Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo mogą trwać kłotnie małżenskie ?

selimm

Recommended Posts

Mam sąsiadów, którzy od jakiegoś czasu urządzają sobie kłótnie rodzinne, co sobotę miedzy godz.24 a 2 w nocy ( w zależności, o której sąsiad do domu ściągnie)

Awantury trwają od godziny do dwóch i tak jest, co sobotę :evil:

Najpierw wpadałem z podziękowaniami po godzinie jak się uspokoili, że wreszcie można spokojnie spać :D ...Potem za 10 min. byłem z powrotem zakomunikować im, że nareszcie można zasnąć , a jak mi ochota na sen przeszła to dzwoniłem ponownie :wink:

Niestety metoda działania na bodźce bezpośrednie zawiodła :x

Pisze ten post, bo dzisiaj jest znowu sobota i boje się ze jak zadzwonię

dzisiaj to podziękowań nie będzie :evil:

Skoro oni w soboty ( widać wywalają z wątroby regularnie :D ) to Ty z poniedziałkowym świtaniem głośniczek wedle rzuconego pomysłu i przypominamy cały tydzień - aż w krew wejdzie innym sąsiadom ów zwyczaj małżeńskiego plwania na się.

Po tygodniu takiego odsłuchu, państwo X być może z pamięci odtworzy wywalanie złogów zaszłych . A całe sąsiedztwo przywyknie tak, jak człowiek przestaje słyszeć dudniące pociągi czy nadlatujące samoloty.

Pozostaje opcja nadepnięcia ogonka w celach zapobiegawczych .

I z wielką troską zaczynamy pochylać się nad sasiadką /sąsiadem od czwartku . Wykonujemy gesty głębokiego współczucia ( kiwanie ze zrozumieniem tudzież złożenie modlitewne rąk ) " Pan/i X :( znów w sobotę awanturka ? "

Wyrazy współczucia .

facet siedzi

kobieta w ciezkim stanie jest w szpitalu

a mną targają sprzeczne odczucia :

- po 4 godz. spędzonych na komisariacie zastanawiam sie co mnie to własciwie obchodzi ....nie mam ochoty na chodzenie po sądach

- a z drugiej strony co mozna by zrobic by do tego nie doszło ?

ps. jedyny wniosek jaki mi sie nasuwa to jak najszybciej sie przeniesc na swoje 14 arow

Gość 1950

opal fajnie się mówi zniczulicza społeczna, postaw się na miejscu selima i co poszedłbyś tam w sobotę o 2 w nocy i powiedział im przestańcie się kłócić, bo zaowocuje to rozpadem podstawowej jednostki społecznej i co? dobrze by było gdybyś udał się o własnych siłach do domu.

jedynie to bylo powiadomić policję, która i tak nie wtrąca się w kłótnie gdy nie dochodzi do rękoczynów.

za zamkniętymi drzwiami niejednokrotnie dochodzi do dramatów i niestety nikt nie potrafi temu przeciwdziałać gdy aktorzy tego dramatu nie chcą pomóc sobie sami.

przecież ta sąsiadka mogła pójść conajmniej na policję i już by było inaczej.

a Ty naskakujesz na kota :-?

Dziadek byłem tam o 2 w nocy , myslałem ze jak zwykle narobie im wstydu ! Ale gosc otworzył i skoczył na mnie z patelnią ,byłem tak zaskoczony ze zdzielił mnie dwa razy i uciekł do mieszkania. Ktos wczesniej zadzwonił na policje i jak przyjechali to zrobił to samo im. Pewnie za małą szkodliwośc społeczną go za chwile wypuszczą to bede mogł mu osobiscie podziękować :evil:

Dziadek byłem tam o 2 w nocy , myslałem ze jak zwykle narobie im wstydu ! Ale gosc otworzył i skoczył na mnie z patelnią ,byłem tak zaskoczony ze zdzielił mnie dwa razy i uciekł do mieszkania. Ktos wczesniej zadzwonił na policje i jak przyjechali to zrobił to samo im. Pewnie za małą szkodliwośc społeczną go za chwile wypuszczą to bede mogł mu osobiscie podziękować :evil:

:o :o :o Selimm, gdzie ty mieszkasz :o :o :o ?

Bardzo żal mi tej kobiety. Nigdy nie było widać, że ten :evil: :evil: -yn ją bije??? Pewnie specjalnie cię to nie obchodziło :roll:

Faceta chyba szybko nie wypuszczą - rajd z patelnią na "władzę" to już nie jest mała szkodliwość

Gość M@riusz_Radom
bo czasami lepiej mieć ząbki wybite, niż siedzieć cicho

O i tu się nie zgodzę :)

Wiesz co..

W pewnych rodzinach dochodzi do potwornych awantur, przekleństw, picia i bicia. Jeśli zareagujesz to staniesz się wrogiem numer 1 zarówno dla biteg(go) jak i bijącego(ej). Oni na drugi dzień nie będą mieli do siebie żalu bo wezmą kolejną flaszkę i będą się "godzić". Za to Tobie nie podarują "wtrącania" się w ich sprawy...

Ja reaguje tylko i wyłącznie jeśli wydaje mi się, że w danym domu może się stać - lub dzieje się - krzywda dziecku. Dorośli - z definicji - powinni umieć rozwiązywać swoje problemy sami.

Mariusz,

coś mi się wydaje, że zwykle się nie zgadzamy

w sytuacji Sellima nie byłam - moi sąsiedzi kłócą się dyskretnie,

ale znając siebie pewnie bym reagowałam, gdyby było to zachowanie, które powtarza się z pewną częstotliwością

Dlaczego?

1. dla spokoju sumienia

2. przeszkadza mi jak ktoś się wydziera po nocy

3. w nosie bym miała co sobie o mnie pomyślą ludzie, których nie obchodzi to, że zatruwają życie i sobie i innym

4. jeśli w takiej rodzinie jest dziecko, to nawet jeśli nie jest fizycznym obiektem agresji, to i tak jest pokrzywdzone

5. jeśli w takiej rodzinie nie ma dziecka, to i tak wszystkie dzieci, które są mimowolnymi słuchaczami zdarzenia są pokrzywdzone

6. dorośli nie zawsze potrafią rozwiązywać swoje problemy sami

i tyle

Gość M@riusz_Radom
Mariusz,

coś mi się wydaje, że zwykle się nie zgadzamy

To chyba nic złego ;)

w sytuacji Sellima nie byłam - moi sąsiedzi kłócą się dyskretnie,

ale znając siebie pewnie bym reagowałam, gdyby było to zachowanie, które powtarza się z pewną częstotliwością

W takim wypadku kwestią czasu byłoby, kiedy poprosiliby Cię o pilnowanie swojego nosa. W skrajnych przypadkach mogą Cię oskarżyć o nachodzenie.

Dlaczego?

1. dla spokoju sumienia

Nie wiem jaki masz zawód, ale możesz przekwalifikować się na Policjantkę tudzież stróża moralności w sutannie. Nie robię nic złego aby mieć wyrzuty sumienia.

Nie masz wyrzutów sumienia, że na świecie umiera z głodu kilkaset dzieci dziennie a Ty wyrzucasz do kosza resztki jedzenia ? Że gdzieniegdzie ludzie giną z powodu suszy a Ty wylewasz na ogródek dwa metry sześcienne na dobę ? Itd itd.

2. przeszkadza mi jak ktoś się wydziera po nocy

997 tudzież 112 - ja zgłaszam w takich przypadkach zakłócenie ciszy nocnej, za stary już jestem aby własnoręcznie prosić o spokój. Choć i tak bywało.

3. w nosie bym miała co sobie o mnie pomyślą ludzie, których nie obchodzi to, że zatruwają życie i sobie i innym

Obstawiam, że ich Twoje uwagi tyle samo interesują i obchodzą. Przykre prawda?

4. jeśli w takiej rodzinie jest dziecko, to nawet jeśli nie jest fizycznym obiektem agresji, to i tak jest pokrzywdzone

Być może, ale nie osądzisz tego ani Ty ani ja. Aby jednak do tego doszło (zapewnienie dzieciom spokojnego domu) musi być spełniona odpowiednia procedura. Początek już podawałem - 997 albo 112, potem sąd, kurator, w ostateczności dom dziecka.

5. jeśli w takiej rodzinie nie ma dziecka, to i tak wszystkie dzieci, które są mimowolnymi słuchaczami zdarzenia są pokrzywdzone

Takie są "uroki" mieszkania w blokowiskach. Równie irytujący jest wyjący na balkonie pies, sąsiad wariat stukający nocami w rury czy awanturujący się za ścianą sąsiedzi.

6. dorośli nie zawsze potrafią rozwiązywać swoje problemy sami

i tyle

W takim razie po co decydowali się na założenie rodziny? Ja bym się nie odważył. Jedną z niewątpliwych zalet "dorosłości" jest możliwość samodecydowania o swojej własnej osobie. Widocznie komuś nie przeszkadza, że małżonek(ka) traktuje go(ją) jak psa... Bo jeśli by przeszkadzało, to bez naszej pomocy osoba poniżana zrobiłaby wszystko, aby do tego nie dopuścić.

Idę sobie poleniuchować przed TV - miłego, i spokojnego, snu życzę :)