Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KLEMENTYNKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Hej Magmi

Idzie nam dość wolno ale trudno

Narazie mamy wszystkie ściany zewnętrzne i wewnetrzne nośne i w zasadzie do połowy wysokości prawie wszystkie działowe oprócz tych w salonie. Myślę że z końcem tygodnia będziemy lać nadproża trochę nas te deszcze przytrzymały. W przyszłym tygodniu dowiozą nam (tak myślę) belki stropowe i zaczniemy się bawić ze stropem. Musimy po nadprożach chyba kilka dni odczekać bo nie wolno ich obciążać a lejemy betonowe. Niestety nie portafię określić kiedy będziemy lać strop. Ale i tak się cieszę bo już widać wielkości pomieszczeń.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Siewonka, z tego co pamiętam budujecie z Jopka 44 P+W - jak wrażenia? A co z nadprożami, tzn. z ociepleniem naproży - będziecie je okładac styropianem od zewnątrz?

A jak wrażenia odnośnie wielkości pomieszczeń "w naturze"?

Mnie ostatnio przyśniło się że mieliśmy już wybudowany stan surowy i przez pomyłkę wysokość pokoju dziennego wyszła nam 240 zamiast 270. Ale horror :razz:!

Ja mam już stan surowy otwarty i z wielkości pomieszczeń jestem zadowolony. Szczególnie salon robi wrażenie bo w tej chwili ma 3,2 wysokości a do tego widać od dołu całą konstrukcję dachu. A na tarasie to można zrobić niezłą imprezkę nawet jak pada. Sypialnie mimo, że nie powalają wielkością to nie powinny być za małe. Jeśli ktoś ma niedaleko do Warszawy albo się wybiera i chciałby już wybudowany dom to zapraszam. Wnętrza mam takie jak w projekcie pierwotnym.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2003-05-28 19:11 ]

Jezier, weszłam na Twoją stronę żeby pooglądać Irmę a la Klementynka :grin:. No i niespodzianka! Twój dach, dwuspadowy jak w Klementynce, jest ustawiony odwrotnie (albo coś źle zobaczyłam?) i zupełnie inaczej to wygląda! Pokaż jakieś zdjęcia od ogrodu, bardzo jestem ciekawa jak wyszły w tej konfiguracji inne elewacje?

witajcie.:cool:. Preferują rozwiązania nowoczesne.Jednak po moich naleganiach stwierdzili że zaproponują połączenie tradycji z elementami nowoczesnymi.Moje sugestię to tanio ale nie byle jako -wybudować dom. zadali mi parę pytań i przyślą swoją ofertę emailem. Jeżeli będzie atrakcyjna cenowo to raczej się zdecyduję, tym bardziej że uzgodnienia, usytułowanie domu na działce oraz projekt przyłączy mają zrobić oni. Jak dostanę ofertę to ją Wam przedstawię.pozdrowienia :grin:

Magmi. To prawda dach odwrócony. Wygląda przez to trochę inaczej niż w klementynce. Niestety mam zdjęcia tylko od frontu ale od ogrodu wygląda podobnie. Od frontu nie mam garażu i to zapewne zmienia wygląd domu. Jednak w środku jest tak jak było w projekcie tylko, że zamiast schodów, które są w Klementynce mam łazienkę.

Cześć

Zrezygnowaliśmy tuż przed przywiezieniem materiału z 44 P+W i to jest chyba najbardziej trafna decyza tego roku. Budujemy też z Jopka ale 30 bez P+W. Ostrzegano nas że Jopek ma problemy z trzymaniem się w wymiarach ... i ma. Gdybyśmy trwali przy swoim postanowieniu zużyliyśmy już tony "ciepłej zaprawy" która tania zresztą nie jest. Tak że mamy 30 na zwykłą zaprawę i jesteśmy bardzo zadowoleni potem ocieplimy wełną lub styropianem. Tak że problem nadproży mamy rozwiązany bo i tak ocieplamy. Mamy wewnętrzne nośne 25P+W są droższe od zwwnętrznych 30 i gorzej się z tego buduje. Ale tak naprawdę wszystko i tak mi się podoba. Pokoje, okna, ubikacja, łazienka,salon - wszystko. Super jest być posiadaczem kawałka muru.

A po pokojach chodzę i prawie je mebluję.

Cos jest w tej Klemntynce. Wlasnie klada wiezbe. Krokwie wciagaja w piatke, takie byki. Ilosc drewna oszalamiajaca. Ale budynek faktycznie zaczyna robic wrazenie. Szeroko rozlozony w podstawie z ogromnym dachem. Jest na co popatrzec. Troche mnie wkurza ze kominek ogrodowy tak niefortunnie dzieli taras ale nie zrezygnuje :smile:. Mam to przetrenowane. Warto.

Koncowki krokwi nie obijam. Za ladne drewno by go chowac. Miala byc wiejska chalupka a widze ze niechcacy bedzie rezydencja :smile:

Pozdrawiam Klementynki.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
No coz wystapila rzezcz ktorej sie nie spodziewalem. Pomimo krokwi 22x10 jetek podwieszonych zaledwie nieco za polowa dlugosci krokwii po polozeniu dachowki nastapilo ok 2-3 cm ugiecie tych krokwii ktore nie opieraja sie na scianach kolankowych. Czyli tych najdluzszych. Zaznaczam ze jetki ani drgnely. Wykonawca twierdzi ze to normalne i bulkaz maslem ale ja juz sobie cuda wyobrazam. A co o tym sadzicie?

Nasz konstruktor przelicza więźbę wg projektu, żeby wykluczyc jakiś błąd obliczeniowy. Trochę się skrzywił na to ugięcie 3cm pod samą dachówką. Nie mam pojęcia jak się oblicza dopuszczalną strzałkę ugięcia - może jakiś budolwaniec z forumowiczów mógłby tu pomóc.

Witek, a nie kładłeś czasem mokrych krokwi na dach? Bo też padło takie pytanie.

• 2 weeks później...