Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kogo wybierzesz na prezydenta??

Senser

Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??  

319 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??

Recommended Posts

A propos komuny...wejdźcie na http://www.joemonster.org i popatrzcie z sentymentem (hehe) na różne skany kartek,czekolad w opakowaniu zastępczym itp.

z sentymentem to dlatego , ze lata mlodosci sie wspomina

ale tak naprawde to byly lata mlodosci w komunie

kiedy sie jadlo wyrob czekoladopodobny i jeszcze musial smakowac

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A "kanfiety" w różowych, plastikowych budzikach na Nowy Rok 1982 od radzieckich dzieci smakowały?

u nas w szkole mieliśmy wtedy paczki nie z ZSRR ale z Bułgarskiej R.S.

ale paczek było mniej niż dzieci (widocznie były to paczki z malutkiej szkółki wiejskiej...) no i trzeba je było reglamentować jak wszystkie dobra. Każda wychowawczyni/ca musiała wytypować ze swojej klasy osoby, które doznają szczęścia bratniej pomocy. Nie pamiętam ile to było osób, szacuję ok. 10 z 33-osobowej klasy.

Wybrańcami były dzieci:

- z ewidentnie baaardzo biednych, wielodzietnych rodzin (ale nie wszystkie, bo musiało zostać dla opisanych poniżej)

- nauczycielskie :) (córka naszej wychowawczyni chodziła do naszej klasy i też się załapała, a co! - nie winię jej bynajmniej - kazali dziecku wziąć paczkę to wzięło)

- dzieci milicjantów, dyrektorów, lekarzy i reszty śmietanki kolaborującej z wronim reżimem

- ja - załapałem się bo moja wychowawczyni sympatyzowała z Solidarnością a mój rodziciel był wtedy na bezterminowych wywczasach na koszt wujka Wojtka. Fundatorzy tak się śpieszyli, że weszli do mieszkania z drzwiami, że zapomnieli pozwolić memu papci się ubrać i pojechał w podżamie, naprawdę... zostałem wtedy sam z 2-letnim bratem bo mama była w sanatorium (ale przyjechała jak usłyszała w radio co jest grane)

wracając do paczek...

dzieci w chodziły do sali z darami i wybierały sobie paczki na oko. Paczki były różnej wielkości i ciężaru, o małych 1-2 kilowych do sporych pudeł, dość ciężkich...

Ja wybrałem sobie taką, w której okazało się być:

1 kg ryżu, 4 puszki rybek w pomidorach, paczka makaronu, coś jeszcze ale nie pamiętam co.. produkty były jeszcze bardziej porywające estetyką niż nasze, czekały na spożycie do końca stanu wojennego- musieliśmy się przekonać czy nie było ofiar zatruć w mieście, w rodzinach obdarowanych :)

Najlepsza historia z paczek:

Syn polonistki, chłopak słusznej tuszy, bystry i wyrobiony, wybrał oczywiście paczkę, której nie zdołałoby unieść żadne inne dziecko (w swej wielkoduszności nie chciał skazywać nikogo na mękę targania takiej paki do domu, a jego tatuś miał samochód...)

Dzieci oczywiście pootwierały w swej ciekawości paczki w szkole i co było w najatrakcyjniejszej, czyli ww. paczce w szkole?

20 kg zwiędłych bułgarskich kartofli :D ....

Biedaczek nie mógł sobie wymienić paczk, bo na szczęście wszystkie zostały rozdysponowane, ale ubaw był jeszcze długie miesiące...

i co było w najatrakcyjniejszej, czyli ww. paczce w szkole?

Biedaczek nie mógł sobie wymienić paczk, bo na szczęście wszystkie zostały rozdysponowane, ale ubaw był jeszcze długie miesiące...

Dobre - katerhasser ! :D

W mojej szkole też były bułgarskie paczki i również czesto były w nich kartofle

Bułgarom tłumaczyli, że taka bieda jest przez Solidarnośc i nic nie mamy do jedzenia i dlatego był to wiecej chwyt propagandowy niz faktyczna chęć pomocy

szczerze wierze, ze Polacy wyciagneli wnioski z rzadow czerwonych i pana Kwasniewskiego i nie zapomna panu Cimoszewiczowi slow wypowiedzianych w obliczu powodzi: trzeba sie bylo ubezpieczyc! ...

http://www.cimoszenko.info/obrazy/barykada_cimoszewicz_mini.jpg

http://www.cimoszenko.info/obrazy/powodz.jpg

to pasuje Ella jak ulal :wink:

a u mnie w podstawowce , byl nakaz korespondowania z dziecmi z sojuza .

Raz dostalam od swojej komunistycznej kolezanki opakowanie po batoniku i suszone kwiaty .

O kwiatach powiedziala, ze to dobryje duchi sowietskowo sojuza

:lol: :lol: :lol:

i ja sie tak wzruszylam 8) :D :wink:

i co było w najatrakcyjniejszej, czyli ww. paczce w szkole?

Dobre - katerhasser ! :D

W mojej szkole też były bułgarskie paczki i również czesto były w nich kartofle

Bułgarom tłumaczyli, że taka bieda jest przez Solidarnośc i nic nie mamy do jedzenia i dlatego był to wiecej chwyt propagandowy niz faktyczna chęć pomocy

fajne mieli te tlumaczenia :lol: :lol: :lol:

sama widzisz karin ile to warte

gdzie sie podziewalas?

czekalismy na Ciebie

bylo tu kilka pytan bez odpowiedzi

:p :p :p

cudne jest podlasie ! łoj cudne, Majecko

zamost bilbordów zając słupka nom staje na miendzy

(pomiędzy łanami - znacy)

my juz po zniwach, łobrodziło latoś piknie, oj piknie, aze hej !

:wink:

nowy akcent?

taki podradziecki :lol: ?

karin , a Ty co tak z spuscilas????

z tonu oczywiscie :wink:

chora moze jestes ?

martwie sie o Ciebie

czy moze zapomnieli o Tobie w pracy??

dawnej pracy , of course

porozmawiaj z nami , polepszy Ci sie

zacznij stawiac na Donalda

nastanie inny lepszy dzien