Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KLEMENTYNKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

magmi

wiezba...zle wymiary..zbyt duze przekroje elementów konstrukcyjnych...wiezba podparta na dwoch wielkich stalowych hebach..( po wielkich awanturach z architektem i konstruktorem, KTORY MA OKOLO 80 LAT I JEDNA MYSL...DUZO BETONU I STALI) zmienili mi na dwie potezne kratownice...jak je ciesla zobaczył...powoedzial..kobieto a co ty robisz za dach!!!

generalnie nalezy dobrze sie przyjrzec wszystkiemu..bo czytalam nawet gdzies wczesniej..ze nad garderoba nie było sufitu:smile:

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wlasnie sprokurowalem list do Archipelagu w zwiazku z wiezba i dosc jednoznacznie zazadalem wypowiedzenia sie co do fachowosci tej konstrukcji. Jak tylko otrzymam odpowiedz dam znac o opinni biura projektowego. Troche wskoczylem im na ambicje wiec mam nadzieje ze mnie nie ol...

A swoja droga mam dzis podly humorek bo czekajac bezskutecznie rano na ekipe umowiona w styczniu sam musialem z pomoca sprytnego dostawcy rozladowac material a nastepnie dowiedzialem sie ze ekipa wyjechala wlasnie na budowe ale na inna.:sad:

Ot zycie,zycie.

Witeq,

czy śiany fundamentowe robiłeś wg projektu - tzn. chodzi mi o technologię, rzecz jasna (pamiętam, że robiłeś szersze pod Porotherm 44 P+W - my też skłaniamy się ku tej technologii)? Oni proponują takie ściany fundamentowe trójwarstowe właściwie bloczki+ styropian + bloczki (i warstwy izolacji po drodze), to dość rzadko stosowane rozwiązanie z tego co czytam. Czy może lałeś betonowe?

Sciany fundamentowe wykonywalem z bloczkow Kaczmarka. A poniewaz ma on wymiary 24x14 wiec od strony scian polozyleem na 24 nastepnie steropian na 8 i stojaco na 14 Dalo to razem 46.

Niestey z powodu partactwa ekipy okazalo sie ze gora musze wyrownac poziomy i trzeba bylo wylac cos na ksztalt wienca , a przy okazji wrzucilem troche drutow , tak wiec polaczylo sie to razem i jest fest betonowa podstawa. Jasne ze powstal mostek cieplny, ale bede sie ratowal dodatkowym steropianem od srodka.

Jest odpowiedz. Oto i ona:

"W nawiązaniu do pisma dotyczacego rozwiazan kontrukcji dachu w budynku Klementnka autorstwa naszej pracowni wyjasniam

- zastosawane przekroje elementow drewnianych zapewniaja przeniesienie naprezen-zwiekszone przekroje elementow

- jędki zaprojektowane jako dwugaleziowe wzmocnione przewiazkami wlasnie ze wzgledu na ich dlugosc

- stosowanie duzych rozpietosci przy ustrojach krokwiowo jedkowych uwaza sie za niewlasciwe wylacznie ze wzgledow ekonomicznych.

W tym wypadku chodzilo glownie o wzgledy funkcjonalne - brak slupow na poddaszu."

Podpisy autorow projektu.

Mam nadzieje wiec ze teraz mozemy czuc sie usatysfakcjonowani tym bardziej iz przypuszczam dla pewnosci rzucili oni choc raz jeszcze okiem na projekt . :smile:

Cześć ale super że tu weszłam my też jesteśmy z okolic Gliwic i budujemy Klementynkę.

Niedługo ruszamy ze ścianami.

Pewnie będę teraz codziennie tu zaglądać.

Projekt jest właśnie ekstra można wprowadzić wiele zmian no i od czego fachowcy którzy też mogą coś podszepnąć. My tylko powiększamy łazienkę kosztem pokoju, między kuchnią i jadalnią chcemy zabudować część ściany. Acha i kominek przesuniemy do kąta chcemy zastosować jako alternatywę ogrzewanie kominkowe. Ten projekt widział znajomy projektant (jest naprawdę dobry) i miał zastrzeżenia co do sposobu wentylacji i zaproponował żeby trochę zmienić fundament poza tym generalnie uważa że jest w projekt w porządku.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

Oczywiscie , z punktu wentylacja wydala mi sie zbabrana. :smile:

Ale od czego wyobraznia inwestora. Tak wiec poniewaz strop upraszczam do plyt strunobetonowych , tym bardziej ze rozpietosc jest nietypowa , wiec mam obawy aby podczas wylewania nie bylo niesodzianek. A poniewaz strop ma byc wykonany z plyt zamawianych pod wymiar wiec producentowi zapowiedzialem pozostawienie przepustow wentylacyjnych.

Oczywiscie kominek ogrodowy zostawiamy i mam nadzieje ze nie bedzie on sluzyl do ozdoby . Oczywiscie tylko pogoda sprawila iz czekamy z rozpoczeciem. Cieszymy sie ze jest nas coraz wiecej gdyz bedziemy mogli wymieniac uwagi podczas realizacji.Tak np dzis bedac w tartaku aby obejzec nasza zesztaplowana wiezbe, ale wielkie krokwie, zamowilismy dodatkowo po dwie krokwie na strone. Tak wiec i wilk i owca bedzie cala :smile:. Pozdrowienia i czekamy na nowe dopiski z zaineresowaniem.

Witam ponownie

Fundamenty laliśmy z betonu wypożyczyliśmy płyty szalunkowe z Bytomia, przywieźli nam z projektem odpowiednią ilość i wysokość skręcaliśmy dwa dni przyjechała gruszka z pompą w dwie godziny było po robocie. Będziemy budować z poromuru jednowarstwową na zaprawie termicznej. Projektant ze względu na duże rozpiętości i inny rodzaj stropu który chcieliśmy zastosować przeprojektował nam strop w tej szeszej części. Mamy dwa podciągi przechodzące w poprzek na zakończeniach klatki schodowej i na tym będą oparte belki stropowe wyjdzie taniej (pustaki Ceram). Mamy w rodzinie budowlańców większość rzeczy robimy sami. Wybieramy więc takie rozwiązania które są dla nas łatwiejsze do zrobienia. Pozdrawiam

Co za miła niespodzianka! Nie dość, że budujecie Klementynkę, to jeszcze w Gliwicach! Pozdrawiam serdecznie.

My jeszcze niestety nie zaczęliśmy, dopiero będziemy adaptować projekt i troche go przy tej okazji przerabiamy. No właśnie, między innymi tez przesuwamy kominek do kąta (ze względu na DGP). Powiedz, co w takim razie zrobiliście z drzwiami tarasowymi, bo my się łamiemy: jedne szerokie (na środku? asymetrycznie?) czy dwoje węższych (ale i tak chyba trzeba je przesunąć względem projektu?).

Odnośnie DGP: macie już jakiś projekt czy zostawiacie to na później? Czy na poddasze też rozprowadzacie ciepełko z kominka, czy tylko na parterze?

Jaki Porotherm - 36 czy 44?

Jeśli chodzi o poromury to 44 trochę nas przed tym przestrzegają ale i tak spróbujemy. Ogrzewanie będzie dociągnięte na poddasze ale chyba nie będziemy go używać codziennie bo planujemy tam strych i pomieszczenie do pracy. Chcielibyśmy tam grzać minimalnie i tylko w razie potrzeby włączyć pełne ogrzewanie. Dlatego planujemy drzwi zamykane na schody żeby nie ogrzewać całego domu. Mamy tylko problem z drugim ogrzewaniem u nas nie ma gazu. Jak jest u was. W której dzielnicy będziecie budować?

Okno tarasowe będzie raczej centralnie i tylko jedno ale taż długo się nad tym zastanawialiśmy. My większość zmian będziemy wprowadzać w trakcie budowy nasz projektant będzie to podpisywał. Pozdrawiam i czekam na dalsze uwagi

U nas też nie ma gazu niestety - mamy działkę w Smolnicy pod Gliwicami. Chyba (na 99%) zdecydujemy się na zbiornik podziemny z propanem.

A Wy gdzie?

Acha, jakie duże okno tarasowe - 2 czy 3 drzwiowe? Właśnie spędza mi to sen z powiek :wink:...

[ Ta wiadomość była edytowana przez: magmi dnia 2003-04-09 14:11 ]

Dla naszego konkretnego domu - jeszcze nie. Bazujemy na obliczeniach Muratora (i innych tego typu źródłach) oraz doświadczeniach znajomych. Alternatywą jest tylko olej opałowy (ogrzewanie elektrycznie jest we wszystkich rankingach najdroższe). Ale ropa bardzo waha się cenowo no i akcyza lada chwila może wzrosnąć, więc propan chyba jest bezpieczniejszy jeśli chodzi o finanse (mimo że w tej chwili droższy).

To moze i ja swoje "trzy grosze" :smile:

Wybralem ten projekt z podstawowego powodu iz buduje go na wsi i jako nieliczny, a moze jedyny, nawiazuje do wiejskej architektury. A poza tym ma pare dodatkowych plusow jak np mozliwosc zaranzowania poddasza do celow niekoniecznie mieszkalnych. Jesli chodzi o ogrzewanie sprawa przedstawia sie jasno. Brak gazu powoduje ze Atmos a moze Bavaria na drewno zgazowane to jest to:smile: A i drewutnia tez bedzie milym akcentem .

Witam sympatyków Klementynki ten wiejski klimat domu też mnie urzekł a Czechowice to właściwie teź wieś.(Kupiłam już malwy) Okno zdecydowanie dwudrzwiowe nasz kominek ma być tradycyjny i będzie zabierał dość dużo miejsca a poza tym wydaje mi się że te dwa obniżone okna z boku w salonie i jedno dwudrzwiowe dadzą i tak bardzo dużo światła. Mamy już fundamenty i patrząc teraz na te sześć metrów szerokości to chyba wystarczą dwudrzwiowe.

Siewonka, a jak macie kierunki świata na działce? Macie projekt w lustrzanym odbiciu czy nie? My mamy południe od tego "tarasowego" narożnika (projekt w lustrzanym odbiciu), mimo to mam pewne obawy czy drzwi tarasowe dwuskrzydłowe wystarczą jesli chodzi o doświetlenie pokoju, bo wychodzą przeciez na taras który będzie bardzo zacieniony (dach zasłania go na szerokosci 2,5m!) Witeq, a Ty zostawiasz tak jak w projekcie czy też zmieniasz?