Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Sylwia Darek dziękujemy! Planujemy tam szafę wnękową z rozsuwanymi drzwiami. Podobna będzie w pokoju obok. Mamy tę jaskółkę szerszą niż w projekcie, dlatego szafa wyszła spora.

Jarosia3 jesteśmy w trakcie obliczania ilości tynków. Jutro płacimy tynkarzom. Wkrótce napiszemy ile nam wyszło.

Pozdrawiamy wszystkich!

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Basia i Sławek bardzo dziękujemy za informacje.

Agakz równiez gratulujemy ekspresowo ułożonej więżby.Nasi fachowcy potrzebowali na to "tylko"3 tygodni :evil: :evil: i jeszcze nie dokończyli.Na szczęście mamy nową prężną ekipę,która ma w krótkim czasie zakończyć temat dachu :D .Pozdrawiamy cieplutko :D

Witam wszystkich "Groszkowych Przyjaciół"!

A oto raport z przebiegu naszej budowy :wink: :

Mamy już podłogówkę oraz wszystkie instalacje grzewcze i wodno-kanalizacyjne (patrz zdjęcia w albumie)! :D W poniedziałek będzie wylewana posadzka oraz robione odwierty do pompy ciepła. Zakończyliśmy też sprawę stolarki okiennej. Wobec kategorycznej odmowy wymiany okien i szczerej niechęci z naszej strony do procesów, zawarliśmy ugodę. Uzyskaliśmy obniżenie ceny okien oraz darmowe zamontowanie na zewnątrz wszystkich drzwi balkonowych pochwytów z zatrzaskiem. W sumie uzyskaliśmy dużo, ponieważ usterki są związane jedynie z estetyką okien, a nie z ich sprawnością.

Pozdrawiamy gorąco i życzymy powodzenia!

Witam Wszystkich Groszkowców!!!!! :D

Jeśtemy w trakcie budowy Domu w Groszku!!!!!! Czytam Wasze posty i ciesze się że jest tu tyle rad co do budowy i różnych swietnych rozwiązań!!! :)

Mamy juz postwiony stan surowy a za jakieś parę dni a najdalej na początku sierpnia będzie juz stanem zamkniętym. :D W sumie najgorsze roboty już za nami. A no i mamy juz wszystkie przyłącza.

Pozdrawiam Wszytkich Gorąco !!!! :D

Wiadomość z ostatniej chwili: MAMY JUŻ STAN SUROWY ZAMKNIĘTY :lol: :lol: !!! Cieszymy się tym bardziej,gdyż mieliśmy niezłe przeboje z ekipą od dachu,zmienialiśmy fachmanów i w pewnym momencie w ogóle straciliśmy nadzieję na dalszy rozwój budowy.Ale już jest OK(oby nie zapeszyć ha ha :wink: )elektryk działa,niebawem tynki wewn.itd...Są też i plusy całego zamieszania-mężuś zgubił parę cm w pasie :lol: :lol:Pozdrawiamy serdecznie wszystkich miłośników GROSZKA :wink:

Mam prośbę do Groszkowców 3 :)

Pokażcie lub opiszcie swoje łazienki na górze 8) :D Robiliście tak jak jest w projekcie ?? Trochę bym poprzestawiała ale nie wiem gdzie upchnąć toaletę :roll: ... przede wszystkim wanna naprzeciwko wejścia jakoś mi nie pasuje... czekam na jakieś pomysły :oops: :D

A tak wogóle to u nas strop "się robi" :wink:

Pozdrawiam

Małgolinka

Basia i Sławek

Witam!!!!

Zdajemy sobie sprawę że najgorse dopiero przed nami. Ale mam nadzieję że obejdzie się bez większych kłopotów. :) Widziałam na waszych zdjeciach że całe waze ogrzewaniw to podłogówka. Jak możeci to napiszie jak jest koszt całości i co kładziecie na podłogi. My chcemy położyć podłogówkę tylko wlozienkach, kuchni i holu.

A mam jeszcze pytanko a własciwie prośbę o wytłumacznie o co chodzi z ta POMPĄ CIEPŁA i jaki jest jej koszt

Pozdrawiam

Mam pytanie czy ktoś z was zlikwidował garderobę u góry i zrobił większa łazienkę? my o tym myślimy tylko zastanawiamy sie jak pomieścić wannę i drzwi- przejście na strych nad garażem (budujemy groszka z dwustanowiskowym garażem)

U mnie bedzie tak:

http://images32.fotosik.pl/314/625b8108a8fb04f0m.jpg

Mam pytanie czy ktoś z was zlikwidował garderobę u góry i zrobił większa łazienkę? my o tym myślimy tylko zastanawiamy sie jak pomieścić wannę i drzwi- przejście na strych nad garażem (budujemy groszka z dwustanowiskowym garażem)

My zrobilismy tak:

http://picasaweb.google.pl/iwonacza/LazienkaGorna

dotyczy to co prawda Groszka 1 bez garażu, lecz może będzie w jakiś sposób inspirujące (trzeba by postawić komin tak jak jest w G1 bez garażu - czyli pomiędzy łazienką a garderobą).

Koncepcja do rozważenia, jeśli nie przeszkadza Ci wanna na przeciwko drzwi. Z wstawaniem i wchodzeniem nie ma problemu - przetestowano, na razie bez wody ;-).

W miejscu garderoby, naszym zdaniem kompletnie niepraktycznej - będzie pralnia. Gdybym mial strych zrobilbym tam sobie super suszarnię.

Łazienka została powiększona kosztem sąsiedniego pokoju.

AniaiRadek o co chodzi dokładnie z pompą ciepła to radzilibyśmy przeczytać w internecie. Ogólnie otrzymuje sie ciepło ze środowiska, przy niewielkim udziale energii elektrycznej. Nasi znajomi, przy domu ok. 200 m kw. płacą za prąd zużywany tylko przez pompę ciepła ok. 1800 zł na rok. Mają za to ogrzewanie i do tego cało rocznie ciepłą wodę! Podłogówka przy pompie ciepła działa inaczej niż przy innym paliwie. Jest bardzo zdrowa dla domowników, ciepło rozchodzi się przez promieniowanie i ma dużą bezwładność cieplną. Podłoga jest letnia a w domu ciepełko :D Znam osoby, które tak mają. To nie są wiadomości gdzieś tam przeczytane. Cały system ogrzewania z podłogówką i kaloryferami do łazienek będzie nas kosztował ok. 50 tys zł i do tego ok. 18 tys. odwierty. Dokładny koszt mogę podać za ok. 2 miesiące.

jimmyco jaka piękna niebieska łazienka! Nasz kolor!

:wink:

anulawasz zastanówcie się nad likwidacją garderoby. To bardzo przydatne i praktyczne pomieszczenie. Znam wiele osób, które maja garderobę i wszystkie są bardzo zadowolone! A łazienka na górze jest i tak duża, skoro zmieści się tam nasza wanna 185 na 135 cm i jest jeszcze dużo miejsca! I będziecie musieli potem sprzątać tak dużą łazienkę! :wink: Oczywiście wszytko to sprawa upodobań!

Pozdrawiamy wszystkich bardzo serdecznie! :D