Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KLEMENTYNKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My Braasa, wyszło 6 tys mniej niz u magmi. Tyle ze jeszcze trzeba bedzie dokupic ławe i płotki.

Ale, ale - kupujecie wszystkie te stopnie kominiarskie jak w projekcie?? To jakos strasznie drogo wyjdzie, dzis popatrzyłam i widze ze tych stopni zatrzesienie. Moze taniej wyjdzie zrobic dwa włazy na dach i poprzestać na ławach kominiarskich. Ktos juz rozmyślał na ten temat?

Magmi... dla nas za wysokie progi... my tak skromnie, cementową ,

i chyba Euronit , chociaż Braas z ta swoją powłoką Lumino - Aka - Twoja cena podoba nam się bardzo ! ( jaki kolorek ? )

Aka : Posłuchaj , w rodzinie mamy mistrza kominiarskiego , można rzec z dziada pradziada ( który jest jednocześnie młodym światłym inżynierem budownictwa ) i oto jego opinia :

Przy tak łagodnie nachylonym dachu i solidnym pokryciu ( dachówka cementowa ) spokojnie można

poruszać się po dachówkach od samej krawędzi ! Szczegolnie, że nie robi sie tego za często. Szkoda pieniędzy na stopnie i wyłazy !

Sam tak zrobil u siebie - a kominiarz chyba wie , co robi. Pójdziemy jego śladem.

A co z krawędziami ( podrynniem ) - kupiliście specjalne dachówki czy pokrywacie to płaszczem z blachy ?

Aka - Twoja cena podoba nam się bardzo ! ( jaki kolorek ? )

Aka : Posłuchaj , w rodzinie mamy mistrza kominiarskiego , można rzec z dziada pradziada ( który jest jednocześnie młodym światłym inżynierem budownictwa ) i oto jego opinia :

Przy tak łagodnie nachylonym dachu i solidnym pokryciu ( dachówka cementowa ) spokojnie można

poruszać się po dachówkach od samej krawędzi ! Szczegolnie, że nie robi sie tego za często. Szkoda pieniędzy na stopnie i wyłazy !

Sam tak zrobil u siebie - a kominiarz chyba wie , co robi. Pójdziemy jego śladem.

A co z krawędziami ( podrynniem ) - kupiliście specjalne dachówki czy pokrywacie to płaszczem z blachy ?

Kolor tradycyjny, ceglasty czy jak tam sie zwie. Dachówka grecka.

Opinia Twojego mistrza koniniarskiego bardzo mi sie podoba! :D Uściskaj go ode mnie. :wink: Na razie faktycznie damy chyba same ławy, w razie czego stopnie mozna dołozyc... Moze tez zrobie wywiad w srosowisku :lol: W kazdym razie 15 stopni kominiarskich to gruba przesada z ekonomicznego punktu widzenia.

Co do krawedzi - nie wiem o jakie chodzi... :oops: W kazdym razie na temat blachy nic nie wiem, wiec chyba nie. Jutro zapytam jeszcze o to fachowca.

W zasadzie to nam do rozstrzygniecia został - niezbadany jeszcze - temat rynien.

Mam Brassa podwójna S. Na pewno boczna jest dużo droższa niż zwyka dachówka. Zwykła 2 z kawałkiem a połówkowa chyba z 18 Ale tak to już jest. Musiałem kupić trochę dachówek połówkowych i okazało się, że pół dachówki kosztuje więcej niż cała :lol: .

My też nie robimy żadnych stopni kominiarskich, same ławy. Tak się dobrze złożyło, że w pobliżu dwóch kominów (tego od kominka i tego przy kuchni, który sobie doprojektowaliśmy) mamy okna dachowe, więc założenie jest że kominiarz sobe przez nie wyjdzie. A do trzeciego komina, tego od pieca CO, który u nas wychodzi w linii kalenicy dachu kupilismy za ok. 300 zł wyłaz kominiarski, i tyle.

Dachówki skrajne faktycznie są zbójecko drogie, ale osobiście nie lubię wykończeń blachą - jakoś to psuje efekt całości. Tak z drugiej strony, spójrzcie na co bardziej "pokręcone" dachy i zobaczcie, czego nie potrzebujemy - trójniki (jeden potrafi kosztowć kilkadziesiąt złotych...), gąsiory w ilościach porównywalnych z dachówką podstawową.... I pewnie poczujecie się pocieszeni, tak jak i ja. :D

Wysłaliśmy poddasze - tyle tylko że tam je trochę poszatkowali , bo zrobili cztery sypialnie , łazienkę i pomieszczenie na niewiadomoco.

Jak daliśmy to poddasze do zaadaptowania projektantowi , to zaszalal i zaprojektował nam 40 m.2 sypialni i 20 m.2 łazienki !

Mieszkalibyśmy sobie jak paniska , ale chyba się nie zdecydujemy.

:cry:

U nas strop się układa aktualnie. Jeszcze schody muszą zaszalować i zazbroić i w poniedziałek ma być wylewanie.

Widać już dobrze układ okien na parterze, zmieniony w stosunku do oryginału. Odetchnęłam z ulgą - wydaje się, że będzie OK. Rysowałam to całą zimę, ale rysunki rysunkami a rzeczywisty dom to inna historia...

Aka - a jak tam Wasz dach?

Napiszcie, z czego murujecie kominy? Czym wykończycie cokół?