Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KLEMENTYNKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Widze , ze na forum Klementynki niewiele sie dzieje.

Nasz domek naszykowalismy do zimowego snu ( foliowe okna niezwyklej urody , i to drewniane ! I drzwi z prawdziwego drewna !) i korzystajac z przerwy w zimie zrobilismy finalne wylewki.

Teraz siedzimy i zastanawiamy sie nad realnymi kosztami materialow na ocieplenie poddasza - mamy ceny od 5 do 9 tys. PLN.

Przed nami tej zimy instalacja do rekuperatora i ocieplenie poddasza.

Hu hu ha !

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Luzak,

podaj swojego maila, to wysle ci zdjecia Klementynki z Wroclawia (w trakcie budowy). Ostatnio na tv polonia widzialam skonczona juz ta Klementynke - srodek w pastelowych kolorach, cos slicznego :lol:

W dzienniku magmi "opowiesc magmi" mozesz obejrzec zdjecia Madziowej Klementynki - naprawde warto, bo sliczna jest! I wiele sie mozna dowiedziec.

Pozdrawiam

Miśki

Serdeczne dzięki za odpowiedź.Zdjęcia magmi i inne na forum obejżałam kilkakrotnie i nie mogę doczekać się kiedy nasza będzie gotowa. Na razie mamy potworne pole na którym chcemy budować i zgoda na budowę jest w trakcie załatwiania. Mam nadzieję że na wiosnę będziemy mogli zacząć. Maila załączam w skrzynkę. Jeszcze raz dzięki.

:p

• 2 weeks później...

:lol: Sorki, że się nie odzywałam. Dzięki serdeczne, dotarły i są super. Szkoda tylko,że nie ma zdjęć z zewnątrz , ale od czego wyobraźnia. Znowu czytałam te wasze uwagi i nie mogę doczekać się wiosny, a pogoda taka, że chętnie coś by się porobiło. W chwili relaksu zrobiłam makietę w skali 1:100 i jeżdżę z nią po działce dostosowując się do warunków zabudowy, a mam w czym wybierać bo nasza działka jest bardzo skromna ( małe 9862 m2 ), częściowo od drogi porośnięta dużymi drzewami ( brzozy, sosny i inne ). Chcę jak najmniej ich wyciąć, bo jednak trzeba dużo czasu, żeby urosły następne, a jednocześnie jak najmniej odsłonić się od drogi. Macie już dużo doświadczenia w budowie i widzicie w naturze jak ona wygląda. Przed chwilą popatrzyłam na mapę jak daleko od nas do Gliwic - i chyba jednak za daleko. My będziemy budować w okolicach Włocławka niedaleko zalewu wiślanego ( 2 km. ). Może jak na wakacje będziemy jechać w góry to przez okolice Gliwic.

Pozdrawiam Wszystkich w Nowym Roku 2005 i życzę samych sukcesów budowlanych i obyśmy jak najprędzej zamieszkali w swoich Klementynkach. Pa,pa.

Cześć Luzaku, pozdrawiam następnych amatorów Klementynek.

Wrzuciłam trochę nowych zdjęć do mojego dziennika, będzie ich więcej - pooglądajcie, zapraszam.

Do Gliwic rzeczywiście trochę daleko z Włocławka, ale gdybyście się wybrali na wycieczkę na południe, to zapraszamy na zwiedzanie.

Miśku, oczywiście do Was też to się odności. Chyba nawet nie muszę tego mówić. :D

:D Magmi, daj wszystkie zdjęcia, które zrobiłaś. Nie trzymaj w napięciu, bo przyznam, że bardzo lubię oglądać wnętrza. Może coś skorzystam przy adaptacji naszej. Dzięki za zaproszenie, ale lato chyba spędzę pozbywając się zielska na glebie, a może się uda?

:D Miśki, te 9 tys m to kupione przypadkiem jako ziemia rolnicza VI kl,sady,łąki i pastwiska (to co mam z ewidencji). Jako, że jest w kształcie litery L gdzie na krótszej części jest stare siedlisko, a na dłuższej ta ziemia, to zamierzamy wydzielić tylko ok. 3 tys m, siedlisko zostawić, a reszta niech leży. Może z czasem posadzimy tam mały las. Ta ziemia była w tej samej cenie co działka 2.5 tys m i dlatego się na to zdecydowaliśmy. A dodatkowym atutem było jej uzbrojenie,tzn. wodociąg, własna głębinowa studnia, prąd na działce, telefon. Jest to mała wioska blisko miasta, a nasza działka leży przy drodze asfaltowej. Natomiast załatwiając decyzję na warunki zabudowy, dowiedzieliśmy się, że leży w granicach włocławsko-gostyńskiego parku krajobrazowego ( co przyczyniło dodatkową ilość załatwiania papierków- łącznie z konserwatorem zabytków przyrody). Ale przynajmniej ten etap mamy za sobą i w sylwestra odebrałam zgodę na warunki zabudowy. A teraz dalsze "schody". :o

Luzak,

ale wam zazdroszcze - w tym pozytywnym sensie

Ja ciagle czekam na wylozenie projektu planu (zatwierdzenie mialo byc juz latem 2004, oczywiscie z przyczyn niezaleznych od gminy :roll: wszystko sie przesunelo :evil: i plan moze wyloza do czerwca 2005, a potem jeszcze uchwalenie, ehh )

a do czasu uchwalenia planu gmina nie chce wydawac wz - bo przeciez realizacja planu w toku :evil:

Miśku,

parapety zamawialiśmy osobno, ale w tej samej firmie, w której kupowaliśmy okna. Zależało nam na tym, żeby były dokładnie w tym samym kolorze.

Okna rzeczywiście są bardzo ładne, robiła je taka niewielka firma gliwicka, która ma lokalnie bardzo dobrą opinię jesli chodzi o jakość (i zarazem fatalną, jeśli chodzi o obsługę klienta - co również, niestety, możemy potwierdzić :( ). Ciekawostka dla Ciebie - firma nie reklamuje się na całą Polskę, jeśli chodzi o kraj, zadowalają się rynkiem lokalnym, natomiast dużą część produkcji wysyłają do Niemiec - i do Skandynawii... :)

Madziu!

Mam pytanie do ogrzewania podlogowego wodnego. Jesli mozesz powiedz mi prosze jak wam ukladali warstwy tego ogrzewania, i jakiej grubosci one byly - tzn. ile styropianu, a pozniej jaka byla grubosc wylewki.

Jeszcze jedno - jaka macie wysokosc pomieszczen?

Jestesmy na etapie planowania i wszystko chcemy miec dopracowane w momencie oddania projektu pani architekt i wyjasnienia jej naszych zmian :lol:

Bedziesz teraz zasypana pytaniami :wink:

Miśku,

mamy 10cm styropianu (2 x 5cm), a na to wylewkę 7 cm (w tym rurki wodnej podłogówki. Na styropianie była kładziona jeszcze taka stalowa siatką usztywniająca, do której przymocowywano rurki podłogówki.

Co do wysokości pomieszczeń, wyszło nam 262cm.

Ta wysokości wynika bezpośrednio z wysokości pustaka Porothermu (25cm z warstwą zaprawy).

Jest 11 warstw - 275cm, plus 4cm "poduszki cementowej" pod belki stropowe, minus 17cm podłogi (daje owe końcowe 262 cm). Mogło też być o jeden pustak więcej, wtedy mielibyśmy wyżej o 25 cm, czyli 287cm - dla nas to było trochę za wysoko, ale oczywiście co kto lubi.

Nie wiem, z czego zamierzacie budować, ale oczywiście przy każdym materiale wysokość pomieszczenia jest wielokrotnością wysokości 1 wastwy bloczków plus ta ewentualna poduszka cementowa przy stropie, minus grubość podłogi.

O razu uprzedzam pytanie o wysokość okien :D - w te o wysokości 150 cm są na 4 warstwach pustaków. Czyli:

Wysokości ściany 100cm minus podłoga 17cm = 83cm plus zaprawa wyrównująca 4 cm, plus parapet 3cm =90 cm

Madziu,

dziekuje ci za odpowiedz.

Myslimy caly czas o porothermie (a naczytalismy sie o roznych materialach na sciany :lol: ) - teraz tylko decyzja czy 44 czy 50?

Wy budowaliscie z 44 i jak sie sprawdza? Nie bedziecie tego ocieplac tylko klasc tynk od razu, prawda?

Aha, to jeszcze pytanie dotyczace kominka i DGP - macie Tarnawe, ale jakiej mocy? i do jakich pomieszczen rozprowadzaliscie DGP - chodzi mi zwlaszcza o pieterko, czy sie sprawdza i czy zakladaliscie jakies urzadzenia wspomagajace przeplyw powietrza?

Żeby było łatwiej tłumaczyć, przywołuję na pomoc rzuty obu kondygnacji naszej Klementynki (dość znacznie zmienione względem oryginału):

rzut parteru

rzut poddasza

Miśku,

mamy Porotherm 44 na zaprawie ciepłochronnej. Na razie nieotynkowany i wcale nie narzekamy. Nie zamierzamy go niczym ocieplać, bo nie widzimy sensu takiej operacji. Damy od razu tynk i oblicówkę drewnianą.

Gdy zaczynaliśmy budowę, jeszcze nie było PTH 50, więc nie mieliśmy takich dylematów. Parametry ma lepsze, ale trzeba zmienić projekt fundamentów (inne wymiary ścian). Nic Ci nie doradzam, bo sama nie mam zdania, co bym wybrała obecnie.

Nasz wkład kominkowy to Tarnava 14 (czyli ta najsłabsza). Taka moc wyszła z obliczenia kubatury ogrzewanych pomieszczeń i rzeczywiście wkład jest wystarczający.

DGP mamy wyłącznie grawitacyjne, bez żadnej turbiny. Działa bardzo dobrze. Mamy rozprowadzenie do gabinetu na parterze oraz pomieszczeć na poddaszu, które są po tej samej stronie domu co kominek (czyli dwóch pokoi i pralni. DGP bardzo się przydaje w pralni, bo pranie schnie błyskawicznie. Wyprowadzenie rur jest w tych pomieszczeniach na poddaszu tuż nad podłogą, czyli optymalnie.

Gdybyśmy chcieli zrobić rozprowadzenie do pozostałych pokoi, trzeba by przejść rurami nad podwieszanym sufitem i zrobić wyloty w sufitach w pokojach, ale ponieważ odległości w poziomie byłyby wtedy duże, wymagałoby to już turbiny, więc zrezygnowalismy z tego. Oczywiście, wtedy musiałby być też "mocniejszy" wkład.

Greg,

jak spojrzysz na rzuty, zobaczysz, że nasz komin od kotłowni jest dokładnie w osi domu, stoi "okrakiem" na kalenicy. Na poddaszu komin jest ścianą kończącą korytarz. W tym miejscu w poprzek korytarza mamy takie rozkładane schody Fakro, schowane w suficie, a bezpośredno nad nimi wyłaz kominiarski przy samym kominie.

Na tym "wiosennym" zdjęciu widać ten wyłaz:

http://republika.pl/magmi/zdjecia/dach_gotowy2.jpg

O rany, kiedy to było! :lol:

Dziekuje Madziu za odpowiedz.

U nas chyba bedzie potrzebny kominek z wieksza moca (nie wiem czy Tarnava 18 nie bedzie za duza :roll: )- na dole bedziemy mieli dwie sypialnie, hol i salon z jadalnia do ogrzania, no i gora...

do konca jeszcze jej nie rozplanowalismy, ale zamierzamy zrobic trzy pokoje, lazienke i pralnie.

Na poczatek zrobimy tylko dol, jak nam wystarczy pieniazkow, to pozniej gore - wtedy Miska przeniesiemy na gore, a jego pokoj stanie sie pokojem komputerowym i pracownia Piotrka (ma chlopak talent malarski).

Moze wtedy rodzine powiekszymy :wink: w koncu tyle miejsca :lol:

Czytam, czytam to forum i coraz wiekszy metlik w glowie mam..