Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale tu ostatnio pustki...chyba wszyscy podziwiaja swoje nowo powstające budowle;) my nadal czekamy na pozwolenie.... uzupełniliśmy wszystkie braki formalne....no z wyjatkiem jednego- brakuje papierka który do referatu wydawania zezwoleń ma trafić z pokoju znajdującego sie 2 pietra niżej... i trzeba czekać magiczne 14 dni- tyle maja na załatwienie sprawy...ach te urzedy!!

pozdrawiam

Hurrrra!!! Przywieźli nam dziś naszą wymarzoną wannę Ravak Love Story! Jest piękna! Dobrze jednak, że to Sławek będzie ja mył a nie ja ... :wink: Na dodatek właśnie udało mi się kupić, po bardzo atrakcyjnej cenie, baterie bezdotykową do dolnej umywalki. Wybraliśmy też drzwi wewnętrzne. Jak na razie bardzo szczęśliwy dzień dzisiaj :D

Ewelkac spokojnie! Czas szybko zleci i już będziecie mieszkać w swoim "Groszku"!

Agakz z drzwiami był ogromny problem, ponieważ Sławkowi i mnie podobają się zupełnie inne modele. Sławkowi tradycyjne, a mnie bardziej nowoczesne. W końcu stanęło na:

http://www.porta.com.pl/pl/products/5.html lub

http://www.dre.pl/drzwi/optima.htm

Ale raczej te drugie. Musze jednak nadmienić, ze na ogół w rzeczywistości wszystkie drzwi wyglądają dużo ładniej niż w katalogu. A my nadal męczymy się z wyborem baterii :-?

Pozdrawiamy wszystkich!

Basia i Sławek, jeżeli podobają się Wam różne style, to rzeczywiście nie jest łatwo urządzać dom :wink: A dotyczy to nie tylko drzwi, które muszą się zgrać stylistycznie i kolorystycznie z całością, ale też innych elementów :D

Strasznie jestem ciekawa Waszej podłogi jak będzie ułożona :D

Witajcie KOCHANI u nas elektryka (zużyto660m kabla) ,tynki ( 600m2) podbitka gotowe.Postaram się wrzucić parę fotek ale mówiąc szczerze,nie wiem jak to zrobić.Szukamy hydraulika i muszę przyznać,że nie jest łatwo.Fachowców niby dużo ale po krótkiej rozmowie stwierdzam,że niektórzy tylko z nazwy- niestety :(

Agakz mam identyczną dachówkę,czy Twoi fachmani uzywali do jej położenia spinek?

Pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałości i cierpliwośći-u mnie te cechy chyba osiągnęły poziom minimalny :-? .

jarosia, spróbuj z tymi fotkami bo jesteśmy bardzo ciekawi :D

Nie mam bladego pojęcia co do dachówki :oops:, nie widziałam żadnych spinek :o U nas właśnie "się robią" kabelki, nie wiem ile wyjdzie metrów kabla, płacę od punktu. W przyszłym tygodniu alarm i przepusty pod wentylację, a potem tynki. Ciekawe ile metrów będzie :roll:

Witajcie wszyscy z naszej Groszkowej rodzinki!Wkońcu chwila na złapanie oddechu i możliwość podzielenia się z Wami postępami.Nasze roboty wykończeniowe dobiegają końca.Właśnie kładziemy w salonie podłogę.Szaleństwo malowania mamy za sobą.Schody wyszły pięknie!Czekamy na stolarza od kuchni.Drzwi prawdopodobnie już gotowe i aż nas skręca z ciekawości jak wyszły.Wszystko robimy sami,bo "fachowców"mamy serdecznie dość.Otoczenia na zewnątrz będziemy dopieszczać w przyszłym roku ,bo aż boimy się pomyśleć co zrobimy z nadmiarem czasu jak zakończymy budowanie.Powrzucamy póżniej trochę nowych fotek.Życzymy wszystkim udanego i słonecznego weekendu.

Robertnicki, gratulacje!!! Super! Piękne schody! Z jakiego drewna są zrobione?

My jesteśmy wściekli, ponieważ chłopcy od wykończeń nie wyrobili się na poprzedniej budowie i opóźnili termin wejścia do nas o kolejny tydzień. :( Wszystkie materiały wykończeniowe czekają, a tu nic :(

Wytrwałości wszystkim życzymy!

robertnicki WIELKIE GRATULACJE!!! Piękne schody-jesionowe?

Kochani,dostałam dzisiaj ofertę na wykonanie inst.wod.-kan. :

- instalacja wody użytkowej z rur alupex z cyrkulacją cwu

-instalacja grzejnikowa z zaworami i głowicami termostatycznymi zasilanie z rozdzielacza

-instalacja ogrzewania podłogowego z rur alupex na rozdzielaczu z przepływomierzami na styropianie systemowym o grubości 3 cm

-kanalizacja kielichowa z podejściem pod przybory

-wewnętrzna instalacja gazowa

-stelaż wc do zabudowy suchej Geberit 2 szt.

-rozdzielacze obiegów grzewczych

-sprzęgło hydrauliczne

-sterowanie pogodowe ogrzewaniem podłogowym

Wartość instalacji 21 700 zł

1.Kocioł Vitodens 200 z zasobnikiem 150 l 8100 zł

2.Kocioł Vitodens 200 z pakietem solarnym 14200 zł

3.Materiały instalacyjne kominka z własnym wymiennikiem 1600 zł

Montaż instalacji z kotłem poz.1- 8500 zł

Montaż instalacji z kotłem poz.2 -11 000 zł

Dodatkowo montaż kominka poz.3- 800 zł

Nad solarami musimy się jeszcze zastanowić,natomiast planowany kominek z płaszczem wodnym musimy zakupić sami a to koszt ok 8-10 tyś. Po przeliczeniu całość inst.w wersji bez solarów wychodzi ok 50.700zł+7% vat. Bardzo proszę o wypowiedzi odnośnie ceny, gdyż nie mam rozeznania czy to dużo czy mało.

robertnicki WIELKIE GRATULACJE!!! Piękne schody-jesionowe?...

Ej znawcy tematu :wink: Drewno jesionowe jest jasne. Chyba, że ktoś bejcował sobie schody :roll: To co widać na zdjęciach to schody zrobione z drewna dębowego. A kosztowały... niezbyt wiele - 7 tys. I tu fachowiec do polecenia. Terminowy i jak na razie solidny.

robertnicki, ale macie fajnie, kolorowo :D u mnie chyba wszystko będzie nijakie, bo nie mam takiej odwagi :oops: Schody śliczne :D Bardzo lubię dębowy kolor, chciałabym też dębowe drzwi...

Pytanie do Groszkowców - jak rozwiązaliście lub planujecie rozwiązać temat okryć wierzchnich? Wiatrołap jest taki malutki, nie chciałabym zagracać go szafą - tylko wieszak i coś do siedzenia, ale gdzie szafa na kurtki :-? ? Myślałam o kotłowni, ale też jest malutka :( Chyba wstawię Komandora do pokoju gościnnego...