Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KLEMENTYNKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Ile kubików drewna wychodzi na więźbę w Klementynce, mam ofertę:

600zł – kubik zaimpregnowany

10zł m2– za zmontowanie więźby

15zł – położenie dachówki, obróbki blacharskie, rynny

20zł m2– 2-krotne pomalowanie boazerii i zamontowanie (tej na szczytach)

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Wtam wszystkich. Wtrace swoje trzy grosze apropos wiezby. Calkowicie nie nalezy sie bac wiezby projektowanej. Niestety jest ona dosc droga. szybko mozna ja potanic wlasnie slupami i platwiami ale ... caly efekt pryska.

Ta powierzchnia w jednym wymiarze bez podpor jest faktycznie niesamowita. Ozywiscie jezeli ktos ma zamiar dzielic to sensowne wmontowanie slupkow w projektowane scianki dzialowe nic nie szkodzia znacznie potani.

Jesli jednak ktos lubuje sie w atelier to sama slodycz :).

Ktorej nocy "dojrzalem" do ogrzewania podlogowego i ciagne wlasnie ta zmiane. A tempo musze przybrac ostre bo szykuje mi sie wymuszona przeprowadzka w koncu kwietnia. Pozdrowka dla klementowiska :)

• 2 weeks później...

Witajcie moi drodzy - mam pytanie do tych co juz postawili sciany, i do tych co stawiać będą a mają już wyceny. Pytanie brzmi - ile?

:wink:

Dostalismy wlasnie wycene na sciany i dach i jestesmy nieco..hm..przestraszeni...bo spodziewalismy sie mniej. Z tego wszystkiego pewnie zrezygnujemy z ytonga i wprowadzimy szereg oszczednosci.

Prosze, podzielcie sie info ile kosztowaly was materialy i robocizna za murarkę.

Dzieki za info, ja wlasnie siedze nad kosztorysem i sprawdzam... i glupieje juz od tych liczb...

Ceny za robocizne sa na pierwszy rzut oka do zaakceptowania ale jesli chodzi o materiały to same dziwy tu widze... Cos mi sie zdaje ze jutro wezme projekt pod pache i pojezdze po hurtowniach. Myslalam ze sciany wymurujemy za 30 tysiecy maksymalnie, a kosztorys opiewa na 50! :o

Och zawsze nam jakos pod górkę, no...

Dominox i Hugo - BARDZO proszę o namiary na wykonawców. (jeśli jesteście z okolic Wrocławia :) - no chyba że to nie ma znaczenia dla wykonawcy)

Sądziłam że silikaty są dużo droższe. Pytanie - budujesz z Silki oryginalnej czy z polskich silikatów? Czy bardzo ingerowałeś w konstrukcję budynku - silikaty są ciężkie

Może jednak się zdecyduję.

Aka - wycieczka po hurtowniach bardzo wskazana.

Bardzo prawdopodobne że też się zdecydujemy na podobny lub ten projekt - te ceny nas bardzo interesują.

Czy wszyscy budujecie strop murowany w Klementynce? Czy jest ktoś kto robi drewniany lub dach z prefabrykowanej więźby w którym więzary są od razu stropem? (Mitek)

Ile wg waszych kosztorysów liczycie na stan zamknięty surowy?

Bo te ceny które podaliście wyglądają bardzo obiecująco. Szczególnie za wykonawców.

Pozdrawiam

Aka - dawno Cię nie było na Wrocławskiej ...

Właśnie tak - poddasze tylko ocieplimy i nie bedziemy nawet wykanczac... Z reszta nawet jak bysmy chcieli to na razie nam nie starczy kasy :wink:

No ale pozytywna wiadomosc jest taka ze jak sie mocno przyjrzelismy kosztorysowi to juz widzimy punkty na ktorych bedzie mozna zaoszczedzic. Wiec mam nadzieje ze sciany niedlugo ruszą...

Ale stres....

Przypadkiem dowiedzieliśmy się , ze nasz producent silikatów od 1 marca podnosi ceny o 10% i zdążylismy je dzisiaj zafakturować po starej cenie doslownie w ostaniej chwili.

Jak to mówi stare przysłowie , trzeba mieć oczy( i uszy )ciągle otwarte ....

Kolejny krok bliżej do Klementynki !

Zaczynając jednak od podstaw : Czy ktoś z Was zaczynających będzie zmieniał fundamenty ?

Te w projekcie nasz "adapter" sugeruje jak najbardziej uproœcić , szczególnie na potrzeby naszej wyjštkowo suchej i piaszczystej działki.

Wczeœniej w tym wštku też ten temat się pojawił, tyle że szybko zniknšł.

Chcemy na tych fundamentach trochę zaoszczędzić i na izolacji, i rezygnujšc z trójwarstwowej œciany ( dwuwarstowa jest najbardziej popularna ) , stšd to pytanie.

My tez, juz w zasadzie zrobilismy :) Otwór drzwiowy jest szeroki na 110 (kosztrem sciany z lewej strony), dzieki temu powinny zmiescic sie drzwi szerokie na 95 .

Teraz sie tylko zastanawiam czy nie wywalic tez tego mikrego okienka doswietlajacego wiatrołap...POdobala mi sie ta symetria, ale moze jedno male okienko z lewej wystarczy..No zobaczymy. To juz niuanse takie.

W poniedziałek przyjeżdża strop! :D :D :D

A jak u was?

My wyrzuciliśmy oba okienka , a do drzwi z lewej strony albo wstawimy pas z luksferów, albo.. mamy na oku ładne drzwi ze szklanym przedłużeniem.

Samą szerokość wejścia zostawimy taką jak w projekcie.

Strop- jaki ? Zgodnie z projektem ? Jeśli tak , to jeżeli to nie jest tajemnica , można poznać cenę ?

Pozdrawiam,