Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak, kostka, czy to wada?

Musiała być energooszczędna forma, prosta w wykonaniu.

Wiem że można dodać kikla elementów zewnętrzych i będzie on "nowoczesny", ale będą to extra-1000 których nie mam.

No nie jestem "wymagającą", na to muszą być odpowiednie środki.

ok 155 bez garażu- chyba przeciętnie.

Widocznie mamy zupełnie różne podeścia do metrażu, od urodzenia mieszkałam w dużym mieszkaniu (duże pokoje i wysoki sufit) i porostu żle się czuje w pokoju 9 m2 wys 250, ze skosami :-))

Jest to dom dla 2+1, bez spiżarni - co mam tam trzymać?

Garaż jest na 6.50 długi - 1,5 m na rowery i drewno kominkowe.

Czekam na konkrety - co można (warto) zmienić-dodać ('NO' dla spiżarni).

widzisz, nie mowie tu o pokojach 9m, dla dzieci zupelnie dobre są pokoje mające 15m2 a nie ponad 21, 42metrowy salon tez nie zdaje się budowaniem po kosztach. To Twój dom, więc mi nic do niego - prosilas o opinię i wyrazilem swoją całkowicie subiektywną. Jednak jesli piszesz, że dom ma byc energooszczedny a budujesz dom o takiej powierzchni z takim programem, to ja czegos nie rozumiem. Zapewniam tez, ze to nie pare dodatków robi dom nowoczesnym.

Jeśli ten dom Ci się podoba, układ pomieszczeń również to po prostu buduj.

ajka

jeśli nie masz specjalnych wymagań co do urody domu, a zależy Ci na sporych powierzchniach, które są dla Ciebie najważniejszym atutem - ten projekt spełnia wymagania praktycznego, niedrogiego a równocześnie dużego domu wprost idealnie.

Spore pokoje - łatwe do umeblowania, ustawne , jedna łazienka plus toaleta - małe koszty na ceramikę i armaturę, dom na planie kwadratu łatwy do ogrzania i energooszczedny, małe przeszklenia, brak balkonów czy innych elementów bardziej dla ozdoby niż dla wartości użytkowej.

Ale urody, cóż, trochę mu brakuje - będzie cieżkawy i nudnawy.

Jeśli utopisz to w ładnej zieleni - może nabrać wdzięku.

Gość Mariusz Cuch

Mała zwarta powierzchnia przy dużej kubaturze to nie wszystko, jeżeli chodzi o taną ekploatacje. Winien być dłuższy od strony południowej. Jak chcesz potanić to wywal strop, obniż dach, pokoje są za duże, niezręcznie konstruowane sanitariaty, wykusz jadalnia też nie potania i do tego ten skośny podciąg...

Brakuje w nim idei. Garaż jest dolepiony jak przypadkowa dobudowa, nei wiem czy zamierzony, brak wewnętrznego powiązania z mieszkaniem.

Podzielam poglądy roberta i jestem na nie. Dom trzeba zaprojektować, a nie tylko narysować. Może zrób model?

Marzenia mają wade: zwykle się nie spełniaja - więcej realizmu. To przecież ma być kawał Twojego życia.

Ekspozycja - okna na południe-południe-wschód i południe-zachód-zachód, wejście od północ-północ-zachód.

Mariusz, niesety działka jest trochę wąska, zrobiłabym jak mówisz - dłuższy od strony połudnowej. Tak, garaż poprostu musiał być, zrobiony w bryle - jakoś nie dawało to dobrego rozplanowania pomieszczeń. Nie chcieliśmy bezpożredniego przejścia z garażu do domu - więc tak jak jest wydaję się być optymalne rozwiązanie.

Tak mimilapin, więcej cenie przestrzeń, dzięki za podpowiedz - napewno będzie ogród, jeden świerk 'niebieski' już rośnie :-))

Robert - 42 m2 salon to na wypadek konieczności zrobienia jeszcze jednego pokoju dla jednego z rodziców (13-14 m2 pokój +28-29 m2 salon)

Gość Mariusz Cuch

Amerykanie opócz reprezentacyjnego livingu dobrym zwyczajem często mają obok pokój prac domowych (nie mylić z hobby, to w garażu). Warto go zrobić od razu aby potem wykorzystywać jako ten docelowy, dodatkowy pokój dla osoby starszej. Winien on mieć wewnętrzną łazienkę z dużym brodzikiem.

Kuchnie i sanitariaty dobrze zblokować w kupie, to potania instalacja a łazienka w narożniku też niedobrze. Przemyśl przejscie do garażu przez np. gardrobę lub kotłownię. Przynajmniej wsadź nadpoże w ścianę. Kuchnia też jest za duża, chyb że wyspowa, ale to extra rezydencjonalnie.

Dorzuć sytuację, skan/foto szkicu wystarczy, (drzwa i otoczenie wskazane).

Pozdrawiam,

Mariusz:

Przemyśl przejscie do garażu przez np. gardrobę lub kotłownię. Przynajmniej wsadź nadpoże w ścianę

Myślę, że przejscie do garażu jest w tym wypadku niepotrzebne - można dojść pod zadaszeniem, a dodatkowe drzwi z dobrym zabezpieczeniem to spory koszt.

Mariusz:

Kuchnia też jest za duża, chyb że wyspowa, ale to extra rezydencjonalnie
.

17 m2 to wg mnie w sam raz, zwłaszcza jeśli chce się mieć kącik jadalny przy kuchni

Co do wydzielenia pokoju w salonie - wyszło by to raczej fatalnie przy takim układzie - zgodzę się tutaj w pełni z Mariuszem.

W sypialniach szafy też są źle zaprojektowane.

W sypailni po lewej stronie, przy ścianie garażu, można zrobić garderobę na całą długość pokoju.

W rogu górnej łazienki można wydzielić ścianką pralnię, tak że nie jest to wcale zły układ wg mnie, choć wc zdecydowanie trzeba by poszerzyć - masz spokojnie taką możliwość, bo sypialnia obok ma i tak sporo - te 17 m2

Ja akurat nie lubię ryzalitów i z pewnością zrezygnowała bym z tego elementu bryły na rzecz większej ilości okien, zadaszonego choć w części tarasu itp. i na pewno zrobiła bym choć w południowych sypialniach portfenetry.

Jeśli chcesz wyłożyć elewację klinkierem - proponuję chociaż ciekawym jego ułożeniem z wykorzystaniem dwóch barw urozmaicić ten dom, by nie był taki nudny (nie obraź się proszę).

Albo wykorzystaj klinkier i oblicówkę drewnianą na niektórych elementach elewacji - wklejam przykładowe fotki:

http://www.ekoklinkier.pl/foto_galeria/3e38e75f8a6cc.jpg

http://www.ekoklinkier.pl/foto_galeria/415be674a9dd3.jpg

Drzwi wejściowe powinny mieć boczne doświetla, bo masz zamknięte przestrzenie i zapowiada się ponury, ciemny przedpokój.

pozdrawiam - mimi

Dzięki za fotki, mimi!

Wlaśnie rozważaliśmy zrobić podobnie jak na zd.1 - akcenty okien w kolorze podmurówki, oraz zastosować inne niż tradycyjne wiązanie - może po 5 pionowo i 1 z przesunięciem. Tak, chyba poszerze WC na piętrze, ale da się to zrobić jedynie w stronę łazienki (z powodu belki stropowej). Z pralnią - chyba dobry pomysł, po wybudowaniu będę miała możliwość to sprawdzić. Ten wydzielony pokój to ma być może za kilka lat, i raczej nie na zawsze - rodzicę mają ok.70-i. Tak, gotuję w domu i będzie w kuchni stól i krzesła.

ajka_2

wyślij maila do Eko-klinkier z prośbą o katalog formowy, a po kilku dniach otrzymasz piękne materiały z różnymi sposobami obmurowania okien z wykorzystaniem dwóch kolorów cegieł, np. sjena i jantar.

podaję namiary:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=48067&start=60&postdays=0&postorder=asc&highlight=tadeusz+marsza%B3kowski