Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KLEMENTYNKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM WSZYSTKICH ....TAK ZACZYNAŁEM PRAWIE ROK TEMU PIERWSZY

TEMAT O KLEMENTYNCE . PO ROKU JEDEN Z WIEKSZYCH TEMATÓW NA FORUM .CIESZĘ SIĘ ŻE TYLU JEST KLEMENTYNKOWICZÓW. JA DOPIERO

TERAZ ZACZYNAM DZIAŁAĆ .DOKUMENTY ZWIAZANE Z OTRZYMANIEM WARUNKÓW ZABUDOWY I ADAPTACJA PROJEKTU - LUSTRZANE ODBICIE

Z GARAZEM WYSUNIETYM LEKKO DO PRZODU ABY UZYSKAĆ WIĘKSZĄ PRZESTRZEŃ W CIĄGU NOCNYM. TU ZMIANA UKLADU . ZA GARAŻEM POM.GOSP.ŁAZIENKA I SYPIALNIE .KOMINEK DO LEWEGO ROGU .DZIENNY I KUCHNIA BEZ ZMIAN ,REZYGNACJA Z TOALETY NA RZECZ WIĘKSZEGO WIATROLAPU.

MYŚLALEM O BUDOWANIU Z POROTHERUMU NA JEDNĄ WARSTWĘ +STYROPIAN ,ARCHITEKT PROPONUJE MAX (19 V 29 ) / WELNA /CEGŁA PEŁNA - NIE WIEM ILE DROŻEJ TO BĘDZIE ????.

CO O TYM SĄDZICIE I JESZCZE JEDNO NA JAKICH FUNDAMENTACH STOJĄ WASZE DOMY LANE ,BLOCZKI CZY MOŻE JESZCZE COŚ INNEGO?

pozdrawiam długi

Witam!

Informuje ze - fu tfu odpukac - lada moment powstanie kolejna Klementynka :-) I nie straszcie ze dom taki wielki. To naprawde moze wystraszyc młodego inwestora :p

Magmi dzieki za informacje o tym watku. Bede tu zaglądać i informować o postępach.

Budujemy lustrzane odbicie, z malymi zmianami adaptacyjnymi... Na dole zmiescila sie duza garderoba, wielka lazienka i spory gabinet. Wszystko to kosztem jednej sypialni. Wc o rozmiarach klaustrofobicznych ma byc przekształcone w spizarke. Okna i kominek jak w projekcie. Wentylacja wymuszona, powstaje projekt.

Bardzo mi sie podoba ten domek, boje sie ze niedlugo juz tylko Klementynk abedzie mi sie snic po nocach ;-))

Trzymajcie kciuki!!!

• 2 weeks później...

Kupilimy ten projekt przekonani , że w całej Polsce buduje się tylko dworkowe potworki i lukarnowo-wykuszowe cudactwa... :-?

A tu taka niespodzianka ! :D

Mimo to po dokładnym przestudiowaniu tego forum dostaliśmy gęsiej skórki. Ta więźba , kominki , wentylacje...

No i dylematy finansowe - jeżeli to takie wielkie , to przyjdzie nam zamieszkać w stanie surowym otwartym. Zastanawiamy się też , czy oferta solidnej ekipy ( po przestudiowaniu projektu ) za robociznę stanu surowego otwartego ( fundamenty , ściany zewn, wewn., strop, poddasze , schody )

= 25 tys.PLn to dużo czy O.K. ?

Ale domek i tak jest ładny - my też tak jak Witek budujemy go na dużej wiejskiej działce , otoczonej starymi brzozami :roll: :roll:

My zamówiliśmy okna plastikowe pięciokomorowe na zewnątrz jest kolor złoty dąb albo buk nie pamiętam w środku białe. Szprosy są międzyszybowe praktycznie identyczne jak w projekcie. Te szersze są dwuskrzydłowe reszta jednoskrzydłowe. Dzrzwi tarasowe mamy przesuwane bez szprosów. Za całość razem z tymi na górze (tam mamy okna 90 a nie drzwi balkonowe) ale bez dachowych zapłaciliśmy chyba ponad 13.000,00 ale pewna nie jestem to mąż załatwiał.

• 2 weeks później...

Ha! Właśnie zgłębiam temat okien. Czekam na wycenę z Quercusa (b. porządne okna drewniane, ale niestety drogie), mam zamiar poprosić też o wycenę Stolbud Włoszczową, może Sokółkę? No i do kompletu jakieś PCV.

Co do drzwi tarasowych, przesuwne wychodzą niestety drogo, przynajmniej drewniane. Zależy jeszcze jaki mają ten patent do przesuwania, bo mi pokazywano trzy rodzaje, każdy następny droższy... :-? Szkoda, bo są super (zwłaszcza te najdroższe :wink:, za jedne 6000zł :roll:).

Siewonka zdaje się ma drzwi przesuwne, ale PCV - Siewonko, ile takie cudo kosztuje?

Są jeszcze drzwi harmonijkowe i nad tymi też się zastanawiamy - jedno skrzydło normalnie się otwiera, a dwa pozostałe składają się razem na bok i całe drzwi są wdedy otwarte. Też fajne. Ale pewnie skończy się na zwykłych, otwieralnych...

To wszystko prawda ale nie potrafilem zrezygnowac z zewnetrznego kominka po dotychczasowych doswiadczeniach z wieczornymi letnimi pogawedkami przy ognisku. Tak wiec zostalo jak w projekcie i chyba tez niezle :). Ale pisze wlasciwie dlatego zeby sie podzielic radoscia wprowadzenia nowego porzadnego sprzetu do Klementynki , a mianowicie pieca co Atmos. Porzadna maszynka :) .

Pozdrawiam klementowisko :)

No i właśnie , my odwiedziliśmy kilka salonów okiennych i..

jedyna opcja , jak wchodzi w grę , to taka jak u Siewonki.

Ale jest pewien szkopuł- wtedy okno będzie kończyło się niżej niż pozostałe ona w salonie :-?

Żeby okno mogło być wyższe , musiałoby być .. białe ( czym białe PCV różni się od PCV z okleiną ??! )

Dobrze , że jest zima , mamy trochę czasu na myślenie

Jeszcze jedno - czemu przesuwając kominek w róg trzeba rezygnować z

wersji zewnętrznej ?

Nasz "adapter" stwierdził , że nie trzeba ..

Niektórym to dobrze :D Takie okienne dylematy - zazdroszczę. ;-)

Donosze przy okazji że nasza Klementynka też rośnie jak na drożdżach, od poniedziałku zagęszczamy fudnament. A potem zrobi sie porzadek i budowa będzie sobie zimowac!! :) Wtedy może i ja pomyślę o oknach...albo o tym ile kosztuje stan surowy ;)