Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KLEMENTYNKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Akurat ja rowniez mam projekt w odbiciu lustrzanym dokladnie na poludnie tarasem ogrodowym. Zostawiamy wiec uklad drzwi tarasowych jak w projekcie a jednoczesnie dodaje identyczne tarasowe dzwi na sciane boczna tarasu do pokoju obok, tworzac cos na ksztalt gabinetu z wyjsciem na taras. Koncepcja ta bardzo mi sie podoba. Fakt ze okno z tak duzymi drzwiami w niewielkim pokoju wyklucza mozliwosc ustawienia jakichkolwiek mebloscianek ale funkcja przeznaczenia tego nie wymaga. A taki zaciszny, poludniowy jasny kacik pana domu z bezposrednim wyjsciem na taras , sami przyznacie godny uwagi. Wszak miejsca w domu nie brak.

W projekcie inz. projektant nie przewiduje zadnej wentylacji kuchennej. Chcialbym go usadowic przy stole w jadalni podczas gotowania kapusciaczku :.) Moze by zmadrzal. Mimo tego powzialem decyzje o przeprowadzeniu wentylacji znad wyciagu kuchennego rura Flex do kominka dachowego.

Moj wykonawca jednak orzekl ze to za malo i nie przejdzie odbioru kominiarskiego. Podobno wymagana jest wentylacja z przewodem wentylacyjnym murowanym. Jak wybrneliscie z tego problemu ?

No i zaczelo sie.

Pozdrowienia

Drzwi tarasowe mamy wielkości tych z projektu tyle że obok siebie myślę że będzie wystarczająco światła, dadzą go te boczne okna. Taras wychodzi u nas na południe a boczne okna w salonie oczywiście od wschodu. Z tym tarasem zadaszonym rzeczywiście dość konkretnie, jest tak że z jednej strony może będzie mniej światła ale z drugiej w pokoju będze latem przyjemny chłodek. Teściowie mają dom obok tak samo ustawiony, z zadaszonym tarasem i jest tam latem naprawdę przyjemnie. Jeśli chodzi o wentylację w kuchni to my będziemy najprawdopodobniej murować przewody wentylacyjne. Zresztą podobnie w łazience, nasz projektant sugerował żeby wypuścić przewody wentylacyjne jakby na zewnątrz budynku i obłożyć je klinkierem myślę że moze to całkiem ładnie wyglądać.

Jestem wlasnie w momencie wymurowanych scian na wysokosci nadprozy okiennych. Tak wiec moge juz ocenic wielkosc domu. Jesli ktos, tak jak ja, myslal ze jest to taka sobie wiejska chatka to sie srodze zawiedzie. Jest ogromny i az starch pomyslec jakie jeszcze trzeba bedzie wlozyc pieniadze w takiego smoka. To tyle . Jade na dzialeczke zeby dopilnowac wszystkiego :smile:)

Pozdrowienia.

Witeq, dom na planie 13mx13,5m żadną miarą nie może wyglądać jak mała wiejska chatka, mimo pewnych podobieństw stylistycznych :grin:.

A propos, my chyba jednak odejdziemy trochę od tej sielsko-anielskiej stylistyki i spróbujemy naszą "chałupę" trochę uwspółcześnić wizualnie. Jak? Mamy kilka pomysłów (m.in. rezygnujemy ostatecznie z okiennic, to już postanowione), a dzisiaj mamy spotkanie z architektem - to mój znajomy i widziałam kilka domów wybudowanych albo zmodernizowanych wg jego projektu - ma dobre pomysły chłopak :smile:, pewnie coś nam podpowie.

Siewonka, jesli wpadniesz na forum to zajrzyj proszę na prywatne wiadomości ( w prawym górnym narożniku) - wysłałam Ci liścik na priva. :smile:

Hej Budowniczy Klementynki. Wczoraj odbyliśmy naradę z architektem i już Wam raportuję wyniki:

1. Wentylacja w projekcie faktycznie jest zrobiona całkowicie "na odczepnego" - "zetka" w kuchni jest podobno niedopuszczalna nawet wg normy, poza tym to skandal, a nie wentylacja, to samo w łazience na parterze. Musimy dołożyć komin wentylacyjny (murowany) w kuchni, obsłuży nam też łazienkę na poddaszu. Architekt bardzo też doradzał zwentylowanie klatki schodowej - ma coś zaproponować.

2. Więźba - od razu mu podpadł brak płatwi i słupów przy takich rozpiętościach jętek (a jeszcze nic nie zdążyłam powiedzieć na ten temat :smile:) - sprawdził na szybko wykaz drewna na więźbie i orzekł że krokwie są "zajebiste", a jętki jak normalne krokwie :eek:. Musi to jeszcze przeliczyć, ale wstępnie wygląda na to, że albo zostanie taka bardzo ciężka i gruba więźba (bez słupów), albo można ją odchudzić, ale wtedy dojdą płatwie i słupy - wszsytko zależy od tego czy sensownie te słupy wyjdą względem pomieszczeń na poddaszu.

To tyle jeśli chodzi o zmiany które Was by mogły interesować osobiście. Poza tym robimy jeszcze zmiany w projekcie zmierzjące do pomniejszenia rzutu domu: ponieważ od razu chcemy robić poddasze mieszkalne, parter w obecnej postaci jest dla nas za duży. Dom w związku z tym będzie węższy o 1m (mniej o 20m2 powierzchni użytkowej). Na dole część dzienna bez zmian (poza przesunięciem kominka), natomiast z części "nocnej" zostaje tylko jeden pokój na gabinet/pokój gościnny, łazienka i pomieszcenie gospodarcze. Na górze 4 sypialnie, łazienka i pralnia-suszarnia. Jak będzie narysowane na gotowo, wrzucę na stronę internetową i będzie można pooglądać. http://republika.pl/hanys73/ikonki/dance.gif

[ Ta wiadomość była edytowana przez: magmi dnia 2003-04-24 08:52 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: magmi dnia 2003-04-24 09:01 ]

Faktycznie, pomysl odchudzenia wiezby i dostawienie platwi i slupow jest dobry. Bo chodzi o niebagatelne min 4 tys.roznicy. Wiezba wg projektu, nie powiem imponujaca i piekna, kosztowala mnie w tanim miejscu ok 9 tys. Dzis pewnie bym poszedl na odchudzenie. Za to wyobrazam sobie te grubasne krokwie wystajace w podbitce, niezly efekt, szczegolnie nad tarasem. Oczywiscie w taki przypadku nie ma mowy o zabudowie poziomej nad tarasem. Niech to sterczy :smile:.

Witeq,

Wczoraj odbyliśmy kolejne spotkanie z architektem. W międzyczasie konstruktor przeliczył więźbę. Wnioski:

1. Konstrukcyjnie ta więźba jest OK, ale ekonomicznie już mniej - i długości i przekroje krokwi są niestanardowe (pewnie dlatego tyle ta więźba Cię kosztowała :sad:)

2. Obliczona jest na chyba najcięższe możliwe pokrycie, czyli cementową albo ceramiczną karpiówkę układaną w koronkę (czyli podwójnie) - to daje 90kg/m2! Dla porównania, jakakolwiek ceramiczna dachówka zakładkowa waży do 50 kg/m2; my i tak chcielismy dać właśnie zakładkową, więc więźba wyjdzie na pewno trochę "chudsza";

3. Być może wystarczą same płatwie, bez słupów - wtedy nie ma w ogóle problemu z zagospodarowaniem poddasza, a jesli będą słupy, to da się je sensownie poumieszcać (tzn. w ścianach działowych).

Czekamy teraz na wstępne rysunki ze zmianami i z uwzględnieniem dodatkowego komina wentylacyjnego.

Witeq, jaką kolorystykę robicie? Jaką dachówkę? Siewonka, a wy?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: magmi dnia 2003-04-28 09:19 ]

Witam :smile:

Co do okien to poszedlem na latwizne i wysokosci dopasowalem do wielkosci wielokrotnosci wymiaru porotonu 0,25 razy. I tak np 1,5 1,25 1,75 itd.

A kolorystyke dopasowala sie sama za pomoca cen :smile:. Czarna Brass grecka i tynk mineralny drobny standart , czyli cos na ksztalt bieli. Wiec i okna biale, a tu chyba zaszaleje i wezme z niezla oferta drewniane konstrukcyjnie dzielone. Czysta wies :smile:. A i frezik srodeczkiem przypomina chalupy. Komplet drozszy raptem 2 tys od dobrych plastikow. Oczywista po ostrym targowaniu .

Na marginesie , skoro sie juz znamy to prosze mowcie mi Witek :smile:

Tamto to tylko ksywka brydzowa.

• 3 weeks później...

Witam. Ja co prawda nie buduję Klementynki tylko Irmę, ale zmieniłem w Irmie dach na dwuspadowy więc w tej chwili mój dom bardziej będzie przypominał z zewnątrz Klementynkę (wewnątrz już jest prawie identyczny).

Poddasze będę miał jednak całkowicie nieużytkowe. Konstrukcję dachową zleciłem całkowicie do przeprojektowania (będą wiązary) a problemu z wentylacją pozbyłem się montując mechaniczną.

W tej chwili mam postawione ściany zenętrzne i czekam na dach.