Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

No Groszkowcy spadliśmy na 3 str.Wszyscy pewnie zbierają siły na wiosnę,albo odpoczywaja na feriach?Nam udało się tez odpocząć i zobaczyć na własne oczy wybudowany nasz Groszek.Mieliśmy nadzieję na jakąś tablicę informacyjną z namiarami na właścicieli ale niestety takowej nie było a szkoda...Jak dobrze pójdzie to planujemy w tym roku stan 0.Większość z Was zaczyna juz na wiosnę więc liczymy na Wasze dobre rady i z przyjemnością będziemy śledzić etapy budowy.Trochę martwilismy się tą szerokością domu w stosunku do warunków zabudowy,ale po rozmowie z gościem zajmującym się pozwoleniami na budowę jesteśmy pocieszeni.Otóż prawdopodobnie cofnięty garaż i to z takim dachem jak w naszym projekcie traktowany jest jako przybudówka.Jeśli tak się okaże na 100% ,to jeden problem będziemy mieli z głowy,bo zmieścimy się w warunkach zabudowy! :lol:

Pozdrawiamy cieplutko!

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie jestem po rozmowie z panem który wydaje pozwolenia na budowę.Po pokazaniu mu projektu i naszych warunkow zabudowy stwierdził że nie będzie problemu.No to możemy działać dalej.Dzisiaj odbieramy mapkę od geodety.Kamień spadł nam z serca,że nie będziemy musieli kombinować.Pozdrawiamy Groszkowców!

Witam w gronie budujących dom w groszku. W przyszłym tygodniu zamierzam kupić ten projekt (bez garażu), a budowę rozpocząć na wiosnę (Jelenia Góra). Ciekawa jestem Państwa uwag w tym temacie. Zwłaszcza technologia, wady i zalety tego projektu. No i koszty. Mam nadzieję przy dużej oszczędności zmieścić sie w 200 tys. oczywiście bez kosztów działki. Najwiekszy na dziś problem - ogrzewanie, bo nie wiem czy bedziemy mieli gaz?! No i jeszcze strych - przecież jest tak nisko, że nie do wykorzystania.

Ale jestem bardzo zdeterminowana, a po półrocznym poszukiwaniu ciągle wracamy tylko do tego projekty i dziś klamka zapadła. Pozdrawiam.

Witam!

Postanowiłam wraz z rodziną budować dom w groszku bez garażu. Projekt zamówimy w najbliższym tygodniu, po wielomiesięcznych rozważaniach jednak ten. A budowa na wiosnę (jak będzie pozwolenie), w Jeleniej Górze. Liczę na kontakt z tymi, którzy się podejmują w tym roku budowy tego domku.

Marysia :D

Mam kilka pytań do wszystkich Groszkowców:

Czy zostawiacie strop monolityczny?

Czy zostawiacie ściany fundamentowe wylewane z betonu?

Czy myśleliście o kominach Schiedel?

Ooo widzę, że grono się powiększa, oby tak dalej, a może wspólnie unikniemy pułapek tkwiących w tym projekcie. A co do pytań: my zmieniamy strop na lekki, ściany fundamentowe będą z bloczków, kominy zostawiamy takie jak w projekcie. Pozdrawiamy wszystkich i życzymy zapału :lol:

:D Dopóki nie mamy projektu, nie podejmujemy konkretnych decyzji co do technologii. Pewnie ściany fundamentu z bloczków, stropy wylewane, ale może warto się jeszcze nad tym zastanowić. Na pewno bedziemy budować ściany zewnetrzne z betonu komórkowego, np. SOLBET, z piórem i wpustem.

Mnie nurtuje inne pytanie co ze strychem, czy tam można wejść, choćby na kolanach, czy jest kompletnie bezużyteczny? jak to jest w projekcie, czy jest tam wejście - choćby żeby się dostać na dach?

fangroszka

W projekcie jest wyłaz na strych i ze strychu wyłaz na dach.

A wysokość strychu w najwyższym miejscu, czyli pod płatwią kalenicową wynosi 136 cm.

Dzięki za informacje. Zamówiłam dziś projekt i poprosiłam o zmiany dotyczące zmiany kąta nachylenia dachu, przy zmianie na 45st i obniżeniu wysokości poddasza z 266 do 250 (podobno wystarczy) będzie można wykorzystać strych, oczywiście nie do stawiana ciężkich szaf, bo strop jest drewniany. Pozdrawiam.

Witam wszystkich w groszku.

Juz dawno sie nie odzywałam ale juz czas najwyzszy zaczac myslec o przyszłej budowie.

Dzisiaj dowiedziałam sie w starostwie ze w następnym tygodniu bede mogła odebrac pozwolenie na budowe.

Troche musiałam zmienic swoje plany odnosnie budowy ,takze w tym roku postawie tylko stan surowy a w nastepnym roku bede wykanczac i sie wprowadzę.Mam pytanie jak sadzicie ile bedzie kosztowal nas stan surowy włacznie z wiezbą i odeskowaniem i połozeniem papy?.

Na pewno kazdy juz obliczał sobie koszty.Będę czekała na wypowiedzi.

Pozdrawiam :D

Kto będzie wprowadzał te zmiany? Jeśli architekt adaptujący, to może sporo za to policzyć. Ta wysokość 266 wynika z wysokości położenia jętek, więc chyba trzeba będzie przeprojektować całą więźbę. Mam rację?

Taką propozycję dał architekt, z którym omawialiśmy ewentualną adaptację projektu. Ja niestety nie znam się kompletnie na budownictwie. W ogóle nie wiem o czym mówicie, co to za jętki itp. Sama adaptacja będzie mnie kosztwać (jeśli się zdecyduję na tego architekta) 1 500 zł, a reszta spraw z tym związana, czyli załatwienie spraw do pozwolenia na budowę to w sumie koszt 4200 zł. Szukamy tańszego. Są u nas tacy za 3000-3500 zł.

Czuję, że muszę się sporo nauczyć, a wydawało mi się, że wystarczy tylko zapłacić i "dom sam się zbuduje". :roll: Pozdrawiam.

Witam po dłuższej przerwie wszystkich groszkowców !!!

ja również mogę się pochwalić , że prawdopodobnie w środę będę już miał pozwolenie na budowę :lol: , co do Twojego pytania dana 531 to myślę (i mam taką cichą nadzieję), że zmieszczę się w 50 - 60 tyś za stan surowy otwarty z dachem pokrytym dachówką i ścianą jednowarstwową z porothermu 50