aka 24.10.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Magmi, sliczny domek i ogrod, budka ogrodnicza super. mam pytanie dot. drewna na elewacji - widze ze nie dochodzi do górnych okien? To jest kwestia tylko estetyki czy jak? Bo wlasnie zaczynamy te prace i zastanowiło mnie to Wasze rowiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 24.10.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Aka, zrobiliśmy to właściwie tak, jak było w projekcie (albo bardzo podobnie). To znaczy, naokoło okien (i na dole, i na górze) są wypukłe opaski ze styropianu zazbrojonego aluminiowymi kątownikami i otynkowanego nieco ciemniej niż reszta ściany. Opaski kończą się równo z linią parapetu. Tam gdzie okna są podwójne (czyli także na poddaszu), opaski idą naokoło pary okien, a ściana między oknami jest otynkowana tak jak cały dom (a nie w kolorze opasek). Ponieważ drewniana oblicówka wraz z listwami ma swoją grubość (jakieś 3cm), na poddaszu opaski są z grubszego styropianu niż na parterze, żeby był zachowany efekt wypukłości. Natomiast na ten pasek ściany między oknami został naklejony styropian 3cm, który zlicował się z drewnianą powierzchnią. Mam nadzieję, że mniej więcej jasno to wytłumaczyłam Rozważalismy różne opcje, między innymi zrezygnowanie z opasek na poddaszu i wykończenie wnęk okiennych drewnem. Ostatecznie zwyciężyła koncepcja jednolitego potraktownia okien na całej elewacji. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarecki 08.11.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Witam Forumowiczów Bardzo Miłego Tematu! Właśnie wczoraj zamówiłem projekt Klementynki!!! (między innymi pod wpływem lektury Waszych postów ) - szczególne pozdrowienia dla magmi (z przyjemnością, jednym tchem i wypiekami na twarzy przeczytałem historię Waszej budowy -GRATULACJE Oczywiście teraz jeszcze częściej będę tutaj zaglądał. W tej chwili mam już działkę na wsi (14 a), kilka km od Tarnowa (małopolska), własnoręcznie wykopaną studnię (13 kręgów), właśnie dzisiaj wieszają mi przewody prądowe, gaz w działce - jednym słowem cisza przed burzą Pozwolenie na budowę dostanę pewnie nie wcześniej jak końcem stycznia. Chcę jak najlepiej wykorzystać ten czas na dobre przygotowanie do budowy. Stąd też prośba do Forumowiczów o informację: wybieram się na długi listopadowy weekend na Śląsk, wiem, że jest tam kilka Klementynek, z przyjemnością zobaczyłbym naocznie jakąś (może być również na etapie budowy). Z góry dziękuję i pozdrawiam marecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gsawojtek 11.11.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 wiecie co miałem pisać i pisać ale tak mnie zaatakowali zleceniami że nie mam czasu nawet na budowe ale niedługo znowu wiosna i coś się będzie działo na razie zabiłem otwory okienne dechami i czekamy aż coś może popęka do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pak 12.11.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Mam pytanie do tych którzy juz użytkują swoje Klementynki i z sentymentu czasami tu zaglądają. Czy jeśtescie zadowoleni ze swoich kotłowni? Czy teraz mając praktyczną wiedzę kupilibyście ten sam piec? Czy to samo paliwo? A może jakieś sugestie dotyczące ocieplenia domu?Dzięki za wszystkie informacje.Pozdr. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pak 12.11.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Mam pytanie do tych którzy juz użytkują swoje Klementynki i z sentymentu czasami tu zaglądają. Czy jeśtescie zadowoleni ze swoich kotłowni? Czy teraz mając praktyczną wiedzę kupilibyście ten sam piec? Czy to samo paliwo? A może jakieś sugestie dotyczące ocieplenia domu?Dzięki za wszystkie informacje.Pozdr. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 12.11.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 magmi - dzięki za odpowiedź. My jednak nie robimy tych obramowań wokół okien, choc musze powiedziec ze u Ciebie wyglądają b. ładnie. Jednak my stwaiamy na okiennice a wtedy juz ta elewacja byłaby przeładowana... pak - dobre pytanie. Jak dla mnie kotłownia jest ok, mamy piec na olej i zbiornik na zewnatrz, wkopany. Jednak moj mąż twierdzi, ze brałby piec kondensacyjny, zeby w kotłowni (w ktorej tez suszy sie pranie) bylo cieplej. Nie wiem czy cos nie pomylilam bo sie na tym nie znam kompletnie ale faktycznie jest tam dosc chlodno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 13.11.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Aka, a kupujecie takie okiennice użytkowe, z korbką od środka? Czy tylko takie "atrapy" do ozdoby? Pytam z ciekawości, bo ja byłam strasznie na okiennice napalona, ale miały być użytkowe, otwierane od środka. No i jak nam je wycenili, to wyszło, że będą kosztowały więcej niż okna... Dlatego ostatecznie mamy rolety. Ale nadal uważam, że okiennice to przepiękna rzecz... Marku, dziękuję za pozdrowienia i gratuluję zakupu projektu! Pak, my mamy piec gazowy Vailanta (zwykły, nie kondensacyjny), jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU. Jesteśmy zadowoleni - także z bardzo przyzwoitych kosztów użytkowania, z tym, że mamy gaz ziemny. Przez pierwszy miesiąc swojego mieszkania w domu (zeszłej zimy, zanim gazownia uruchomiłą dostawy gazu) paliliśmy propanem i koszty były bardzo wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 25.11.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Aka, a kupujecie takie okiennice użytkowe, z korbką od środka? Czy tylko takie "atrapy" do ozdoby? Pytam z ciekawości, bo ja byłam strasznie na okiennice napalona, ale miały być użytkowe, otwierane od środka. No i jak nam je wycenili, to wyszło, że będą kosztowały więcej niż okna... Dlatego ostatecznie mamy rolety. Ale nadal uważam, że okiennice to przepiękna rzecz... . Bedziemy robi cu stolarza ale nie atrapy, zwykle okiennice na zawiasach. Licze ze latem oslonia nas przed slonkiem a zima bede przymykac je w sypialni, bo od okna jednak wieje chlodem. Koszt to kolo 150 za metr okiennicy plus materialy Drogo ale mysle ze i tak wyjdzi etaniej niz w firmach okiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pak 09.02.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Tym listem nie ożywię forum ale chcę wzorem innych pochwalić się iż złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę. Mam nadzieję otrzymać je w połowie marca. Od czerwca ruszam z budową. Chcę postawić mury 2-warstwowe z ociepleniem ze styropianu o grubości 20 cm. (Niemiecka koncepcja domów 3-litrowych). Co o tym myślicie?. Pozdrawiam wszystkich Klementynkowiczów. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 09.02.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Gratulacje przemek, a gdzie bedziesz budował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pak 09.02.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Wieś Bilew pod Zduńską Wolą(k.Łodzi).Przemek PS. A do czerwca tak daleko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pak 10.02.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Aka czy w swojej Klementynce fundamenty ocieplaliście od zewnątrz czy od środka, czy w dachu macie stopnie i ławy kominiarskie(strasznie drogie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 10.02.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Fundamenty od zewnątrz, natomiast co do ław mamy dwie, a stopni zadnych - kominiarz stwierdzil ze to mu w zupełnosci wystarczy, bo dysponuje dostatecznie długa drabiną Tych ław to tez nie mielismy na początku, z czasem dołożyliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdRem 21.02.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 No, wreszcie forum odżyło! Widać, że zbliża się sezon. U nas sytuacja zmieniła się przez zimę dwojako: przybyła nam nowa Członkini rodziny (potencjalna użytkowniczka jednego z pokoi ). Druga rzecz - kupiliśmy dachówki, co obśmiali nasi znajomi; pierwszy zakupiony materiał budowlany i to od razu od góry... ale trafiliśmy na bardzo dobrą promocję. Czekamy teraz na koniec zimy, aby wkroczyć z budową. Czekamy jak na szpilkach, bo zamiar mamy bardzo ambitny - chcemy wprowadzić się na zimę. Cóż jeszcze. A, załatwiamy też media, pewnie ruszą równocześnie z budową. No i mam pytanie: co się stało z albumem Magmi? Oglądałam sobie jej zdjęcia, co było balsamem na moją duszę stęsknioną własnego lokum a teraz albumu nie ma. A nikt inny, z tego co wiem, nie wkleja tu zdjęć... No, bym zapomniała: kupiłam dwa dekory do kuchi - dwie płytki, bo akurat trafilłam na takie, które mnie zachwyciły absolutnie. Można chyba powiedzieć, że do nich będę teraz dobierała całą resztę wyposażenia, bo są akurat dokładnie takie, jakie sobie wymyśliłam: staroświeckie i wsiowonadające się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pak 28.02.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Ja również skorzystałem z dobrej (w mojej ocenie) promocji Bras-a kupiłem dachówkę grafitową w cenie 17,80 zł za m2. Za wszystkie materiały na dach łącznie z rurami okapowymi zapłaciłem 12600zł. Wykonawca robociznę wycenił na 7000zł. Jezeli możecie to klepnijcie ile to was wyniosło? Z jakich materiałów będziecie stawiać ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdRem 05.03.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Nasza dachówka to Koramic (firma) naturalna czerwień. Koszt całej ceramiki bez wykończeń to niecałe 10 tys. - teraz nie mamy dostępu do rachunków, więc nie pamiętam. Ściany slikat - Silka. No i czekamy na odwilż - dzisiejsza pogoda 16-dniowa wprawiła nas w optymistyczny nastrój, bo już może niedługo będzie można zacząć... Jeszcze mamy ugadane wstępnie zakup bloczków fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pak 13.03.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Aka czy ściankę kolankową zrobiliście zgodnie z planem ? Przeglądałem plan i zacząłem się zastanawiać czy niewzmocnić jej dodatkowymi słupkami. Czy szerokość garażu jej ok? Dzięki za cierpliwość. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarecki 14.03.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Witam po dłuzszej przerwie, zima daje popalić, a tu trzeba by zacząć przygotowywać działkę do rozpoczęcia budowy. Mam juz załawione wszystkie formalności + prąd i woda. Muszę jeszcze wyciąć kilka drzewek, zrobić mostek, utwardzić dojazd, kupić deski szalunkowe i stal na fundamenty. Potem juz tylko geodeta i jazda Pozdrawiam Klementynkowiczów, byle do wiosny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 17.03.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Aka czy ściankę kolankową zrobiliście zgodnie z planem ? Przeglądałem plan i zacząłem się zastanawiać czy niewzmocnić jej dodatkowymi słupkami. Czy szerokość garażu jej ok? Dzięki za cierpliwość. Przemek Zgdonie z planem, garaz tez. Szerokosc nie daje zbyt wiele pola do manewru, to powiedzmy sobie jest takie minimum niezbedne zeby wyjechac i rodzine zapakowac juz na zewnątrz Dla nas ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts