Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KLEMENTYNKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Nasz kosztorys z wykończeniem ( panele , kafelki i nawet... eurokuchnia )

opiewa na 235 tys.

( Odchudzone fundamenty , ściany z silikatu , okna plastikowe z okleiną , dachówka cementowa) . Bez dużego wkładu własnego chyba taniej się w Łodzi nie da.

Przy okazji tej dachówki ciekawostka :

zrobiliśmy wycenę blachodachówki Planji - wyszło ze wszystkim 14 tys.

Przy wycenie cementowej Euronitu - 12 tys ( czy to dużo ?)

Teraz szukamy dekarza - macie może informację , ile chcą wasi dekarze za dach Klementynki ?

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani Klementynowicze,

byłam, widziałam. Jest to dom cudnej urody. Ale ogromny, ma ze 250 metrów. Wprawdzie te schody na górze zabierają najlepszą powierzchnię poddasza, pokoje maja skosy aż do podłogi, gdyby te skosy obciąć, to powierzchnia byłaby mniejsza.

Domek od ulicy nie robi wrażenia wielkiego, za to z boku .. Ho, Ho! Bardzo nam się spodobała kuchnia z jadalnią - wielkie pomieszczenie, już widzę jak z gotujemy obiad a dzieci odrabiają lekcje przy ogromnym stole w kuchni - w sumie, po co salon? Kuchnia fajnie oddzielona od salonu, chociaż otwarta. Pokoje w sam raz, nawet pomieszczenie gospodarcza, które wydało mi się za małe, nie jest takie małe.

Taras jest ekstra, nawet kominek w tym miejscu co oryginalnie w projekcie (czyli przy ścianie zewnętrznej, wraz z kominkiem zewnętrznym), jest OK. Taras duży, w sam raz na imprezy, zadaszony, co jest naprawdę wygodne.

No ale my potrzebujemy o jeden pokój więce - wiem, jset poddasze, ale z kolei poddasze jest za wielkie. Nie wiem dlaczego Archipelag opisuje domek jako dla 3-4 osób, to jest dom dla rodziny 8-osobowej. Budowlańcy (bardzo uprzejmi panowie) raczej nam odradzali ten domek jako za duży.

Nota bene panowie bardzo uprzejmi, nie musiałam mówic że ja z gazowni albo po chleb dla konia :wink:

Technologia (kronopol) bardzo ciekawa, w sumie tak samo dobra jak murowana, bardzo, bardzo porządnie wykonana w przypadku tego domu, fajne rozwiązania (rekuperator), domek super ciepły (współczynnik przenikania ciepła 0,2, co znacznie przekracza popularne technologie, no tak samo solidny jak murowane. Ale dość drogo - pod klucz chcą 2000 za m2. co jest porównywalne z technologiami murowanymi.

Dom robi wrażenie, jest piękny, to taka kwintesencja marzeń o solidnym rodzinnym domu - domek prawdziwy, jak z dziecięcych rysunków. Dzieciom się spodobało, biegały po domu, ja musiałam je łapać, potem trzeba było prać kurtki i szorować buty z wszechobecnego kurzu i cementu.

Ale chyba się nie zdecyduję - chyba wejdziemy w parterówkę 140 m, bez uzytkowego poddasza.

Musimy się zdecydować - albo klementynka, albo D08: http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=23

Ech kochani, woda miala byc na działce, nie ma. Załatwiam zeby na jutro była, po trza strop polewac... Oczywiscie dlaczego wody nie ma - bo pan maz tak załatwił :wink: No. Sił brak po prostu.

Pierwsze spotkanie w sprawie dachu za nami. Bylismy mocno namawiani na dachówke ceramiczną. Zaczynam sie wahac.

Koszt robocizny 40 zl za metr. Na oko koszt dachu - 40 000.

Przymierzamy sie do kredytu.

Nie ma wieczoru bez dywagacji, przemyslen, obliczen i planow. Troche to męczące...

Wczoraj wieczorem koniecznie chcielismy zobaczyc ta Klementynke - pojechalismy i d... :lol: Ja nie wiem jak to mozliwe ale jej nie zobaczylismy! Co prawda po zmroku bylo...

GregMarzden: nasze okna połaciowe będą na wysokości 130 cm ( i ścianka pseudokolankowa :wink:, czyli kończąca pokój od strony skosu, też).

Mieliśmy z tym trochę zgryzu, bo tak: fajnie, jak okna połaciowe są niżej, bo wtedy coś przez nie widać poza niebem, ale ze względu na mały kąt nachylenia dachu w Klementynce umieszczenie ich na normalnej dla okien połaciowych wysokosci, czyli ok.110cm powodowało, że z kolei górna krawędź okna była za nisko. To znaczy dla mnie byłaby OK, ale mój mąż jest wysoki i musiałby się schylać żeby podejść do okna - bez sensu, prawda? Suwaliśmy tymi oknami na przekroju budynku kilka razy, w końcu wyszło te 130 cm. Stwierdziliśmy, że przy takim podziale poddasze jaki zrobilismy, i tak w każdym pokoju jest jeszcze, poza oknem połaciowym, okno zwykłe, więc ono będzie służyło do wyglądania na zewnątrz, a to połaciowe ma głównie doświetlać wnętrza - lubimy jasne pokoje :D.

Co do wielkości domu: długo miałam watpliwości co do Klementynki (i do dzisiaj chwilami myślę, czy nie przesadziliśmy).

Na początku w ogóle uważałam, że nie ma sensu tego projektu rozpatrywać, mimo że od pierwszego rzutu oka bardzo mi się podobał. Parter to już jest całe mieszkanie (i to niemałe), no może - tak jak BK- brakowało nam jeszcze jednego małego pokoju. A do tego jeszcze poddasze, które jest OGROMNE (80 m2!!!!) - co mielibysmy tam zrobić? Pracownię malarską? :o (nie malujemy) Firness club? :-? Plac zabaw dla dzieci? Wydawało się nam to nieco za drogą ekstrawagancją (zbyt drogą i w budowie i w eksploatacji - ogrzewanie!).

Ostatecznie, zdecydowalismy się na spore zmiany w projekcie (mało przy tym zmieniające wygląd domu z zewnątrz). Zwęziliśmy dom o metr, przestawilismy trochę pomieszczenia na parterze w części "nocnej", no i zaprojektowaliśmy sobie poddasze mieszkalne.

Nie mogę się już doczekać, żeby zobaczyć to wszytsko na żywo. Ale i tak nękają mnie wątpliwości, czy nie za duży dom budujemy (wyszło 216m2 po zmianach)...

Aka, wy chyba w innym klimacie mieszkacie :o. Jak to możliwe, że budujecie już od dobrego miesiąca???? Zadroszczę Wam.

U nas na naszych fundamentach i wokół leży nadal gruba warstwa śniegu -czekam z utęsknieniem na jej stopnienie, ale nie wiem czy nasi wykonawce będą mogli wejść na budowę wcześniej niż za tydzień... :(

JUŻ NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ! :D

Magmi, no klimat inny! :) U nas dzisiaj słoneczko i cieplo całkiem. Sniegu nie ma od dawna. Z reszta nas tak nie goni - ekipie pasowal marzec do pracy bo potem maja inne zlecenia, wiec sie zgodziliśmy. Na pewno szybko nas dogonicie, bo my z dachem to poczekamy minimum do maja. Wiec sie wszystko wyrówna 8)

A co do wielkosci domu - ja sie bede upierac ze nieduzy. Teraz mieszkamy we dwojke na 70 metrach i jest tak w sam raz :wink: A nawet brakuje garderoby! :lol: Mysle ze Klementynka na 4 osoby jest bardzo akuratnia. A budowanie domu "na miare" w naszym wieku jest bez sensu - w koncu nie wiemy w jakim tempie bedzie nam soe powiekszac rodzina :D

Dokładnie, my tutaj we Wrocku mamy inny klimat :D

Zawsze jak jeździłam do mamy (też górny śląsk - Rybnik) to było tak jakbyśmy zmieniali strefę klimatyczną. U nas juz wiosna, a tam jeszcze zimno, śnieg.

U nas kochani już słonko świeci, robi się wiosna.

Aka - nie przejmuj się. Wszystko opowiesz u Ivoneski.

Mogłaś nie trafić, bo tam sie trochę inaczej jedzie. Jedziesz na Kozanów (koło tej nowej obwodnicy) cały czas prosto. Nie jedź w Brodzką ale w Maślicką (czyli nie jedź prosto na skrzyżowaniu, ale jedź w lewo, tak jak główna - tam jest skrzyżowanie głównej i podrzędnej - masz jechać Maślicką, prosto, potem za przejazdem kolejowym po lewej stronie.

Bardzo łatwo tam trafić. rzuca się w oczy, jest szyld kronolpolu.

Do aka. Coś drogo za ten daszek wam wycenili, ja właśnie wynegocjowałem 10zł za postawienie więźby i 15zł za położenie dachówki (reszta-rynny, okna dachowe i cała reszta w cenie), cena wyjściowa była 42zł, ku mojemu zaskoczeniu bez żadnego problemu spadła do 25zł.

Nawet z materiałami to jednak dużo ( chyba że z dachówkš ceramicznš )

Nam po ostatnich negocjacjach dach zamyka się w 29 tys,

a jeszcze mamy zamiar długo się zastanawiać.

W sobotę wyruszyliœmy z zaœnieżonej wcišż Łodzi do Wrocławia

zobaczyć kronopolowš Klementynkę.

I nie zmarnowaliœmy czasu i paliwa ! Zgadzamy się ze wszystkim, co wczeœniej napisaliœcie , a najważniejsze jest to , że NIE ŻAŁUJEMY NASZEGO WYBORU !

Przy okazji przyszło nam do glowy kilka rozwišzań odnoœnie œcian działowych i wielkoœci okien.

Zrobiliœmy zdjęcia , jeœli ktoœ chciałby zobaczyć, to możemy przesłać mailem.

Dominxos - dokladnie to nam facet od dachu powiedzial ze "zmiescimy sie w cenie 40 tys" materialy plus robota. To moze znaczyc wiele :wink: w 40 tys miesci sie i 39, i 35 i 32 :D Osobiscie nei sadze zeby dało sie taniej, choc pewnie zalezy od ekipy i materialow.

W tym tygodniu mamy kolejne spotkania wiec jeszcze zobaczymy.

No właœnie , on się jakos tak sam wyslal.

Przy okazji - majac w pamieci wizyte na wroclawskiej budowie , co myslicie o częsci sypialnej na dole , lazience i pomieszczeniu gospodarczym ? Nam wydalo sie to wszystko troche male i myslimy o ....

o zgrozo...wykonczeniu jednak w jakis niedrogi ( !) sposob gory i urzadzeniu tam dwoch sypialni.

Dzieki temu , na wzor pomyslu Magmi , mozna by zrezygnowac z jednego pokoju i powiekszyc pozostale pomieszczenia.

Schody i tak mielismy zamiar zrobic od razu, teraz zastanawiamy sie nad kosztem wydzielenia scianami dzialowymi czesci poddasza. A jest z czego wydzielac ! ( i jest co liczyc... )

Ja wylałem b20 ale tylko 10 cm. Zamiast tych 5 cm uzbroiłem wylewkę. Stal była wtedy tania i wyszło na to, że podłoga będzie tak samo mocna a ja zaoszczędzę kaskę. Ale to wszystko i tak przesada. Sądzę, że ta podłoga jest super przewymiarowana.

Tak tylko piszę , bo nasz projekt wylecial z pierwszej strony!

Czy nic się nie dzieje?

My zaczynamy fundamenty dopiero wl ipcu , ale przecież z pewnością wraz z sezonem wasze budowy ruszyly z kopyta !

Pozdrawiam wraz Z PIERWSZYM SKOWRONKIEM NAD NASZĄ DZIALKĄ I PIERWSZYM KLUCZEM GĘSI !!!!!!!!!

Hej! No własnie, cos tu cicho ostatnio?

Magmi, sniegi juz stopniały ? :wink: 8)

My kupilismy dzis dachowke, jestem zdruzgotana bo zrobilismy to szybko i teraz sie gryze czy to dobrze... Na pewno zapomnielismy o kilku elementach dodatkowych, o jednej ławie i innych takich tam duperelach...

Nie wiem tez ile trzeba bedzie wywiewników od kanalizacji - z projektu wynika ze chyba 3. Nie mam bladego pojecia czy taki wywiewnik ewentualnie mozna dodac pozniej... To chyba juz robi gosc od kanalizy... Ech. Same dylematy no.

Wydzwaniam do dekarza zeby mu poględzic, a on jakby wyczuł klimat i nie odbiera :wink:

Jakiś kiepski dzien mam chyba. :cry: Jutro za to pojade na wies i bede rwać chwasty. To bradzo uspokaja i koi myśli. :lol: