Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KLEMENTYNKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasiu74

Mam przejściowe kłopoty z siecią, taki mały remont dachu, który aktualnie osiąga apogeum i niestety pozbawia nas dostępu do internetu. Jak tylko będę mogło umieszczę kilka zdjęć. Okienka mam standardowe, bez udziwnień, dachówkę Brass - Rubin miedziany. Podobnie jak u Ciebie dopiero teraz widać jak prosty i piękny jest dach. Trochę się bałam, bo musieliśmy zmienić kąt nachylenia dachu z 30 na 35 stopni, ale jest dobrze. Tymczasowo nieco zwolniliśmy, trochę nas zmęczył wykonawca i łapiemy oddech czekając na kolejną ekipę.

A jak Wam się to podoba?

http://img138.imageshack.us/img138/834/test063br8.th.jpg

Pozdrawiam, Gośka

Czytajcie, czytajcie :)

Na którejś stronie jest poruszony temat więźby i jej nośności. Pamiętam, że zdenerwowałam się po tej lekturze i poprosiłam architekta adoptującego projekt o powtórne przeliczenie więźby wyszło OK. i mamy taką jak w pierwotnym projekcie. Nic nie mniejszą i bez słupów podporowych, dachówkę mamy cementową, a pod spodem membranę Dorkena.

Odezwijcie się w tamtym wątku. Fajnie jest poplotkować z ludźmi siedzącymi w temacie Klementynki.

Acha i zaspokójcie naszą ciekawość, napiszcie gdzie stawiacie swój domek.

hej!Jeszcze przed kupnem projektu czytaliśmy rewelacje na temat błędów o których piszesz,trochę nas to przeraziło.Chcieliśmy poruszyć ten temat z architektem ale teraz odetchnęłam :D .Jeszcze się do niego nie wybraliśmy bo jeszcze zastanawiamy się nad zmianami.Jedno wiemy na pewno ,kominek przenosimy na ścianę z klatką schodową.jeszcze zastanawiamy się nad malutką spiżarnią przy kuchni.Nasz domek ma stanąć koło Tczewa.Bardzo chcemy zobaczyć gotową Klementynkę ale w okolicy nie znalezliśmy :cry: .pozdrawiamy

Hej Magdy. Tyle się napisałam i poszło gdzieś w eter. Chyba to zmęczenie po całym tygodniu. :roll:

U nas w domku robota wre. Mianowicie - mamy położoną dachówkę, wstawione okna, elektrykę i część wyprowadzonej hydrauliki, dociepla się poddasze, no i najważniejsze - zamontowany kominek.

Jeśli chodzi o więźbę to nasza jest mocno odchudzona, ale mamy słupy - po jednym w każdym pomieszczeniu na górze. Wyszły nieźle, bo są przy ścianach, a nie na środku pokoju czy łazienki. Nie będziemy ich obudowywać tylko zostaną drewniane. Wygląda to nieźle. Przeliczał to nasz projektant, który robił adaptację, bo te z projektu były podobno nieco przesadzone. Na pewno trochę finansowo skorzystaliśmy, bo poszło mniej drewna. Dokładnych wymiarów po adaptacji nie pamiętam, ale jak chcecie to napiszę następnym razem jak podpytam męża. Aha i mamy już zamontowaną oczyszczalnię ścieków, chociaż nie odbyło się bez przygód.( zorali nam pół działki ).

Pozdrawiam :p

Witam

No trochę roboty było u nas ostatnio. Robiliśmy we własnym zakresie kanalizacje i wode. W sumie 250m kanalizacji i 350m wody. Poszło nawet lepiej niż myslelismy (w pięć dni 150m położonych instalacji). Jest nas 7-miu inwestorów więc koszty się rozłożą. Mamy więc już działkę uzbrojoną, woda popłynie za kilka dni :)

Jakiś czas temu dorwałem program Zaprojektuj Swój Dom.

Przeniosłem cały projekt domu do tego programu, dokładnie wg. wymiarów. Jest tam opcja 3D więc można w nim później pospacerować i obejrzeć jak wygladą w "rzeczywistości" oczywiście można go umeblować itd.

A że dokonałem kilku zmian w środku więc mogłem się przekonać jak to będzie wyglądać. Przede wszystkim schody. Przeniosłem je do wiatrołapu.

Wnęka w ścianie frontowej wyprostowana, schody jednobiegowe. Dzięki temu mogę oddzielić dół od góry.

W miejsce gdzie w planie są schody wstawiłem małe WC (zamiast przy wejściu) i spiżarkę nawet sporą.

Powiem Wam, nie wiem jak w rzeczywistości, ale na programie nieszczególnie wyglada spiżarka wykrojona przy kuchni. Robi się problem z meblami kuchennymi. I powstaje wrażenie kolejnego korytarza zamiast dużej przestronnej kuchni lekko oddzielonej od ogromnego salonu.

Jak ktoś jest zainteresowany zmianami, to mogę wrzucić rysunek.

Wreszcie ruszyło też coś z naszymi dokumentami, dostaliśmy wreszcie od cholernego Zakładu Usług Wodnych warunki techniczne, Mogło więc wreszcie pójść dalej. Ślimacze tempo, ale jednak do przodu. :)

.... pewnego razu szok, jadę sobie samochodem, patrze a tam..... co?

Klementynka - wybudowana, zamieszkała. Rozmawiałem z właścicielką zrobiona praktycznie bez zmian, tak jak w projekcie. W środku jednak nie byliśmy a szkoda. Jest jednak jeszcze szansa :)

Pozdrawiamy

zamieszczam link do widoku projektu. Nie jest to ostateczny. Tylko najważniejsze zmiany, tzn. schody i wyrównanie wnęki w saloni i w wejściu

http://images28.fotosik.pl/119/e99bcab9167e0593med.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e99bcab9167e0593.html

nie wiem co jest, link do zdjęcia niby dobry a zdjęcie się nie otwiera. O co chodzi?

już się otwiera, samo się naprawiło :)

no chyba nic nie da, nie spojrzałam, że nawet nazwa krótka a rozmiar bardzo mały... zapytaj specjalistów z forum co już umieszczali -moze ci pomogą.

Ja się zastanawiam nad odchudzeniem więźby (blachodachówka) i budową z fundamentów o jednej warstwie bloczków i z porotherm 25 czyli w standardowych grubościach... ale nie wiem czy tak można.

Jak sobie projekt wybrałam to teraz kombinować muszę.

Zakochałam się w nim jak zobaczyłam otynkowany z blachodachówką KlaudiO też z ceramiki. Proszę o info -grubości ścian i fundamenty.

Mada72 umiesc więcej zdjęć... KlaudiaO także.

Zresztą wszyscy umieszczajcie - wnętrza, plany, chłonę wszystko...

:D

Pozdr