dominoxs 01.04.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Aka... a ta dachówka to ... droga była ?Sami siedzimy i się skręcamy : kupować- nie kupować . Dostaliście jakiś rabat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 01.04.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Dominoxs, a nad jaką dachówką dumacie? My kupiliśmy ostatecznie Robena (angobowana, antracyt), z rabatem na całość 15% - kosztowała 16,5 tys.zł (z płotkami śniegowymi, ławami kominiarskimi itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 01.04.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 My Braasa, wyszło 6 tys mniej niz u magmi. Tyle ze jeszcze trzeba bedzie dokupic ławe i płotki. Ale, ale - kupujecie wszystkie te stopnie kominiarskie jak w projekcie?? To jakos strasznie drogo wyjdzie, dzis popatrzyłam i widze ze tych stopni zatrzesienie. Moze taniej wyjdzie zrobic dwa włazy na dach i poprzestać na ławach kominiarskich. Ktos juz rozmyślał na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 01.04.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Magmi... dla nas za wysokie progi... my tak skromnie, cementową ,i chyba Euronit , chociaż Braas z ta swoją powłoką Lumino - Aka - Twoja cena podoba nam się bardzo ! ( jaki kolorek ? ) Aka : Posłuchaj , w rodzinie mamy mistrza kominiarskiego , można rzec z dziada pradziada ( który jest jednocześnie młodym światłym inżynierem budownictwa ) i oto jego opinia : Przy tak łagodnie nachylonym dachu i solidnym pokryciu ( dachówka cementowa ) spokojnie można poruszać się po dachówkach od samej krawędzi ! Szczegolnie, że nie robi sie tego za często. Szkoda pieniędzy na stopnie i wyłazy ! Sam tak zrobil u siebie - a kominiarz chyba wie , co robi. Pójdziemy jego śladem. A co z krawędziami ( podrynniem ) - kupiliście specjalne dachówki czy pokrywacie to płaszczem z blachy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 01.04.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Aka - Twoja cena podoba nam się bardzo ! ( jaki kolorek ? ) Aka : Posłuchaj , w rodzinie mamy mistrza kominiarskiego , można rzec z dziada pradziada ( który jest jednocześnie młodym światłym inżynierem budownictwa ) i oto jego opinia : Przy tak łagodnie nachylonym dachu i solidnym pokryciu ( dachówka cementowa ) spokojnie można poruszać się po dachówkach od samej krawędzi ! Szczegolnie, że nie robi sie tego za często. Szkoda pieniędzy na stopnie i wyłazy ! Sam tak zrobil u siebie - a kominiarz chyba wie , co robi. Pójdziemy jego śladem. A co z krawędziami ( podrynniem ) - kupiliście specjalne dachówki czy pokrywacie to płaszczem z blachy ? Kolor tradycyjny, ceglasty czy jak tam sie zwie. Dachówka grecka. Opinia Twojego mistrza koniniarskiego bardzo mi sie podoba! Uściskaj go ode mnie. Na razie faktycznie damy chyba same ławy, w razie czego stopnie mozna dołozyc... Moze tez zrobie wywiad w srosowisku W kazdym razie 15 stopni kominiarskich to gruba przesada z ekonomicznego punktu widzenia. Co do krawedzi - nie wiem o jakie chodzi... W kazdym razie na temat blachy nic nie wiem, wiec chyba nie. Jutro zapytam jeszcze o to fachowca. W zasadzie to nam do rozstrzygniecia został - niezbadany jeszcze - temat rynien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.04.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Ja nie dawałem ław ani stopni kominiarskich i nie żałuję. Chodziłem po dachu i nie miałem z tym problemu. Na krawędzie kupiłem dachówki boczne. nie mam obróbek blacharskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 01.04.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Jezier , przypomnij jaką miałeś dachowkę ?Drogie były te wykończenia ? I rynny - też się zastanawiamy - plastikowe czy metalowe ( czy plastikowe mogą oberwać się pod ciężąrem osuwającego się śniegu ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.04.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Mam Brassa podwójna S. Na pewno boczna jest dużo droższa niż zwyka dachówka. Zwykła 2 z kawałkiem a połówkowa chyba z 18 Ale tak to już jest. Musiałem kupić trochę dachówek połówkowych i okazało się, że pół dachówki kosztuje więcej niż cała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 02.04.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Do dominoxs. Możecie wysłać do mnie fotki Wrocławia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 02.04.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Hugo - nie ma sprawy , podaj tylko adres e-mail . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 02.04.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 A teraz juz kapuje ze pytanie dotyczyło krawedzi bocznych dachu. Kupilismy dachowki lewe i prawe, zadnej blachy. Według cennika ktory dostalismy w hurtowni dachowka szczytowa lewa lub prawa kosztuja 17, 42 ( w przypadku greckiej i celtyckiej braasa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 02.04.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 My też nie robimy żadnych stopni kominiarskich, same ławy. Tak się dobrze złożyło, że w pobliżu dwóch kominów (tego od kominka i tego przy kuchni, który sobie doprojektowaliśmy) mamy okna dachowe, więc założenie jest że kominiarz sobe przez nie wyjdzie. A do trzeciego komina, tego od pieca CO, który u nas wychodzi w linii kalenicy dachu kupilismy za ok. 300 zł wyłaz kominiarski, i tyle. Dachówki skrajne faktycznie są zbójecko drogie, ale osobiście nie lubię wykończeń blachą - jakoś to psuje efekt całości. Tak z drugiej strony, spójrzcie na co bardziej "pokręcone" dachy i zobaczcie, czego nie potrzebujemy - trójniki (jeden potrafi kosztowć kilkadziesiąt złotych...), gąsiory w ilościach porównywalnych z dachówką podstawową.... I pewnie poczujecie się pocieszeni, tak jak i ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 02.04.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Acha, rynny - my zdecydowaliśmy się na plastiki, Wavin Kanion, grafitowe - ok. 1200 zł komplet. Dominoxs, czy ja też mogłabym poprosić o te zdjęcia? Mój e-mail jest w stopce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 07.04.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Do dominoxs, zajrzyj do prywatnych wiadomosci. Tam masz adresik do mnie.pozdrowieniahugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 09.04.2004 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Magmi , Hugo , trochę mnie nie było na forum; zdjęci awysłałam - napiszcie , jeżeli interesuje was jakies inne jeszcze ujecie , Wesolych Świąt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 10.04.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Do dominoxs. Wielkie dzięki za fotki (jak masz jeszcze ze środka szczególnie na poddaszu chcę jeszczeeeeeeee)Wesołych Świątpozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 11.04.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 Dominoxs, jeszcze raz wielkie dzięki za zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 14.04.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Wysłaliśmy poddasze - tyle tylko że tam je trochę poszatkowali , bo zrobili cztery sypialnie , łazienkę i pomieszczenie na niewiadomoco. Jak daliśmy to poddasze do zaadaptowania projektantowi , to zaszalal i zaprojektował nam 40 m.2 sypialni i 20 m.2 łazienki ! Mieszkalibyśmy sobie jak paniska , ale chyba się nie zdecydujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 22.04.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Hej Klementynkowicze! Jak tam prace budowlane? Bo wiosna to chyba już do wszystkich dotarła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 22.04.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 U nas strop się układa aktualnie. Jeszcze schody muszą zaszalować i zazbroić i w poniedziałek ma być wylewanie. Widać już dobrze układ okien na parterze, zmieniony w stosunku do oryginału. Odetchnęłam z ulgą - wydaje się, że będzie OK. Rysowałam to całą zimę, ale rysunki rysunkami a rzeczywisty dom to inna historia...Aka - a jak tam Wasz dach? Napiszcie, z czego murujecie kominy? Czym wykończycie cokół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts