Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam. Jestem nowa na forum, wiec pragne sie przywitac jako ze tez budujemy groszka. Wybralismy Groszka 4 z racji piwnic, dostawilismy z boku garaz nad ktorym bedzie taras. Wielka dziura w ziemi juz wykopana,teraz stawiaja sie scianki. W tym roku poprzestaniemy na piwnicach,a w przyszlym ruszamy dalej. Przerażona jestem kosztami ktore pociaga za soba budowa. Bylismy latem u majstra co sie budowa zajmuje w celu ustalenia kosztow, mowil ze w 30 tys sie zamkniemy co do tej piwnicy( material i robocizna) a teraz wywalilismy juz 42 tys, a tu sie okazuje ze jeszcze styropian trzeba kupic i piwnice ocieplic :] az nie chce myslec co bedzie dalej Mieszkamy w dziurze gdzie wszystko zalatwia sie "na gebe" bo wszyscy sie znaja, majster polecony, zadnych umow ani kosztorysow z majstrem nie podpisywalismy, ot pomylil sie chlopina w obliczeniach (glownie co do kosztow i ilosci materialu)

Budujemy w swietokrzyskim, ale ja pochodze z Krakowa wiec czesto tam bywamy. Mam nadzieje ze znajdzie sie chetny na udostepnienie swojego Groszka 4 w celu zwiedzania My oczywiscie tez swojego udostepniamy i zapraszamy. Jak juz dojde do tego jak sie zdjecia wkleja to wam pokaze nasze piwnice

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My nie mieliśmy takich problemów. Jakoś wyszły schody tak jak chcieliśmy i nawet u góry jest dużo miejsca.

Dobra rada dla początkujących "Groszkowców"! Najważniejszą rzeczą, którą chciałabym zmienić w domu to przesunięcie komina od kominka ku środkowi domu, ile się da. W najmniejszym pokoju na górze nie da się ustawić żadnej szafy, ponieważ nie mieści się na wysokość na prawo od drzwi. Nam brakuje 15 cm. Poza tym byłoby więcej miejsca na telewizor w salonie, jeśliby można przesunąć kominek w prawo.

Pozdrawiamy!

Z tym przesuwaniem to jest kłopot, gdyż wtedy komin przecina płatew dachu. Ja mam projekt indywidualny na bazie groszków i też nie bardzo jest jak to zrobić.

Mam natomiast takie pytanie - czy jest możliwa zabudowa kominka nieco przesuniętego w kierunku holu od osi komina? Nie będę mieć kominka z płaszczem, tylko zwykły.

Czy ktoś tak kombinował?

Znalazłem chwilę czasu i chęci i zrobiłem galerię naszej budowy. Jak ktoś sjest zainteresowany niech wejdzie na stronę

http://www.plaskorzezba.pl i w lewym dolnym rogu jest link bud po kliknięciu bedzie można coś tam zobaczyć.

Jest to zrobione na prędcae ale zdjęcia są pozdrawiam

oprócz tego więźbę zrobili tak, że nie mamy belek podtrzymujących strop na poddaszu.

Nasi majstrowie potrafią wszystko zrobić, nawet strop bez zbrojenia. Pytanie tylko czy bardziej warto ufać projektantom po studiach wyższych czy chłopkom-roztropkom po zawodówkach co to "nie takie domy stawiali".

Wybacz, ale nabawiłem się takiej awersji to tych naszych cholernych majstrów-mądralów że chyba do końca życia będę czuł do nich niechęć.

Pozdrawiam

Grzegorz_si

bardzo ładnie wyszła elewacja, z jakiego klinkieru masz kominy? Widzę że również masz wysoko domek wyniesiony, czy będziesz podnosił wysokość całej działki czy tylko wokół domu podsypiesz?

dzięki

Komin jest z pustaków Schiedla obmurowany klinkierem połówką Robena w koleorze pomarańczowym czy pomerania albo jakoś tak.

Zostało mi tego ze 100 sztuk sprzedam tanio ;)

Co do wyniesienia domku to wynika to ze spadu na działce. Wysokości gruntu podnieść nie mogę bo utopię sąsiadów. Wokół domu podsypię trochę, do tarasu i drzwi wejściowych będą musiały być schodki niestety.

Pozdrawiam

oprócz tego więźbę zrobili tak, że nie mamy belek podtrzymujących strop na poddaszu.

Nasi majstrowie potrafią wszystko zrobić, nawet strop bez zbrojenia. Pytanie tylko czy bardziej warto ufać projektantom po studiach wyższych czy chłopkom-roztropkom po zawodówkach co to "nie takie domy stawiali".

Wybacz, ale nabawiłem się takiej awersji to tych naszych cholernych majstrów-mądralów że chyba do końca życia będę czuł do nich niechęć.

Pozdrawiam

mam nadzieję, że mogę zaufać naszym majstrom bo szefo to facet po studiach z tytułem inżyniera no i są naprawdę rzetelni

Cześć

pytałam swojego kierownika o te słupy i powiedzial, że jeśli dach będzie z blachy, to powinien wytrzymać ciężar, ale jeśli dachówka to jest już za duży ciężar. Biorąc pod uwagę, że może jeszcze czasami spaść śnieg i jeszcze dociążyć. Więc jeśli planujesz blache na dachu, to powinno być OK;-)

Witamy wszystkich nowych i "starych" Przyjaciół "Groszka"!

Od ponad 2 tygodni mieszkamy już w nowym domku, ale dopiero dziś włączyli nam internet. Zamieściłam nowe zdjęcia w naszym albumie i będę zamieszczać nowe. Jeśli ktoś ma jakieś zdjęciowe życzenia :wink: to chętnie spełnię, chociaż do pełnego wypakowania, nie mówiąc o urządzeniu, brakuje nam jeszcze duuuuużżżoooooooooo :roll: Musieliśmy wyprowadzić się ze starego domy, gdy nowy nie miał jeszcze wykończonego wnętrza. To był koszmar, zwłaszcza bez kuchni, gdy ma się dwuletnie dziecko! Ciągle przychodzili jacyś fachowcy i brudzili oraz kurzyli! Straszne!

Od razu nasuwa mi się rada dla wszystkich, którzy mogą jej posłuchać: Nie róbcie tak jak my! Wprowadźcie się, gdy już wszytko wewnątrz, łącznie z kuchnią i sprzętem w niej, będzie wykończone!

Grzegorz_si i Agakz piękne domki!

P.S. POLECAMY:

1. kuchenkę indukcyjną - jest świetna, bardzo szybko przygotowuje się na niej posiłek (3 razy szybciej niż na gazówce) i można od razu wytrzeć ewentualne zabrudzenia,

2. granitowy zlew - praktyczny, piękny, łatwy w utrzymaniu czystości,

3. baterię z wyciągana wylewką i funkcją prysznica. Prysznicem bardzo łatwo wypłukać cokolwiek się chce, przy czym pomaga wyciągana wylewka, którą bez problemu naleje się wody gdziekolwiek bez wstawiania naczyń do zlewu, np. stojących na kuchence.

4. piekarnik w słupku i z prowadnicami - nie trzeba się schylać, a prowadnice ogromnie ułatwiają sprawdzanie i wyjmowanie gorących potraw.

:wink:

Basiu i Sławku!

Gratuluję! Pięknie mieszkacie. Życzę błogosławionych lat w zdrowiu i szczęściu w Waszym Domu Rodzinnym. :p

ps. Teraz ja przyjeżdżam do Torunia postudiować to może będzie okazja naocznie przekonać się jak spęłniło się Wasze marzenie?

Pozdrawiam serdecznie!

Bożena /Ulcia/