krzwio 02.09.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Firma budowlana z którą negocjuję cenę inwestycji "robi bokami", ze względu na brak kosztorysu nie chcą zadeklarować oczekiwanej przeze mnie kwoty na jej wykonanie. Stąd moja serdeczna prośba o przesłanie kosztorysu który pomoże mi w prowadzonych rozmowach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkac 02.09.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Basia i Sławek : z niecierpliwościa czekamy na nowe fotki!! krzwio: witamy na forum, my kosztorysu tez nie mamy...wiec nie pomożemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzwio 02.09.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 bez kosztorysu ? rozumiem, że kupiliście sam projekt... nie wiedziałem, że jedno z drugim nie jest powiązane. Mam 2 opcje:wynajmujemy firmę (szacunkowy koszt budowy pod klucz to 360 tys. brutto)lubbierzemy majstra i sami łączymy poszczególne etapy i ekipy (pewnie o te 60 tys. wyjdzie taniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkac 02.09.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 krzwio: tak, kupiliśmy projekt bez kosztorysu (poprostu uznalismy to za zbedny wydatek- chociaz nie jest to jakas strasznie duza kwota;)) nie ma obowiązku kupowania kosztorysu najczesciej biora go ludzie chcacy zaciagnac kredyt (slyszalam tez opinie ze jest on zbyt szczegolowy i w zaciagnieciu kredytu w ogole nie przydatny...) my planujemy budowe " własnymi siłami" dlatego kolejny papierek zwany kosztorysem jest nam zupelnie nie potrzebny...a w razie czego to zawsze mozna go chyba dokupic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 03.09.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 My zakupiliśmy kosztorys do groszkaG2 ponieważ potrzebowaliśmy do kredytu ale niestety był on nieprzydatny bo jest za bardzo szczegółowy. U nas wczoraj panowie wylali płytę, dom rośnie lecz kieszeń coraz bardziej pusta.Mam pytanie w sprawie okien dachowych: jakie montowaliście i czy tyle samo co jest w projekcie. My w naszym groszku mamy ich 8 i zastanawiamy sie czy nie za dużo.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 03.09.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Mam pytanie w sprawie okien dachowych: jakie montowaliście i czy tyle samo co jest w projekcie. My w naszym groszku mamy ich 8 i zastanawiamy sie czy nie za dużo. Pozdrawiam wszystkich. W naszym Groszku G2 zrezygnowaliśmy z 2 okien połaciowych: 1) w sypialni nr 6 na planie Archonu - to jedyne okno połaciowe, ale drzwi balkonowe, u nas na zachód, dostatecznie oświetlają sypialnię 2) jednego z 3 okien w sypialni nr 2. Mamy ją od północy, ale z dwoma połaciówkami jest zaskakująco jasna Montowalismy okna Fakro w rozmiarach zgodnych z projektem pozdrawiam, Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzwio 04.09.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Działka kupiona łącznie z notariuszem zmieściliśmy się w 50k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammonika 05.09.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 a jaka to działka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 05.09.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Krzwio gratulacje! Anulawasz my zbudowaliśmy Groszka w podstawowej wersji i nie zrezygnowaliśmy z żadnego okna dachowego. Przez jakiś czas mieliśmy tylko normalne okna i w pomieszczeniach było po prostu ciemno. Żałuję, że w pokoju nr 5 nie zrobiliśmy drugiego okna dachowego. Nadal mamy brak internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkac 05.09.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Krzwio: gratuluję działeczki!! czy ktoś moze wie ile kosztuje tablica budowy i gdzie mozna to kupic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablohudini 05.09.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Krzwio: gratuluję działeczki!! czy ktoś moze wie ile kosztuje tablica budowy i gdzie mozna to kupic?? Ja zamówiłem razem z projektem w Archonie i kosztowała 1 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzwio 06.09.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 a jaka to działka ? 1174 m2 2 km. od centrum m. Wodzisław Śląski na południowej stronie łagodnego zbocza przy drodzie gminnej z mediami w granicy okolica to domki jednorodzinne polowałem na nią kilka lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caroline80 08.09.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 czy ktoś moze wie ile kosztuje tablica budowy i gdzie mozna to kupic?? Czesc ewelkac my kupilismy tablice budowy w Urzedzie Miejskim za ok 28zł ale mozna tez nabyc u projektanta (nasz mial) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 08.09.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Witam wszystkich! Ewelkac taka tablicę można zakupić w praktycznie w każdym składzie budowlanym. Ceny różne 20 - 50 zł. Postępy u nas na budowie wielkie, ale nadal nie mamy internetu, więc nie mogę zamieścić nowych zdjęć. Od soboty mamy już piękne balustrady na balkonach i całe ogrodzenie! Bardzo się cieszymy z tego powodu. Poddasze ocieplone i stelaże pod płyty zamontowane. W tym tygodniu skończą z zabudową poddasza i okafelkują kotłownio-pralnio-suszarnię Pozdrawiamy serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 10.09.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Internetu nadal nie mamy, ale udało mi sie zamieścić nowe zdjęcia w albumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 10.09.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Basia i Sławek, super zdjęcia i czekam na następne oraz relację z wykończeniówki. Interesuje mnie kwestia dylatacji przy podłogówce... oraz Wasze piękne płytki na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 11.09.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 agakz twój dziennik jest inspiracją do naszego groszka, u nas niedługo panowie będą stawiać ścianki działowe, a my wciąż mamy problem jak podzielić strych nad garażem, mam prośbę o zdjęcia twojego strychu ze ściankami działowymi. Mam jeszcze pytanko do wszystkich :jakiej firmy dachówkę polecacie- Pilne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 11.09.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 anulawasz to jeszcze raz o strychu: http://www.empikfoto.pl/albumy31/15755/614321/thumbs/19165717_dwg_g2_pietro.jpg sypilania 3 jest przejściowa, bo to będzie gabinet do pracy, a szkoda mi było łazienki żeby robić tam drzwi. Poaz tym, mamy jedno dziecko, ale nigdy nie wiadomo , może kiedyś oddamy swoją sypialnie drugiemu potomkowi a przeniesiemy swoją do gabinetu... A zdjęcia aktualne mam akurat w aparacie a kabelek w domu, tu jest starsze: http://www.empikfoto.pl/albumy31/15755/614321/thumbs/20270534_img_1974.jpg generalnie mam duuużą pralnio-suszarnię, gdzie chyba zrobię sobie półki na ścianie i będę tam trzymać ręczniki, pościele itp Mam także całkiem spore pomieszczenie strychu - mam nadzieję, że wszystkie zbędne graty się zmieszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 11.09.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Agakz dylatację mamy w drzwiach pomiędzy pomieszczeniami oraz w pokojach i salonie pomiędzy wiązkami "podłogówki". Przy czym to ostatnie jest podobno niepotrzebne. Na położenie płytek drewnopodobnych trzeba będzie poczekać, ponieważ:1. źle nam położyli posadzkę i teraz trzeba poprawiać,2. sklep sprzedał ponownie płytki, które u nich miesiąc temu kupiliśmy i teraz brakuje nam kilka metrów kw. Anulawasz dachówka to rzecz gustu. Ceramiczna w większości przypadków jest trwała. My mamy Roben. Nie jest aż tak droga i, podobno, dobra. Wcześniej wybraliśmy innej firmy, ale podstawowa kosztowała 100 zł za m kw. Trzeba tylko pamiętać, że matowa dachówka szybciej porasta niż błyszcząca. Mamy już internet, więc teraz na bieżąco będziemy zamieszczać zdjęcia. Pozdrawiamy serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Darek 12.09.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Witamy wszystkich Groszkowców po długiej przerwie. Miło poczytać... Basia i Sławek idziecie "jak burza" agakz wielkie postępy - aż miło popatrzeć. U nas też "do przodu" - kładą się kafle w wiatrołapie, korytarzu i kuchni, ściany dołu pomalowane. Niedługo parkiet i panele. Spieszymy się z wykończeniem parteru, aby się wprowadzić - resztę będziemy kończyć już mieszkając. Teraz mieszkamy na wynajmowanym i sami rozumiecie - każdy grosz się przyda... pozdrawiamy gorąco SD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts