robertnicki 31.01.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 No Groszkowcy spadliśmy na 3 str.Wszyscy pewnie zbierają siły na wiosnę,albo odpoczywaja na feriach?Nam udało się tez odpocząć i zobaczyć na własne oczy wybudowany nasz Groszek.Mieliśmy nadzieję na jakąś tablicę informacyjną z namiarami na właścicieli ale niestety takowej nie było a szkoda...Jak dobrze pójdzie to planujemy w tym roku stan 0.Większość z Was zaczyna juz na wiosnę więc liczymy na Wasze dobre rady i z przyjemnością będziemy śledzić etapy budowy.Trochę martwilismy się tą szerokością domu w stosunku do warunków zabudowy,ale po rozmowie z gościem zajmującym się pozwoleniami na budowę jesteśmy pocieszeni.Otóż prawdopodobnie cofnięty garaż i to z takim dachem jak w naszym projekcie traktowany jest jako przybudówka.Jeśli tak się okaże na 100% ,to jeden problem będziemy mieli z głowy,bo zmieścimy się w warunkach zabudowy! Pozdrawiamy cieplutko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 31.01.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Ci właściciele Groszku to pewnie nieźle by się zdziwili, że jest tyle osób zainteresowanych ich domkiem. Czekają sobie spokojnie na wiosnę i nawet nie wiedzą, że tu wycieczki do ich domku się zjeżdżają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 01.02.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Właśnie jestem po rozmowie z panem który wydaje pozwolenia na budowę.Po pokazaniu mu projektu i naszych warunkow zabudowy stwierdził że nie będzie problemu.No to możemy działać dalej.Dzisiaj odbieramy mapkę od geodety.Kamień spadł nam z serca,że nie będziemy musieli kombinować.Pozdrawiamy Groszkowców! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fangroszka 03.02.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam w gronie budujących dom w groszku. W przyszłym tygodniu zamierzam kupić ten projekt (bez garażu), a budowę rozpocząć na wiosnę (Jelenia Góra). Ciekawa jestem Państwa uwag w tym temacie. Zwłaszcza technologia, wady i zalety tego projektu. No i koszty. Mam nadzieję przy dużej oszczędności zmieścić sie w 200 tys. oczywiście bez kosztów działki. Najwiekszy na dziś problem - ogrzewanie, bo nie wiem czy bedziemy mieli gaz?! No i jeszcze strych - przecież jest tak nisko, że nie do wykorzystania. Ale jestem bardzo zdeterminowana, a po półrocznym poszukiwaniu ciągle wracamy tylko do tego projekty i dziś klamka zapadła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fangroszka 04.02.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Witam! Postanowiłam wraz z rodziną budować dom w groszku bez garażu. Projekt zamówimy w najbliższym tygodniu, po wielomiesięcznych rozważaniach jednak ten. A budowa na wiosnę (jak będzie pozwolenie), w Jeleniej Górze. Liczę na kontakt z tymi, którzy się podejmują w tym roku budowy tego domku. Marysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 04.02.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Witaj Marysiu,Jesteś aż takim fanem groszka, że stąd twój nick? Mam kilka pytań do wszystkich Groszkowców:Czy zostawiacie strop monolityczny? Czy zostawiacie ściany fundamentowe wylewane z betonu?Czy myśleliście o kominach Schiedel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 04.02.2006 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Mam kilka pytań do wszystkich Groszkowców: Czy zostawiacie strop monolityczny? Czy zostawiacie ściany fundamentowe wylewane z betonu? Czy myśleliście o kominach Schiedel? Ooo widzę, że grono się powiększa, oby tak dalej, a może wspólnie unikniemy pułapek tkwiących w tym projekcie. A co do pytań: my zmieniamy strop na lekki, ściany fundamentowe będą z bloczków, kominy zostawiamy takie jak w projekcie. Pozdrawiamy wszystkich i życzymy zapału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 04.02.2006 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 my zmieniamy strop na lekki A co to znaczy lekki? drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 05.02.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 A co to znaczy lekki? drewniany? Nie, chodzi mi o Terrive - źle się wyraziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fangroszka 05.02.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Dopóki nie mamy projektu, nie podejmujemy konkretnych decyzji co do technologii. Pewnie ściany fundamentu z bloczków, stropy wylewane, ale może warto się jeszcze nad tym zastanowić. Na pewno bedziemy budować ściany zewnetrzne z betonu komórkowego, np. SOLBET, z piórem i wpustem. Mnie nurtuje inne pytanie co ze strychem, czy tam można wejść, choćby na kolanach, czy jest kompletnie bezużyteczny? jak to jest w projekcie, czy jest tam wejście - choćby żeby się dostać na dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 05.02.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 fangroszkaW projekcie jest wyłaz na strych i ze strychu wyłaz na dach.A wysokość strychu w najwyższym miejscu, czyli pod płatwią kalenicową wynosi 136 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fangroszka 08.02.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 fangroszka W projekcie jest wyłaz na strych i ze strychu wyłaz na dach. A wysokość strychu w najwyższym miejscu, czyli pod płatwią kalenicową wynosi 136 cm. Dzięki za informacje. Zamówiłam dziś projekt i poprosiłam o zmiany dotyczące zmiany kąta nachylenia dachu, przy zmianie na 45st i obniżeniu wysokości poddasza z 266 do 250 (podobno wystarczy) będzie można wykorzystać strych, oczywiście nie do stawiana ciężkich szaf, bo strop jest drewniany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 09.02.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Kto będzie wprowadzał te zmiany? Jeśli architekt adaptujący, to może sporo za to policzyć. Ta wysokość 266 wynika z wysokości położenia jętek, więc chyba trzeba będzie przeprojektować całą więźbę. Mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 09.02.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Witam wszystkich w groszku. Juz dawno sie nie odzywałam ale juz czas najwyzszy zaczac myslec o przyszłej budowie. Dzisiaj dowiedziałam sie w starostwie ze w następnym tygodniu bede mogła odebrac pozwolenie na budowe. Troche musiałam zmienic swoje plany odnosnie budowy ,takze w tym roku postawie tylko stan surowy a w nastepnym roku bede wykanczac i sie wprowadzę.Mam pytanie jak sadzicie ile bedzie kosztowal nas stan surowy włacznie z wiezbą i odeskowaniem i połozeniem papy?. Na pewno kazdy juz obliczał sobie koszty.Będę czekała na wypowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fangroszka 10.02.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Kto będzie wprowadzał te zmiany? Jeśli architekt adaptujący, to może sporo za to policzyć. Ta wysokość 266 wynika z wysokości położenia jętek, więc chyba trzeba będzie przeprojektować całą więźbę. Mam rację? Taką propozycję dał architekt, z którym omawialiśmy ewentualną adaptację projektu. Ja niestety nie znam się kompletnie na budownictwie. W ogóle nie wiem o czym mówicie, co to za jętki itp. Sama adaptacja będzie mnie kosztwać (jeśli się zdecyduję na tego architekta) 1 500 zł, a reszta spraw z tym związana, czyli załatwienie spraw do pozwolenia na budowę to w sumie koszt 4200 zł. Szukamy tańszego. Są u nas tacy za 3000-3500 zł. Czuję, że muszę się sporo nauczyć, a wydawało mi się, że wystarczy tylko zapłacić i "dom sam się zbuduje". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 11.02.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Witam koleżankę no niestety sam się nie zbuduje ale na Forum mozna sie wiele nauczyć. Pozdrawiam Wszystkich budujących ten domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 11.02.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Witam. Czyzby wszyscy budujacy dom w groszku jeszcze spali. Ja tu zadaję pytanie a niestety nikt nie raczy na nie odpowiedziec. Oj nieładnie-nieładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 11.02.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Dana To dlatego, że za trudne pytanie zadajesz.Sama bardzo bym chciała wiedzieć, ile wyniesie stan surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolf111 11.02.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Witam po dłuższej przerwie wszystkich groszkowców !!! ja również mogę się pochwalić , że prawdopodobnie w środę będę już miał pozwolenie na budowę , co do Twojego pytania dana 531 to myślę (i mam taką cichą nadzieję), że zmieszczę się w 50 - 60 tyś za stan surowy otwarty z dachem pokrytym dachówką i ścianą jednowarstwową z porothermu 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 11.02.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Do Wolfa111- czy ta kwota to jest z robocizną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts