoła, a wejście bezpośrednio do jadalni jest bardzo wygodne. Nawet stół w kuchni nie jest już wtedy potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda M 14.04.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Basiu i Sławku! Nawiazując natomiast do Waszego pytania o drzewo- my kupiliśmy nieimpregnowane drzewo za 970 zł,- za metr sześcienny. Niestety takie są ceny Stempli nie kupowaliśmy, dostaliśmy w prezencie od rodziców . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts