Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkrentarka, którą wybrać ?

seven

Recommended Posts

Witam

Chciałem kupić na prezent wkrętarkę i nie mam pojęcia którą wybrać. Nie znam się na takim sprzęcie. Mam dwie na oku, jedna firmowa, ale słabsza i z jednym tylko akumulatorem, 2 lata gwarancji. Druga mocniejsza, 2 akku, ponoć 5 lat gwarancji, 2 biegi ale za to nie firmowa.

Wkrętarka będzie używana sporadycznie w domu, małe remonty itp.

Którą byście wybrali ?

Może używacie którejś z nich ? Napiszcie coś o nich

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54139672 - firmowa

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54854520 - no name

Pozdrawiam

siedem

Tak sie składa,że SKIL to produkt firmowy.To tak jakbys napisal, ze SEAT to no name. Co do wypowiedzi ze wygladem to tamta czy siamta jest lepsza sa smieszne i niczego nie wnosza do sprawy. SKIL jest sprawdzona w przypadku uzytkowania ciaglego i intensywnego, wiec wystarczy na dlugo. No name'a nie znam wiec sie nie wypowiem

p.s. uzytkowalem SKIL'a prawie 4 lata(codziennie) i posul sie mechanizm(bateria do tej pory dziala na drugiej takiej samej wkretarce). Teraz mam 2 baterie i pol rocznego SKIL'a, ktory jest w porzadku..kupowalem no name'y kilka razy zanim sie przekonalem, ze dawno mialbym jedna ale porzadna wkretarke.

I rzecz najważniejsza - jesli to prezent to lepiej markowy. Nawet jak bedzie sie po czasie niesprawdzal, to nie bedziesz miec nic sobie do zarzucenia, bo marka zobowiazuje(choc nie zawsze i nie wszystkich:)

Szczerze? Chyba żadna z nich, ja z tego zakresu cenowego wybrałbym np. coś takiego: http://www.narzedziowy.pl/product_info.php?manufacturers_id=4&products_id=1167&currency=PLN

Po pierwsze 2 akumulatory to podstawa - ostatnio robiłem mały remont łazienki, co z tego że wkrętarka Boscha, jak co godzinę musiałem przerywać pracę na ładowanie akumulatora.

Po drugie z reguły im większe napięcie zasilania tym mocniejsze urządzenie (choć napewno 12V makita, hilti itp. wytrzyma więcej niż 18V budżetowe narzędzia).

Pozdrawiam

Brzuzens

Jestem mniej-więcej zdecydowany na tę z dwoma aku

Ale teraz doszła propozycja brzuzens-a " http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54206267 "i wacham się pomiędzy tymi dwoma.

Obydwie są z dwoma aku, ale nie wiem która z nich może być lepsza, nie znam się.

Pomóżcie wybrać, please

Pozdrawiam

siedem

Żeby od czasu do czasu powiesić obrazek na ścianie, czy dokręcić odkręcającą się śrubę obie wkrętarki zdadzą egzamin (tylko czy w takim przypadku nie lepiej użyć śrubokręta). Natomiast jako elektronarzędzie wykorzystywane np. na budowie, to ani jedna ani druga nie pociągnię długo. Generalnie obie są raczej nie markowymi urządzeniami, a z tymi jak to zazwyczaj bywa: raz się trafi solidne narzędzie, a raz takie co po godzienie pracy będzie się nadawało do kosza. Loteria.

majac do wyboru te 3 wkretarki, zdecydowal bym sie na na SKILA, jakos nie mam zaufania jzu to narzedzi no name, oczywiscie zdarzaja sie egzemplarze trafione, ale to zadkosc. A psujace sie badziewie podczas jakiejs roboty, to naprawde rzecz nieprzyjemna :wink: Mimo ze Skil to "podrobka" Boscha, to jednka jest to jakas marka znana, mam z niej wyrzynarke, i sprawuje sie super, zadnych zazalen do niej nie mam :). Jesli jednak sie juz zdecydowales, i podejmujesz decyzje pomiedzy dwoma pozostalymi, to z cala pewnoscia postaw na Einhela. :)

Jesli jednak sie juz zdecydowales, i podejmujesz decyzje pomiedzy dwoma pozostalymi, to z cala pewnoscia postaw na Einhela.

Już prawie zamówiłem wkrętarkę firmy ALPHA TOOLS (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54854520 - no name) a tu takie sugestie i znowu mam wielki dylemat.

Dlaczego Einhel ?

Zwróćcie uwagę, że porządne firmy podają w parametrach napięcie znamionowe akumulatora a nie napięcie ładowania. Na zdjęciach aukcji Boscha 12V widać, że ładowarka jest na 14,4V a na zdjęciu "Alpha-Tool" 18V widać wyraźnie, że to ładowarka daje max. 18V - więc akumulator tyle mieć nie może. Podejrzewam, że reszta parametrów jest równie "wiarygodna".

Ładna ulotka reklamowa to nie wszystko - kupując narzędzie wolę płacić za sprzęt a nie za kity wciskane przez ulotkę.

Witam

Druga mocniejsza, 2 akku, ponoć 5 lat gwarancji, 2 biegi ale za to nie firmowa.

5 lat, ale w Niemczech ;-)

I raczej nie na akumulatory.

W Polsce podobne no-name'y z podobnym wyposażeniem kupisz za podobną, lub nawet niższą kwotę. Ew. jak trafisz na promocję, to nawet 24 V.

Pzdr

JKK

jesli juz to wybralbym Eihell'a, Alpha tools to zupelny "John Doe", chociaz ja juz 2 lata mam u siebie zwykla Toye 14.4V i jest zupelnie niezla, ostatnie 2 m-ce zauwazylem spadek wydajnosci aku, ale ona naprawde przez te 2 lata sie napracowala i to moim zdaniem zupelnie normalne. Skila - mimo ze "firmowy" - nie wzialbym, bo tak jak moja Toya ma tylko 550 obr./min. a to troche malo. Jak krecilem stelaze i plyty GK, to uzywalem tez Black&Decker'a, ktoey krecil 700 obr./min. i roznica w komforcie pracy byla odczuwalna, tak wiec te 900/min. to moim zdaniem wystarczy. Ostatnio korzystalem testowo z urzadzenia o nazwie Budget - taniocha z Praktikera, 1100 /min. krecilo sie niezle, nie podobal mi sie tylko odglos pracy mechanizmu: dziwnie rzęził. Tyle mojego, wybierzesz i tak co uznasz za stosowne. Pozdrawiam, Wit