aka 28.07.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Aka macie ładniutką łazieneczkę, szkoda,że tak mało zdjęć. Chętnie byśmy zobaczyli Klementynkę po waszych zmianach, bo też takie chcieliśmy wprowadzić. Proszę prześlij nam jakiś zdjęcia waszego domku. [email protected] Dzieki! Zobaczymy co da sie zrobic, daj mi troszke czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwa-k 24.08.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 coś spokojnie na tej stronie, czy wszyscy na wakacjach? czy na budowach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrek30 25.08.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Witam. Od kilku dni obserwuje ten temat, glownie z powodu, ze wlasnie jestem na etapie wyboru projektu, a projekt klementynki nalezy do zdecydowanych faworytow. Czytam Wasze opinie i wychodzi na to, ze domek jest i przestronny i w miare tani w budowaniu jak na ta wielkosc uzytkowa, oczywiscie w zaleznosci od gustow i materialow. Tak wiec projekt zyska akceptacje i mam nadzieje, ze juz w przyszlym roku rusza sciany klementynki. Oczywiscie jak kilkoro osob bede musial go lekko przerobic, a dokladniej zwezic, musi wejsc na dzialke 20x40 Mysle tez juz o paru przerobkach, glownie dla zaoszczedzenia na materialach. Jednak glowna mysla zaprzatajaca mi glowe jest poddasze, pomimo swych 76 m2 do wykorzystania w rozny sposob, zastanawia mnie ile z tego mozna wykorzystac np. na dodatkowe 2 - 3 pokoje + lazienka i jakas np. garderoba. Najwazniejsze jest chyba jaki jest kat nachylenia dachu, to daloby obraz jak mniej wiecej moglyby wygladac pokoje. Moze moglby mi ktos podac ten kat? zastanawiam sie nad czesciowa zabudowa poddasza, a czesc odkryta, stworzenie czegos w rodzaju antresoli nad salonem. Mysl ta choc mila, moze niestety rozbic sie o rzeczywistosc, bowiem wlasnie powstaje kwestia tego, czy zabranie przestrzeni nad salonem nie spowoduje ta radykalnego ograniczenia przestrzeni, ze co najwyzej da sie na poddaszu zrobic jakies klitki. Jezeli moglbym prosic kogos kto wykorzystal poddasze tworzac tam pokoje o podanie ich wymiarow, kata nachylenia dachu, i swoje opinie na temat wykorzystania poddasza. Zastanawiam sie tez nad sensem robienia antresoli z czysto praktycznego punktu widzenia, a wiec kwestia pozniejszego ogrzania dolu, bowiem przez otwarty salon wszystko szloby w dach. Z drugiej strony domek nie nalezy do ogromnych i wysokich, wiec powstanie antresoli nie powinno w tak radykalny sposob ograniczyc przeplywu ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 29.08.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Pietrek, gratuluje wyboru projektu! Co do pustki nad salonem to odradzam, z reszta musialbys jakies wieksze zmiany w projekcie zrobic bo nie bardzo jest jak, nie wyobrazam sobie tego. Na poddaszu, w takiej formie jak wprojekcie mieszcza sie spokojnei 3 sypialnie i łazienka. My mamy na razie pokoj i lazenke, oraz mały stryszek/graciarnie. Druga polowe poddasza mamy otwarta ale jesli kiedys bedzie potrzeba to dostawi sie scianki i podzieli ją. Tak to wygladalo na etapie wykonczeniowym: http://www.republika.pl/pewienpies/poddasze.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdRem 29.08.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 No to odzywam się ja, też po długiej przerwie, ale mniej ciekawa dla początkujących, bo tez dopiero sprawa w powijakach. Otóż u nas rzecz wygląda obecnie następująco: projekt trafił na ZUP, jednocześnie do końca tygodnia ma nad nim pracować konstruktor, potem instalator i elektryk. W starostwie mamy znajomą, to nam przyspieszy rozpatrzenie wniosku (tzn. dopilnuje, by nie trwało to miesiąca:) Wczoraj mąż rozmawiał z budowlańcem, który ma nam stawiać budowlę, wcześniej bardzo wstępnie zaklepanego na jesień na fundamenty i okazało się, że nadal jest wolny, więc go zaklepał konkretniej na połowę listopada. teraz trzymamy kciuki za papiery. Czyli, być może uda nam się ruszyć jesienią! Dodatkowo mamy jutro spotkanie u notariusza - sprzedajemy ziemię (w mieście), jest to przedsięwzięcie, które w znacznym stopniu ma nam udostępnic fundusze na budowę. Trudno było z chętnymi, ale rzecz sie rozwiązała pomyślnie. Aka - dołączam sie do nawoływania o więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdRem 29.08.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 poprawka: budowlaniec jest zaklepany na połowę października, a nie listopada. Pomyliło mi się, bo na połowę listopada mam termin porodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrek30 29.08.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Co do pustki nad salonem to odradzam, z reszta musialbys jakies wieksze zmiany w projekcie zrobic bo nie bardzo jest jak, nie wyobrazam sobie tego. Ogromne to poddasze, rzeczywiscie mozna je dosc znaczenie wykorzytac. Co do pustki, wiem ze to dosc raczej nowatorski pomysl, lecz bardzo kuszacy. Widzialem cos takiego w innym domu i bylo rewelacja, w tym wypadku dom jest inny i choc moze i jakos by to wygladalo, obawiam sie wlasnie duzych trudnosci zwiazanych z projektem. Ale sprawy jeszcze nie odrzucam dam architektowi i niech sie wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewike 30.08.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Jesli to mozliwe, napiszcie z jakimi kosztami trzeba sie liczyc budujac Klementynke - chodzi mi o stan surowy otwarty i zamkniety... Poddasze chce zostawic do pozniejszej adaptacji. Pozdrawiam,Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 30.08.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 pod klucz 350 tys bez wielu jeszcze rzeczy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewike 31.08.2005 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 350 tys pod klucz... ale czy razem z adaptacja poddasza? i jesli dobrze odczytalam z poprzedniejszych postow - robilas piwnice, czy tak?Kosztorys na stronie archipelagu opiewa na znacznie nizsza kwote (tak, wiem - zanizaja..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 31.08.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 My liczylismy zeby zamknac sie w 220 tys (na tyle chyba opiewa kosztorys?), wyszlo znacznie wiecej ale nie az tyle chyba... Z podlogami i łazienkami (bez szalenstw) wyszlo cos kolo 250. Da sie mieszkac ale bez poddasza, bez elewacji, podjazdu i czesci mebli. Ale spoko, mamy czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewike 31.08.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Kosztorys na stronie opiewa na 129 301,58 bez VAT... W rzeczywistosci jak widze koszty sa znacznie wyzsze... Czy ktos moglby przeslac mi zdjecia tej wroclawskiej Klementynki? Moj adres to [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 31.08.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Moi drodzy - kosztorys nie opiewał na takie koszty jak utwardzenie drogi ( zawsze trzeba coś zrobić - wydaliśmy na to 4 tysiące ) przyłączenie mediów ( zawsze trzeba coś przyłączyc ) , uzgodnić , zewidencjonować itp. Instalacja alarmowa i antenowa jest , a w kosztorysie ?...A ogrodzenie ? Brama ? Tu liczba tysięcy złotych może sięgać nieskończoności : )Też nie mają w kosztorysie , a zrobić trzeba.Mamy w tym poddasze wykończone , 2 łazienki wykończone , nie mamy piwnicy ( to co mamy to "piwniczka" 7 m2 prawie gratis od naszego murarza)Dom ocieplony , ale bez tynku ( klej plus grunt ) W środku kuchnia w tej cenie - i nic więcej. Z szaleństw - dachówka ceramiczna II gatunek i rekuperator za 3 tys PLN ( własna robocizna) Mamy w tym maleństwie na przykład...... 800 m2 ścian do zagruntowania i pomalowania !I taras monstrum tez taki jak w projekcie półokrągły zrobiliśmy . Okazało się , że tak naprawdę ma .... 36 m2!!!!!Można jeszcze długo wymieniać , ale pocieszające jest to,że z Klementynki wycisnęliśmy 220 m2 powierzchni użytkowej co daje 1600 PLN m2 , czyli taniej niż metr kwadratowy mieszkania używanego w Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewike 31.08.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 dominoxs, masz racje... ale ja mam swiadomosc wielu innych wydatkow poza sama budowa domu. Bardziej interesowal mnie koszt doprowadzenia domu do stanu zamieszkania, bez adaptacji poddasza (w naszej sytuacji parter na razie w zupelnosci wystarczy, gora moglaby ostatecznie sluzyc za strych, choc niekoniecznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 01.09.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 I taras monstrum tez taki jak w projekcie półokrągły zrobiliśmy . Okazało się , że tak naprawdę ma .... 36 m2!!!!! Wow. Dobrze ze my swój pomniejszylismy, moze bedziemy go w stanie wykończyc kaflami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdRem 12.09.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Mam pytanie, już raz je usiłowałam wysłać, ale coś nie poszło. Otóż: czy ktoś z Was poszerzał okna w salonie? Nie te balkonowe, tylko te na ścianie bocznej? Architekt stwierdził, że są one strasznie wąskie i poradził zwiększenie ich połaci. Jak to jest u Was? I w ogóle, to niech się ktoś odezwie, bo forum nam pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdRem 12.09.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 A! No i jeszcze właśnie się dowiedziałam, że wygraliśmy zwrot pieniędzy za projekt!!! Może starczy na kilka cegieł )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 12.09.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Mam pytanie, już raz je usiłowałam wysłać, ale coś nie poszło. Otóż: czy ktoś z Was poszerzał okna w salonie? Nie te balkonowe, tylko te na ścianie bocznej? Architekt stwierdził, że są one strasznie wąskie i poradził zwiększenie ich połaci. Jak to jest u Was? I w ogóle, to niech się ktoś odezwie, bo forum nam pada Nie robiłabym tego I tak salon jest bardzo jasny, i juz sie nei moge doczekac az zawisna na tych oknach roltey, bo w sloneczne popoludnia daj ez strach.Te okna dobrze sie komponuja z drzwiami tarasowymi - sa tej samej szerokosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 13.09.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Te boczne w salonie mają :1. 3,60x2,302. 2,20 x 1,80 No i okno tarasowe jedno duze dzielone na czteryi dopiero jest widno , bo wokół domu mamy wysokie drzewa W kuchni okno bylo za wysoko - obnizylismy , powiekszajac je . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUZAK 13.09.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 A my mamy tarasowe szerokości 270 - 3 skrzydła( w miejsce kominka ) a salonowe i oba u góry zrobiliśmy nie dzielone tylko jedno duże 210/170. Co do jasności trudno mi powiedzieć na tym etapie budowy, ale chyba będzie ok. Te w jadalni mamy 150/150, a kuchenne zostawiliśmy bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts