Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KLEMENTYNKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Monika - my nie podnosiliśmy poddasza, bo moim zdaniem to popsuje całą architekturę budynku. Ten dom jest tak ogromny, że nie trzeba go powiększać. Nawet jak zostawi się jak jest w oryginale to i tak pomieszczenia na górze są funkcjonalne. To takie moje skromne zdanie.

Zdjęcia oczywiście chcemy oglądać. Od samego początku do końca budowy. :lol:

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do podnoszenia ścianki na poddaszu, to popieram Kasię. Na górze miejsca jest naprawdę sporo, a taka ścianka zmienia jednak architekturę. To co naprawdę polecam zrobić, to ,o ile możliwe, poszerzyć garaż ( albo dobrze zmierzyć "wymarzone" auto, po długości również ;) ).

W kwestii zagospodarowania poddasza... Trzy pokoje, czwarty maleńki, łazienka, pomieszczenie typu pralnia i spory przedpokój - mogę przesłać rysunki.

Arkadiusz, Klementynki są wszędzie, trzeba tylko dobrze patrzeć. Moja stoi w Smolcu (wystarczyło zajrzeć do profilu), zapraszam.

Inne Klementynki - Maślice, Smolec (jest i druga), Gałów, Trzebnica- Wzgórza Trzebnicie ... no nie pamiętam więcej- byłam jeszce gdzieś w okolicach Kamieńca Wrocławskiego jest tam Klema z gartażem na 2 autka ( i ładna) i chyba Bogdaszowice ( tu nier jestem pewna).

Pozdrawiam.

@monikaidaniel

Pewnie, że wrzuć zdjęcia. Chcemy ogladać.

Wy już macie "zero" a My stoimy. mamy wytyczone fundamenty, ale z kopaniem czekamy. Jako, że u nas firma nie będzie robić, tylko ja sam będe robił, więc z kopaniem muszę się wstrzymac.

Mokro u nas na działce. Woda stoi i cały czas pada.

Nie chce robić szalunków więc czekam jak trochę wyschnie i wtedy ruszam z kopaniem. Mimo wszystko jest dość innej roboty :) mam co robic.

Drodzy klementynkowicze życzę Wam spokojnych i rodzinnych Świat Wielkanocnych oraz szybkiego nadejścia wiosny, bo jak się buduje dom to oczy non stop patrzą w niebo w nadziei na słońce. Trzymajcie się ciepło.

Monika - pięknie Ci poszło z tymi zjęciami. Jeden etap już za Wami.

My od wtorku ruszamy z wykończeniówką. 2 dni spędziliśmy w sklepach z płytkami i żeby coś mnie rzuciło na kolana to niestety NIE. :( Niby tyle wszystkiego i do tego jeszcze mam wizję jak ma wyglądać środek to nie mogę się zdecydować. Może po świętach mnie coś natchnie. :roll:

Witam!

Planujemy (ja planuję!) drewniane schody na poddasze. Czy ktoś z Was może myśli o czymś podobnym? A może już ktoś ma takie schody? Jeśli tak, to czy zlikwidowaliście sciankę od klatki? Proszę o zdjęcia Waszych schodów (tych drewnianych i betonowych). Pozdrowionka zimowe, bo u nas wczoraj spadł śnieg!!! Ale się szczęśliwie złożyło.

Witam!

Plaga widziałam Wasz plan po zmianach. Fajne, ale u mnie schody zostają w środku. Już się tego nie da zmienić. A zresztą dębowe, drewniane schody ... ja już je widze oczami wyobraźni. Tylko nie wiem czy tak je można zrobić. Następne pytanie: Jak planujecie ogrzewać / lub jak ogrzewacie swój domek? Chodzi o rodzaj pieca (węgiel, miał, ekogroszek, gaz, olej lub coś tam jeszcze!). Pozdrawiam Zima nadal trzyma

My mamy schody wylane z betonu, które będą obłożone drewnem. Właśnie jestem na etapie szukania czekoś ciekawego tzn. mają być proste bez żadnych żłobień i wywijańców, może z elementami metalu ( ale nic kutego ). Poszerzyliśmy spocznik, bo był stosunkowo mały i przy wnoszeniu mebli byłby kłopot.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to mamy rozłożoną podłogówkę, a piec będzie na prąd, który będzie ogrzewał wodę. ( nie są to maty grzejne). Cenowo jest to porównywalne z gazem ziemnym.