Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Ale cisza na forum...

U nas dziś wkroczyli tynkarze. Wcześniej porobiliśmy, oczywiście, zdjęcia instalacji. Dachówki na domu przybywa, rosną piękne kominy. Dokumentacja w albumie uzupełniona. Tylko z kolejną rozmową w związku z oknami zwlekamy...

Deszczowe pozdrowienia dla wszystkich Przyjaciół "Groszka"!

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cisza,cisza bo wszyscy pewnie ciężko pracują i dopieszczają swoje Groszkai tak jak my.U nas wykończeniówka,ale do końca jeszcze troszeczkę.Wczoraj pomalowałam kotłownię i garaż.Mieliśmy oczywiście dylemat odnośnie koloru ,ale wymieszaliśmy sami i wyszedł taki budyń waniliowy.Na początku stawialiśmy na szarą myszkę ale byłoby bardzo ponuro, a brudzić i tak się będzie.Zupelnie inaczej wygląda pomieszczenie gdy dostanie kolorek.Farby do części pomieszczeń zakupione czekają na akcję malowanie,ale narazie nie zdradzimy jakie.Pochwalimy się jak będą gotowe.Drzwi wewnętrzne stoją u stolarza i czekają na bejcowanie.Mamy już podłączoną do domku kanalizację!Stolarz od schodów już chciał montować,ale go troszkę przesunęliśmy bo jeszcze czeka nas trochę brudnej roboty na dole, a nie chcemy zniszczyć stopnic.Zasiana trawa wyrosła a wraz z nią zielsko.Także ładną trawkę to będziemy mieli pewnie w przyszłym roku.Życzymy wszystkim Groszkowym zapaleńcom wielu sił,wytrwałości i cierpliwości!

Robertnicki gratulujemy tempa! Już niedługo zamieszkacie! Super! Czekamy na zdjęcia! Pozdrawiamy serdecznie!

Agakz przez przypadek weszłam do Waszego dziennika i zobaczyłam, ze planujecie taką samą wannę jak my kupujemy - Love Story!!! :wink: Bardzo oryginalne rozstawienie szafek w kuchni planujecie. I tu też widzę, że taką stojącą witrynę w rogu jak my! Coś mi się wydaję, że mamy podobny gust... Jak będziecie w okolicy Torunia to zapraszamy!

A u nas przyspieszenie wszystkiego o tydzień. Jak dobrze pójdzie to startujemy z wykończeniówką 11 sierpnia! Hurrrrrrrrrraaaaaaaaaaaa!!!

Powodzenia życzymy Wszystkim!

Witam wszystkich.Jestem posiadaczem projektu groszka 4 podpiwniczonego.Gratuluje tych pięknych budowli którymi możecie pochwalić się na forum.My jesteśmy na etapie rozważań z czego budować,mąż stawia na porotherm44,mnie lepszym rozwiązaniem wydaje się max 29+styropian 12cm,drugim dylematem są kominy,trzecim schody.Wykonawca twierdzi że lanych już się nie robi namawia na drewniane.Już wiem że czeka nas jeszcze dużo bezsennych nocy :)

Witaj MajkaBlue :D

Co do technologii to są wśród nas zarówno zwolennicy ściany jednowarstwowej jak i dwuwartswowej. Ja mam Poroton 24 cm + 15 cm styropiany (w planie). Panuje opinia, że ściana jednowarstwowa wymaga bardzo dużej dokładności układania, o którą trudno wśród wykonawców :roll:

Schody. Lane się robi - spójrz po fotodziennikach innych budów, niezależnie od projektu. Wczoraj wróciłam z wakacji w pięknym pensjonacie gdzie były schody drewniane - masakra, okropny hałas i łomot, mimo, że stopnie były obłożone wykładziną.

U nas już fundamenty stoją, wczoraj hydraulik zrobił piony i teraz musimy zdobyć ziemię,żeby zasypać fundamenty bo są bardzo głębokie. Kochani mam pytanko gdzie macie umieszczone wodomierze, bo w projekcie są w kuchni a hydraulik chce umieścić w kotłowni.Ja już od dzisiaj na urlopie więc odpoczywam. Pozdrawiam wszystkich :lol:

U nas już fundamenty stoją, wczoraj hydraulik zrobił piony i teraz musimy zdobyć ziemię,żeby zasypać fundamenty bo są bardzo głębokie. Kochani mam pytanko gdzie macie umieszczone wodomierze, bo w projekcie są w kuchni a hydraulik chce umieścić w kotłowni.Ja już od dzisiaj na urlopie więc odpoczywam. Pozdrawiam wszystkich :lol:

My będziemy miec wodomierz w kotłowni. Moja mama ma w kuchni, zobacz jaka masakra przy montażu szafek była:

http://images31.fotosik.pl/125/f73b872ff8cc9503m.jpg

cała szafka powycinana :roll:

Hej, mam projekty łazienek i kuchni, ale nie umiem ich zamieścić na forum. W naszym albumie nie chcę, ponieważ rodzina zobaczy, a to ma być niespodzianka dla nich :wink: Czy mogę wysłać je do kogoś z Was na mail, a Wy zamieścicie na forum?

Anulawasz my też wodomierze, rozdzielnie itp. będziemy mieli w kotłowni.

Upalne pozdrowienia!

Hej, mam projekty łazienek i kuchni, ale nie umiem ich zamieścić na forum. W naszym albumie nie chcę, ponieważ rodzina zobaczy, a to ma być niespodzianka dla nich :wink: Czy mogę wysłać je do kogoś z Was na mail, a Wy zamieścicie na forum?

bardzo lubimy projekty :D :D :D

możesz wrzucić na [email protected] to wkleję

Dlaczego zakonspirowane? Chętnie odpowiem na wszystkie pytania.

To są w większości nasze pomysły, narysowane w profesjonalnym programie przez specjalistę. W komercyjnych programach nie ma takiej bazy, np. płytek. Małą łazienkę (tę niebieską) zaprojektowaliśmy sami, do dużej (tej różowej) kilka pomysłów do naszego projektu podrzucił projektant, a kuchnia jest naszym dziełem ;-) Wanna, umywalki (zlewozmywak) z szafkami, kabina i WC oraz sprzęt w kuchni będzie inny. Niektórych nie było w bazie programu (np. wanny Love Story), a innych jeszcze nie wybraliśmy. W sobotę zamawiam płytki. Do tego czasu muzę wybrać jeszcze te do kuchni. Myślę, że będą to tez jakieś z Paradyża, ponieważ są to super jakościowo płytki.

Przerwa pod oknem w kuchni jest na krzesełko. To takie miejsce robocze oraz po to, aby jedna osoba mogła tam zjeść, np. śniadanie, jeśli je akurat sama. Najważniejsze to zdecydować się na kafelki w łazience lub chociaż na 2 opcje. Jeśli już je mamy to bez problemu da się zrobić nawet 8 wersji ;-) My wielokrotnie zmienialiśmy projekt. Niektóre hurtownie czy bardzo duże sklepy oferują darmowy projekt, jeśli kupi się u nich produkty za jakąś kwotę. W naszym przypadku było to 5 tys zł. Za to inni oferują projekty po 100-300 zł za metr kwadratowy łazienki.

Basia i Sławek projekty świetne. I jak miło zobaczyć dolną łazienkę w "naszym" kolorze :D Także planujemy na niebiesko, tylko podłoga raczej beż. Górna też świetna. U nas będzie więcej "obstawiona", bo będzie też prysznic. A mam pytanko - te drzwi do schowka - to na zamówienie czy jakieś podpasowane meblowe?

pozdrawiamy gorąco