Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak gruba warstwa kleju pod terakote na OSB?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sp5es

Te Twoje podsmiechujki,to troche jak z Konopielki....tata a ziemia jest okragla-powiedzial synek po powrocie ze szkoly....ja Ci gowniarzu dam okragla-odparl Tata siegajac po pasek

tak nie bardzo rozumiem , tego aplikującego te metody... Również na forum.

Nie moim zamiarem twierdzic,ze sie nie znasz w ogole.

Dziękuję, to brzmi jak pochlebstwo ! Nie spodziewałem się takiej atencji...

Tak bardzo się obawiałem, że możesz uważać inaczej.

• 1 month później...
Czyli ostatecznie - wracajac do tematu - przy rownym podlozu z OSB (juz polozone) dodaje 7-8 mm na plytke i 2-3 mm na klej, czyli w sumie 10-12 mm wystarczy, by ustalic ostateczny poziom podlogi?

jezeli masz rone podloze z OSB, klejem nie musisz nic rownac, wiec 3-5mm w zypelnosci wystarczy. Jezeli kleisz plytki na scianach wystarczy samrowac tylko podloze. Jezeli na podlodze, warto jak piszesz, naniesc klej rowniez na plytke. Czyli 4-5mm na OSB i ew. 1-2 na plytke. Wiec po docisnieiu kleju jest ok 4-5 mm. Oczywiscie jezeli OSB sa idelanie rowne i klejem nic nie trzeba bedzie rownac.

Invx - na kropelkę i potem klejem z mąki. Oczywiście że stosowałem elastyczny a potem superelastyczny klej do glazury (nadmienię że kleiłem blat do kuchni). Z impregnacją nasączonej już OSB - to chyba pytanie nie na miejscu - mam wrażenie że grunt nie wniknie w strukturę płyty. A jeśli chodzi o kleje do parkietu: jest ich kilka na rynku - a ja stosowałem 5-10-15. Klej ten rozkłada się za pomocą szpachelki zębatej, a jego grubość to ok 2 mm.

Trzyma jak "przyspawane".

Czy znajdę terakotę grubości 6 mm? Na stronach głównych polskich producentów dominuja grubości 8-9 mm, mnie natomiast zalezy na troche cienszej z uwagi na poziom podlogi z OSB, ktory ma byc rowny w pokoju dziennym (panel 7mm + mata 3 mm = 10 mm) i w lazience (plytka + klej na OSB). Nawiazuje wlasciwie do pytania postawionego na poczatku watku, ale tym razem podloze z OSB juz jest i wyszlo tak, ze do dyspozycji mam 9-10 mm na plytki z klejem w lazience.

Z impregnacją nasączonej już OSB - to chyba pytanie nie na miejscu - mam wrażenie że grunt nie wniknie w strukturę płyty.

To pytanie chyba jednak na miejscu. U mnie OSB ZAGRUNTOWANE a następnie na elastycznego Deitermana klejony gres (blat kuchenny). Trzyma znakomicie, łącznie z doklejonymi of frontu dekorami.

tomek_2 - nie prościej dołożyć 2mm grubszy podkład pod panele? Będzie może nawet ciszej a nie ograniczysz się w wyborze do cienkich płytek.

Nie prosciej, poniewaz w jednym pomieszczeniu mam polozone juz deski podlogowe i one w zasadzie wyznaczaja mi poziom podlog w pozostalych pomieszczeniach. Powiedzmy, ze lazienke moge zrobic ciut wyzej, ale pozostaje jeszcze kuchnia polaczona razem z pokojem dziennym, w ktorym beda panele oraz - opcjonalnie - hall. W hallu poczatkowo tez myslelismy o panelach, ale boimy sie troche, ze jesienia czy zima nie dopilnujemy, zeby nie przyniesc odrobiny wody czy sniegu na butach i wtedy z panelem moze byc problem. Dlatego bedziemy raczej szukac cienszych plytek i stad moje pytanie.

hmmm kolnierze takie stosuje sie w strefach mokrych, bezposrednio narazonych na dzialanie wody. Kuchnia raczej takim pomieszczeniem nie jest, wiec jest to zbedny wydatek :wink:. Uszczelnij, tylko styl sciana - plytki (czy cos innego) masa trwale elastyczna. np jakims silikonem :wink: